Какво ще правите децата си през лятото преди 1-ви клас?

• 10 317
  • 84
  •   1
Отговори
# 45
Ще я запиша на лятно училище или ще самоорганизирам такова Simple Smile.

# 46
  • най-шареното място
Това с двойната такса го измислиха миналата година.
Идеята май е да има за всички "крайно нуждаещи се".
Иначе няма как да се отсее, а така който има баба, мама и т.н на раположение, няма претенции за лятна група..., а и мъниците на 3 полечка влизат в градината. Иначе трябва да чакат до към септември...

# 47
  • София
Това с двойната такса го измислиха миналата година.
За дежурните ОДЗта ли? Мисля, че не е от миналата година.
Моята за последно в дежурно ОДЗ мисля, че беше 2007ма, двойна такса.

# 48
  • най-шареното място
Не съм доуточнила - Варненската двойна такса е от миналата година и не е за дежурни, а ако искаш детето да остане в неговата си група и през лятото.
Такова нещо като дежурни във Варна мисля няма. освен това върви едно саниране на градините и по график вътрешно си разпределят най-закъсалитъе деца за времената на ремонтите, та съвсем няма как да има резерв за дежурни.

# 49
Децата си ги "правих" това, което ги "правя" през всяка ваканция, откакто са ученици. Икономически ми излезе по-изгодно да напусна работа и да си ги гледам вкъщи.
Ситуацията за започващите първи клас наистина не е лека. Когато моите деца завършиха предучилищната в детската градина, си останаха на детска градина до края на срока /30ти юни/. Сега не знам как е организирано това. Лошото е, че тези, които още не са завършили първи клас, май не ги взимат и по детските летни лагери в градовете /тъй като са общински, а не частни занимални, то и таксите са поносими/.
За работещите, които не могат да вземат такава дълга отпуска, или пък нямат желание да напускат работа, е трудно. Просто трябва да се примирят, че за три месеца в този период от живота им, заплатата им трябва да отиде за отглеждане на децата им в името на това, да си запазят работното място.

# 50
  • Варна
Днес се разписах в една тетрадка, че искам да ходи на градина през лятото срещу 100 лв.  Rolling Eyes

Засега желаещите са по-малко от другите... блазе им...  Confused

# 51
  • най-шареното място
...ама на месец... за това е така и малко хора са желаещи.
Но ако си гледаш детето и работиш няма как иначе.

# 52
Днес се разписах в една тетрадка, че искам да ходи на градина през лятото срещу 100 лв.  Rolling Eyes

Засега желаещите са по-малко от другите... блазе им...  Confused
Така ми се иска и при нас да го има този вариант.С голямо облекчение ще го приема.Под каква законова форма се взема такова решение за двойна такса?Така или иначе това за нас е най-евтиният и сигурен вариант.

# 53
  • най-шареното място
Май е решение на общинския съвет.
Мотивът съм го писала по-горе.
Освен това е единствения със сън.

# 54
  • На черешата
 Нашето училище миналата година организира летен лагер, вземаха и деца от предучилищна група. Предполагам, че тази година пак ще има.  Peace

# 55
Летен лагер за 10 дни ни предложиха и на нас, но синът ми не иска, пък и това не решава въпроса.

# 56
Да - и аз съм на мнение, че 10 дни на летен лагер не ми решават проблема. Както и да е! От Министерството ми отговориха в понеделник следобед, че трябвало да се пусне списък в градината кой желае детето му да посещава градината през лятото(до лятнатата ваканция на детското заведение). Ако се съберат повече от 20 деца- предучилищната група не се разформирова, ако са по-малко от 20 - би трябвало да ги разпределят в другите групи в градината. Това, което обаче ми казаха да проверя в общината, е до кога са планирани финансово децата ни с решението на Общинския съвет за разпределянето на бюджета, т.е. в някои общини това е края на месец Май, както беше споменато вече тук от някой от вас. Та мъките продължават, де! От институция на институция...иначе са любезни, но не ти вършат работа на 100%!

# 57
  • На черешата
Летен лагер за 10 дни ни предложиха и на нас, но синът ми не иска, пък и това не решава въпроса.

В училищата летните лагери са до Септември, не само 10 дни.  Peace

# 58
  • София
Да - и аз съм на мнение, че 10 дни на летен лагер не ми решават проблема. Както и да е! От Министерството ми отговориха в понеделник следобед, че трябвало да се пусне списък в градината кой желае детето му да посещава градината през лятото(до лятнатата ваканция на детското заведение). Ако се съберат повече от 20 деца- предучилищната група не се разформирова, ако са по-малко от 20 - би трябвало да ги разпределят в другите групи в градината. Това, което обаче ми казаха да проверя в общината, е до кога са планирани финансово децата ни с решението на Общинския съвет за разпределянето на бюджета, т.е. в някои общини това е края на месец Май, както беше споменато вече тук от някой от вас. Та мъките продължават, де! От институция на институция...иначе са любезни, но не ти вършат работа на 100%!
E то наште деца в групата по списък са 22, и едното вече замина в чужбина...20 деца да разпишат абсурд. Пак са си го нагласили така, че да стане както си искат.
Иначе нашта градина ще работи и юли, но ми казаха за малкия да подам заявление до края на април точно колко дни от юли иска да посещава. Ще взема да питам дали могат и каката да гледат поне част от времето  newsm78 дори и да не се води като бройка...

# 59
Мислех да не пиша повече, но не спирам да умувам на фактите обаче.
Всяка година всички реват как не работи градината и защо не работи, и когато работи децата се броят на пръсти вътре.Не се събират и за сборна група.Сега и с ПГУ-то с голямата бе така-уж всички ревнаха за занималня, а не успяха да се съберат 7-8 деца като бройка/от два класа от по 20 деца/, за да функционира занималнята.
Истината е, че децата масово заминават летата по села и паланки.Остават "единични бройки"
Това е една от причините за мен да има възползване и от страна на заведенията.Не ме разбирайте погрешно, нито упреквам, нито оправдавам, просто ми прави впечатление.От класа на детето само две деца са за занималня следобяда.А градинските години-само тя и още 3-4 деца от нейната група питахме как се процедира лятото.Останалите са с баби и по села.Това е.
Та дали преди първи клас или  по друго време-проблемът стои.

Общи условия

Активация на акаунт