Какво ще правите децата си през лятото преди 1-ви клас?

• 10 209
  • 84
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Към кого трябва да се обърна-Община или РИО-София- за конкретна информация по въпроса детските градини и ПГ?

В нашата градина ни обясниха, че нямали право да оставят децата и през лятото. За другите градини, обяче, явно това не важи. Всички околни градини ще работят нормално през юни, а за юли и август осигуряват на децата смесени групи.   Thinking

Моля ако сте наясно към кого да се обърна, дайте някакви линкове!

# 61
aunt Ogg, твоят случай е идентичен като на много майки тук, включително и моят! Звъниш навсякъде! Аз първо се обърнах към РИО-София, но от там нямах отговор. После се обадих в Министерството и там една любезна госпожа, на която обаче не разбрах името, ми обясни това с бройката на децата и записването, но и това не ми помогна. С нашата директорка водиме война сякаш сме престъпници.  Jizzlobber е права - всички реват, ама като опре до това да правиме списъци и като питах кой има моя проблем в нашата група, всеки се направи на разсеян и от 32 деца, сигурните с проблем за гледане лятото останахме с 4 деца(2 от които мойте!). Та аз пак съм в изходна позиция, търся си вариантите и ще направя всичко възможно децата ми да не страдат от неразбориите!

# 62
  • Sofia
Момичета, а проверихте ли, дали в училищата, в които сте записали децата си няма да организират летни занимални?

Това може да ви реши проблема. Без да се занимавате повече с ДГ.

С изненадана разбрах, че в нашето училище ще има такава през цялото лято. Детето може да я посещава до обяд или целодневно.

Цените бяха нормални, мисля че за 80лв. и съответно 160лв., а може и да се бъркам, не обърнах внимание, защото едва ли ще се възползвам.

Всъщност този вариант може би е по-добър и от повечето частни занимални. Нещо не ме очароват.

# 63
  • София
Ами ние още незнаем в кое училище сме приети newsm78 и чак на 28 май ще излязат резултатите, т.е. до последно няма да е ясно какво правим от 1 юни...

# 64
  • Пловдив
...С изненадана разбрах, че в нашето училище ще има такава през цялото лято. Детето може да я посещава до обяд или целодневно...

Това е един много добър вариант, но аз наистина не съм чувала училищата да имат подобни занимания през цялото лято. Но благодаря за инфото - ще бъде проверено за Пловдив.

# 65
Има , има, проверете, наистина.Активирали са се тази година.Аз получих даже смс. Mr. Green

# 66
В повечето училища - има лагери за ПГ, но само за децата, които са посещавали там предучилищна, а ние градинските да си търсим сами варианти. Попитах в 2 клуба в района - освен че няма условия за почивка следобед, не ги извеждат на вън - не искам децата да стоят цял ден вътре.

# 67
Този род занимални не предлагат следобеден сън.Предполага се, че деца на 6-7 години не спят, знам ли.Аз поне за това притеснения нямам.В занималнята на голямата ги извецдат, има условия.Вчера си бяха навън следобяд.Ваканцията ще са повечето време навън-ще ходят на Витоша, в парка...но да-няма да спят.
ПП.Провери ли в тази занималня?бях ти писала...

# 68
Здравейте!Сутринта бях на среща с директорката на нашата ДГ по повод желанието на болшинството от родителите за оставянето на децата в градината поне за месец юни.Както и очаквах няма голям шанс в нашият случай да се случи това.Решихме да направим списък на желаещите и да се обърнем към общината.Как във Варна може,а в Бургас не,въпреки че проблема с липсата на места е по-голям във Варна?Поставям се на мястото и на директорката-планувала е ремонт,както и отпуски.Влизам и в положение на родителите на кандидатстващите за 1-ва група деца,които искат да посещават градината от юни,а не от септември.За това молбата ни е само за месец юни.Все пак и децата имат нужда от почивка след тежката ПГ и преди 1-ви клас.За съжаление,въпреки,че градът ни е голям не знам за организирането на летни лагери.Така или иначе,ако не успеем да издействаме решение на проблема за тази година,можем да поставим въпроса за тези след нас.

# 69
Здравейте! Едва днес получих писмен отговор от една госпожа в РИО-София-град и отговорът й гласеше следното:
   "Уважаема госпожо ..., във връзка с Ваше запитване по електронната поща на  РИО-София-град, Ви уведомяваме, че съгласно чл.26 от  ППЗНП децата се отписват от детската градина преди постъпване в първи клас.  Изписването на децата по-рано противоречи на действащата нормативна уредба."
Това не е нещо ново, както знаете всички след толкова много коментари тук, но все пак е официалното становище. Да видим дали и кой ще се повлияе от него! Ако накой проявава интерес оттук нататък - ще пиша пак!

# 70
  • Пловдив
... децата се отписват от детската градина преди постъпване в първи клас...

За съжаление проблема е, че всички директори тълкуват много разтегливо понятието "преди първи клас", защото това за мен като родител означава 14 септември (или дори ако щете 1 септември - по-човешко е), а за тях - още в края на учебната година за градината, т.е края на май. Ако в закона или наредбата беше цитиран конкретен месец - нямаше да го има това извиване на ръце и различно поведение в различните градове

# 71
Здравейте! Едва днес получих писмен отговор от една госпожа в РИО-София-град и отговорът й гласеше следното:
   "Уважаема госпожо ..., във връзка с Ваше запитване по електронната поща на  РИО-София-град, Ви уведомяваме, че съгласно чл.26 от  ППЗНП децата се отписват от детската градина преди постъпване в първи клас.  Изписването на децата по-рано противоречи на действащата нормативна уредба."
Това не е нещо ново, както знаете всички след толкова много коментари тук, но все пак е официалното становище. Да видим дали и кой ще се повлияе от него! Ако накой проявава интерес оттук нататък - ще пиша пак!

Много благодаря за информацията.Ние в момента правим всичко възможно да се преборим с нашата директорка. Peace

# 72
  • На черешата
В повечето училища - има лагери за ПГ, но само за децата, които са посещавали там предучилищна, а ние градинските да си търсим сами варианти. Попитах в 2 клуба в района - освен че няма условия за почивка следобед, не ги извеждат на вън - не искам децата да стоят цял ден вътре.

Не е така, има училища без ПГ те вземат всякакви деца, дори и такива, които няма да са там в 1-и клас.  Peace

# 73
  • Italia
Здравейте, момичета!
Не съм чела цялата тема, просто искам да споделя, че миналата година нас ни представиха точно по тои начин ситуацията - бъдещите първокласници ги "изписват" на 24. май и след това родителите се спасяват както знаят.
При нас беше невъзможно, защото съм разведена, бабата работи и т.н Консултирах се с Управителката на направление "Училища и детски градини" (нещо такова) в общината. Госпожата беше крайно любезна и ми каза, че под никакъв предлог не могат да отпратят децата ми в къщи. Няма такъв закон, наредба или както искате го наречете. Посъветва ме да не подписвам документ за освобождаване (или декларация, че съм съгласна да си гледам децата през лятото). След това проведох разговор с директорката на детската градина, в който учтиво ѝ заявих, че ако не запишат децата за сборната група през лятото ще подам оплакване в общината, нещата се развиха както очаквахме - децата ми посещаваха детска градина до края на август.

П.П. За Стара Загора става дума Simple Smile

# 74
  • Варна
Здравейте, момичета!
Не съм чела цялата тема, просто искам да споделя, че миналата година нас ни представиха точно по тои начин ситуацията - бъдещите първокласници ги "изписват" на 24. май и след това родителите се спасяват както знаят.
При нас беше невъзможно, защото съм разведена, бабата работи и т.н Консултирах се с Управителката на направление "Училища и детски градини" (нещо такова) в общината. Госпожата беше крайно любезна и ми каза, че под никакъв предлог не могат да отпратят децата ми в къщи. Няма такъв закон, наредба или както искате го наречете. Посъветва ме да не подписвам документ за освобождаване (или декларация, че съм съгласна да си гледам децата през лятото). След това проведох разговор с директорката на детската градина, в който учтиво ѝ заявих, че ако не запишат децата за сборната група през лятото ще подам оплакване в общината, нещата се развиха както очаквахме - децата ми посещаваха детска градина до края на август.

П.П. За Стара Загора става дума Simple Smile

А каква такса плаща - редовна или в двоен размер?

Общи условия

Активация на акаунт