Децата отглеждани вкъщи.....

• 8 616
  • 120
  •   1
Отговори
# 60
  • София
А, да, хората започват и тук да се организират в плейгрупи.
В двореца на децата преди години имаше забавачка, има и други занимания като игра с лего, танци, сигурно ги има на сайта изброени. Като се запише детето на две занимания по два пъти в седмицата е напълно достатъчно.

# 61
И аз си отглеждам децата у дома, но нямам терзания като твоите. Да си призная, не смятам, че трябва да съм забавна майка, а по-скоро, че трябва да науча децата да се занимават и сами. Мъчно ми е, че деца на възрастта на големия, не могат да си измислят игри и ако не са на компютъра или пред телевизора, единственото, което се сещат, е да си цъкат нещо по телефоните.
Освен да им четеш, можеш да ги ограмотяваш в най-различни направления - децата, отглеждани у дома, имат голямото предимство да получат повече и по-интересна информация от връстниците си в ДЗ, стига отглеждащият ги да е готов и да знае как да им я даде. Освен това повечето се научават да четат преди заветната възраст от 6 години, което пък им дава шанс сами да извличат информация от книгите.
Отделно можеш да ги учиш на нещо, което лично на теб ти се удава - голямото съм го учила да рисува с различни материали и  съм показала някои прости техники. Моделирали сме заедно, правила съм кораби и войници от пластелин и хлебна гума.
Играем си на разни игри със зарчета и пионки, с карти и т.н., но на друго не си играя с него, радвам се, че може да се забавлява сам.
Има ли нужда да казвам, че в училище детето ми се справя най-добре от всички и е любим ученик на учителката  Mr. Green Не съм отгледала социопат, неспособен да контактува Simple Smile А навици за учене и внимаване в час има  Simple Smile
пп: Ето един сайт, който ми е бил много полезен като съм страдала от липса на идеи: http://krokotak.com/

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 16:06 от Янечек

# 62
Аз и брат ми сме отгледани вкъщи, без да посещаваме ясла или градина. Започнах да ходя на предучилищна, имам много ясни спомени- ходех с желание, беше ми лесно, не съм имала период на адаптация. На училище тръгнах без проблеми и също с лекота. Същото се получи и с брат ми.
Спомените ми от детството са прекрасни- имах безгрижно детство, от нищо не ме е било страх, весело ми е било, чувствала съм се добре, сигурна, спокойна. Затова и нямам колебания кое би било най-добре за децата ми- искам и те да имат детство като моето. За съжаление може да се наложи те да посещават ДГ но ще отлагам докато мога.
Засега децата се увстват добре, има достатъчно деца с които да си играе големия- обикновено се събираме с тези, които са болни, но пък моите като се заразят карат много леко (не ги пазя от болести, дори се радвам да срещат и преборват вируси). Почти всеки ден големия си играе с други деца.

# 63
Аз съм начален учител. Последният ми клас преди да изляза по майчинство беше почти целият от дечица гледани у дома до първи клас. Някои бяха ходили на предучилищна забавачка (тогава не беше задължителна). Да ви кажа такъв разкошен клас не вярвам пак някога да ми се падне. Много добри, възпитани деца, никаква агресия в отношенията им. И никой не се разхождал по време на час, напротив дори отначало в междучасията не смееха да станат от чиновете и трябваше специално да ги подканям да станат, да се чувстват по-свободни и да починат. Само едно момиченце се случваше да плаче първият месец и то, защото момичетата бяха с едно по-малко и то седеше до момченце, но не е посмяло да ми каже какво му тежи. После като разбрах, наредих чиновете под формата на буква "п" и то вече седеше и до момиче, всички бяха предоволни, съжаляваха като дойдеше ваканция Laughing
 П.П. Аз също си гледам децата у дома и съм за полудневни занимални след 5-тата година. Моите хора рядко скучаят, играят заедно - баткото дава идеите, занимават си се. Рядко им се меся в игрите. Баткото напоследък ми помага в домакинстването (явно все пак му доскучава вече вкъщи  Wink ). От тази зима казва, че иска да ходи на у-ще. На детска градина никога не е искал.

# 64
Метох.
Моля, личните разговори на ЛС!
Моля, прочетете отново заглавието! То не е "за/против гледането у дома".

# 65
  • София
Ели, не съм успяла да прочета изметеното от теб, но ти благодаря, че връщаш темата в правилната посока  bouquet

Още в началото помолих да не се включват защитниците на детските градини - както повечето са разбрали, темата ми е със съвсем друга насоченост.

Не смятам, че ограбвам децата си - единствения ми проблем е как да съм най-полезна за тях. И макар, че са доста буйни и диви, старая се с всички сили да ги възпитам, науча на всичко, обгрижвам и т.н. Не съм забравила нищичко, но имам нужда и от подкрепа, защото и силиците ми не достигат. Така че, благодаря на всички момичета, които не ме потупаха по гърба, че не водя децата на ДГ, нито ме порицаха за това, а просто отговориха адекватно на въпросите ми и ме защитиха ако щете.  bouquet

Не имунизирам и не давам децата на ДГ по свои лични и много добре преценени и премислени причини, подкрепени с четене, питане и т.н.

Записвам средното мишле на спортна гимнастика и танци bowuu
Дребния още е дребен, но и за него ще намериме занимавки извън традиционните домашни ограбвания на детството му.

А най-важното за мен на този етап е, да си намеря работа на половин ден, да спра да викам и да се нервя за тъпотии.
Имам си задачи, имам и план. Mr. Green
 И вие много ми помогнахте да си го съставя.....и да го изпълня  bouquet

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 14:17 от Парцуца

# 66
Интересна тема, която живо ме вълнува. Моята Хилендара е едва на 1,3г., но и аз имам намерение да й спестя яслата, а за ДГ може ще би ще е почасово. Тя е още мъничка и трудно мога да задържа вниманието й в игра за повече от 15мин., но съм много облагодетелствана с двор. Особено лятото е  много полезна придобивка - бяга насам-натам (обикновено боса), хвърля топка, напълних й едно басейнче с пясък и голямо ровене става (това и на тераса става и е много ефективно), мисля лятото да й надуя един мъничък батут. Гледам да си каним гостенчета, но вече усещам как навлизаме в такава възраст, че повечето ни приятелчета връстници вече ги пускат по ОДЗ-тата.

Друго развлечение е "Музикалната бебешка работилничка", която посещаваме. Веднъж седмично е и е съвместно забавление за мама и бебе, с музикален педагог, при което се развиват доста умения и най-вече детенце се забавлява.

И все пак ние живеем във Велико Търново,  предполагам в София има къде-къде повече такива алтернативи. Например на мен много би ми се искало да има няоколо плуване за бебета/деца.

Убедена съм, че се справяш страхотно като майка. Няма такова чудо като скучна майка според мен. Мога да ти препоръчам също да прегледаш книгите на д-р Мария Монтесори, в които има доста практически идеи. Всичко добро ти желая!   bouquet

# 67
Друго развлечение е "Музикалната бебешка работилничка", която посещаваме. Веднъж седмично е и е съвместно забавление за мама и бебе, с музикален педагог, при което се развиват доста умения и най-вече детенце се забавлява.
Може ли повече информация- от колко часа и в кои дни е, и какво е заплащането?   bouquet Благодаря!

# 68
caprice, ето тук ще откиреш всичко: "Музикална бебешка работилница"

# 69
Като дете, отглеждано вкъщи до първи клас, мога да кажа, че моето истинско детство започна едва когато тръгнах на училище. С учудване и радост разбрах, че не съм единственият малък човек на тази земя, че има още много други подобни малки хора, с които игрите са несравнимо по-весели, отколкото с роднините.
Колкото и всеотдайни да са били баба ми, майка ми, баща ми, дядо ми, колкото и интересни занинамания да са ми измисляли, колкото и книжки да са ми прочели, колкото и образователни игри да са изобретили, тъжният факт е, че бях самотно и нещастно дете.
Реших да не повтарям тази грешка с моите деца, затова тръгнаха на градина/ясла. С нетърпение чакаха да минат събота и неделя и отново да се видят с приятелчетата си.
Случайните срещи с връстници по детските площадки или посещението на разни занимания /танци, курсове, спорт/ са едно, но съвсем различно е споделеното ежедневие с деца на една и съща възраст в група. На всичкото отгоре и знания се усвояват по-лесно в условия на конкуренция.
Каквито и забавления да предлагам на децата си, винаги и единодушно предпочитат да общуват с приятелите си, когато става дума за игри.

# 70
Големите бяха на градина  и след това на предучилищна ,дребната обаче,ще я пусна тази година на предучилищна.Правя го по чисто прагматична причина-живеем в друга държава,ако я пусна тук ще научи местният език и английски и ще забави бг,а за мен е важно да затвърди езика .

# 71
Темата определено е интересна. )

Аз съм дете, което е ходило точно 3месеца на детска градина. Изключително много мразех да ходя там, всяка сутрин ревях (на 5г) и това беше най-омразният ми период. Училището вече беше друго нещо, там ходех с кеф и желание.
Дъщеря ми до момента, почти 3г я гледам в къщи като периодично ходя на работа, но не отсъствам за повече от 4-6часа.
Когато беше по-малка, до към 1г и 6месеца нямах никакъв проблем със заниманията. Когато порасна стана малко по-трудно, но и тя сама много добре си играе и се занимава. Четем книжки естествено, правим формички от пластелин, редим конструктор, сега лятото правим формички в пясъка и др. подобни. Но и сама си играе доста добре и тогава гледам да не я прекъсвам.
Раздвоена съм донякъде дали не е по-добре да е сред деца и т.н., но тя е доста свита и притеснителна, когато е сред чужди хора и непознати деца и определено ще и е много трудно в началото ако я запиша на детска градина.

# 72
Все повече подкрепям отглеждането на децата вкъщи до ученическа възраст, особено ако има деца, с които да си играят в квартала, или ако имат братя и сестри. Не знам какво спечели моето 7-годишно момче от частната градина, която посещаваме с два чужди езика и куп спортове и занимания, освен че се скъса да боледува. Предполагам, че мъникът няма да го запиша на целодневна градина, а ще го водя или на някаква забавачка, или на разни занимания и курсове.

Тъй като не умея да играя с децата, реших проблема с бавачка - млада, енергична, весела жена, работила е като аниматорка и наистина се се забавлява с децата, играе на криеница и тн. С малкия е по-цял ден, а с другия си играе като се върне от училище. Всичко обичам да правя за тях, но никак не съм по игрите, съжалявам. Не мисля, че това ме прави лоша майка, а и вие не бива да се съмнявате в себе си. Някои деца ще помнят как майка им си е играла с тях на кукли или войници, а други - как ги е гушкала и им е разказвала приказки, или им е готвила вкусни торти. Най-важното е да ги обичаме, останалото си идва на мястото.

# 73
Аз съм дете гледано в къщи. Ходих две години в предучилищна по половин ден. Никога не ми е било скучно, макар, че никой не се занимаваше специално с мен. Не съм се чувствала и самотна. Въпреки това реших моите деца да бъдат от другата страна - ДЯ, ДГ. Не се получи и останаха в къщи. Това беше възможност за мен да изживея още веднъж детството си, но вече разумно. Не обичам детските площадки. Имах възможност да ходим в един полудив парк на "експедиции". Прекарвахме лятото на село. Изобщо не мога да кажа, че ни е било скучно. Научиха много неща за природата, за домашните и диви животни, които в големия град няма как да видят и в по късен етап в училище, просто систематизираха наученото. На 5 г. тръгнаха по половин ден на градина през зимата. Заиграването сами ставаше, но трябваше контрол, защото все се намираше нещо, което пораждаше конфликт /за жалост и днес е така/.

# 74
Аз съм била на ДГ от 3 годишна ,на училище от 6 и не го харесвах особено,защото когато си различен(в каквото й да е) не се вписваш и не си на мястото си,искаше ми се да мога да уча от къщи,но не стана!Бях много ученолюбива по няколко предмета и естествено зубър,бях най-високата ...сателит,не исках да бягам от часовете.... т.е. задръстена ,,а аз си смятах ,че искам да съм там само за да уча и не ме вълнуваше друго ,като моите съученици..списание"Блясък",кой къде се е напил и забил и каква диета да приложим утре!!!Та,дъщеря ни е много общително дете и искам да ходи само на полудневна ДГ и ако й харесва да ходи на курсове и занимавки отделно на това или на целодневна ДГ ако много й допада!Ще видим,малка е още да си каже,но ми се иска да сме като в Англия ,след 7 клас да се учат само предметите по избор ..максимум 5 и да не се занимават с ненужни и неприятни предмети които не биха ги обогатили чак толкова . Ако ще искаш или ти върви биологията ,учи нея и 3,4 други дисциплини по избор ,а не математика,физика ,география и изобразително изкуство по нежелание,но да се запълни програмата снещо!Ако ще ставаш адвокат малко ще ти помогне физиката и музиката ,но се учат и искам това малко да се промени за да се ходи на училище с ясни цели и приоритети ,а не само за да се видиш с приятелите си ,да се изфукаш с новият АЙ-под или с ЖСМ си...
Бих го предложила като алтернатива на детето си и все повече се замислям искам ли тя да расте с такъв тип деца каквито са днешните в близки контакти или с домашно образование и повече курсове като тенис,плуване ,гимнастика,езици извън дома!!

Общи условия

Активация на акаунт