Машина за хляб-31 част

  • 64 190
  • 750
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1
[quote author=г-жа Стихийно бедствие,
Дядо Хаджия,
Във втори случай мога да се обзаложа че нищо и няма на маята ако е дигнала хляба, а той после е спаднал, на мен много ми прилича на мокро тесто.
[/quote]

не съм гледал колко се е надигнал хляба - занимавах се с други неща и го видях чак като беше готов. Но пеках с различно брашно от друг път - ще видим следващия хляб просто сега не ми се мисли - само го сложих да се посмеете - то не е за смеене ама  hahaha

# 31
  • Плевен
  • Мнения: 97
Много красоти Simple Smile Hug

# 32
  • Мнения: 884
Добро утро!
 И аз да споделя впечатления, които касаят най вече новаците /щото на останалите майстори тези неща са им познати/.
 Хлябът с  прясна мая при мен става по-хубав /дори и да е замразена/, целият апартамент мирише на прясно изпечен хляб.Със суха мая хлябът пак си става добър, но не е нищо особено.
 Тази нощ за първи път правих хляб на отложен старт. Прибирам се у дома около 17.00, тогава зареждам машината, а в 19.00 децата вече са гладни и не ми стига времето. Отложеният  старт ще ми е голямо удобство , но все не смеех.
 Тази сутрин ставам и първо притичах до кухнята да видя какво е станало-хлябът беше опрял в капака-прекрасен и мек...Не снимах, че съпружието го взе за закуска на работа.
 Лек ден от мен!
 

# 33
  • Мнения: 1 254
добро утро!

специално за Мама Цоцоланка пускам комбинацията от рецепти и оформление за вчерашните ми питки:
здравей
Това е тестото за питките, направих половин доза, но глътна повечко брашно, може би заради домашното кис.мляко. Формата им е от тук: точно над 2-рата снимка е обяснено как се преплитат, получава се интересна форма. Тъй като аз ги правих със сирене станаха малко по-рошави и затова ги украсих с роза от тесто:


Имам няколко въпроса:
1. отложеният старт на хляба - има ли някаква тънкост?
2. Каква прясна мая си купувате и винаги ли са взаимнозаменяеми прясната и сухата мая?
3. Иска ми се да направя пълнозърнест хляб, моля препоръчайте ми успешна рецепта Praynig
Голям фен съм на здравословното хранене, постоянното ми пребиваване е в съседния форум (диетичния  hahaha Joy )

Лек ден ви желая!

Последна редакция: вт, 13 апр 2010, 09:00 от ~*~Мис Каприз~*~

# 34
  • Мнения: 884

Чирак
*
Публикации: 4
      
Ел. поща
      
Хляб "Здраве"

1 1/3 cup вода
1 с.л. захар
1 с.л. олио
2 cup бяло пшенично брашно
1 cup ръжено пълнозърнесто брашно
1/2 cup царевично брашно
1/2 cup овесени ядки
1/2 cup пшенични трици
2 с.л. пшеничен зародиш
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая - 7 гр. (става и с прясна)

Програма Основна - бърза
Големина на хляба - 900 гр.

 Това е от един друг форум. Предлагам ти тази рецепта, защото по принцип трудно се намират рецепти за хляб 900гр , или поне при мен беше така.Тук заместих с прясна мая, нямаше проблем. А мая използвам каквато има в магазина.
 За отложения старт-със сухата мая се притеснявах, че когато постои заредена машината, и брашното се намокри, да не се получи съприкосновение между маята, солта, захарта...
 Тънкост тази нощ никаква нямаше-аз съм абсолютен новак, и изглежда "градските приказки" за късмета при новаците важи с пълна сила при мен.

# 35
  • София
  • Мнения: 597
...
Може и ти и Стихийно бедствие да се окажете прави, но все пак аз съм такъв, докато не прочета всичко не бързам да изразявам мнение (професионален дефект между другото).
Виждам, че обсъждате моят проблем. И моите разсъждения съвпадат с вашите, но предполагам ще се изясни, когато проследя кога точно се получава разпукването. Ще сложа и снимка на срязания хляб като се прибера от работа, но за мен си добре вътрешността.

# 36
  • Мнения: 422
Здравейте!
В неделя и аз си купих машина Мулинекс. Разгледах рецептите, защото още не съм я пробвала.
Моля Ви дайте ми сполучлива и лесна рецепта за обикновен бял хляб. Искам да пробвам днес.
Благодаря!  bouquet

# 37
  • Мнения: 1 254
криси, основната рецепта от книжката е лесна и се получава вкусно! Simple Smile Всичко е с точни пропорции Simple Smile

# 38
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Това е много сполучлива рецепта според мен  Peace.


Не знам защо, но на мен точно основната рецепта не ми се получи, на 3ти или четвърто правене на хляб я пробвах и стана сбит.

# 39
  • София
  • Мнения: 8 497
...
Дядо Хаджия, кажи дали съм права, защото аз мисля че в първия случай или тестото е било твърдо или времето за втасване е било малко...

...
Особенно на втората снимка , а средата е тежка и сбита , което говори за твърдо тесто....

Значи тестото не е било твърдо. На 640 грама брашно имаме 400 мл. вода и още 2 супени лъжици олио. Буболина твърди, че според нея средата на хляба е нормална.

Разбрах, че и преди сте коментирали този проблем защото в рецептата има 4 ч.л. мая и наистина ще обсъждаме май втората хипотеза с недовтасването. По мои сметки за такова леко тесто, това си е мая за около килограм брашно (а ние ползваме 640 гр) и наистина има вероятност като започва печенето маята да се "завихря" и да довежда до такъв резултат.

# 40
  • Мнения: 422
Много Ви благодаря! Hug

# 41
  • Мнения: 850
   Здравейте , след първият ни грандиозен провал .... настъпи второ зареждане , което що годе се получи / ядеше се / и въпреки пропикването , беше много вкусен , според мен обаче сложихме повечко брашно и тестото стана твърдо ! Резултата за съжаление нямах възможност да снимам , но вида беше като на Bobolina ! Съпруга ми каза , че след хапването на 2-3 филийки му е станало доста тежко на стомаха и каза, че трябва да пробваме дългата проглама, защото мисли че хляба не е узрял добре ! Дали има такова нещо или са негови фантазии  Thinking

# 42
  • София
  • Мнения: 102
Здравейте приятели,
най-напред за Дядо Хаджия   bouquet както винаги безупречен и на своя пост!
Следя ви ежедневно и се радвам на увеличаващия се брой участници и се възхищавам на няколкото неуморни люде тук да обясняват на питащите (и аз съм в това число). Не пиша, защото нямам с какво да се похваля, пека си традиционни хлебчета, общо взето стават. Днес изпробвах новия микс на София Мел, на външен вид стана много добре, като изстине ще го видим как е на вкус.
Желая на всички успешни вкусотийки! Simple Smile

# 43
  • Мнения: 274
   Здравейте , след първият ни грандиозен провал .... настъпи второ зареждане , което що годе се получи / ядеше се / и въпреки пропикването , беше много вкусен , според мен обаче сложихме повечко брашно и тестото стана твърдо ! Резултата за съжаление нямах възможност да снимам , но вида беше като на Bobolina ! Съпруга ми каза , че след хапването на 2-3 филийки му е станало доста тежко на стомаха и каза, че трябва да пробваме дългата проглама, защото мисли че хляба не е узрял добре ! Дали има такова нещо или са негови фантазии  Thinking
Не е проблема в бързата програма според мен. На предната страница съм показала моите хлябове, които правя на програма 1ч и 20м. Просто след време ще започнеш да усещаш тестото. Аз вече разбрах, че е задължително да го следя, докато му нацеля консистенцията, после може да се остави да си втасва, меси и пече както си иска.
Да се изкажа и аз за случая на Томас. При мен това се получи, когато правих млечен хляб и млекцето ми беше доста топличко. Видях в таблицата на първа страница, че една от възможните причини за този проблем е именно гореща течна съставка и си го обясних така. Той обаче да каже дали му е била топла водата или каквото там е слагал  newsm78

# 44
  • Мнения: 74
Хора, помощ! Имаме си вече машинка (на Мулинекс малката - 2000 май се казва), но аз ли съм много зле - никъде не виждам обяснения коя програма кога какво точно прави, за да си преценя кога и как да се намеся, ако има нужда, а за съставките нямам везна и ги меря на милилитри, което означава на око в повечето случаи (особено за брашното). Сега съм пуснала 7-ма програма за кекс със стафиди - обаче ми стана много рядко тестото, а то спря да върти - час и 27 мин. му остават по програмата, знам ли го какво смята още да прави, как да му добавя брашно... да му добавям ли...? Освен това гледам пишете за разни програми само за месене, само за допичане, което си означава по-голям контрол определено и ако знаех кои са може би можеше да го пусна да домеси, а после да пусна на печене... но не ги знам кои са тези програми  Embarassed... Извинете за емоционалния и объркан пост, ако има кой да ми разясни къде са тия програми само за месене и само за печене примерно на моята машинка ще съм много благодарна  Praynig.

Общи условия

Активация на акаунт