Машина за хляб-31 част

  • 64 986
  • 750
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 7 779
Пека на най-светлата кора. Грамажа на хляба не може да се променя в тези програми, точно затова питам за съвет от хора със същата пекарна.
Бонго, благодаря, ще пробвам съвета утре  bouquet
като казваш ТЕЗИ програми поне кажи кои са , кой номер са?
и защо ги използваш тях ? използвай  1 - при нея има доста време за втасване.

# 481
  • Мнения: 7 779
EVIQ коя е рецептата за бирения? Става вкусен така ли? Аз напоследък правя един с прясно мляко и се чудих дали не може да заменя млякото с бира  cheers
метни му 100-на грама ракийка - мъжо ти ще остане възхитен Laughing

# 482
  • Мнения: 125
bongo наистина се стараеш да помагаш със совети, но не четеш внимателно  Naughty NBM написа че на бърза програма, там наистина не може да се избере степен на испичане.
Цитат
Днес правих по тази рецепта: 600гр брашно, 430мл вода, 40мл масло, 2с.л. захар, 2ч.л. сол,  2,5 ч.л. мая. Пекох на бърза програма, преди това имах два опита на програмата за бял хляб като рецепта взех от упътването на пекарната. Но и трите опита са с резултат твърда и препечена кора, особено отдолу.

# 483
  • гр.София
  • Мнения: 184
Tristia, Сори за машинката - ако имаш възможност вземи си от промоцията на Карфур за Нео-бм301 - 70лв. писа съфорумка, че са - с две бъркалки, много ватове и голям грамаж  Peace

Shada, аз следващия козунак мисля да е този украинския на Стихийно бедствие - ама като знам, че от тези продукти би станал един хубав кекс, направо не ми се почва, като не знам къде бъркам. Ще чета още, пък дано ми светне някоя лампичка Laughing

Да питам тези, които са правили хляб със старо тесто - коя рецепта сте пробвали и технологично кога слагате старото тесто в хляба - късате ли го - въобще малко повече инфо, ако някой има успешен опит и на коя програма -  основна, бърза, френски хляб или на сандвич newsm78

По повод на тия кори съм се замислила ако сложим продуктите в обратен ред - първо маята, сухите и накрая мокрите продукти дали няма да е с по-тънка долна кора newsm78

Да споделите какво се е получило от тоя хляб без кори, че в къщи само кучо и мъжо яде корите, децата обират само мекото, аз го попропускам, че и без това са ми много килцата - но пък ми харесва да го правя Heart Eyes

# 484
  • Мнения: 1 572
....По повод на тия кори съм се замислила ако сложим продуктите в обратен ред - първо маята, сухите и накрая мокрите продукти дали няма да е с по-тънка долна кора newsm78
...
пробвайте моята "рецепта" за меки кори. Обилно намажете дъното на хляба и всички страни с вода още докато е горещ хляба. Все едно мажете бебе с крем, а не просто да напръскате.   Завийте с кърпа поне за 20-30 мин и корите стават съвсем меки.

# 485
  • Мнения: 7 779
По повод на тия кори съм се замислила ако сложим продуктите в обратен ред - първо маята, сухите и накрая мокрите продукти дали няма да е с по-тънка долна кора newsm78
според мен кората се образува от съставките на тестото и от печенето.
има смисъл първо да се слагат течните съставки , а след това сухите само при отложен старт.
иначе ако  веднага започне месенето е все едно каква ще е последователността.
може би маята и солта не трябва да са в пряк допир,но само след 1-2 мин месене и това ще
стане.

# 486
  • гр.София
  • Мнения: 184
Dobra Hug
Дано се включи някой за старото тесто, накъсах го на парченца преди брашното в новата партида, дано стане нещо.
Но имам още половин доза от тестото за селския хляб на Ердинч - давайте идеи какви рецепти сте пробвали със старо тесто.

# 487
  • Мнения: 782
....По повод на тия кори съм се замислила ако сложим продуктите в обратен ред - първо маята, сухите и накрая мокрите продукти дали няма да е с по-тънка долна кора newsm78
...
пробвайте моята "рецепта" за меки кори. Обилно намажете дъното на хляба и всички страни с вода още докато е горещ хляба. Все едно мажете бебе с крем, а не просто да напръскате.   Завийте с кърпа поне за 20-30 мин и корите стават съвсем меки.

И аз така правя. Обаче днес хляба на Лабрекс почти няма кора. По горе писах на кои програми го правих. Може би и това е от значение. Утре ще пробвам пълнозърнест по същата технология да видя как ще стане  Rolling Eyes Ето и кората на днешния, почти няма и е мека като вътрешността ...


# 488
  • Мнения: 7 779
Дано се включи някой за старото тесто, накъсах го на парченца преди брашното в новата партида, дано стане нещо.
Но имам още половин доза от тестото за селския хляб на Ердинч - давайте идеи какви рецепти сте пробвали със старо тесто.
доколкото схващам целта на старото тесто е да се намали маята и солта в новата
партида хляб както и да подпомогне за по-добро втасване на цялото количество тесто. да не
забравяме ,че то (старото) вече е втасало в хладилника.
оттам си правя извода ,че старото тесто е приложимо за всякаква рецепта хляб.
може би трябва да се спазва това - ако старото е от бял хляб да се добави в рецепта за бял.
ако е пълнозърнесто старото - съответно да се добави в рецепта за пълнозърнест хляб.
възможни са и комбинации - където има рецепти с 2-3 и повече брашна.
всеки може да се досети сам,че ако искаш примерно 100 % бял хляб а добавиш старо тесто
от пълнозърнесто крайният резултат няма да е 100 процентов бял хляб. нали така ?
или греша ?!?!?

# 489
  • София
  • Мнения: 2 649
Ето и тазвечерното ми хлебче със старо тесто. Аз го правя винаги с кисело мляко и вода 50:50 и 2 с.л грис, независимо дали е само бял или бял с пълнозърнест(често с добавка и на ръжено). От едно такова черно отделях, на другия ден в бял и т.н




# 490
  • Бургас
  • Мнения: 103
Да споделя какво стана днес с поредния ми хляб. След няколкото незадоволителни опита, днес хляба стана сравнително по-добър от досегашните. Надул се е,но явно е спаднал(бях излязла за кратко) и стои шуплест. Явно е превтасал. Хубаво ме бяхте посъветвали,че на 8 програма за бял хляб на Мулинекс 6000 превтасва,но като гледам и другите програми са по 3 часа. Досега слагах студена вода,днес беше доста топла Simple Smile Май съм двете крайности. Утре ще пробвам и с брашно на софия мел,че моето не е много качествено. И въпреки всичко,днес имах напредък в улучването на идеалния хляб.

# 491
  • Мнения: 274
Tristia и моя майонезен стана така, но пък бирения стана супер.
И на мен бирения ми се получи екстра  Rolling Eyes
Г-жа Стихийно бедствие, изобщо не се вдигна, затова мисля, че брашното е повечко. Понеже си напатих от едно евтино брашно, което винаги трябваше да се слага с по стотина грама по-малко, та сложих и сега по-малко, после добавях при месенето и явно съм прекалила. Другото го спазих. Може би ме заблуди тестото, че малко по-мазничко стои от майонезата, пък аз съм мислела, че е по-рядко и така съм сложила повече брашно.
Ninia в темата с рецептите има бирен хляб от Ердинч. С 2 лъжици мед. Жесток!
Альонка, объркала съм, то е ясно  Laughing Но не се отказвам, пак ще се пробва. Златния на Лабрекс и аз съм го замислила, но първо ще упорствам с майонезения  Crossing Arms
Утре евентуално ще завия едни кифли смокини от Лабрекс, че се чудя онова портокалово сладко с канела ко да го правя  Joy Другия път портокалките без канела ще ги варя, това е сигурно.

# 492
  • Мнения: 86
EVIQ коя е рецептата за бирения? Става вкусен така ли? Аз напоследък правя един с прясно мляко и се чудих дали не може да заменя млякото с бира  cheers
метни му 100-на грама ракийка - мъжо ти ще остане възхитен Laughing

Хляба е вкусен, аз съм мома англичанка Laughing. Току щ Laughingо се завръщам от събиране с колегите, и ракийка метнахме.
Ето и рецептата:
400 мл. бира
250 гр. бяло брашно
250гр ръжено
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
2 пак суха мая
В процеса на месене добавих още брашно.

Ninfil, пробвай на програмата за френски хляб, аз съм със същата машинка и по- добре ми се получава.

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 23:05 от EVIQ

# 493
  • Мнения: 7 779
Да споделя какво стана днес с поредния ми хляб. След няколкото незадоволителни опита, днес хляба стана сравнително по-добър от досегашните. Надул се е,но явно е спаднал(бях излязла за кратко) и стои шуплест. Явно е превтасал. Хубаво ме бяхте посъветвали,че на 8 програма за бял хляб на Мулинекс 6000 превтасва,но като гледам и другите програми са по 3 часа. Досега слагах студена вода,днес беше доста топла Simple Smile Май съм двете крайности. Утре ще пробвам и с брашно на софия мел,че моето не е много качествено. И въпреки всичко,днес имах напредък в улучването на идеалния хляб.
може да са по 3 часа,но има разлика във времето за месене и втасване , както и в
температурата.

# 494
  • Мнения: 7 779
EVIQ коя е рецептата за бирения? Става вкусен така ли? Аз напоследък правя един с прясно мляко и се чудих дали не може да заменя млякото с бира  cheers
метни му 100-на грама ракийка - мъжо ти ще остане възхитен Laughing

Bongo, хляба е вкусен, аз съм мома англичанка Laughing. Току щ Laughingо се завръщам от събиране с колегите, и ракийка метнахме.
Ето и рецептата:
400 мл. бира
250 гр. бяло брашно
250гр ръжено
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
2 пак суха мая
В процеса на месене добавих още брашно.

Ninfil, пробвай на програмата за френски хляб, аз съм със същата машинка и по- добре ми се получава.
абе в хляба метни ракииката - вместо бирата  #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт