Машина за хляб-31 част

  • 64 176
  • 750
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 8 495
Според вас на коя програма на Мулинекса да пека този полупълнозърнест хляб тъй като смятам да сложа бяло брашно вместо типовото:

140 мл. прясно мляко
130  мл. вода
2 ч.л. олио
1 ч.л. масло (на малки парченца)
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
225 гр. типово брашно /ще сложа бяло/
225 гр. многозърнесто брашно
1 с.л. ленено семе
2 с.л. белен слънчоглед
1,5 с.л. сусам (предварително леко запечен до светло кафяво)
1 1/4 ч.л. суха мая (на д-р Йоткер)


Ами не виждам проблем да използвате програмата за пълнозърнест хляб.



Указания за работа с Мулинекс OW5000 - вътре има по минути продължителност на отделните етапи в програмите.
Книжка с рецепти за Мулинекс OW 5000.
Предполагам, че са публикувани и преди това, но понеже сега стана на въпрос, реших да ги предложа на вашето внимание  Simple Smile

На мен втория линк не ми се отваря.

# 76
  • Мнения: 274
Току-що направих едно кексче по рецептата от Ердинч за Кекс с Шоколадови Капки. Аз обаче добавих само орехчета, че нямах другите добавки. Разкошен стана. Само яйцата разбих предварително леко с вилица, всичко друго машината сама сътвори.
Ердинч, мерси за рецептата  Hug

# 77
  • Мнения: 1 234
На мен втория линк не ми се отваря.
Редактирах поста, опитай пак, дано вече става.

# 78
  • Мнения: 74
Указания за работа с Мулинекс OW5000 - вътре има по минути продължителност на отделните етапи в програмите.
Книжка с рецепти за Мулинекс OW 5000.
Предполагам, че са публикувани и преди това, но понеже сега стана на въпрос, реших да ги предложа на вашето внимание  Simple Smile

Е, това вече с подробната таблица е друга работа! Не е за моя модел машинка, но предполагам важи, защото повечето от програмите би трябвало да са същите. Благодаря, Мартинче!

# 79
  • Мнения: 274
Ето ти и книжката на Мулинекс 2000: http://www.rt2001.com/repository/images/Resources-49-341--MOULIN … %203314054-BG.pdf
Каквато би трябвало да имаш и ти с таблица и всичко останало, както е при 5000.
Защо тази за 5000 ти се видя по-разбираема, като е направена по същия начин?
Альонка и за теб също  Hug И аз си я свалих, в случай, че я залея моята с още нещо и вече не мога да различавам буквите  Joy

# 80
  • Мнения: 293
Я колко сте били плодотворни днес - хлябове , питки ....красота  smile3501 labrex, страхотен хляб ! newsm10

Проблема на Bobolina май още стои отворен. Гледам , че е ползвала рецептата за бърз хляб от рецептурника на Мулинекс 5000.В такъв случай , ако са измерени правилно пропорциите и е спазена технологията причината трябва да се търси в продуктите.Каква мая е ползвана - суха или жива?Активирана ли е предварително или не?Кога и как е добавена маята?С какво брашно е работено и каква е била температурата на продуктите?

Явно не са много успешните опити на бързата програма и много момичета (според мен неоснователно) бързат да и обърнат гръб.Поне до сега нямам несполучлив опит с нея и напоследък често я ползвам, че времето ми стана кът и нямам време за дългите програми.Е , затварям си едното око , че хляба не е чак толкова въздушен , колкото другия , но няма пълно щастие , нали  Wink

Рецептата я знаете -

400 мл. вода
640 гр. брашно
2 с.л. олио
2 ч.л. сол
4 ч.л. мая
1,5 с.л. захар
2,5 с.л. сухо мляко

Единствено тук не активирам сухата мая предварително (просто винаги си става перфектен резултата и не виждам смисъл  да бутам каквото и да било).Топля водата и я сипвам в казанчето , сипвам захарта и солта  и разбърквам докато се разтворят добре.Слагам олиото и започвам да насипвам брашното с лъжицата докато покрие добре течностите.Сипвам част от маята , като гледам да я разпръсна добре и продължавам с брашното.По някое време като се сетя за сухото мляко слагам част и от него.Редувам така докато свършат продуктите.Гледам да действам бързичко да не изстине водата.Пъхам контейнерана местото му и пускам програмата.Винаги внимавам в стаята да е поне 22-23 градуда. Обикновенно при тази рецепта не ми се налага да слагам допълнително брашно по време на месенето (откак се научих да си държа брашното където трябва ми отива еднакво количество  Wink) , за това меся на затворен капак.Така температурата и влажността в машината се запазват относително високи и тестото няма проблем с втасването.Понякога , ако преценя , че има нужда от още 5-10 мин. за втаса добре , просто изключвам машината от контакта и включвам след 6-7 мин.

Ето и снимка на готовия хляб



Пак повтарям , че това не е абсолютно перфектния хляб за такива капризи , като мен  Wink , но е чудесен и удачен вариант за тези , на които им липсва време , а имат желание да се пекат хляб ежедневно.
 



# 81
  • Мнения: 74
Извинявам се че разводнявам толкова въпроса, но таблицата в моята книжка съвсем не изглежда като тази в пдф-а, явно са се измързеливили нещо ли какво не знам  Mr. Green, но както казах по-горе, целият процес на месене, покой, втасване и каквото и да било друго нещо което прави машинката, освен печенето, е обединен в една категория с общо времетраене и въобще не може да се разбере кога какво прави или възнамерява да прави, какво предстои или трябва да направи - абе изобщо нищо - така че без тая таблица се чувствах като с вързани ръце!

# 82
  • София
  • Мнения: 8 495
Дали не съм останал с погрешното впечатление, че много често се поставя искане да се намери упътване за нечия машина. Няма ли да е по-добре, тези които си пазят упътванията да ги сканират или пък ако ги имат в PDF формат, а още по-добре като линкове - под някаква форма да ми ги изпратят и да ги качим някъде да бъдат на общо разположение.

Проблемът с Боболина наистина е недостатъчното време за втасване. Хлябът се разчупва на 10-тата минута след започване на печенето. Може би трябва да прочете мнението на Каприз или наистина да намали маята.

Дадох и и препоръка за друга програма като резервен вариант.

# 83
  • Мнения: 884
Добро утро!
 Понеже и аз наскоро имах проблем точно с упътването на моята машина, идеята е много добра.
 Долчевита е моят автомат, и разбрах, че по магазините по принцип си върви без упътване на български.
 Ще го сканирам веднага щом намеря някой да ми покаже как става Embarassed.

# 84
  • София
  • Мнения: 597
Дядо Хаджия, Капризче,
не съм се отказала, ще продължавам с опитите. Описанието на Каприз много ми помогна, ще пробвам да подпомогна втасването  Peace  bouquet

# 85
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 144
Ще ми дадете ли изпробвана рецепта за ръжен/ типов хляб със сушени домати и маслини/ босилек?
И сушените домати от марината ли да са, или от кутия? Има ли значение?

# 86
  • София
  • Мнения: 2 649
аз да споделя, какво беше решението на моя проблем с къдрав хляб. Откакто ми донесоха брашно от една видинска мелница, на каквато и програма да го правя, си става чудесен хляб. Преди с една лъжичка мая сякаш ми превтасваше и затова ставаше толкова грозен и наръфан отгоре, а и ми миришеше много на мая.  На хлеб с по една трета бяло, ръжено и пълнозърнесто, като сложех по лъжичка и половина, често леко ми хлътваше отгоре. И това с най-обикновеното брашно на Софмел и с това на Клевер. Не знам защо така.  newsm78

# 87
  • Мнения: 274
дядо хаджия тук - http://www.rt2001.com/?page=products-list&manufacturerID=2&a … a8d178f27c4e15f04 rима упътвания за Мулинекс 2000, 3000 и 5000. Като се отвори съответната машина, отдолу има надпис Ресурси, където в pdf формат са упътванията.
Дано успееш да събереш повече модели и марки, наистина ще е много полезно това, което предлагаш  Hug

# 88
  • Мнения: 3 453
   Имам спешен въпрос , моля за помощ. Относно печенето на козунак..искам да пека първо отдолу, но на фурната имам долно печене само с вентилатор и ме е страх да не прегори.Дали да не си го пусна направо отгоре и долу?Ако някой има опит с печенето само отдолу и фурната му е с топъл въздух моля да сподели.До сега не съм пекла никога с топъл въздух.

# 89
  • София
  • Мнения: 1 230
  Имам спешен въпрос , моля за помощ. Относно печенето на козунак..искам да пека първо отдолу, но на фурната имам долно печене само с вентилатор и ме е страх да не прегори.Дали да не си го пусна направо отгоре и долу?Ако някой има опит с печенето само отдолу и фурната му е с топъл въздух моля да сподели.До сега не съм пекла никога с топъл въздух.

Кашарел аз така пека кекс с вентилатор и в началото първо отдолу и после пускам и горен реотан,така кекса ми се надува повече.Смятам че и на козунака няма да му стане нищо ама не съм пекла така козунак  newsm78 но не смятам че е проблем де.

Общи условия

Активация на акаунт