Машина за хляб-31 част

  • 65 026
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 573
А колко е едно пакетче жива мая, 42 гр. ли?

# 226
  • Мнения: 125
ааа,  Mr. Green  това го знам  , да 42 гр.  : Laughing

# 227
  • Варна
  • Мнения: 2 576
След толкова снимки на питки и тутманици по рецептата на Кашарел, реших и аз да направя един тутманик. martin4e, благодаря за подробното описание, то като че ли още повече ме подтикна да направя тутманика  Hug.
Кажете ми моля, маята като количество е пакетче и половина нали, не 1.5ч.л.  newsm78? Понеже за такова количество брашно в книжката на машинката маята е 1.5ч.л. и аз взех да се чудя дали правилно съм разбрала Blush.

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 10:22 от Solar Wind

# 228
  • Мнения: 383
Ердинч, това отделено в хладилника тесто храниш ли го с нещо?
Вероятно и аз ще пробвам този вид закваска, но се чудя дали ще е удачно защото правя хляб най-много 2 пъти в седмицата и се опасявам че може да се развали оставената в хладилника закваска.

не, него храня, но не съм го и оставял за повече от 2 или 3 дена в хладилника

Ердинч и мен ме заинтригува.  Grinning


недейте му мисли много, например вземам тая рецепта когато ще добавям старо тесто намалявам количеството мая на половина или малко повече от половина(зависи от брашнената смес), в случая около 3/4чл суха инстант мая +старото тесто(около 1чч) и намалявам солта със 1/3чл

само в началото т.е. в първия път приготвям тесто с по голям размер(например 1250г) че след като си отделя за хладилника да не ми намалее размера на приготвения хляб, после си пресмятам с помощ на таблицата ми рецептата като за 1кг хляб че след като му прибавя и старото тесто от хладилника резултата да е долу горе 1,250г хляб, в края на цикъла месене отделям пак около 250г(около 1чч) за хладилника и ми остава всъщност около 1кг хляб

 newsm78

зависи много от брашното и съставките в него, когато е с бяло брашно действам смело, когато е с пълнозърнесто доста се съобразявам и другите съставки, като намеря време ще пробвам и с ръжена смес да видим кво ша са получи

а във фризера имам и закваска чак от миналата година уж ще пробвам и с нея, ноо требе време, време и пак време  Hug

останете със здраве   bouquet

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 11:21 от Ердинч

# 229
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Ердинч благодаря за подробното обяснение! Аз определено ще пробвам при следващото месене да оставя тесто и ще споделя впечатления  Peace. Мисля даже още днес от тестото за питката на Кашарел да оставя.
Надявам се няма проблем ако се остави тесто от хляб с кис.мляко например и после се прибави към тесто замесено с пр.мляко или пък изобщо без мляко.

# 230
  • София
  • Мнения: 2 649
повтарям си въпроса:
Имам един въпрос към правилите хляб с домашна закваска, с какво е по-различен вкуса на хляба от този с мая? Ако може горе-долу да се определи на нещо? От доста време му се каня. Майка ми има един квас, който подбърква веднъж годишно, за да го подхранва, иначе е изсушен. Правила е преди години хляб с него, но става с характерна кисела жилка и май никой не го харесва. Знам, че си зависи от какво брашно е направено и бих искала аз да си направя с обикновено, но ако може някой да ми каже нещо за вкуса, ще съм много благодарна.

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 20:24 от petia_tag

# 231
  • Мнения: 383
Ердинч благодаря за подробното обяснение! Аз определено ще пробвам при следващото месене да оставя тесто и ще споделя впечатления  Peace. Мисля даже още днес от тестото за питката на Кашарел да оставя.
Надявам се няма проблем ако се остави тесто от хляб с кис.мляко например и после се прибави към тесто замесено с пр.мляко или пък изобщо без мляко.

 newsm78 не съм пробвал, но аз лично не бих оставил тесто от хляб с кис.мляко

мене няма да ме има цяла седмица, желая приятна седмица на всички

# 232
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Защо? Рецептата, която си дал за пример е именно с кис.мляко.

# 233
  • Мнения: 383
Защо? Рецептата, която си дал за пример е именно с кис.мляко.

нея рецепта я дадох само за пример, sory(за да няма погрешно разбиране редактирах си поста и смених примера) не се съобразих със кис мляко, точно нея рецепта бих я правил само ако имам в наличие старо тесто останало от предишното тесто, но после дали ще отделям от това тесто е вече въпрос, лично аз не бих продължил със тесто от кис мляко,  само това исках да кажа  newsm78

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 11:33 от Ердинч

# 234
  • Мнения: 1
...
Хляба стана със шупли и като тухла - т.н. наполовина спрямо друг път висок и с паралелепипедна форма... Да ли може да е от брашното? Някои знае ли Simple Smile

За да можем да ви помогнем трябва да ни дадете подробна информация за рецептата и елементите на програмата, които използвате.

Те ми показвате средата на хляба, а описвате, че е станал на шупли и това ме кара да подозирам (без да съм сигурен), че става дума за превтасване.

Това на снимките не е средата - а горната част Simple Smile
150 МЛ вода, 100 мл прясно мляко, една супена лъжица олио, 1 супена лъжица захар, 1/4 пакетче прясна мая, 470 грама брашно, 1 чаена лъжица сол - това е рецептата Simple Smile

и снимка 2 - на която вече е отрязано парче - да опитам  newsm78

# 235
  • Мнения: 3 453
След толкова снимки на питки и тутманици по рецептата на Кашарел, реших и аз да направя един тутманик. martin4e, благодаря за подробното описание, то като че ли още повече ме подтикна да направя тутманика  Hug.
Кажете ми моля, маята като количество е пакетче и половина нали, не 1.5ч.л.  newsm78? Понеже за такова количество брашно в книжката на машинката маята е 1.5ч.л. и аз взех да се чудя дали правилно съм разбрала Blush.

 Маята ми е 1 пакетче и половина.Умишлено съм писала така и в рецептата.Не е в лъжички Wink Успех!

# 236
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Забърках го аз вече с пакетче и малко, втаса идеално, едни балони - чудеса  Sunglasses. Сега втасва за 2ри път във фурната Simple Smile.
Благодаря за уточнението и рецептата!   bouquet

# 237
  • Мнения: 3 453
  Хайде после чакам и снимка Peace

# 238
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Стана много хубав тутманик. Не знам дали така трябва да е или аз не пекох достатъчно, но като че ли идва малко мокър, топи се в устата, но като отгризнеш стои слепено. Малко никак не го обясних, ама  Crazy. С клечка проверих и всичко си беше ок, на конци стои като го разчупя, супер е на вкус, само се чудя дали е нормално това, което се опитах да обясня  Mr. Green. Хапнахме си вече, снимки направих, ама съм несериозна в качването им в нет-а и не знам дали скоро ще покажа  Embarassed.

# 239
  • Мнения: 1 234
Solar Wind, първото което ми идва наум е, че прекалено горещ си го разчупила или му е трябвало още малко печене, но нека все пак се изкаже и Кашарел, и другите. Иначе да, определено не е сух, но не би трябвало да се слепва. При нас оставих за закуска на сина ми, тази сутрин като го стоплих в микровълновата беше като току що направен.

Общи условия

Активация на акаунт