Майчинството счетоводно - 29

• 44 759
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
Elfita Благодаря за отговора.

# 151
Благодаря, Elfita!

# 152
Здравейте, мами, имам въпрос относно болнични (поради рискова бременност). От 10 март съм в болнични, първия бе за 7 дена, след това са за по 30 дена. В сайта на НОИ все още не е отразено нищо за представени болнични, камоли за изплатени обезщетения. Работодателя каза, че е предал навреме болничните на счетоводството и повече нищо не знаел. В тази връзка искам да попитам какъв е срока за внасяне на осигуровките от работодателя за всеки месец? Защото нали болничните се представят след плащане на осигуровките... Очаквах, че плащанията от НОИ ще се бавят, но не очаквах самото представяне на документите да се бави така...
Ако болничния ти е за март, през април, когато работодателя внася осигуровките за предходния месец, внася и болничния ти, паричките от НОИ ги изплащат до 15 дни след като е внесен болничният лист.  Peace
Тоест, ако изплащат заплатите за март към 20 април, до два дни след това трябва да внесат осигуровките и болничните за март, и в началото на май месец ще ти бъдат изплатени. Дано ме разбра, че нещо хич не можах да обясня както трябва май  Joy

# 153
Здравейте, мами, имам въпрос относно болнични (поради рискова бременност). От 10 март съм в болнични, първия бе за 7 дена, след това са за по 30 дена. В сайта на НОИ все още не е отразено нищо за представени болнични, камоли за изплатени обезщетения. Работодателя каза, че е предал навреме болничните на счетоводството и повече нищо не знаел. В тази връзка искам да попитам какъв е срока за внасяне на осигуровките от работодателя за всеки месец? Защото нали болничните се представят след плащане на осигуровките... Очаквах, че плащанията от НОИ ще се бавят, но не очаквах самото представяне на документите да се бави така...
Ако болничния ти е за март, през април, когато работодателя внася осигуровките за предходния месец, внася и болничния ти, паричките от НОИ ги изплащат до 15 дни след като е внесен болничният лист.  Peace
Тоест, ако изплащат заплатите за март към 20 април, до два дни след това трябва да внесат осигуровките и болничните за март, и в началото на май месец ще ти бъдат изплатени. Дано ме разбра, че нещо хич не можах да обясня както трябва май  Joy

Разбрах те, благодаря ти   bouquet

# 154
Здрaвейте отново.Бях днес в НОИ и ми кaзaхa,4е зa месец Февруaри не сa ми пускaни документи,a зa месец aприл се водя нa рaботa...товa възможно ли е???Кaк дa се водя нa рaботa кaто нито съм искaлa,нито подписвaлa нещо???Може ли дa се допусне тaкaвa грешкa и кaкво могa дa предпиемa aз #Crazy Блaгодaря предвaрително  bouquet

# 155
Здравейте! Включвам се и аз с питане. Аз съм редовна студентка. Освен това обаче от 15 март ме назначиха фиктивно и си плащаме осигуровки. Преди това през 2007г. имам 5 месеца стаж. Терминът ми е на 17 септември. Въпросите ми са:
1. Има ли опасност да загубя тези 2880 лв за редовни студенти след раждането, защото се водя на работа?
2. Ще имам ли право на болничните поради раждане (т.е. 45 дни преди раждане и другите след това), тъй като към момента на издаване на болничния 45 дни преди раждане ще имам общо около 9,5 месеца стаж, а не 12?

Благодаря предварително!   bouquet

# 156
  • not found
Искам да попитам , ако никога не съм си плащала здравните осигоровки , но от миналия месец съм започнала да се самоосигурявам , възвръщат ли ми се здравните права и ако не , длъжна ли съм да заплатя някакви вноски за последните години , защото чух , че май съм щяла да имам глоба , ако не съм си плащала здравните . До колко вярно е това ?

# 157
  • София-България, Израел - където си поискам
Здрaвейте отново.Бях днес в НОИ и ми кaзaхa,4е зa месец Февруaри не сa ми пускaни документи,a зa месец aприл се водя нa рaботa...товa възможно ли е???Кaк дa се водя нa рaботa кaто нито съм искaлa,нито подписвaлa нещо???Може ли дa се допусне тaкaвa грешкa и кaкво могa дa предпиемa aз #Crazy Блaгодaря предвaрително  bouquet
станала е грешка 100%, а за м.април е още рано за заплати Thinking

Искам да попитам , ако никога не съм си плащала здравните осигуровки , но от миналия месец съм започнала да се само-осигурявам , възвръщат ли ми се здравните права и ако не , длъжна ли съм да заплатя някакви вноски за последните години , защото чух , че май съм щяла да имам глоба , ако не съм си плащала здравните . До колко вярно е това ?
трябва да внесеш за три години назад, за да ти се възстановят здравно осигурителните права.
да, има и глоби, но аз знам колко е ако работодател не внася повече от 3 месеца ЗО на работниците си.

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 13:45 от AnMary

# 158
  • Майничка

Цитат
"В срока на предизвестие може реално да се престира труд, но може и да се ползва платения годишен отпуск, ако не е ползван за съответната година и работодателят разреши"
Това важи ли все още при прекратяване на трудовия договор с предизвестие?

Да.

Понеже ми казаха, че няма такова нещо, къде мога да го намеря в КТ.
Благодаря

Не мисля, че цитатът е от КТ, може би от някакви коментари към него. Но по принцип, няма проблем докато тече предизвестието, да ползвате отпуск, ако работодателят не възразява, това по никакъв начин не противоречи на КТ. Единствено, ако искате да ползвате целия отпуск за 2010, например, не можете да го направите, защото ще имате право при съответния работодател само на отпуск, пропорционален на отработеното време от годината при него, в това число и за срока на предизвестието. 

# 159
  • Пловдив

1. Има ли опасност да загубя тези 2880 лв за редовни студенти след раждането, защото се водя на работа?-не,няма такава опасност.Двете неща могат да се взимат паралелно и не са взаимно изключващи се
2. Ще имам ли право на болничните поради раждане (т.е. 45 дни преди раждане и другите след това), тъй като към момента на издаване на болничния 45 дни преди раждане ще имам общо около 9,5 месеца стаж, а не 12?-ще ти се издаде 45 дневен и другите 2 болнични листа също,но няма да получаваш обезщетение от НОИ,докато не натрупаш 12 м стаж.Грубо това ще се случи 2,5 месеца след издаването на 45 дневния ти болничен

# 160

Цитат
"В срока на предизвестие може реално да се престира труд, но може и да се ползва платения годишен отпуск, ако не е ползван за съответната година и работодателят разреши"
Това важи ли все още при прекратяване на трудовия договор с предизвестие?

Да.

Понеже ми казаха, че няма такова нещо, къде мога да го намеря в КТ.
Благодаря

Не мисля, че цитатът е от КТ, може би от някакви коментари към него. Но по принцип, няма проблем докато тече предизвестието, да ползвате отпуск, ако работодателят не възразява, това по никакъв начин не противоречи на КТ. Единствено, ако искате да ползвате целия отпуск за 2010, например, не можете да го направите, защото ще имате право при съответния работодател само на отпуск, пропорционален на отработеното време от годината при него, в това число и за срока на предизвестието. 
Благодаря

# 161
Здравейте,
искам да попитам вярно ли е,че до навършване на три годишна възраст на детето работодателя не може да те уволни
и при евентуално уволнение в какъв размер се ползва обезщетение.
Благодаря ви предварително.

# 162
  • Майничка
Здравейте,
искам да попитам вярно ли е,че до навършване на три годишна възраст на детето работодателя не може да те уволни
и при евентуално уволнение в какъв размер се ползва обезщетение.
Благодаря ви предварително.

Не е вярно. Работодателят не може да уволни майка на дете до 3г. без разрешение на Инспекция по труда, но няма проблем да го направи при получено разрешение.
Обезщетението зависи от това, по кой член е прекратяването на трудовия договор, предишен трудов стаж и т.н.

# 163
здравейте.Mоже ли да ви помоля да ми кажете какво майчинство ще получавам-имам 1 месец-240 лева,5м.-700 и 6м.-800 лева. Благодаря ви предварително!

# 164
Здравейте! Не съм сигурна, че въпроса ми е за тук, но все пак ще питам. Едва днес  Embarassed чух по новините, че за да получаваме детски трябва да подаваме и документ, че децата са ваксинирани. Въпроса ми е кога трябва да се подаде този документ, когато се подават и молбите за детски /на мен ми се пада да подавам януари месец, поне последно тогава подавах/ или в момента? Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт