Майчинството счетоводно - 29

• 44 637
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
  • София-Младост
Здравейте, в момента съм в майчински за отглеждане на дете до 1 година. Декември чакам второ дете. Понеже от юли до декември не ме устройват тези 240 лева майчински, а и не ми се връща на работа по ред причини искам да попитам мога ли веднага след изтичане на майчинските да изляза в болнични или трябва да се върна фиктивно за няколко дни на работа? Имам неизползвана отпуска, но ако си я ползвам ще си взема само основната заплата без бонусите, което пак не ме устройва. И ако съм в болнични ще взимам ли половината майчински за детето?
Можеш да излезеш в болничен и едновременно с това ще получава половин обезщетение, говоря за периода след 410-тия ден. Но така губиш правото да се възползваш от възможността да получаваш обезщетение за второ дете, като за първото.

# 331
Здравейте,
сега съм в отпуск за гледане на дете до 2 години и ми предстои застъпване на майчинството, т.е. ще имам дете преди по- голямото да е направило 2 години. Интересува ме , ако работодателят ми е пропуснал да внесе здравноосигурителните ми вноски за един или два месеца, това дали ще се отрази на изчисляването на предстоящото обезщетение за гледане на дете (второто). И въобще има ли срок за внасяне на тези вноски и мога ли сама да си ги внеса към НОИ?

Здравните вноски не влизат в изчисляване на обезщетението  Stop Те имат връзка със здравноосигурителния статус на лицето. Срокът за внасяне е в деня на изплащане на заплатите за съответния месец. Ако те не са изплатени оптималният срок е до края на месеца следващ този, за който се отнасят. Важно е не толкова дали са внесени самите вноски, а дали има данни в Персоналния регистър в НОИ за теб, защото на базата на същите се изчислява обезщетението.

Да, има данни за мен. Вноските са внесени до март месец. Аз се притеснявам да не ми се спрат правата за майчинство, ако пропусне работодателят да ми внесе за следващите месеци (април и май). И най- вече това да не се отрази на обезщетението за второто дете,т.е. да получавам 240 лв. месечно. Възможно ли е това?

# 332
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
сега съм в отпуск за гледане на дете до 2 години и ми предстои застъпване на майчинството, т.е. ще имам дете преди по- голямото да е направило 2 години. Интересува ме , ако работодателят ми е пропуснал да внесе здравноосигурителните ми вноски за един или два месеца, това дали ще се отрази на изчисляването на предстоящото обезщетение за гледане на дете (второто). И въобще има ли срок за внасяне на тези вноски и мога ли сама да си ги внеса към НОИ?

Здравните вноски не влизат в изчисляване на обезщетението  Stop Те имат връзка със здравноосигурителния статус на лицето. Срокът за внасяне е в деня на изплащане на заплатите за съответния месец. Ако те не са изплатени оптималният срок е до края на месеца следващ този, за който се отнасят. Важно е не толкова дали са внесени самите вноски, а дали има данни в Персоналния регистър в НОИ за теб, защото на базата на същите се изчислява обезщетението.

Да, има данни за мен. Вноските са внесени до март месец. Аз се притеснявам да не ми се спрат правата за майчинство, ако пропусне работодателят да ми внесе за следващите месеци (април и май). И най- вече това да не се отрази на обезщетението за второто дете,т.е. да получавам 240 лв. месечно. Възможно ли е това?

Не, няма как да загубиш правата си. Евентуално може да има забавяне в плащанията, ако не ти се внасят осигуровките на време.

# 333
Здравейте момичета може ли да ми дадете съвет.Днес отидох да си продължа болничния и АГ-то ми каза, че вече ги държат затегнато и не може да ми издава болнични без прекъсване.Сега ще съм в болничен до 30.05.2010г и после трябва да изляза в отпуск или да се върна на работа. След това пак ще ми даде болничен, но иска поне 20 дни да съм била на работа(отпуска).
Но на 14.07.2010 изтичат 180 дни на които имам право за годината, а от 08.08.2010 започва 45 дневния перид за майчинството.
Въпраса ми кое няма да повлияе на майчинството ми- да се върна на работа до тези въпросни 45 дни, или да изляза в отпуск и после пак да съм в болнични?

# 334
Здравейте!В отпуск съм по майчинство.Фирмата в която работя ме осигуряваха на 300лв.Започнах да се доосигурявам от февруари 2009вкл/март се внасят за февруари/.45-те дни преди термин ми бяха от 23.09.2009г.Термина ми беше на 07.11.09г,а раждането на 29.10.2009г.
Осигурявах се на 550лв,а преди това някъде към 300лв ме осигуряваха.
За февруари и март 2010г/така пише в сайта на НОИ като си проверявам/ ми преведоха около 700лв,не се връзва нито с 300-тата лв нито с 550лв/знам че се смята 90%,но май пак не пасва по-голямата сума/.
И другите суми досега,които са ми превеждали/болничните/пак са се въртяли около 300лв,не повече.Та затова се чудя,кога  ще си получавам вече по-голямата сума. 
На 550лв 90% колко идваше,че нямам калкулатор тука,ама някъде към 500лв предполагам ще дойде.А 700лв за два месеца,нещо не чаткам.
Ако има кой да обясни много ще съм благодарна!

# 335
  • Пловдив
Здравейте момичета може ли да ми дадете съвет.Днес отидох да си продължа болничния и АГ-то ми каза, че вече ги държат затегнато и не може да ми издава болнични без прекъсване.Сега ще съм в болничен до 30.05.2010г и после трябва да изляза в отпуск или да се върна на работа. След това пак ще ми даде болничен, но иска поне 20 дни да съм била на работа(отпуска).
Но на 14.07.2010 изтичат 180 дни на които имам право за годината, а от 08.08.2010 започва 45 дневния перид за майчинството.
Въпраса ми кое няма да повлияе на майчинството ми- да се върна на работа до тези въпросни 45 дни, или да изляза в отпуск и после пак да съм в болнични?

нито болничен,нито отпуск,нито работа ще ти повлияе

sin4eska
,от февруари се осигуряваш общо на 550 лв от двете места,нали така?обезщетението ти е месечно грубо 410 лв и толкова трябва да получаваш.Не знам за каква по-голяма сума питаш?От 45 дневния до края на 410 те дни получаваш високото обезщетение и после до 2 г 240 лв.Имаш ПИК код,нали,щом проверяваш.Провери на справки на получени обезщетения и ще видиш по-месеци какво са ти превели

Последна редакция: вт, 27 апр 2010, 21:51 от Elfita

# 336

нито болничен,нито отпуск,нито работа ще ти повлияе

Питам, защото предния месец имах разминаване между двата болнични с 1 ден и шефа ми каза, че ще имам проблем ако не ми го оправят дори и този ден да ме пише в неплатен отпуск  newsm78
Не е ли същото дали ще съм в отпуск 1 ден или 20 дни до следващия болничен?И отново се повтарям, но наистина ли няма значение дали ще остана на работа до 45 дневния период преди раждането или междувременно ползвам още 30дни болничен в помеждутак?
Благодаря за търпението и отговорите   bouquet

# 337
  • Пловдив
vany666 ,този ден е бил проблем,защото болничните са ти били издавани от ЛКК и не може да има прекъсване между двата болнични.Няма значение дали ще си на работа или ще ползваш 30 дни болничен в промеждутък

# 338
Elfita  хиляди благодарности   bouquet  Hug

# 339
  • София
Здравейте, момичета!
Моля за съвет.
В момента съм в неплатен отпуск за гледане на дете до 8г, и имам право на такъв до средата на септември, ако го ползвам наведнъж.
Имах намерение да се върна на работа от месец май, но явно шефката е на друго мнение. Намекна ми, че нямат достатъчно работа, че било криза и прочее извинения  Tired
Доколкото съм запозната докато съм в неплатен отпуск тя не може да ме уволни.
Но примерно ако се върна на работа как може да го направи без да е в нарушение на закона? Колко дни трябва да работя за да има право на това? И с предизвестие ли ще стане?
Едни планове си правех, но май друго ще излезе накрая...

Ако пък се върна на работа  Praynig, и се наложи да ползвам болничен за детето след колко отработени дни ще мога да го направя?

# 340

sin4eska
,от февруари се осигуряваш общо на 550 лв от двете места,нали така?обезщетението ти е месечно грубо 410 лв и толкова трябва да получаваш.Не знам за каква по-голяма сума питаш?От 45 дневния до края на 410 те дни получаваш високото обезщетение и после до 2 г 240 лв.Имаш ПИК код,нали,щом проверяваш.Провери на справки на получени обезщетения и ще видиш по-месеци какво са ти превели

Доосигурявах се във същата фирма,не на две места,и да имам ПИК и проверявам.А за "по-голяма" питам и чакам,защото като си гледам в сайта,повече от 330лв не са ми превеждали за месец.За последните месеци февруари и март съм взела 700лв,което пак не се вързва с това на което съм се осигурявала.Знам,че се взема напредвид раб.дни и 90% от осиг. но пак не ми се връзва.... newsm78 Очаквам да получавам поне близо 500лв на месец,както ми обясниха нашите счетоводители като ги питах дали има файда да се доосигурявам/тоест доплащах си разликата/,те казаха имаш,поне 500лв ще взимаш,а то ко става....  Tired

# 341
Здравейте, момичета!
Моля за съвет.
В момента съм в неплатен отпуск за гледане на дете до 8г, и имам право на такъв до средата на септември, ако го ползвам наведнъж.
Имах намерение да се върна на работа от месец май, но явно шефката е на друго мнение. Намекна ми, че нямат достатъчно работа, че било криза и прочее извинения  Tired
Доколкото съм запозната докато съм в неплатен отпуск тя не може да ме уволни.
Но примерно ако се върна на работа как може да го направи без да е в нарушение на закона? Колко дни трябва да работя за да има право на това? И с предизвестие ли ще стане?
Едни планове си правех, но май друго ще излезе накрая...

Ако пък се върна на работа  Praynig, и се наложи да ползвам болничен за детето след колко отработени дни ще мога да го направя?

Майките на деца до 3 год. възраст имат закрила от уволнение, т.е. това става освен с предизвестие и с изрично разрешение от Инспекция по труда за всеки случай. Предизвестието е поне 30 календарни дни и се връчва в писмен вид. Болничен можеш да ползваш веднага щом се върнеш на работа, но той ще се изчисли на база МРЗ, защото сега си в неплатен, а преди това си ползвала отпуск за гледане на дете, т.е. ще вземаш около190-200 лева на месец.

sin4eska

Доосигурявах се във същата фирма,не на две места,и да имам ПИК и проверявам.А за "по-голяма" питам и чакам,защото като си гледам в сайта,повече от 330лв не са ми превеждали за месец.За последните месеци февруари и март съм взела 700лв,което пак не се вързва с това на което съм се осигурявала.Знам,че се взема напредвид раб.дни и 90% от осиг. но пак не ми се връзва.... newsm78 Очаквам да получавам поне близо 500лв на месец,както ми обясниха нашите счетоводители като ги питах дали има файда да се доосигурявам/тоест доплащах си разликата/,те казаха имаш,поне 500лв ще взимаш,а то ко става....  Tired

В таблицата за изплатените обезщетения в сайта на НОИ си пише всяка сума за кой период се отнася и както ти е писала Елфита няма как да вземаш повече от 400-410 лева на месец обезщетение и това е по груби сметки. Дори целия период от 12 месеца да си осигурена на 550 лева на месец се пада по 435-440 лева да вземаш обезщетение. Освен, че е 90% от БТВ обезщетението се сравнява с нетното възнаграждение и се получава по-ниската сума, която обикновенмо е нетното възнаграждение на лицето.

Последна редакция: ср, 28 апр 2010, 11:04 от AnMary

# 342
Здравейте, моми4ета!Имам следния въпрос.В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст,но тъй като счетоводителката не ми подава навреме документите изплащането на майчинството се забавя много,та мога ли в това положение да ме назна4ат в друга фирма,т.е. да ми прекратят трудовия договор в старата и да ме назна4ат в друга.Благодаря ви предварително.

# 343
Здравейте, моми4ета!Имам следния въпрос.В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст,но тъй като счетоводителката не ми подава навреме документите изплащането на майчинството се забавя много,та мога ли в това положение да ме назна4ат в друга фирма,т.е. да ми прекратят трудовия договор в старата и да ме назна4ат в друга.Благодаря ви предварително.

Да, може - по взаимно съгласие.

# 344
  • Пловдив
 Blush Извинявам се, не съм чела назад в темата...

В началото на месеца от яслата ме предупредиха, че са имали проверка и са проверявали децата дали са пуснати на ясла докато майката е била още в майчинство.  Confused Аз съм я пуснала един месец по-рано с идеята да се адаптира постепено и да не я пускам изведнъж за цял ден.
Днес ме търсят от РУСО по телефона, но не ми казват какво точно искат. Нещо си да уточним за майчинството на място и да нося Акт за раждане да го копират  Rolling Eyes

Единствено за това правя връзка, че искат да им връщам един месец майчинство  Rolling Eyes
Някой да има подобна ситуациия?!?! Предполагам ме искат лично за да може по лесно да ме притиснат да подпиша нещо, което иначе бих отложила във времето  Rolling Eyes
Вие какво мислите по въпроса? До сега някой карали ли са го да връща майчинство и какъв е реда и механизма да се извърши това?

Общи условия

Активация на акаунт