Майчинството счетоводно - 29

• 44 657
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
И аз имам няколко въпроса. Вече не зная кого да попитам. Ходих до НОИ, питах счетоводителите на университета, счетоводителката на мъжа ми, голямо объркване. Аз съм с високо рискова бременност. Понеже работя в болница, ми дадоха болничен до края на бременността да не стъпвам в болница, да се предпазя от стресови ситуации и заразни болести. Имам и втора работа на 4 часа във фирмата на мъжа ми. Но тази работа я върша в къщи и не е опасна за бременността ми.  Оказа се, че ако представя болничния, няма да мога да работя и втората работа, което за мен е глупав закон, аз имам временни противопоказания за първата, не и за втората работа. Наложи се да прекъсна специализацията си по графа бременност и майчинство, да не ползвам болничния и да остана назначена на работа във фирмата на мъжа ми. Максималният срок за прекъсване по наредба е 2 години. Две години, но аз прекъснах във втория месец. Това означава, че след като родя ще ми останат година и няколко месеца само през които да не ходя на работа. Това означава, че няма да получавам майчински 2 години ли? Трябва да си направя сметката за това колко време ще получавам майчински за да преценя какви осигуровки да внася мъжа ми. В момента съм на заплата от 360 лева при него. От болницата нищо не ме осигуряват, защото договорът ми е към университета и е граждански. В една друга тема отговориха, че докторантите и клиничните ординатори не получават и тази еднократна помощ за студентите след раждане. Чудя се, ако сега представя болничен и не се ходя никъде на работа и после получавам година и няколко месеца минималната издръжка от държавата за майчинство дали няма да е по-добре от варианта да се водя на работа, мъжа ми да ми вдигне осигуровките и после само година и два, три месеца да получавам майчински.

# 391
  • София
Здравейте, момичета!
Моля за съвет.
В момента съм в неплатен отпуск за гледане на дете до 8г, и имам право на такъв до средата на септември, ако го ползвам наведнъж.
Имах намерение да се върна на работа от месец май, но явно шефката е на друго мнение. Намекна ми, че нямат достатъчно работа, че било криза и прочее извинения  Tired
Доколкото съм запозната докато съм в неплатен отпуск тя не може да ме уволни.
Но примерно ако се върна на работа как може да го направи без да е в нарушение на закона? Колко дни трябва да работя за да има право на това? И с предизвестие ли ще стане?
Едни планове си правех, но май друго ще излезе накрая...

Ако пък се върна на работа  Praynig, и се наложи да ползвам болничен за детето след колко отработени дни ще мога да го направя?

Майките на деца до 3 год. възраст имат закрила от уволнение, т.е. това става освен с предизвестие и с изрично разрешение от Инспекция по труда за всеки случай. Предизвестието е поне 30 календарни дни и се връчва в писмен вид. Болничен можеш да ползваш веднага щом се върнеш на работа, но той ще се изчисли на база МРЗ, защото сега си в неплатен, а преди това си ползвала отпуск за гледане на дете, т.е. ще вземаш около190-200 лева на месец.

Благодаря ти, Lady Brinne!   bouquet

# 392
Здравеите, обръщам се към вас с огромната молба за консултация. Говорила съм с 2 счетоводни фирми, но ми казаха различни мнения и затова искам да питам и вас..
Регистрирах се м.09 като зем.производител за да си довнасям осигуровки за майчинство. Внасяла съм през м.09.10 и м.11. Месец 12 не съм внасяла тъй като от осн. ми работодател по трудов договорза м 12  съм осигурена на 2000 лв.
Този месец подадах дан.декларация в която декларирах тр. си доходи и граждански доходи. Сега ми казаха 4е трябва да декларирам и доходи като земеделски производител тъи като съм внасяла осигуровки за 3-те месеца. Аз съм регистрирана за производство на пшеница и няма как да съм имала доходи през тези месеци. Тогава се засява.
Въпроса ми е- Трябва ли да подам коригираща декларация, за да вкл. и доходи като зем.производител или не. Ако не подам каква е глобата?

# 393
  • Майничка
И аз имам няколко въпроса. Вече не зная кого да попитам. Ходих до НОИ, питах счетоводителите на университета, счетоводителката на мъжа ми, голямо объркване. Аз съм с високо рискова бременност. Понеже работя в болница, ми дадоха болничен до края на бременността да не стъпвам в болница, да се предпазя от стресови ситуации и заразни болести. Имам и втора работа на 4 часа във фирмата на мъжа ми. Но тази работа я върша в къщи и не е опасна за бременността ми.  Оказа се, че ако представя болничния, няма да мога да работя и втората работа, което за мен е глупав закон, аз имам временни противопоказания за първата, не и за втората работа. Наложи се да прекъсна специализацията си по графа бременност и майчинство, да не ползвам болничния и да остана назначена на работа във фирмата на мъжа ми. Максималният срок за прекъсване по наредба е 2 години. Две години, но аз прекъснах във втория месец. Това означава, че след като родя ще ми останат година и няколко месеца само през които да не ходя на работа. Това означава, че няма да получавам майчински 2 години ли? Трябва да си направя сметката за това колко време ще получавам майчински за да преценя какви осигуровки да внася мъжа ми. В момента съм на заплата от 360 лева при него. От болницата нищо не ме осигуряват, защото договорът ми е към университета и е граждански. В една друга тема отговориха, че докторантите и клиничните ординатори не получават и тази еднократна помощ за студентите след раждане. Чудя се, ако сега представя болничен и не се ходя никъде на работа и после получавам година и няколко месеца минималната издръжка от държавата за майчинство дали няма да е по-добре от варианта да се водя на работа, мъжа ми да ми вдигне осигуровките и после само година и два, три месеца да получавам майчински.

Не е необходимо да представяте този болничен, за да прекъснете специализацията, става само със заявление и документ от наблюдаващ гинеколог, нали?
Т.е., този болничен практически може да го представи само работодателят, при когото сте на трудов договор, т.е., фирмата на мъжа Ви.
След като ординатурата Ви на практика е граждански договор, доходите от него така или иначе не влияят на базата за обезщетение при бременност и раждане. Същевременно обаче, пак поради този факт, не би следвало да има пречка след изтичане на 410-те дни до втората година да подновите специализацията си (което, за съжаление е свързано с връщане на работа в болницата), без това да повлияе на получаването на майчинство (законодателят позволява полагане на труд по граждански договор по време на отпуск по майчинство) и, ако е възможно, да прекъснете по друга уважителна причина след някакъв период от подновяването й.  
Дали ще останете на същите осигуровки или ще ги вдигнете и ще минете на пълен работен ден, това зависи от семейната Ви преценка. Обезщетението за раждане и отглеждане на дете зависи от осигурителния доход само през 410-те дни, след това е 240лв.
Имайте предвид, че при основен трудов договор за 4ч. два месеца се броят за един, така че преценете дали Ви се събира 12м. трудов стаж към момента на излизане в болнични за бременност и раждане.
И последно, не Ви съветвам да не представяте болничния - или говорете с колегата Ви, който го е издал да го анулира (ако е в този месец), или го ползвайте до изтичането му, без да вземате продължение.

Нека все пак и другите консултанти дадат мнение.

# 394
Благодаря много за изчерпателния отговор. Аз прекъснах без болничен, само подадох молба. Дали правилно съм разбрала, че като се върна отново в болницата да специализирам, независимо че ще работя, понеже съм на граждански договор, ще мога да получавам обезщетение до края на втората година след раждането? Но ако продължавам да се водя на работа след раждането във фирмата на мъжа ми по трудов договор дали ще получавам обезщетение? А по въпроса за това на колко да ме осигурява и на колко часа към момента изобщо не мога да преценя. Счетоводителката иска да посоча една сума и да кажа на  колко часа искам да ме осигуряват  Rolling Eyes. Мисълта ми е, че аз нямам никаква идея как и в какъв процент се връщат парите и да не стане така, че после да получа по-малко пари от колкото съм платила като осигуровки? И ако представя сега болничен във фирмата на мъжа ми нали ще получавам обезщетение, а после от държавата по време на майчинство пак ще получавам някаква сума и си мисля кой вариант е по- добър: да съм с болничен във фирмата на мъжа ми и да разчитам на минималните обезщетения от държавата или да ми вдигне осигуровките и часовете, но колко като една година съм работила за 360 лв на 4 часа?

# 395
  • Майничка
Благодаря много за изчерпателния отговор. Аз прекъснах без болничен, само подадох молба. Дали правилно съм разбрала, че като се върна отново в болницата да специализирам, независимо че ще работя, понеже съм на граждански договор, ще мога да получавам обезщетение до края на втората година след раждането? Според мен - да.Но ако продължавам да се водя на работа след раждането във фирмата на мъжа ми по трудов договор дали ще получавам обезщетение? 45 дни преди термин излизате в болнични във фирмата на мъжа Ви, а след 410-те дни е задължително да се водите на трудов договор (при него или другаде), за да получавате майчинство.А по въпроса за това на колко да ме осигурява и на колко часа към момента изобщо не мога да преценя. Счетоводителката иска да посоча една сума и да кажа на  колко часа искам да ме осигуряват  Rolling Eyes. Мисълта ми е, че аз нямам никаква идея как и в какъв процент се връщат парите и да не стане така, че после да получа по-малко пари от колкото съм платила като осигуровки? Сметнете от тук. На определена брутна осигурителна сума до 2000лв., вижте колко нетна се получава и на тази база се смята обезщетението за съотв.месец. Пак тук можете да видите колко са данъците и осигуровките за работника и работодателя, които ще трябва да платите на тази сума.И ако представя сега болничен във фирмата на мъжа ми нали ще получавам обезщетение, а после от държавата по време на майчинство пак ще получавам някаква сума и си мисля кой вариант е по- добър: да съм с болничен във фирмата на мъжа ми и да разчитам на минималните обезщетения от държавата или да ми вдигне осигуровките и часовете, но колко като една година съм работила за 360 лв на 4 часа? Би следвало за следващите 6м. да Ви промени договора на 8 часов - подписването на новия договор не може да стане по време на болнични, но след това пак можете да излезете в болнични, за да ви станат 12м. трудов стаж (освен ако нямате поне 3м. предишен трудов стаж на 8 часа с трудов договор, който да компенсира). Ако запазите осигурителната сума 360лв., през 410-те дни ще получавате ок.280лв., а по време на болнични за общо заболяване - ок.230лв.

# 396
Много, много благодаря   bouquet.

# 397
  • В полите на Пирин планина
Здравеите, обръщам се към вас с огромната молба за консултация. Говорила съм с 2 счетоводни фирми, но ми казаха различни мнения и затова искам да питам и вас..
Регистрирах се м.09 като зем.производител за да си довнасям осигуровки за майчинство. Внасяла съм през м.09.10 и м.11. Месец 12 не съм внасяла тъй като от осн. ми работодател по трудов договорза м 12  съм осигурена на 2000 лв.
Този месец подадах дан.декларация в която декларирах тр. си доходи и граждански доходи. Сега ми казаха 4е трябва да декларирам и доходи като земеделски производител тъи като съм внасяла осигуровки за 3-те месеца. Аз съм регистрирана за производство на пшеница и няма как да съм имала доходи през тези месеци. Тогава се засява.
Въпроса ми е- Трябва ли да подам коригираща декларация, за да вкл. и доходи като зем.производител или не. Ако не подам каква е глобата?

Не виждам за какво да подаваш коригираща декларация като нямаш доходи. Декларират се само получени доходи. Peace

# 398
  • Stavanger, Norway
Здравейте! Бременна съм с  термин 19 юли. Това означава, че трябва да изляза в болничен за бременност и раждане на 4 юни. С управителката ни се разбрахме, че као не искам да си ползвам годишния платен отпуск той ще ми бъде изплатен. До тук добре. НО, когато ме накараха да попълня молба ми казаха да си пусна 10 дена, защото толкова отпуск ми се полага  newsm78 Нали годишния отпуск е 20 дена? Моля да ми кажете дали правилно са ми казали, или има някаква грешка, която трябва да се коригира. Аз като съм се занимавала с отпуски знам, че независимо от това, кога излизаш в майчинство продължителността на годишния отпуск не се променя.  Thinking В крайна сметка на какво имам право?

# 399
Здравейте.
Имам следния въпрос: когато правя справка в сайта на НОИ в раздел "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане" ми излизат всички представени болнични, но не излиза "ЗАЯВЛЕНИЕТО - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане от 135 до 410 календарни дни". Това дали означава че не е представено ... или тази информация не излиза там? Че счетоводителката нещо само ме мотае с тези документи ... трябваше да престави заявлението заедно с последниа болничен, но го няма ...
Благодаря!

# 400
Здравейте! Бременна съм с  термин 19 юли. Това означава, че трябва да изляза в болничен за бременност и раждане на 4 юни. С управителката ни се разбрахме, че као не искам да си ползвам годишния платен отпуск той ще ми бъде изплатен. До тук добре. НО, когато ме накараха да попълня молба ми казаха да си пусна 10 дена, защото толкова отпуск ми се полага  newsm78 Нали годишния отпуск е 20 дена? Моля да ми кажете дали правилно са ми казали, или има някаква грешка, която трябва да се коригира. Аз като съм се занимавала с отпуски знам, че независимо от това, кога излизаш в майчинство продължителността на годишния отпуск не се променя.  Thinking В крайна сметка на какво имам право?

Да, имаш право на целия отпуск за 2010 година, независимо, че ще ползваш друг вид - за бременност и раждане. Може би са имали предвид, че до 1/2 от годината ти се полага 10 дни  newsm78

Здравейте.
Имам следния въпрос: когато правя справка в сайта на НОИ в раздел "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане" ми излизат всички представени болнични, но не излиза "ЗАЯВЛЕНИЕТО - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане от 135 до 410 календарни дни". Това дали означава че не е представено ... или тази информация не излиза там? Че счетоводителката нещо само ме мотае с тези документи ... трябваше да престави заявлението заедно с последниа болничен, но го няма ...
Благодаря!

Или не е подадено все още, или не е обработено в НОИ / но това става почти веднага за 1-2 дни /. И декларацията трябва да излезе там.

# 401
Здравейте,
Утре дъщеря ми става на 2г. Подала съм заявление за връщане на работа от 3.05., но тя се разболя от пневмония. Та въпросите ми са:
Мога ли да взема болничен за гледане на дете от 03.05. и съответно с него трябва ли да подавам други докуменити? Колко горе-долу ще ми платят за болничния и ще се отрази ли ако следващия месец излезна в платен отпуск или ще е по-добре сега да взема отпуск вместо болничен? Ако пък е по-добре таткото да вземе болничен (но не знам дали има значение - нямаме брак и по документи се водим че живеем на различни адреси)? И също за отпуската да питам колко ще ми я платят и кога е наи-добре да излезна сега или трябва да работя един месец.
Да ви дам и цифри: щата ми е 580 и 6%клас. В момента получавам 240 майчинство, което изтича на 01.05.10

# 402
Лейди Брин, благодаря за бързия отговор!   bouquet

# 403
Здравейте,
Утре дъщеря ми става на 2г. Подала съм заявление за връщане на работа от 3.05., но тя се разболя от пневмония. Та въпросите ми са:
Мога ли да взема болничен за гледане на дете от 03.05. и съответно с него трябва ли да подавам други докуменити? Колко горе-долу ще ми платят за болничния и ще се отрази ли ако следващия месец излезна в платен отпуск или ще е по-добре сега да взема отпуск вместо болничен? Ако пък е по-добре таткото да вземе болничен (но не знам дали има значение - нямаме брак и по документи се водим че живеем на различни адреси)? И също за отпуската да питам колко ще ми я платят и кога е наи-добре да излезна сега или трябва да работя един месец.
Да ви дам и цифри: щата ми е 580 и 6%клас. В момента получавам 240 майчинство, което изтича на 01.05.10

Можеш да излезенеш в болниен, но той ще се изчисли на база 240 лева и ще вземеш сума ОКОЛО 9-10 ЛЕВА НА ДЕН.
Бащата може да ползва болничен за детето, ако го е припознал. Отпуск, ако ползваш сега ще ти бъде изплатен на база последен месец преди излизане в майчинство, в който имаш отработени поне 10 дни.

# 404
уф тоя щат ми го дадоха точно 2-3 дена преди да излезна в болничен. Значи ще е най добре за отпуската да е от другия месец както разбирам. А сега ако взема болничен това ще повлияе ли на отпуск другия месец? и другото освен болничния който ще взема в понеделник нещо друго трябва ли да подавам или това е?
и голямо Благодаря за бързия отговор

Общи условия

Активация на акаунт