Майчинството счетоводно - 29

• 44 314
  • 739
  •   1
Отговори
# 690
  • Бургас
Момичета, пак въпрос...
Мъжът ми представи на работодателя си приложение 12, декларация 7, удостоверение за банкова сметка и копие на акт за раждане. Сега са му казали, че искат майката, т.е. аз да представя декларация, че се отказвам от майчинството или нещо такова беше. Има ли образец на такава декларация или е свободен текст. Бихте ли ми помогнали в съченяването й.

# 691
Здравейте и от мен. Четох  много , прегледах много и тъкмо си мислих, че съм разбрала и някой ми каза нещо което ме обърка тотално. Затова и реших да се допитам до вас. Дано може да ми помогнете.
Значи става въпрос за следното - до декември 2009 вкл съм оигурявана на 550лв, а от януари 2010г на 800лв.  Терминът ми е на 27.12. - как ще ми се определи майчинството, ако изляза болничен от началото на юли месец и не се върна повече на работа до 45 дневния болничен ?
Много благодаря предварително Simple Smile

# 692
  • Пловдив
Здравейте и от мен. Четох  много , прегледах много и тъкмо си мислих, че съм разбрала и някой ми каза нещо което ме обърка тотално. Затова и реших да се допитам до вас. Дано може да ми помогнете.
Значи става въпрос за следното - до декември 2009 вкл съм оигурявана на 550лв, а от януари 2010г на 800лв.  Терминът ми е на 27.12. - как ще ми се определи майчинството, ако изляза болничен от началото на юли месец и не се върна повече на работа до 45 дневния болничен ?

излез в болничен от юли спокойно,няма да ти се отрази,защото 6 м преди това си на високото ти осигуряване

базата ти е номеври09-октомвври10,обезщетението ще е грубо 620 лв

# 693
  • София
Здравейте ! Имам въпрос , дано някой знае отговора, защото току що ми се обади счетоводителката ,че не знаела какво да прави в моя случай Shocked Майчинство съм до септември, но влязох в болница , оперираха ме и когато ме изписваха ми казаха -нищо че си майчинство полага ти се  болничен за тези 16 календарни дни. Издадоха ми го и го занесох на работодателя -там обаче не знаели какво да го правят. Как се процедира в такъв случай ,има ли някакъв смисъл от болничния -съвсем ме объркаха newsm78

Тъй като си била в болничен престой са длъжни да ти издадат болничен лист. Подава се Приложение 12, за да се прекъсне ползването на отпус за бременност и раждане, а след изтичането на болничния лист за общо заболяване се подава отново декларация Приложение 2 до изтичане на 410 дни. Не знам дали просто б. лист може да не се представя. По-добре се консултирайте с НОИ - според мен не е редно.

Много благодаря за отговора  bouquet, не ми стана ясно ,понеже казах на счетоводителката какво ми отговори- според нея не си заслужавало за тези 16 дни понеже се взимали 70% като болничен , а 90% като майчинство- всъщност тези 16 дни болничен не са ли отделно от майчинството т.е. да се плащат и след това се измества майчинството с 16 дни . Това че ще взема 16-те дни болничен ощетява ли ме по някакъв начин?

# 694
  • В полите на Пирин планина
Момичета, пак въпрос...
Мъжът ми представи на работодателя си приложение 12, декларация 7, удостоверение за банкова сметка и копие на акт за раждане. Сега са му казали, че искат майката, т.е. аз да представя декларация, че се отказвам от майчинството или нещо такова беше. Има ли образец на такава декларация или е свободен текст. Бихте ли ми помогнали в съченяването й.

Ето я:

Приложение № 8 към чл. 45б

(Ново - ДВ, бр. 10 от 2009 г., ново - ДВ, бр. 67 от 2009 г.)

Декларация за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда от бащата (осиновителя)

Подписаните: 1. .........
  (трите имена по документ за
  самоличност)
  2. .......
  (трите имена по документ за
  самоличност)
заявяваме, че първият от нас като майка (осиновителка) е съгласен, а вторият като баща (осиновител) приема да ползва платен отпуск поради бременност, раждане и осиновяване  
на ............
(трите имена на детето)
родено на ............................ 20 .... г., считано от ........................... 20 .... г. до .......................... 20 .... г.
Декларираме, че:
1. детето не е дадено за осиновяване;
2. детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;
3. детето не е настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
4. детето не е починало;
5. осиновяването не е прекратено от съда.
Задължаваме се при даване на детето за осиновяване, при настаняването му в заведение на пълна държавна издръжка, при настаняването му по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето или при смърт, при лишаване или ограничаване на родителските права по установен ред, при прекратяване на трудовото правоотношение на майката (осиновителката), както и при прекратяване на осиновяването от съда да уведомим предприятието, за да прекрати разрешения отпуск.  
Известно ни е, че за неверни данни носим отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс и че дължим възстановяване на неоснователно изплатените ни суми заедно със законната лихва.

............. 20 .... г. Декларатори:
  1. ..........................
  2. ..........................

Забележки:

1. Декларацията се попълва в 2 екземпляра, всеки от които се съхранява в личните досиета на деклараторите в съответните предприятия.

2. Излишното се зачертава.

# 695
  • Бургас
Lady Brinne златна си  Hug

P.S. Трябва ли да е нотариално заверена?

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 16:23 от vessita

# 696
Здравейте ! Имам въпрос , дано някой знае отговора, защото току що ми се обади счетоводителката ,че не знаела какво да прави в моя случай Shocked Майчинство съм до септември, но влязох в болница , оперираха ме и когато ме изписваха ми казаха -нищо че си майчинство полага ти се  болничен за тези 16 календарни дни. Издадоха ми го и го занесох на работодателя -там обаче не знаели какво да го правят. Как се процедира в такъв случай ,има ли някакъв смисъл от болничния -съвсем ме объркаха newsm78

Тъй като си била в болничен престой са длъжни да ти издадат болничен лист. Подава се Приложение 12, за да се прекъсне ползването на отпус за бременност и раждане, а след изтичането на болничния лист за общо заболяване се подава отново декларация Приложение 2 до изтичане на 410 дни. Не знам дали просто б. лист може да не се представя. По-добре се консултирайте с НОИ - според мен не е редно.

Много благодаря за отговора  bouquet, не ми стана ясно ,понеже казах на счетоводителката какво ми отговори- според нея не си заслужавало за тези 16 дни понеже се взимали 70% като болничен , а 90% като майчинство- всъщност тези 16 дни болничен не са ли отделно от майчинството т.е. да се плащат и след това се измества майчинството с 16 дни . Това че ще взема 16-те дни болничен ощетява ли ме по някакъв начин?

Абсолютно не те ощетява,но подаването на този болничен в НОИ е свързано с доста бумаштина и затова колежката иска а се въздържи от упражнението  Wink

Така или иначе обезщетението не може да надвиши нетното ти възнаграждение, тй че практически ще вземаш сходна сума и в двата случа.

# 697
  • Пловдив
.

# 698
  • София
Но нали правилно съм разбрала , че се измества края  на майчинството с 16-те дни, или ще ми платят болничния и майчинството ще си свърши в деня ,в който щеше да свърши и без болничен?

# 699
  • Бургас
Декларацията трябва ли да е нотариално заверена?
А за срок на отпуската на бащата, тъй като прекъсвам моя от 135 до 410 ден, датата на настъпване на 410 ден ли се пише?

Всъщност може ли след 410 ден бащата да си продължи майчинството до 2-та годинка на детето?

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 16:34 от vessita

# 700
излез в болничен от юли спокойно,няма да ти се отрази,защото 6 м преди това си на високото ти осигуряване

базата ти е номеври09-октомвври10,обезщетението ще е грубо 620 лв

Ок и аз така го бях разбрала , но  човек от Нои е казал на моя позната, че ако изляза болничен от юли 2010 за база на майчинството  ще ми се вземат 12 месеца преди първия болничния, т.е. юли 2009 - юни 2010. Има ли такова нещо ??? 

# 701
  • Пловдив
Ок и аз така го бях разбрала , но  човек от Нои е казал на моя позната, че ако изляза болничен от юли 2010 за база на майчинството  ще ми се вземат 12 месеца преди първия болничния, т.е. юли 2009 - юни 2010. Има ли такова нещо ???  

не,това не е вярно

iskrichka ,не ти се измества крайната дата на обезщетението

# 702
Мерси много. Мисля, че ми се изясниха нещата Simple Smile

# 703
  • София
Много благодаря за помощта Hug

# 704
Декларацията трябва ли да е нотариално заверена?
А за срок на отпуската на бащата, тъй като прекъсвам моя от 135 до 410 ден, датата на настъпване на 410 ден ли се пише?

Всъщност може ли след 410 ден бащата да си продължи майчинството до 2-та годинка на детето?

Не,не трябва да е нотариално заверена. Периодът на този отпуск е от момента,в който го прехвърляш до изтичане на 410 дни.

Отпускът след това е с нова декларация,но може да се прехвърли.

Общи условия

Активация на акаунт