За бързи въпроси и отговори,за тези,които нещо ги вълнува,но не искат тема - 29

  • 39 503
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 9 785
Да, и аз правя винаги половин доза. Смятам, че е предостатъчно Peace.

# 586
  • Благоевград
  • Мнения: 3 637
Много благодаря!   bouquet  Ще пробвам и двете рецепти! Grinning Grinning Grinning

# 587
  • Мнения: 1 777
Иии, колко сте бързи! Heart Eyes
Въпрос - има ли значение какво е олиото? Моето не е слънчогледово  а рапично.
И второ - пасатора ми не е пластмасов а метален, ще се разбие ли пак добре или няма да стане гъста?
Няма значение какъв е пасатора ,те всички работят на един принцип.И олиото няма значение какво е ,аз съм правила тази майонеза със зехтин и пак става .

# 588
  • Мнения: 148
Момичета,спешен въпрос.
Утре е задушница и трябва да меся за сутринта две погачи,а времето е малко.Може ли от вечерта да замеся тестото с едно втасване на Макс Мама и да госложа в хладилника,а на сутринта да оформя и да пека.

# 589
  • София-Младост
  • Мнения: 24 066
Такааа, от доста време заглеждам аспержи и незнанието все ме спира да купя, но дъщеря ми каза веднъж" купи спокойно, мамите ще ти помогнат"  Laughing Та вчера купих и сега какво да ги правя мили дами? ОНзи ден мернах една рецепта на Lois, но просто ми се иска и нещо друго да прочета преди да ги приготвя. Предварително ви благодаря Simple Smile

# 590
  • Мнения: 782
И аз питах преди време, но....
Дано някой се включи, ще се радвам да опитам  Simple Smile

# 591
  • Мнения: 5 001
Искам да пробвам да направя домашна майонеза. Какви са триковете? Изпитана рецепта?
1 чаша прясно мляко,2 чаши олио,1/2 ч.л. сол.,1/3 ч.л. лимонтозу.СЛагаш всичко това в каничката на пасатора...Слагаш и самия пасатор,включваш и издърпваш от дъното към повърхността.Толкоз! Става за секунди,нямаш притеснения,че има сурови яйца,значително по-лека е и търпи после всякакви добавки(подправки,краставички и т.н.)

TheNMaster , какъв е вкуса на тази майонеза? За първи път чувам за този вариант  Rolling Eyes Колко време може да се съхранява?
Вкуса си е майонезен  Mr. Green Но е безопасна заради липсата на яйца и доста по-лека Hug Hug Hug

# 592
  • Мнения: 782
Благодаря ти, днес ще я пробвам  Grinning

# 593
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 570
Ала-Бала , и аз никога не съм приготвяла аспержи, да споледиш опит после, да се престраша Hug.

Да питам и аз нещо - миналата година правих хляб по рецепта на форума - то хляба си беше купен, на филийки, но между филийките се мажеше някаква смес от масло , магданоз и още нещо newsm78, завиваше се във фолио и се печеше - много вкусно се получи, но сега не мога да открия рецептата Sad.Ако някой се сеща за какво говоря, да даде линк или обясни с подробности, че много ми се иска да направя Heart Eyes.

# 594
  • Vienna
  • Мнения: 261
За аспержите съм специалист.
Белите се белят: започваш малко под връхчето, където няма пъпки и ги белиш към отрязаното. Много гадна работа е. Важно е да са много пресни ( Като натиснеш отрязания край да са влажни) Най долу се отрязват (зависи от стоката, но по добре повече) Всичко, което е твърдо като дърво да се махне.
Зелените само се мият и се отрязват отдолу.
По класически се варят във вода в дълбока тясна тенджера, където се слагат с връхчетата нагоре в зависимост от дебелината между 20 и 40 минути. Аз ги варя в тенджерата за паста... Във водата се слага сол и малко лимон. Към тях се сервира сос холандез (един вид топла майонеза с масло вместо олио). Той е сложен, но мноооого вкусен. Значи: приготвяте всичко необходимо до вас и като стане трябва веднага да се сервира, защото не може да се топли. Веднъж го сложих в термос за половин час: стана.
Сос холандез: 3 жълтъка, една малка чаша бяло сухо вино (или една голяма аз си посръбвам докато бъркам), Лимонов сок, 250гр студено масло на парченца (сериозно!) Не се опитвайте с маргарини, това се прави веднъж в годината.
На печката се слага голяма тенджера с вода, като се стопли (не да ври, а като почне да се чува) в една малка тенджера се разбиват на водна баня жълтъците с лимона като се постоплят (бъркате, за да не станат бъркани яйца) слагате малко по малко маслото и бъркате през цялото време. Така до края на маслото. Като почне да се сгорещява много слагате малко от виното, останалото си го пийвате, че бъркането е много. Малко сол и е готово.
Към тази прелест се сервират варени картофи и шунка.

Има и лесна рецепта
Загрявате фурната на 200 градуса. В голяма тава се слага олио,лук, нарязан на кръгчета, розмарин и семе от хвойна (или джин). Аспержите се белят (ако са от белите) и се слагат в тавата като се зачерви лука. Сипвате водичка и бяло винце (общо 400мл), сол пипер и 3 лъжици ме. Отгоре се слагат  посолени пилешки кълки. Всичко се бута за един час в печката. 15 мин преди края се слагат 2 стръка рабарба (http://en.wikipedia.org/wiki/Rhubarb) или някакви по кисели плодове, но и без тях ще стане. От време на време се полива със соса. Към това вървят също картофи или картофено пюре

# 595
  • Мнения: 5 001
Да питам и аз нещо - миналата година правих хляб по рецепта на форума - то хляба си беше купен, на филийки, но между филийките се мажеше някаква смес от масло , магданоз и още нещо newsm78, завиваше се във фолио и се печеше - много вкусно се получи, но сега не мога да открия рецептата Sad.Ако някой се сеща за какво говоря, да даде линк или обясни с подробности, че много ми се иска да направя Heart Eyes.
И чесън.Супер става....С франзела,която се реже на филийки но не съвсем до долу.....Не помня на кой беше рецептата... doh

# 596
  • Мнения: 1 313
Аелис, виж моята рецепта, дано ти допадне Hug

# 597
  • Мнения: 1 777
Аспержите само ги намазвам със зехтин ,овкусявам с черен пиер и ги пека на грил тиган или на барбекюто.
След това готовите аспержи поръсвам с лимонов сок.

# 598
  • Мнения: 0
Здравейте,

Проблемът ми е следния - засега безуспешно се опитвам да намеря Бял Тоблерон в България.
Ходил съм в Била, Пикадили и прочие магазини, както и съм проверил по повечето бензиностанции. Някакви идеи къде може да се намери преди да съм си поръчал от чужбина.
Мерси Simple Smile

# 599
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 570
TheNMaster ,esy - благодаря ви много Hug.Да, ама аз съм взела пълнозърнесто хлебче , нарязано на филийки newsm78.

Мастърче, вярно , че и чесън имаше Hug.

Още веднъж ви благодаря, дано да стане така вкусно и с хлебчето Praynig.

Общи условия

Активация на акаунт