Кове се новият закон за храните!!! Да продължим започнатото със закона за ГМО!!!

• 51 856
  • 1 262
  •   1
Отговори
# 135
ГМО - БЕЗПЛОДИЕ, ДЕГРАДАЦИЯ, МУТАЦИИ

Резултати от първите в света дългосрочни изследвания на бозайници (хамстери), хранени с ГМ соя - април 2010

http://www.rbcdaily.ru/2010/04/15/cnews/471804
http://www.mk.ru/science/article/2010/04/14/468641-proverka-gmo- … k-besplodiyu.html
http://www.vmdaily.ru/article.php?aid=94669

Цялото научно изследване на Руската Академия на Науките
http://oagb.ru/lib.php?txt_id=12292

# 136
И аз подкрепям биопроизводителите!

# 137
И аз ще подкрепя биопроизводителите.

Ако сме последоватлени и не искаме да се замърси Натура и 30-км ивица, трябва да я защитим и от гмо-фуражи. Тонове тор от животни, хранени с ГМО, ще отиде в почвата. Оттам трансгените ще бъдат уловени от почвените микроорганизми и ще бъдат предадени на растенията. Искате ли да направим изследване за наличие на трансгени в тор от животно, хранено с ГМО?
Ако пустеещите обработваеми земи в България бъдат използвани за производство на фураж, няма да има нужда да внасяме. Не е трудно държавата да обяви конкурс и желаещите да отглеждат чист фураж да бъдат подпомогнати парично. Или например държавата да се задължи да изкупи фуража на определена цена, която е изгодна за производителите.

# 138
Немската верига LIDL като начало в магазините си в Бавария ще предлага мляко от животни, хранени без ГМО фуражи под мотото "от местен произход" и "от първокласно качество".

http://www.traceconsult.com/index.php?option=com_content&vie … id=50&lang=en

For the dairy farmers producing for Lidl had to commit themselves that from January 2010 they feed “only animal feed not genetically modified” to their cows. This is part of a formal obligation available to SPIEGEL ONLINE.  In addition, Lidl insists on an uninterrupted documentation and inspection of all waybills regarding purchased feedstuffs “so that proper evidence can be furnished on the feeding of GMO-free feedstuffs.”

It is indeed surprising why the discount retailer will not advertise this openly for the vast majority of consumers reject genetic engineering. “That is exactly why Lidl would do itself a disservice now it they were to stack their shelves with milk claiming ‘Ohne Gentechnik’ next to ‘normal’ milk”, says Heike Moldenhauer, genetic engineering expert with Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) [= Friends of the Earth Germany]. “Consumers would start to ask immediately what the matter is with the other milk – and stop buying it.”

“At some point, consumers want all food products without genetic engineering”

Furthermore, the entire industry is afraid to extend the small finger to consumers for fear of awakening expectations that can be met only step by step. “Once milk and yoghurt are available than can be claimed GMO-free consumers will, at one point, want all other food products without genetic engineering, too”, says Moldenhauer. This is why currently no major retailer or manufacturer dares open advertising – although many already produce GMO-free. “Particularly large players such as Lidl, Aldi or Edeka have the market power to demand this type of production from their producers with blanket coverage,” adds Moldenhauer.

# 139
Супер! Първата стъпка! Тя няма да остане незабелязана!

# 140
И аз ще подкрепя биоземеделците.

За идеята на Лили, не разбирам защо не я подкрепяте. Ако има 0.1% шанс тя да се осъществи, то трябва за това да се борим. Не виждам как това ще монополизира пазара. Сигурна съм, че онези 97 % не искат да ядат животински продукти от животни, хранени с ГМО. Останалите 3 винаги могат да си купят вносни такива. А и както вече се каза, никой няма да иска да обяви, че използва ГМО фураж, тоест въобще няма да се стигне до там хората да определят пазара, а аз винаги ще се чувствам като застрашаваща здравето на детето ми, хранейки го.
Ако няма никакъв шанс, то

1. (точка 2 от нашите искания) Задължителна маркировка на всички животински продукти от животни, хранени с ГМО-фураж. или
2 (ново) Доброволно етикетиране, че животните не са хранени с ГМО фураж + подписване на декларация от фермера, че е съгласен на внезапни проверки. Или някаква друга мярка за ефективен контрол.

И двата варианта биха довели до възникване на реален пазар. Въпросът ми е, първият изпълним ли е според вас? Може би се поддавам на внушение, че е нереалистичен и нецелесъобразно искане от гледна точка на реалното му прилагане и контрол.

според мен 2та варианта не се изключват взаимно. Тоест може да останат и двете.

# 141
И аз ще подкрепя биоземеделците.

За идеята на Лили, не разбирам защо не я подкрепяте. Ако има 0.1% шанс тя да се осъществи, то трябва за това да се борим. Не виждам как това ще монополизира пазара. Сигурна съм, че онези 97 % не искат да ядат животински продукти от животни, хранени с ГМО. Останалите 3 винаги могат да си купят вносни такива. А и както вече се каза, никой няма да иска да обяви, че използва ГМО фураж, тоест въобще няма да се стигне до там хората да определят пазара, а аз винаги ще се чувствам като застрашаваща здравето на детето ми, хранейки го.
Ако няма никакъв шанс, то

1. (точка 2 от нашите искания) Задължителна маркировка на всички животински продукти от животни, хранени с ГМО-фураж. или
2 (ново) Доброволно етикетиране, че животните не са хранени с ГМО фураж + подписване на декларация от фермера, че е съгласен на внезапни проверки. Или някаква друга мярка за ефективен контрол.

И двата варианта биха довели до възникване на реален пазар. Въпросът ми е, първият изпълним ли е според вас? Може би се поддавам на внушение, че е нереалистичен и нецелесъобразно искане от гледна точка на реалното му прилагане и контрол.

според мен 2та варианта не се изключват взаимно. Тоест може да останат и двете.

Подкрепяме идеята на Лили,или поне аз съм 100% ЗА!

# 142

Това второто, "доброволното", просто го забравете, това е абсурд! Няма такова чудо никъде по света и не е възможно да се случи, защото става дума за пазар, конкуренция и печелене на пари. Пълната и коректна информация за качеството и съдържанието на произведения продукт трябва да е безусловно задължителна. Какво значи да подписвал декларация, че бил съгласен на проверки?! Контрол без проверки няма как да има, естествено, че ще проверяват всеки производител. Всеки животновъд, производител на месо предназначено за пазара, трябва да е абсолютно задължен да декларира чистота на продукта, който предлага. Дали животните са хранени с ГМО фураж или с чист. Това е единственото, което може да гарантира правото на потребителя на информиран избор и единствения механизъм, който ще стимулира самите производители да търсят чист фураж. В противен случай продукцията им няма да е конкурентноспособна. Търсенето на чист фураж ще определи и вноса, а и ще стимулира вероятно и производството му. Държавата също трябва да подпомага приоритетно био производството.

# 143
Има го. И то е точно на такъв принцип. Друг вече е въпросът кой застава зад етикета "от животни, хранени без ГМО". По подобие на другия етикет за храните "Без ГМО" и в този случай е редно държавата да издава акредитация на недържавен орган, който от своя страна да дава сертификата по определени изисквания, които трябва да са изключително строги.

Всичките държави, които цитираме за пример - Австрия, Германия, Ирландия и т.н. не са въвели задължителен етикет за животински продукти от животни, хранени с ГМО фуражи, а обратното - "GMO free milk, eggs, meat, poultry, fish" и т.н.

“The Irish Government plan to ban GM crops and to provide a voluntary GM-fee label for
qualifying animal produce makes obvious business sense for our agri-food and eco-tourism
sectors.

http://www.gmfreeireland.org/press/GMFI45.pdf

http://www.gmofree-euregions.net:8080/docs/ajax/ogm/MERTENS.pdf

Проблемът е, че изискванията в различните държави са различни - например в Ирландия животното не трябва да е хранено с ГМО фураж през целия си живот. Докато в Германия до определена седмица може, която е различна за различните животни.

Затова трябва да се работи такъв етикет да се унифицира на ниво ЕС с най-строгите правила. И когато европейските стоки започнат усилено да се търсят от американците и да се изнасят огромни количества чиста продукция за САЩ и Канада, това ще е победата над ГМО.

# 144
Открихме ГМО-лаборатория без сертификат и реактиви

четвъртък, 22 апр 2010 г.  
Бойчо Попов

http://www.bnews.bg/article-8691

# 145
Открихме ГМО-лаборатория без сертификат и реактиви

четвъртък, 22 апр 2010 г.  
Бойчо Попов

http://www.bnews.bg/article-8691

Мерси, изпреварила си ме с линка. Вече има и два видео файла!

# 146
Може би сега ще се сетите, че вместо забрани, беше по-стратегическо да искате контрол.

# 147
Може би сега ще се сетиш, че ако не можеш да помогнеш, не е нужно да спамиш. Може би сега ще се сетиш, че закон е едно, контрол е друго и необходими са и двете, а не само едното. Може би ще се сетиш, че който настоява за едното за сметка на другото, няма особен интелектуален потенциал (или морал).

# 148
Следя напъните ви от достатъчно време и неведнъж отбелязах, че се разпилявате в маловажни неща, не помисляйки колко по-важен е контролът.Сега ще викажат, че са ви угодили със закона и готово.
Една лаборатория, като тази от линка струва милиони, оборудване, реактиви...консумативи.Имате ли и най-малка идея колко струва това?
Държавата няма как да издържа тази лаборатория, няма и кой да работи в нея.

Единственият и шанс да просъществува в дългосрочен план е да бъде прикрепена към университетска или научна структура, за да се разработват проекти към ЕС и да се покриват поне част от разходите.
Оставайки на себе си, тази лаборатория няма да изработи много проби...

# 149
  • София
Гледахте ли новините по НОВА току що Shocked

Общи условия

Активация на акаунт