Въпрос за стерилизирането???

• 5 168
  • 52
  •   1
Отговори
# 15
Аз нямам доверие на водата от бойлера,предпочитах или стерилизатора или с вода от каната

# 16
Ползвах стерилизатор на Авент,който ми свърши страхотна работа.Не оставаха никакви капки.
Ти дори и да ги изваряваш пак ще има капки,но вместо да си мислиш,че ги стерилизираш,миейки ги с вода от бойлера,просто ги измивай с веро специално за бебета!  Peace

# 17
  • някъде
Първите два месеца стерилизирах,после само  миех с гореща вода.
Биберони,накрайници за шишета и шишета стерилизирах само преди да ги ползвам за първи път.
Ама чак да изплакваме бойлер или да стерилизирам преди всяко ползване на шишето ми идва прекалено newsm78

# 18
  • София
 Стерилизирай със студената вода ,а не тази от бойлера,щом е ръждясала. Сипвай в съда за стерилизация студена вода и нека ври поне 5 мин. До 3 м. съм стерилизирала.

# 19
oxyjenia,какво странно намираш в това,че аз съм стерилизирала до годинката?
Така,както си ги наредила цитатите на другите майки,стигам до извода,че си супер перфектна майка.
Би ли споделила,ти 3-4 месеца ли стерилизира продуктите на детето си?Ако е така-супер,поздравявам те,то от малко да свиква с бактериите и микробите Hug
А,залъгалките със сапун ли ги миеше?И спирт?Ми,браво #Crazy
Вземи погледни твоя пост,че сигурно ще извадя поне 5 цитата да изкоментирам bowuu

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 19:48 от Кристал

# 20
Който до когато иска да стерилизира. Аз не съм изобщо. Нито за дъщеря ми, нито за сина ми.

# 21
Мале, мале, това за почистването със спирт направо ме потресе!!!!!!!!!!!  Shocked
Аз предлагам с ВОДКА! Стерилизацията е 100-процентова! Тц ТЦ ТЦ......

# 22
Пластмасови играчки и гризалки спокойно могат да се стерилизират със 70 градуса спирт.
 При 70 градуса спирт преципитацията е по- слаба и микробният филм се унищожава в дълбочина.
 При 90 градуса спирт преципитира повърхностният слой микроби и преципитационната коричка пречи на спирта да проникне в дълбочина.
 При всички положения, изваряването си остава най-сигурният метод за стерилизация.

Мале, мале, това за почистването със спирт направо ме потресе!!!!!!!!!!!  Shocked
Аз предлагам с ВОДКА! Стерилизацията е 100-процентова! Тц ТЦ ТЦ......

# 23
Ползвах стерилизатор, в който наливах студена вода от чешмата. Не съм поливала с гореща вода от бойлер.

# 24
Няма опастност за коремчето бебето. Понякога няма време за стерилизация. Това не е стерилизация. Това си е вода от чешмата. Сгрята с бойлер тец все тая... Скоро ще започнеш просто да си миеш всичко там без да стерилизираш.

Пластмасови играчки и гризалки спокойно могат да се стерилизират със 70 градуса спирт.
 При 70 градуса спирт преципитацията е по- слаба и микробният филм се унищожава в дълбочина.
 При 90 градуса спирт преципитира повърхностният слой микроби и преципитационната коричка пречи на спирта да проникне в дълбочина.
 При всички положения, изваряването си остава най-сигурният метод за стерилизация.

"Преципитирам" нещо ми обягва от речника, пък и в тълковният, който намерих в интернет я няма.
Би ли обяснила значението на думата, за да вникна в смисъла на поста ти.

# 25
Стерилизирам само, когато купя нещо ново. До 1 месец стерилиирах шишетата и бибероните веднъж на ден. Сега само ги мия с бебешко веро  Peace
Дрънкалките почиствам със спирт.

# 26
oxyjenia,какво странно намираш в това,че аз съм стерилизирала до годинката?
Така,както си ги наредила цитатите на другите майки,стигам до извода,че си супер перфектна майка.
Би ли споделила,ти 3-4 месеца ли стерилизира продуктите на детето си?Ако е така-супер,поздравявам те,то от малко да свиква с бактериите и микробите Hug
А,залъгалките със сапун ли ги миеше?И спирт?Ми,браво #Crazy
Вземи погледни твоя пост,че сигурно ще извадя поне 5 цитата да изкоментирам bowuu

Стерилизацията и дезинфекцията са част от методите за контролиране на микробния растеж.

Стерилизацията е УНИЩОЖАВАНЕ на всички форми на микроорганизмите с физични или химични средства (вегетативни форми и спори)

Дезинфекция – процес на унищожаване или намаляване на инфекциозните агенти от външната среда до безопасно ниво.

В предния си пост даже съм сбъркала – стерилизация с преваряване се извършва за 30 мин. при 100 градуса по целзий.

Въпросът е кое за какво ни е нужно.

Нужно е да сме по-строги към съдовете, в които се приготвя и съхранява мляко за бебета, особено в първите месеци тъй, като механизмите за защита и имунната система на бебето са слаби. Когато по повърхността на тези съдове има останали "повечко" микроби, те много бързо се размножават в млякото и има риск от заболяване както от самите микроби, така и от токсичните продукти от тяхната обмяна.
Нужно е тези съдове да са стерилни или "почти" стерилни /при кърменето процесът е "почти" стерилен- кърмата е стерилна, но кожата на гърдата не е/.

За други предмети, които са в контакт с бебето /напр. залъгалките и играчки, които лапа/ не е нужно да се спазва такъв строг режим на дезинфекция. Само хигиенизация с топла вода и детергент  или спирт 70% е достатъчна. Така дори и да остават микроби, те не се развиват толкова бързо "на сухо" и не са опасни.  
Този метод е достатъчен за третиране на всякаква посуда и играчки приблизително след четвъртия месец, когато детето има достатъчно добре изградени механизми на защита /отделят се по-големи количества храносмилателни сокове, които имат и антибактериална активност – лизозим в слюнката, солна киселина в стомаха/.

Специално към Кристал:
Нямам комплекс, за разлика от теб дали съм "супер перфектна" майка
и "продуктите на детето си" не ги стерилизирам – те си стоят в памперса и само ги изхвърлям
Sick

Последна редакция: ср, 21 апр 2010, 16:36 от oxyjenia

# 27
earthnova, аз изварявах шишетата на малката в тенджера за около 5-10 мин. и така бях сигурна, че са напълно безопасни за детето ми. С вода от бойлера мисля, че не е много подходящо, просто не стават стерилни, а просто измити с по-топла вода.  Peace

# 28
Стерилизирането е процес при който какъвто и да е предмет (шише, биберон, лъжички и т.н.) под въздействието на горещата водна пара се очистват от  живи микроорганизми. Вариш в тенджера поне 10 мин. Или си купуваш стерилизатор, какъвто тип искаш.

# 29
Само на мен ли ми се струва, или въпросът на авторката не беше насочен към това кой с какво, от кога, колко често стерилизира, а това дали ползвате за миене на шишетата вода от бойлера?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт