Относно допълнителните занимания в детската градина

• 6 079
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
Аз съм за английския език в детската градина. Имах преди колебания дали научава нещо. Но постепенно с  времето без въобще да я питам се оказа, че доста неща е понаучила.

# 31
При нас допълнителните занимания се заплащат на час - 3лв. и са два пъти седмично. Без значение дали е английски, танци и т.н.

# 32
  • Пловдив
При нас, ако не се лъжа миналата година за каката бяха по 38 лв на полугодие. Независимо от броя посещения и пр. Тази година не пуснах малката.

# 33
                      ДГ НЕ избират с конкурс фирмите,които провеждат допълнителните занимания.СО одобрява и дава лиценз на фирмите,а ПС на ДЗ избират от предложените им фирми,тези които според ПС дават добро обучение с най-поносими цени.При нас дейностите са от 10 до 17 лв.Най-скъп е английският език.При това ПС взе решение децата да бъдат записвани най-много в две допълнителни дейности , защото практиката показва,че децата "капват " тичайки от едно занимание на друго.ДЗ имат програми,по които се обучават децата и занимания има и сутрин и след обяд.Заниманията варират от 20 до 25 седмично в зависимост от възрастта на децата.Като се прибавят дори две допълнителни дейности стават около 30,което е много за тази възраст.И когато родителят е избрал 4-5 допълнителни дейности за детето си става нещо страшно.Горкото дете направо не знае къде се намира.Имаше случай когато детето / 3 годишно/ записа по желание на мама и тате английски,немски език,народни,спортни танци,футбол и карате.Е,след този случай просто ПС реши най-много две допълнителни дейности. Laughing
                      Договорите с фирмите ,провеждащи доп.дейности се сключват от Настоятелството на ДЗ и то определя условията . При това Настоятелството е юридически регистрирано и носи пълна финансова и всякаква друга отговорност за всяка стотинка внесена от родителите ,като такси за доп.дейности.Така,че трудно може някой да увеличава на своя отговорност цените , само защото преди това сте били в ЧДГ. Laughing

Е, аз как миналата година участвах в избора на фирми за допълнителни дейности в ДГ, посещавана от детето ми?

Спрях дъщеря си от тези пародии, наречени допълнителни занимания. Крайно недоволна съм от "преподавателите"- девойки на по 20-на години, без грам педагогически стаж и усет как се работи с деца, студентки, а не дипломирани специалисти.
И с глина боравя, и да танцувам мога, и английски знам, дотолкова, че да си спестя 50-на лв. на месец.
Приложни дейности-20 лв.
Балет- 17 лв.
Английски език- 14 лв.

Изключение правят народните танци, преподавателката е дългогодишен педагог, лауреат на много престижни международни конкурси. Лошото е, че дъщеря ми няма желание да ходи на народни танци.

# 34
Е, така е, всеки иска стаж, а се плюе по студентите, който пък чудно как да го съберат тоя стаж, като подобни претенции не им дават да работят  Tired

# 35
Ами да го натрупат като помощник педагози и то дипломирани.
Защото какъв педагог е една студентка І-ви курс?
Дай тогава да ни лекуват първокурсници лекари, или да ни представляват адвокати 2-ри семестър?  Laughing

# 36
Това не се отнася само за педагозите, а като цяло - навсякъде искат млад персонал, с две висши, с опит и стаж поне 10 години, ама под 30 годишни ако може.
Какво разбираш под помощник педагог? Лелките ли?
Не е важен само опита, а отношението. Аз не пренебрегвам хората с подход, с умения, с блага усмивка, само защото не са 40 годишни .

# 37
Какво разбирам под помощник педагог ли? Такъв, който стажува, а не който е титуляр.
Не можеш да ме убедиш, че една девойка току-що завършила английска гимназия, първокурсничка, виждала и говорила  с 4-5-6-годишно дете незнайно дали и кога, е педагог и си заслужава да й поверя отговорността да научи детето ми на нещо.
Не извъртай нещата, не става въпрос за дипломирани без опит.
Става въпрос за нискоквалифицирани. Аз съм завършила Френската гимназия, а след това журналистика. Дали става от мен преподавател по френски в ДГ? Да, знам езика, но къде са ми педагогическото обучение, методиката....?

# 38
А, стажуващ - и къде да стажува?
Нали учи?
 newsm78

Само да те попитам последно - къде има преподавател по английски от първи курс?

# 39
А, стажуващ - и къде да стажува?
Нали учи?
 newsm78

Само да те попитам последно - къде има преподавател по английски от първи курс?

Ами стажува я, ако иска да завърши.
В последени курс, тези, които придобиват по свое желани педагогически профил, или тези, които учат конкретно в педагогическа специалност, имат задължителен стаж. След това се явяват на държавен изпит по практика.

В ДГ на дъщеря ми. Ако ти се рови, намери коя е, има ме в темата кой в коя градина е.
Едно девойче, което не успяваше, да ги организира да седнат даже.

# 40
 Joy
Да, знам аз за стажа, нали го карах.
Но ти говореше за първа година студенти, които трябвало да стажуват, не да са те педагозите. И просто се зачудих какви ги пишеш.
И като това девойче не е можело - ами изберете си друг педагог - това зависи от родителите основно.

# 41
Не говорех за първокурсници, уточних, те работа като педагози нямат.
Ставаше въпрос за завършващи студенти.
Аз съм си избрала педагог, просто се отказах от английски и пр. дейности в ДГ.
Идеята е добра, но фирмичките, които се заемат с тази дейност са ми малко съмнителни. Или поне при нас се получава така /район Младост/.  Rolling Eyes
В същото време първа братовчедка на мъжа ми е учител по английски в детски градини в район Суха река. Дипломирана, постоянно ходи на квалификационни курсове....От опит твърдя, че знае какво прави и как да го направи.

# 42
В случая, не е проблема възрастта според мен, а качеството на самото занятие, не ги ли контролира някой външните занимания.
Малко се зачудих, дали всъщност ги контролира някой тия фирми, какво всъщност правят, по какви програми работят и какъв е например критерия да избереш външната фирма за английския език .

# 43
 ДГ НЕ избират с конкурс фирмите,които провеждат допълнителните занимания.СО одобрява и дава лиценз на фирмите,а ПС на ДЗ избират от предложените им фирми,тези които според ПС дават добро обучение с най-поносими цени - Дидия вече е отговорила на този въпрос. И ако трябва да съм честна - аз предпочитам млад персонал, просто в игрите на децата често е по-добрия вариант да са млади жени.

# 44
Относно избора на фирмите ми стана ясно, вислех си за някакъв текущ контрол дали осъществява детската градина -как се провеждат самите занятия нещо такова.

Общи условия

Активация на акаунт