151 DE: Невероятно, но факт - слънце грее пак!

• 29 863
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
Благодаря ти за бързия отговор.Мои познати пътуваха вчера за Германия и аз им връчих рецептата, да ми ги купят. Ами малкия не е с нисък имунитет. Даже тази бих казала, че  здраво дете, но след варицелата третата сливица ни създава много проблеми.

# 511
  • Немция
Боби, попитай и в българското посолство, Тинка Троева е консултант в областта на Soziales und Arbeit? Телефон zа връzка> 030/ 206 74 939.

# 512
Здравейте!

Мога ли по съседски да почукам на вашата темата с няколко въпроса?
Канени сме на сватба в Германия и днес получихме списъка с подаръците пожелани от младоженците. Замислих се за няколко практически неща по нашата организация и тъй като предполагам Че някои от вас имат повече опит с немските сватби реших да ви попитам. В общи линии в списъка на подаръците нещата са доста еднородни, но има богат избор на цени. Най-скъпия единичен продукт струва около 200€. Предполагам Че те няма да имат нищо против ако гостите им поръчат и по повече от един продукт.  Wink Но все пак ме интересува на каква цена е прието да са подаръците за такъв случай. За БГ винаги съм правила сметка да си покрия парите за куверта и да остане нещо отгоре, но нямам представа как е в Германия, а още по-малко какви разноски имат младоженците около нас. Ако примерно има подарък който струва 80 или 100€, значи ли това Че те очакват това да е подаръка или е прието да се поръчват по повече предмети от списъка? Не знам до колко се изказах правилно, дано да сте ме разбрали. Проблемът е Че ние имаме доста големи пътни разходи за да отидем на тази сватба, но пък не искам и тях да ги ощетявам откъм подарък.

Следващият ми въпрос е прието ли е да се носят цветя на булката. Може за някой да е много тъпо, но за мен е важно защото ние ще пристигнем директно от летището и ако трябва да носим цветя, значи Че трябва да ги организирам от тук.

И последно какво облекло е прието за жените (мъжете са ми ясни, а и лесни). Наскоро се загледах в една сватба тук наоколо специално за да разгледам дрехите на жените и установих Че варираха от дълги рокли до дънки и тениски.  Rolling Eyes

Ако някой е в състояние да ми помогне с тия въпроси, предварително благодаря!  bouquet

# 513
Вяра, аз нямам почти никакъв сватбен опит тук, но ще споделя моите впечатления, макар и малко.
Тук стойността на подаръка зависи от това колко са близки гостите- най-близките подаряват по-скъпи неща (повече пари), а по-страничните (приятели, колеги) по-евтини, не се водят по куверта. Затова и нещата в списъка са на разнородни цени, за да може всеки да си избере неговия. Дадената от теб за пример вещ от 80-100Е най-вероятно си е замислена за единичен подарък и няма нужда да се комбинира, освен ако гостът не държи да подари и още нещо.
Цветя на моята сватба (преди 1000 години Crazy) се носеха... предполагам, че и още се носят, но може да може и без цветя, не знам, дано някой доуточни...
Дрехите са като навсякъде по сватбите- официално облекло според усещанията на госта Simple Smile аз например посмъртно няма да облека рокля до земята, но и по дънки не бих се престрашила Simple Smile Като гледам понякога сватбарите пред църквата- изглеждат добре облечени, празнично, излъскани и изчеткани... май не ти помогнах много, но при всички положения не е задължително да си строго официален и със специални дрехи, освен ако не е писано нещо специално в поканата...

# 514
Вяра, аз имам скромен опит в немските сватби, но понеже съм ентусиазирана сватбарка, внимавах и попивах информация, така че ето и моите впечатления:
за подаръците няма нужда да се изхвърляте. и аз по български мислех да си покрия поне куверта, но всички ми казаха, че съм била прекалено ларж. конкретно ние дадохме 50 евро, което на мен ми се стори страшно малко и протестирах, но беше групов подарък и всички семейства (даже не и по 50 на човек) дадоха по толкова. при положение, че сами си покривате пътните разходи, няма нужда от по-щедри подаръци. досатъчно е да поръчате един предмет от списъка.
за дрехите- ами какво да ти кажа, твоето впечатление май е доста вярно. аз си бях купила рокля, а имаше хора и по дънки. обаче тази, която беше по дънки и тениска и с петна от пот под мишниците се вихреше на дансинга, я гледаха странно и малко я одумваха. така че по-добре да си официално облечена, макар че не е задължително да е строго официално. моята рокля беше до коленете, не беше дълга (тип бална) рокля.
ние не носихме цветя на булката, не си спомням дали другите подаряваха цветя. по този въпрос нека се изкажат по-опитните (все пак съм била само на една немска сватба).
весело изкарване! обожавам сватби  Laughing. след 1 месец сме на сватба в Талин и вече точа лиги (да видим естонците как празнуват). за естонската сватба си купих една рокля на цветя стил 50те години.

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 09:46 от myran

# 515
Вяра, за сватбата е важно какъв ще е празника  - черковен или граждански. Или и двете. Обикновено черковната сватба е по-"натокана"> т.е. задължително рокля или някой по-богат костюм, шалове, шапка и пр. Ако ще се бракуват само в Ратхауса спокойно минаваш и с костюм или панталон/пола и блуза. Можеш да си оставиш в колата някакви по-удобни дрехи и обувки, които да облечеш след като минат официалностите и приключите с вечерята.
Подарък - около 80 евро е оптимално, обикновено 100 и нагоре поемат близките роднини(братовчеди, братя, сестри и пра-лелите Rolling Eyes). 50 евро аз наричам "студентски" подарък - след като идвате от Виена аз лично бих се огледала за нещата в този ценови диапазон + примерно една мъничка торта Сахер или бутилка вино(някаква дреболия, която да намекне за това от къде идвате).
Цветята си ги спести - през последните 5 години сме били на 7 сватби(вкл. нашата) и до момемента цветя почти никой не е подарявал или ако са подарявали после съм виждала как младоженците ги оставят на "Вирта" в ресторанта Rolling Eyes.

# 516
Уф и на нас ни предстоят няколко сватби това лято  Crazy За подаръка, съгласна със Сърфи  Peace На нашата сватба имаше и много скромни подаръци (един подарък за 80 евро от 3ма приятели, които имат добри професии, други пък дойдоха без подарък  Crazy а от свекъра - 50 евро), но важното е че хората дойдоха да ни уважат, все пак сватбата беше в БГ а гостите дойдоха чак от Америка.
Тоалет - рокля, не бална, или пола и блуза, нещо официално но не прекалено.
Цветя не са задължителни, още повече като идвате директно от летището...не ги мисли!  Naughty

А някой да има опит с гей сватба?

# 517
Аз не, но се надявам ти като набереш опит да ни разкажеш после Simple Smile

# 518
Аз не, но се надявам ти като набереш опит да ни разкажеш после Simple Smile

И аз съм пас, но искам отчет и снимки Mr. Green.

# 519
Здравейте, мами! Благодаря ви за милите пожелания за рождения ден. Ние бяхме няколко дни извън Берлин и пообиколихме разни места из Германия и Франция. Дядото на мъжа ми стана на 90 /между другото, празнувахме заедно, защото сме родени на една и съща дата/ и се бяха събрали цялата рода на мъжа ми от бащина страна. Успях да ги видя всички накуп, включително с новото попълнение от бебешори и деца. Като оставим настрана, че Маги и Мишо пощуряха по време на пътуването, иначе си беше много интересно събитие и се радвам, че мръднахме малко от Берлин. Вие как използвахте многото почивни дни накуп? Ходихте ли някъде?

# 520
  • Немция
Приятелке, нищо интересно при Бибиткови покрай по4ивните дни. Mr. Green Обикаляхме иz вилаета zа раzнообраzие.

Вяра, да добавя, 4е не съм виждала цветя да се подаряват на тукашна сватба. Ако се  подаряват пари в брой, то те се поднасят опаковани по оригинален на4ин.

Татяна, 4удно ми е, 4е някои са дошли на сватбата ви беz подарък. Супер е, 4е са се вдигнали хората толкова отдале4 , zа да ви уважат, но....свят шарен, хора всякакви.  Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 14:20 от .bibitka.

# 521
Много благодаря на всички които се включиха с информация по сватбарските въпроси!  bouquet
Помогнахте ми и то много. Младоженците са ни приятели. Сватбата ще е църковна, после ще има кафе и кухен в църквата и накрая ресторант, макар да не ми е ясно дали в ресторанта ще zаседнем още в 5 часа след обяд. Дано да има малко пауzа между всичко. Още довечера ще поръчам някакъв подарък докато не е останала само тенджерата zа 200€.  Laughing  Това с тортата Сахер ми хареса като идея, ще помисля zа нещо виенско.
Като съм zапочнала, та да ви питам още нещо. Кога всъщност и как се дават подаръците?  newsm78 При нас има опция подаръците да се иzпратят директно на младоженците, което и ще направим при поръчката zащото хич нямам желание да им нося порцеланите от Виена. На българските сватби zнаете как е, раzдаването на подаръците е много съществен ритуал, та ако има нещо такова и на немските, май трябва да подготвя поне 1 картичка, че да не се окажем с праzни ръце.

Вие как използвахте многото почивни дни накуп? Ходихте ли някъде?

Нахално ще се включа zащото там където ходихме имаше много немци, всъщност май всички бяха немци. Бяхме в един киндерхотел в Алпите, в района на Залцбург, на 2 километра от немскта граница. Иzкарахме много добре, мога да препоръчам хотела. Времето беше много неприятно и сняг дори валя, но в хотела имаше толкова неща zа правене, че иzобщо не скучахме. Дори в промеждутъците между валежите успяхме да направим един преход от 6 км, което с дете на 4 години смятам че е достатъчно.

# 522
Кога всъщност и как се дават подаръците?

След като има опция за изпращене я използвай. На младоженците също едва ли ще им е по сърце да транспортират по нощите порцелани за стотици евро или да разпакетират лъжици(то не, че ще им остане и време, де). Wink Съвсем нормално е да се появиш по празни ръце - обикновено в ресторантите има маса за подаръците, които не са изпратени и докато пристигнете там си ги возите/носите. Реално в "класическата" немска сватба повечето младоженци дори не виждат кой какво им подарява - след черквата ги поздравявате, те най-вероятно ще отидат да се снимат, а вие отивате към ресторанта. Там оставате паниците на масата за подаръци и или сядате да ги чакате или отивате на кратка разходка.

Пусни един линк към хотела, ако ти е удобно. Благодаря.

Нашият уикенд беше студен и ветровит, а и Сърфов трябваше да работи в петък - тръгнахме в събота уж на Blaue Nacht, но беше толкова безумно клинчаресто, че в крайна сметка вместо карти за музеите си купихме билети за кино и така. Железния Човек 2 гледахме, поради липса на други алтернативи - Скарлет Йохансон какви акробатики прави !

# 523
Дори в промеждутъците между валежите успяхме да направим един преход от 6 км, което с дете на 4 години смятам че е достатъчно.

Не ФърФиШ hahaha 11км с 2 деца - на почти 2г и на почти 4г. На същите 6 градуса и дъжд hahaha И ние бяхме в същия регион Crazy

# 524

Нахално ще се включа zащото там където ходихме имаше много немци, всъщност май всички бяха немци. Бяхме в един киндерхотел в Алпите, в района на Залцбург, на 2 километра от немскта граница. Иzкарахме много добре, мога да препоръчам хотела. Времето беше много неприятно и сняг дори валя, но в хотела имаше толкова неща zа правене, че иzобщо не скучахме. Дори в промеждутъците между валежите успяхме да направим един преход от 6 км, което с дете на 4 години смятам че е достатъчно.

О може ли да дадеш повече инфо за хотела.

Ние също забягнахме на уж малко по-топло и слънчево на езерото Гарда. Не, че Яна ни остави да си починем, но поне се нагледахме на красоти и си спомнихме какво е да пече слънце.

В това време успях да чукна и 30 години  bowuu. С Приятелка гледам на една дата сме родени. На патерици честито Приятелче

Нямам ама никакъв опит с немски сватби.

Дори в промеждутъците между валежите успяхме да направим един преход от 6 км, което с дете на 4 години смятам че е достатъчно.

Не ФърФиШ hahaha 11км с 2 деца - на почти 2г и на почти 4г. На същите 6 градуса и дъжд hahaha И ние бяхме в същия регион Crazy

Ама Ноеми върви ли с вас или я носите в раница?

И ние направихме един кратък тур до една крепост с Яна на гърба, и половинката още след първите 300 м почна да охка и пъшка  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт