151 DE: Невероятно, но факт - слънце грее пак!

• 29 606
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
Мами,а аз да намеся и тръгването на училище.Как е при вас с тръгването в първи клас? Децата родени в края на годината задължително ли трябва да тръгнат на ненавършени шест години?
Това ми е много болна тема,защото Мики трябва да я пусна на 5 години и 8 месеца.Като я сравнявам сега с децата родени началото на 2006,с които ще е в първи клас и направо ми се къса сърцето.Нито им е на акъла,заниманията,височината и други подобни,ни на нищо.Пред тях си е направо бебе.В градината я водят с децата набор 2007,защото тя с тях  повече си има приказка,а ще трябва да тръгне с тези от 2006 Crazy.
Знаете ли някой да е пуснал детето си една година по-късно на училище и какъв е трикът?
Това,че има проблеми с немския няма как да мине при нас,а нали ги викат и на някакви тестове за зрялост пролетта и там преценяват.

# 676
Лястовичке при нас детето тръгва на училище на 6 години или навършващи се към дата края на септември. Ако родителите решат пускат и по малки деца, но никой не ги задължава. Едно детенце беше с Вики на градина родено на 12 декември, не го пуснаха. В момента има в класа си дете родено на 29 декември. И двете деца са набор 2003.
Бибитка, на има няма 100-тина километра сме от Страсбург.

# 677
Бибитка, малките деца обикновено не ги водят следобед, а си спят вкъщи. Тогава ходят 5 и 6 годишните.

Бяла лястовица, Марина ще тръгне на училище на 6 г и 11 м. С нея ще има и деца на 7 г и 2, 3 м. Ние не сме правили нищо, просто я записахме сега за първи клас. Защо не пуснеш Мики на 6 г и 8 м?

# 678

Бяла лястовица, Марина ще тръгне на училище на 6 г и 11 м. С нея ще има и деца на 7 г и 2, 3 м. Ние не сме правили нищо, просто я записахме сега за първи клас. Защо не пуснеш Мики на 6 г и 8 м?
Защото при нас не разрешават да преценят родителите.На една приятелка детето й е родено на 31 декември и не пожелаха да направят компромис с един ден.Детето си тръгна с набора Rolling Eyes.

# 679
Веси, пак опираме до лични опити, най-добре виж в закона  http://www.berlin.de/imperia/md/content/sen-bildung/rechtsvorsch … 2010_ueberarb.pdf

# 680
Веси, пак опираме до лични опити, най-добре виж в закона  http://www.berlin.de/imperia/md/content/sen-bildung/rechtsvorsch … 2010_ueberarb.pdf
Не ми се отваря за съжаление Sad.

# 681
4увала съм за т.нар. Stichtag. Децата, родени преди тази дата, тръгват на училище тази година, а родените след тази дата - една година по-късно. Знам, че в Бавария е 31 декември, за Берлин нямам инфо.

# 682
Нашата градина струва 250 евро с обяда, закуската, плодовете, цял ден 7:30 - 17:30. За малката ми взимат около 120 за всичко, заради намалението.
Децата не спят на обяд, както на всякъде предполагам и вечер са порядъчно уморени  Simple Smile

# 683
В документите за училището на Бобо пишеше, че сега в 1 клас ще бъдат деца, родени между  30 юли 2003 и 30 юли 2004. Тоест навършени 6 години  в септември тази година.
Ники и Ани също са родени на края на годината, не мисля да ги пускам на училище на не навършени 6 години.

Зайо, моите спят на обяд. Последната година при Бобо 5-годишните спят по желание, но всички останали ги спагат по леглата. В градната на Ники също, 2 часа спят всички.

Последна редакция: чт, 20 май 2010, 13:10 от Анонимен

# 684
В детската ,в която ходи Димитър,будят децата в 14 часа.Те спят в салона за игра.
Ето какво намерих
Цитат
Die Bayerische Staatsregierung sieht vor, den Stichtag der Einschulung zu ändern und die Regelung so anzupassen, dass alle Kinder, die bis 30. September sechs Jahre alt werden, schulpflichtig sind.
от тук http://www.km.bayern.de/km/schule/schularten/allgemein/grundschu … 00030/index.shtml

# 685
И още:
Цитат
Ein Kind, das am 31. Dezember mindestens sechs Jahre alt ist, kann für ein Schuljahr von der Aufnahme in die Grundschule zurückgestellt werden, wenn auf Grund der körperlichen oder geistigen Entwicklung zu erwarten ist, dass es nicht mit Erfolg am Unterricht teilnehmen kann. 2  Die Zurückstellung soll vor Aufnahme des Unterrichts verfügt werden; sie ist noch bis zum 30. November zulässig, wenn sich erst innerhalb dieser Frist herausstellt, dass das Kind nicht mit Erfolg am Unterricht teilnehmen kann.
Това е за Bayern.

# 686
В Бавария е така и при Вечка също,защото говорихме и с нея по този въпрос.
Но в Берлин такива филми няма.Издържи ли си детето при проверката тестовете, никой няма да го остави още една година в детската градина,защото на родителите така им е хрумнало.
Говоря от лични наблюдения,защото няколко деца на мои приятелки тръгнаха на ненавършни шест години и не им беше разрешено да си оставят децата в градината.Говорих и с възпитателките по този въпрос и за сега няма никаква промяна в закона.А ме съмнява според техните тестове Микаела да не е "schulreif " след две години.  Crossing Arms
Затова и Киташайна на Микаела е от 2008 до юли 2012.

# 687
Що така? Бързат да освобождават места в градините ли?

# 688
При нас, както споменаха комшийките вече  Wink, щихтаг е 31.09..Всеки, който ще е навършил до тогава 6 г. трябва да тръгне същата година на училище, съответно да напусне градината със започването на лятната ваканция. Ако родителите не са убедени, че детето им е дорасло има вариант да се запише в Grundschulförderklasse, това е нещо като предучилищна в училището и чак следващата година да започне първи клас.
В Берлин наистина рано ги юрват към училището, спомням си, че и Ароус преди няколко години се ядосваше така за нейното декемврийче...

Нашата градина от тази година поскъпна с 5Е и сега струва 91Е, до 13 часа+ 2 дни в седмицата и следобяд по 2 часа.
Моята откакто е тръгнала не спи следобяд и си посещава нормално следобедните игри, но децата, които спят си остават в къщи и си спят, това не е проблем.

# 689
Весе, започна поетапното въвеждане на трите последни безплатни години. Сега са последните две, от 01.01.2011 влиза в сила и последната. Плаща се само храната.

Не искам да ти оспорвам в никакъв случай решението и наблюденията за собственото дете, въпреки че родителите доста често подценяват способностите и качествата на децата си. Първо, защото изпадат в умиление (ама тя е малка на ръст, ама на нея ú се играе) и второ, защото нямат наблюдения как точно се справя детето им "на работа" в детската градина с груповите занимания "в час". Не винаги и погледът на възпитателката е достатъчно обективен.
Изчакай дотогава, преди отсега да се настройваш, че Мики няма да се справи в училище.
Сега и аз ще изакам едно от любимите ми Mr. Green:
Аз пък имам приятелка, която успя в Берлин да си отложи с една година детето, като я записа на частна детска предучилищна с подбутващ ефект.

Общи условия

Активация на акаунт