Общинско кръщене

• 14 500
  • 129
  •   1
Отговори
Интересно ми какво ще покаже статистиката.
 Дали хората знаят как се прави .? И какво мислят за този ритуал?

# 1
  • Пловдив
Това общински обред /няма как да го нарека кръщене/ е пълна простотия за мен.Измислен в комунистическа България,за да замести християнското кръщене.

Не знаех,че все още има хора,които имат желание да го направят

# 2
Даже бях забравила, че имаше подобен тип кръщене навремето Rolling Eyes. В първият момент се зачудих за какво иде реч ooooh!. Не бих правила.

# 3
Не знаех, че тази дивотия все още съществува. ooooh! Аз и сестра ми навремето не сме кръщавани по този начин. Моето дете също няма да бъде.

# 4
Това общински обред /няма как да го нарека кръщене/ е пълна простотия за мен.Измислен в комунистическа България,за да замести християнското кръщене.

Не знаех,че все още има хора,които имат желание да го направят

Този ритуал не е направен за да ИЗМЕСТИ църковното кръщене , а за да го запази. Понеже по време на комунизма е било забранено църковното кръщене са направили " Общинското именуване" , за да могат да запазят традицията.
Аз определено ще направя такова , защото е много хубав ритуал и традиция , която според мен е хубаво да се спазва.
Peace

Айде тогава да не се женим в общината. Че то и там май се опитват да "изместят" църковният ритуал. Joy

Нищо лично  Hug  bouquet Hug

Последна редакция: ср, 21 апр 2010, 02:26 от ˙·٠•●СРАМЕЖЛИВКА●•٠·˙

# 5
Аз пък не знаех,че още съществува това.Ако знаех по-рано може би щях да го направя.Засега оставаме с църковното кръщене(което между другото е днес и сън не ме хваща,ами седя във форума посред нощите).

# 6
Цитат

Айде тогава да не се женим в общината. Че то и там май се опитват да "изместят" църковният ритуал. Joy

Ама едното няма нищо общо с другото.  За брака това е формата предписана от закона, изискване за да бъде действителен, просто няма друг начин.  Докато този тип кръщене не се изисква за да ми признае държавата детето.
Аз лично не бих направила защото тази традиция тук е изчезнала много отдавна.  Hug

# 7
  • София
За пръв път в предишната тема, чух за подобен ритуал.
Уж доста съм поживяла по времето на социализма  Thinking
Кръщенето на дъщеря ми беше прекрасно - не бих го заменила и не бих го допълнила.

# 8
Ама едното няма нищо общо с другото.  За брака това е формата предписана от закона, изискване за да бъде действителен, просто няма друг начин.
Не ритуала в гражданското узаконява брака, а попълнените и вписани в регистрити преди това документи, така че съм съгласна със ˙·٠•●СРАМЕЖЛИВКА●•٠·˙, че тия неща са измислени, за да запълнят празнотата, създадена от безумията на комунистическия режим.
По въпроса - скоро ни предстои кръщене, но дори не съм се сещала за този вариант.

Последна редакция: ср, 21 апр 2010, 13:55 от ани станчева

# 9
  • Пловдив
И аз не бих направила.

Неприятни са ми всички тези изкривявания и промиване на мозъка от времето на комунизма.

Радвам се,че не живея в такива времена вече Rolling Eyes

Което не означава,че който има желание,не може да го направи.Свят свободен,демокрация еSimple Smile

Последна редакция: ср, 21 апр 2010, 09:18 от Mirkam

# 10
Спомням си такъв ритуал, но бях дете- просто се събрахме в една зала и се чете нещо. Беше тъповато, свтбеният ритуал изглежда по-тържествено.

Ето един хубав текст за светско кръщение Simple Smile

"Един е Дарвин и Ричард Докинс е негов пророк.  Нека този плод на еволюцията гордо носи името си и разнася славата на Даниел Денет, Кристофър Хиченс, Сам Харис и Пи Зед Майерс. В името на Летящото Спагетено Чудовище! Рамен!"

# 11
Няма да се възползвам.. Peace
Кръщенето в общината няма нищо общо с гражданския брак.. Едното е законно само в църква, а другото май не Wink

# 12
  • София
Гласувах с не  Naughty

След като децата са кръщавани в църква го намирам за излишно.
Не знаех дори, че все още съществува като ритуал... навремето ни викаха да рецитираме стихчета  Crazy

# 13
извинявам се ако въпроса ми е глупав,но тези кръщенета от преди зачитат ли се за брака и в църква?

# 14
  • Варна
Едно време тези кръщенета бяха като малки сватби - цялата рода събрана, всички прави, строени, изтупани...голямо събитие  Crazy

И аз гласувах с Не  Peace

Общи условия

Активация на акаунт