Общинско кръщене

• 14 500
  • 129
  •   1
Отговори
# 30
И през ум не ми минава да кръщавам когото и да било в общината. По "смисъла" на общинското кръщене, всяко дете е кръстено още в родилния дом, с акта за раждане. Не виждам смисъл да повтарям.
Относно църковната венчавка и гражданския брак... ако имаше възможност да се оженя само в църква, не бих си правила труда да се женя в общината.
За съжаление тази простотия с гражданския ритуал (не подписването на документите, а именно ритуала с всичките му екстри) се оказа едва ли не задължителна, просто не успяхме да се оженим без нея.

# 31
  • София, център
Абе момичета, на 34 години съм, с претенции за добро познаване на заобикалящия ме свят и най-вече историческата фактология, живея в София и имам огромен кръг от познати, намиращи се или пък гравитиращи към всякакви социални интереси и прослойки. Абе седя тука и се пуля. Абе какво е това общинско кръщене, бе? Кой го е практикувал, къде, защо?!

# 32
Абе момичета, на 34 години съм, с претенции за добро познаване на заобикалящия ме свят и най-вече историческата фактология, живея в София и имам огромен кръг от познати, намиращи се или пък гравитиращи към всякакви социални интереси и прослойки. Абе седя тука и се пуля. Абе какво е това общинско кръщене, бе? Кой го е практикувал, къде, защо?!

Цитат
Това общински обред /няма как да го нарека кръщене/ е пълна простотия за мен.Измислен в комунистическа България,за да замести християнското кръщене.

Не знаех,че все още има хора,които имат желание да го направят

Този ритуал не е направен за да ИЗМЕСТИ църковното кръщене , а за да го запази. Понеже по време на комунизма е било забранено църковното кръщене са направили " Общинското именуване" , за да могат да запазят традицията.
Аз определено ще направя такова , защото е много хубав ритуал и традиция , която според мен е хубаво да се спазва.
Peace

Айде тогава да не се женим в общината. Че то и там май се опитват да "изместят" църковният ритуал. Joy

Нищо лично  
Hug  bouquet Hug

Прави се в Обредна зала. Записва си се час . И така нататък.
Ако имаш желания да го правиш отиваш в обредната зала която си избрала и питаш там дали се прави. Ако не го правят те могат да те насочат къде го практикуват все още. За София единствената Обредна зала която го практикува е зала Сердика Peace За другите градове не знам Hug

# 33

Питах и майка ми и баща ми - не знаят за такова нещо..
Едно време и мен и брат ми не са могли да кръстят, защото баща ми беше военен и като разбрали, че ще си кръщава децата сложили хора да пазят около къщата... Да им имам и правилата и глупостите  Close

# 34
Отговорих с "Не", като се има предвид, че току що от таzи тема раzбрах zа съществуването на подобен странен ритуал. Но и така, както го обяснявате, ми се струва беzсмислено и иzлишно..

Но пък винаги може човек да научи нещо, което само по себе си е хубаво  Peace

# 35
    Shocked Още ли го има ? Аз съм 80 набор и имам снимки от съвета с една огромна ... как се казваше - неваляшка - тия кукли, дето се клатят.  Simple Smile И после снимка пред съвета цялата рода - верно като сватба !  Shocked А какви медальони са давали, аз мислех, че само кукли ?  Laughing

# 36
  • София
Аз имам медальон Simple Smile "Расте, но не старее" Simple Smile
Аз съм кръщавана в Рилския манастир. Ама тоз медальон не го знам по какъв повод е даден.

Братовчед ми, 85ти набор го кръщаваха в съвета. Мисля, че в църквата след това не ходихме.

# 37
През 70-те и 80-те години хората бяха жадни за развлечения, а в малките градове, най голямото развлечение беше да идеш на сватба или на кръщене. В църквата беше забранено да се ходи.

А сега е добре и двете теми за кръщенето да се обединят и да се метнат в Клюкарника.

# 38
  • Mediterraneo
Аз и сестра ми сме кръщавани като бебета по този начин. Имаме едни медальони, подарени от Общината. По- късно, след 10 ноември, ни кръстиха и в църква.
Дъщеря ми е кръщавана само в църквата, малката също само там ще кръстим.

# 39
  • София, център
През 70-те и 80-те години хората бяха жадни за развлечения, а в малките градове, най голямото развлечение беше да идеш на сватба или на кръщене. В църквата беше забранено да се ходи.
.

По-скоро приемам този отговор на зададения от мен по-горе въпрос. Само не мисля, че е било забранено да се ходи на черква. По-вероятно хората сами са ни налагали автозабрана.

П.П. Родителите ми са венчали през 70-та година в църквата св. Иван Рилски на Семинарията; Ритуаът е филмиран.
П.П.П. Аз съм кръстена през 76-та година в св. Седмочисленици. Отново ритуалът е филмиран.

# 40
Не, не е било забранено да се влиза в църква, по-скоро не е било препоръчително, а често и здравословно.  Mr. Green
Комунизмът отрича религията. Всеки се е пазел от това да не го видят, че ходи в храма. Влизало се е тайно...
Писах и по-горе, особено за партийните членове /а такъв както е известно на по-големите тук, не се ставаше просто ей, така/ религиозната пристрастност означаваше мъмрене и другарски съд в най- лекият му вид,  в много случаи отлъчване  от партията, а и посещения в някоя тухларна 40-на дни да ти дойде акъла /реален случая с дядо ми/, а защо не и в някое по-срашничко трудово лагерче. А пък членството в БКП носеше облаги-  по-лесно вземане на апартамент, кола..., та на кой му се рискува заради едната вяра?

П.П. Родителите ми са венчавани в Св. София, аз също съм кръщавана по време на комунизма.

# 41
За съжаление тази простотия с гражданския ритуал (не подписването на документите, а именно ритуала с всичките му екстри) се оказа едва ли не задължителна, просто не успяхме да се оженим без нея.

Май във всяка община е различно. При нас без никакъв проблем може да се направи подписване само с кумовете, без ритуал, а после църковна сватба с гости и т.н.

# 42
Не, не бих.

# 43
  • София
Не, Кръщението е църковен ритуал, не общински, който иска да прави патардии с поставени лица, маси, роднини пр., може да го направи по всякакъв друг повод.

# 44
  • София
не, не бих
това са комунистически простотии
още помня как излизахме за великден без да палим лампата по стълбището да не ни чуят съседите, обаче си белехме яйцата на площада пред света неделя директно на земята, за да останат и комунистите да ги е яд после  Laughing
интересно на общинското кръщение в какво те посвещават - във вяра в марксизма и ленинизма ли? ега ти и тъпотията

Общи условия

Активация на акаунт