Общинско кръщене

• 14 500
  • 129
  •   1
Отговори
# 60
. И ако обичаят е направен добре, следвайки народните обичаи - защо не.

Народните обичай на кого? Това е българска народна традиция, а турците, арменците....техните традции какво общо имат с нашите?

# 61
Не, не бих !
Не знаех , че все още се практикува !

# 62
  • София
Франческа, по-лесно е да приемеш чужд народен обичай, отколкото религиозен. Въпросът за религията е по-чувствителен, защото става дума за вярата на човек. А народния обичай - независимо на кой народ, в съвременния живот се възприема по-скоро като средство за забава. А и толкова са преплетени обичаите тук на балканите, че винаги намираш нещо "свое" и в чуждите обичаи.

# 63
Да, обрязването ми е особено близко.

# 64
Франческа, по-лесно е да приемеш чужд народен обичай, отколкото религиозен.

Няма място в светската държава, т.е. в нейната администрация за "народни обичаи". Просто няма как формалните закони да обхванат всички фолклорни традиции, а, ако не го направят, това би било дискриминация. Да не говорим, че не съществува голо понятие "обичай" - той винаги е обвързан с религиозни предпоставки (в този смисъл култуви, понеже е ритуал, т.е. някакъв тип свещенодействие). Няма как да стане просто.

# 65
Много ме развесели тази тема!  Laughing
Църковният брак е обвързан с гражданския ритуал, защото Църквата няма възможност (засега поне) да издава документ, който да удостоверява брака пред светските власти. Но този странен ритуал няма никакъв смисъл и идеята му наистина е била да замести църковното тайнство и така да отдалечи по още един начин хората от Църквата. Същата е била идеята и на гражданската "венчавка", като там съвсем умишлено е правено точно обратното на църковния ритуал - вместо мъжът свещеник, служителката е жена, вместо червено вино се пие бяло и т.н.
Нелепо е да се мисли, че комунистическата власт се е била загрижила да запази църковните тайнства. От какво и от кого да ги пази? Нали те са го забранили, пък после решили да го запазят!!!  Crazy

# 66
Аз честно казано бих го направила за детето си.
Тук във Варна ритуала е много красив, пеят песни, танцуват...
Според мен дори само за фотосесията си струва Simple Smile
А и таксата е символична!

# 67
  • Стара Загора
И аз не знаех ,че съществува все още този ритуал.

# 68
Мислех си, че това е вече премахнато  Rolling Eyes Аз съм кръщавана така, на 1 година.а

Като бях 2-3ти клас ни обличаха в розови или сини роклички и казвахме стихотворения на тези кръщенета в кметството, после ни даваха питка и мед  Grinning

# 69
Аз съм кръщавана в църква , и именувана в съвета  Crazy ( второто явно за пред хората  Laughing) !

Много ме развесели тази тема!  Laughing
Църковният брак е обвързан с гражданския ритуал, защото Църквата няма възможност (засега поне) да издава документ, който да удостоверява брака пред светските власти. Но този странен ритуал няма никакъв смисъл и идеята му наистина е била да замести църковното тайнство и така да отдалечи по още един начин хората от Църквата.

Мдааа, много точно казано !

# 70
  • София
Аз честно казано бих го направила за детето си.
Тук във Варна ритуала е много красив, пеят песни, танцуват...
Според мен дори само за фотосесията си струва Simple Smile
А и таксата е символична!

и аз затова ще го направя, а и смятам, че "именуването" е много красив народен обичай. За мен си струва и е хубаво, че го има, а всеки си решава сам  Peace

# 71
Не знаех, че съществува този обичай Thinking

# 72
Да и аз съм "кръстена" по този начин, защото едно време църковното кръщене е било забранено. В моя град - Стара Загора ритуалът също беше много тържествен и хубаво измислен. И аз имам снимки на един голям дърворезбован "трон" с много цветя, питки, с роднините и т.н. Имам също червена папка с медальон, пожелания за детето и три плика с други пожелания, които се отварят съответно на първия учебен ден, на навършване на пълнолетие и в деня на сватбата. Интересно и нестандартно според мен, но с много хубави пожелания за бъдещето. Вярно е, че е измислено, за да замести църковното кръщене и вече никой не се сеща за него. За мен е един красив спомен.

# 73
Едно време тези кръщенета бяха като малки сватби - цялата рода събрана, всички прави, строени, изтупани...голямо събитие  Crazy

Ах, че панаир ooooh! Аз ли съм прекалено млада, та за такова чудо не съм и чувала..
 Не, определено не бих кръстила така детето си.

# 74
Да и аз съм "кръстена" по този начин, защото едно време църковното кръщене е било забранено.

Престанете всички да повтаряте, че "едно време кръщението е било забранено". Не е било забранено никога.

Общи условия

Активация на акаунт