Нов закон за училищното образование

• 3 699
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте,

Министерството пуска на широко обществено обсъждане новият закон за училищното образование.

Струва ми се редно да се поговори по темата.
Моят въпрос е защо задължителната предучилищна трябва да започва на 5 години. Мисля, че е доста рано за децата. Бих искала да чуя други мнения.
Гледам майките и татковците, които носят раниците на децата и си мисля, че е редно във връзка с учебниците да се коригира това разнасяне на 5-6 и повече кила ежедневно.

# 1
В цяла Европа децата започват предучилищна подготовка на 5г. и първи клас на 6г.На мен ми се струва че са все още малки,но щом така е решено...

# 2
Е там е работата, че не е решено, и че самото министерство се обръща с искане за обществен дебат по проекта, който вчера влезе в парламента.
На много хора им се вижда рано и ако това е така защо да не се направи нещо

# 3
Според мен предучилищната на 5 г. няма да се различава от детската градина, ще рисуват и ще учат приказки. Разликата е в това че е задължително. Така или иначе повечето деца са на детска градина. Не виждам какво ще промени новия закон. Не е нормално дете на 5 г. да седи в къщи с бабите, трябва да се учи да се съсредоточава и общува.
Обаче съм против това да е цял ден. Пробвайте да издържите вие в група с още поне 20 деца цял ден. Според мен това дори за възрастните е непоносимо, а какво да говорим за деца. Против съм да е задължително целодневното обучение за децата до 7-ми клас както предвиждат. Според мен не е подходящо за повечето деца.

# 4
Предучилищната ще е свързана с поставяне на оценки на децата дали са готови за училище или не. И ако не са готови не е много ясно какво се случва, защото училището също е задължително. Дали е редно на 5 децата да си седят с бабите или не трябва да преценяват родителите. В Испания децата тръгват на училище задължително на 3 г. Във Франция племеникът ми ходи на целодневна детска градина, в която няма спални помещения. Когато им се доспи лягат отстрани на къта си за игра, който когато иска. Родителите му не са особено доволни. Европейските практики не са задължително най-добрите. В дългосрочен план в България се обсъжда детската градина също да стане задължителна от 3-годишна възраст за всички.
Така че очевидно това е тенденцията. На мен не ми харесва вкарването на децата в калъпа от все по-малки. Моята дъщеря не ходи на ДГ и е много по-комуникативна от приятелчетата си, които ходят, а като познания, култура и възможности се справя не по-зле.
Аз се притовопоставям на изземването на функциите на родителите и търя хора, които мислят като мен.

Разбира се, бих изслушала/прочела всяко мнение с интерес

# 5
Според мен е хубаво навсякъде по свта да е приблизително еднакво, защото сега нашите деца завършват на 18-19 средно образование, а в европа на 16. Не са поставени пред еднакъв старт. Харесва ми идеята да започват от 5 годишни, ако не е само учене, а повече игра или учене под формата на игра. Нека и да имат артистични науки- свирене на инструмент, пееене, рисуване. Също съм и за целодневното училище, пак по същият принцип-не 8 часа плътно-учене само, нека да имат и да речем 2 часа спорт НА ДЕН, здравословно хранене, опазване на околната среда и т.н.
да се въведе, когато е обмислено от всички възможни страни, а не на принципа-проба-грешка. Това е погрешен пронцип.
като цяло съм "за" и за училището от 5г и за училището по цял ден. На запад е така, защото е незаконно да си оставиш детето само вкъщи, ако е под 12г., което подкрепям също

# 6
  • Mediterraneo
Със сигурност в Нашите деца има тема по въпроса.

# 7
  • Пловдив
Здравейте!
За подготвителна група от 5 г съм против, а камо ли да тръгне в училище на 6 - нали виждам моята кака, сега е трета група, само игрите са им в главата, за всяко нещо си има време. Защо да им отнемаме една година от волното детство. Каквото и да е - от предучилищна, а да не говорим за училище  започват отговорностите, а едно 5 годишно дете едва ли му е до букви и цифри, звукове и срички - това в момента се учи в 3 група.
За училище по цял ден- за съм, но сутрин да са занятия и изпитвания, следобед да си правят домашни и да имат спорт,щом искаме да ги стигаме западняците и американците, нека поне това вземем от тях! Застоялия начин на живот не го одобрявам изобщо!

# 8
Аз съм учила в първи клас целодневно. На обед имаше гигантска обедна почивка, в която можехме да правим абсолютно каквото си искаме. Аз си ходех до вкъщи, защото живеех близо до училище. Бяха спокойни времена, нямаше "инциденти". Сега това е недопустимо. Допреди година децата на 6 години ходеха на ДГ и спяха следобед, сега вече нямат нужда от сън, така ли? От опит знам, че следобед възможностите за концентрация на лапетата вече са под съмнение ако не са отпочинали добре. Кое БГ училище има база, която да позволява този режим - с почивка, разнообразни занимания и т.н., така че да сте спокойни за детето? Нямам против целодневното обучение от гледна точка на ангажираноста на родителите и сигурноста на детето, но не трябва ли първо да се осигурят условия за това, а после да се приемат законите.

# 9
Момичета, защо говорите за 1клас на 6 години, нали ще е по желание на родителите? Аз така разбрах. Всъщност децата са различни и е хубаво родителя да има избор, но аз никога не бих отнела една година от безгрижното детство на децата си. Що се отнася обаче до това децата да са цял ден на училище съм абсолютно "За". Нямам на кого да разчитам да се занимава с децата, когато станат ученици, а те са все още малки и е необходим контрол. Обаче и тук може да има алтернатива, без да е задължително. Мразя задължителните неща, изнервят ме и от тях винаги произтичат санкции Grinning

# 10
ZDRAVEITE NA VSI4KI OT BG MAMA.DNES SE REGISTRIRAH I VE4E VIJDAM KOLKO E GOTINO TUKA.A SEGA PO TEMATA.PROGRAMATA NA MINISTERSTVOTO NA OBRAZOVANIETO SE PI6E YAVNO OT HORA ,KOITO NE RABOTYAT  S DECA-SINA MI E NA 5 GOD. I NE VIJDAM KAK OT SEPTEMVRI MESEC 6TE E PREDU4ILI6NA GRUPA-DOKOLKOTO ZNAM TOVE E DOSTA VAJEN PERIOD- V TRETA GRUPA SE POLAGAT OSNOVITE NA materiala,koito v 4etvarta grupa se zatvardyva.da sa ni jivi i zdravi decata-ama te 6te gi pobarkat o6tre ot detskata gradina-i ako deteto ne e popadnallo na u4itelka v detskata gradina,koyato da nameri nai podhodya6tiya na4in za prepodavane-gorko mu......

# 11
Нямам нищо против предучилищна от 5 год- но доколкото разбрах тя ще е 2 год.  и детето си тръгва от 7 год. първи клас. Аз поне така разбрах закона и от  1 ви клас да е целодневно обучението по желание на родителите. Какво толкова........! Само искат да приберат децата в градините и училищата какво лошо има нека децата ни да се занимават с нещо полезно. А и предучилищната не е тормоз на детето тя подготвя детето за 1 ви клас и всичко е под форма на игра пак имат обеден сън и т. н. Същинското учене е в 1 ви клас. Вече програмите на учителите са поднесени по друг начин не са като преди 20 год.

# 12
Две години предучилищна, и аз така разбрах! Това ще е просто един по- дълъг задължителен период. Нищо няма да се промени за хлапетата, само дето ще им се издава документ за 2 години предучилищна. Те и сега учат и се подготвят за училище, но ние му казваме детска градина , а сега ще казваме предучилищна.

# 13
Ето тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=491480.0 е по-подробната тема с публикуван проектозакон и доста мнения. Предлагам да се включим там, за да не се разпиляваме в много страници.

Против съм на 5 години да се започва предучилищна, но зависи:
- дали ще се промени коренно по някакъв начин програмата към по-сложно, защото не бих искала. Искам детето ми да си има своето детство;
- дали ще си останат в градината или ще трябва да ходят в училища - чух и за такава версия, но съм против. Искам детето да си остане в детската градина до навършване на 7 г. и тогава да тръгне на училище;

Ако идеята да се почва на 5 г. е задължителен елемент просто заради това децата да не са при бабите, а да се учат и нищо няма да се промени откъм местоположение и натоварване- и тук съм малко разколебана. Защо родителите да нямат право сами да преценяват кое е най-добре за собственото им дете?! Моето дете ходи на детска, но ако реша да го спра, защото много боледува и искам да го гледа баба му, откъде накъде някой ще ми разпорежда, че детето трябва да тръгва на предучилищна на 5 г. Всички доктори и познати ми повтарят постоянно, че болестите ще намалеят драстично, когато стане на 7-8 г., когато организма се променя и укрепва рязко.

Общи условия

Активация на акаунт