Амла,шикакай и естествено индиго за красива коса

• 117 366
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
kloie, не мога да кажа нищо за къна, която не съм ползвала. От снимката на elinna ми изглежда, че има доза къна, но дали само къна, не знам. При всички случаи това може да се изясни само с химичен анализ на продукта. Във връзка с поста ми за цените на къните обаче, просто не си представям "по-качествен" продукт, както ти се изрази, да дойде на такава цена. Виж цените в сайта http://www.mehandi.com/shop/hairhenna.html например.
Там се предлага лабораторно-сертифицирана къна, с установена процентна концентрация на пигмент, свободна от примеси, пестициди, добита от връхни листа, перфектно смляна и тройно(!) пресята - говорим са топ качество в световен мащаб. Собственичката посещава плантациите, подбира реколта, дава указания как да се смели и пресее продукта, впоследствие ти предлага продукт с указана година на реколтата (!). Тази дама има такъв мащаб на дейност, че може да поръчва тонове, които й доставят по море най-вероятно. При това тя заплаща с родна валута така, че не я интересува валутен курс. При нейните количества сигурно договаря изгодни цени. На фона на това нейните цени от 7-9 долара за 100 гр. изглеждат обосновани. При тях естествено стандартът е различен, но продуктът й е достъпен за потребителите там. Предвид цената, на която се предлагат къни в сайтовете тук, всеки може да си направи свои заключения. Пак подчертавам, че цената от доставчик+транспорт за 100 гр. къна с добро качество и без примеси е около 1,10 долара с известна условност. Курсът на долара към 21.05.10, подаден от БНБ, е  1,565040 в този сайт:
http://www.finances.need.bg/rates.php
Тов прави около 1,72 лв. и това без мито, ДДС, такси, осигуровки, разрешителни, никакви други разходи и печалба.

# 421
Най-точно може да преценим на база опит. Аз лично не мисля да правя този експеримент. В същото време нямам право да оспорвам нечие решение да ползва конкретен продукт. Всеки решава свободно. Моите критерии далеч не са общо правило.

# 422
sellene, пропуснах да кажа, че и твоята коса ми харесва, толкова привлекателен цвят Simple Smile. Ще чакаме снимки и с червена коса.

# 423
elinna имам някакви съмнения,че къната която си поръчала има и оцветители  Thinking
Интересно ми е какво мислят Henna Fox и  dragon8 все пак те имат повече информация дали е възможно без оцветители да се постигне толкова наситено червен цвят. newsm78

Sellene   Peace
Честно да си кажа на снимките цвета изглежда по-наситен отколкото е,снимките ги правих на балкона макар и в облачно време.В къщи не изглеждам така и дори мъжът ми не разбра,че съм си правила нещо.

# 424
И да кажа също,че опаковката на къната не е същата като на сайта-тази представлява прозрачна торбичка с бял етикет,на който има обозначен вносител,страна на произход и срок на годност.Съдържание няма.Аз си мисля,че внасят къната насипна и тук правят разфасовки от 0.100  и 0.500кг.Всичко е написано на български и няма надписи на друг език.

# 425
Искам да постна линкове към две статии на тема ЧЕРНА КЪНА, информацията в тях е много ценна за избягване на рискове със здравето:
http://www.hennapage.com/henna/ppd/smallbroch1-bulgarian.pdf
http://www.hennapage.com/henna/ppd/bigbrochv-bulgarian.pdf
Статиите са на български и в тях са разяснени много добре рисковете от употребата на "къна", съдържаща добавено веществото парафенилен диамин, както и как евентуално да се разпознае дали продуктът го съдържа, ако няма коректно описание на съставките по INCI. На нашия пазар има такива продукти Peace. HennaFox в блога си също има материал по темата.

Последна редакция: пн, 24 май 2010, 09:04 от dragon8

# 426
Dragon8,чименчето откъде си го поръча?Сигурно по магазините за подправки трябва да го има?Тази седмица ще ходя да търся...

# 427
dilandii, поръчах на близък от София да ми купи от това магазинче:
http://www.kulinarno-joana.com/2010/01/little-golden-store/
Никога не съм ходила там, но по информацията от кулинарния блог предположих, че може да  има. Наистина се оказа, че там има чимен на прах, което ще е по-лесно за употреба от цели семена. Утре си го чакам Simple Smile.

Последна редакция: пн, 24 май 2010, 14:44 от dragon8

# 428
  • София
Здравейте  Hug
Благодаря много за чудесната информация в темата!
Къната ми е разбъркана от сутринта, готова съм да я нанасям!
Преди години, когато редовно си поддържах косата с къна, я смесвах с жълтъци, зехтин или вит А, понякога с рициново масло или глицерин. Помня, че слагах и оцет или лимонов сок. Понеже косата ми е суха, с мазнините става ок.
Правех я не с вода, а с настойка от черен чай, който също придава бакърен оттенък.
Стискайте палци  bowuu

# 429
  • GYM
 Laughing и аз съм разбъркала една адска смес hahaha в къната съм сложила куркума е канела, оцет и чай от лайка. Чакам я да пусне цвят и се мажа... Дано не сгафя нещо Mr. Green

# 430
dilandii, нали помниш странния филм за подправките, с теб го коментирахме, но се обръщам към всички във форума всъщност. Днес пак го гледах и ми се наби една реплика, че всеки си има подправка и тя е онова, което му липсва. Според Аюрведа всеки се ражда с определено съотношение от трите енергии - Огън, Вятър и Вода. Една от тях е водеща, друга е втора по сила, а последната е в недостиг. За равновесие трябва да се подсилва тази, която е в недостиг. При шикакая и сапунените ядки е същото. Шикакаят е тръпчив и слабо кисел. Това го прави умерено Вятър и малко Огън.Само той няма да изсуши косата.  Сапунените ядки са силно горчиви - това ги прави много Вятър. Основно качество на Вятъра е сухота. Затова, добавени в сместа за измиване на косата, особено ако преобладават, може да причинят сухота на косъма. Нищо чудно, че индийките правят предварително омасляване на косата, маслата са сладки, или добавят и други неща към тези прахчета, амлата е кисела и уравновесява. Ако се добави сок от алое, може да стане още по-балансирано, то ще противодейства с влажност на сухотата на сапунените ядки. Звучи объркващо, но ако се знае предразположеността на организма и качествата на билките, може да се постигнат страхотни резултати. Във филма също даваха сцена, в която героинята се мажеше с индийска смес за красива кожа. Пак отклоних, но ако попадна на място с толкова билки и подправки, ще си тупна точно на д-то Laughing.

# 431
  • Варна
Аз ли не намерих, ама за какво ползвате чимена?

# 432
  • Бургас
И аз се чудих за тоз чимен newsm78
Преди малко за пръв път се измих с шикакай и алма. Сложих 3 л. шикакай, 1 л. алма. После само с алма намазах косата като балсам.
Мека е, но я чувствам суха. Утре ще се плескам с кайсия и къна, чудя се дали да не намажа косата преди това с масла? Дали ще повлияе на цвета?

# 433
  • София
Няма да повлияе на цвета, но според мен маслата трябва да се сложат заедно с касията и къната.
Като стана въпрос за подправките, помня, че едно време слагах карамфил на прах и счукани костилки от маслини  newsm78
За чимена и аз се чудя  newsm78
В супера има някакво алое в бутилки, освен и това да пробвам  newsm78 В блога на хенафокс имаше маска с алое. Не ми допада да я правя с готов балсам, по-скоро бих забъркала някакви масла  newsm78
Намазана съм  Crazy малкия ми син ме попита защо съм си сложила ако на косата  hahaha

# 434
  • Бургас
Намазана съм  Crazy малкия ми син ме попита защо съм си сложила ако на косата  hahaha
[/quote

Joy

Няма да повлияе на цвета, но според мен маслата трябва да се сложат заедно с касията и къната.

Косата ми е суха само в краищата, в корените се омазнява бързо. Затова не ми се ще да мацам корените с масла, че става още по-зле положението  Confused

Общи условия

Активация на акаунт