СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011.

• 73 324
  • 1 579
  •   1
Отговори
# 675

(...)
В профила всичко е ОК. В опашките не само, че фигурира само единия, а един път е с 10 точки, в класиране по социални критерии и един път е с 8 точки в класиране по общи критерии. Поне точките да бяха еднакви Simple Smile

Това, което ми хрумва на мен е, че тъй като в опашката са подредени по азбучен ред, може другият близнак да е надолу в списъка и да не си го видяла (въпреки че са близнаци в общата опашка често се случва да не са един след друг). Знам, че е малко вероятно, но просто търся някаква причина да го няма.

Така беше и при нас.
Единият ако е бил на 14-то място, другият беше на 43-то в кандидатурите, заради азбучната подредба. Но и двамата фиругирараха като кандидатури и в двата списъка с и без социалните си точки.

В заявлението за записване пише, че съм съгласна с правилника на ОДЗ-то. Той достъпен ли е в градината? Или всичко е проформа?

Последна редакция: нд, 25 апр 2010, 22:25 от *vera

# 676
Аз искам да попитам защо в някои ОДЗ-та има гранични групи,а в други не?Ние сме набор 2009 и в нашата ОДЗ имаше обявени 2 места само и без такава гранична група.За следващото класиране има 0 места?Как става това,защо са толкова малко местата като това е първа яслена група?Кой определя колко места ще има една група,има ли минимум и максимум на децата в група......?
Ейййй нервите са ми яко опънати....няма такава система,няма такова чудо....

# 677
Аз искам да попитам защо в някои ОДЗ-та има гранични групи,а в други не?Ние сме набор 2009 и в нашата ОДЗ имаше обявени 2 места само и без такава гранична група.За следващото класиране има 0 места?Как става това,защо са толкова малко местата като това е първа яслена група?Кой определя колко места ще има една група,има ли минимум и максимум на децата в група......?

Директорките определят броя на свободните места за всяка група. Може във вашата градина да са пуснали повече места за набор 2008 и по-малко за 2009, защото двата яслени набора се разделят само формално. Иначе групите са смесени.

Пък първият ти въпрос приемам за риторичен. Crazy

# 678
Момичета, приели са ни на първо класиране в Златното пате-филиал.. Това не беше най-голямото ми желанието, но пък беше градината с най-реален шанс...Днес отидох да видя за какво става въпрос...доплака ми се...един приземен етаж на блок и никаква детска площадка наоколо...Моля някоя от вас, ако има наблюдения за тази градина, да сподели, че наистина не знам какво да правя....къде ли ги извеждат тия деца там...ужас:-(((
На нас пък това ни беше първото желание, но не го приеха!;( Мога да ти кажа, че извеждат децата на плочника пред входа на градината /живея в блока над градината и затова толкова ми се щеше да ни приемат там/. Две госпожи ги наблюдават как тичат наоколо, изнасят им и разни играчки отвътре. Това са ми наблюденията отгоре. Вътре не знам как е, но надали е като в основната им сграда!

# 679
  • София
Яслените групи са разделени само условно на първа и втора. Реално двата набора са смесени в групата.
Директорката и ПС определят по колко деца от кой яслен набор за приемат. За общата бройка на групата си има норматив.
Гранична група съществува в случай, че след като се приемат децата с много точки останат свободни места. За тези места се борят деца с еднакъв брой точки /това се нарича гранична група/ - тегли им се случайно число и тези с най-малките числа влизат /един вид свободните места се разиграват на лотария/.
Двете свободни места при вас изобщо не са стигнали до граничната група - просто са приети две деца с повече точки.

# 680
Да попитам нещо:ако мъжа ми има фирма и е управител на фирмата,нужно ли е тази декларация по чл.50 да се изготви?И за какво всъщност се изисква.Вече съвсем се обърках...
Служебна бележка не е ли достатъчно?
Възможно е да се самоосигурявате, но да не можете да представите годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Например, ако сте собственик на фирма.

В този случай, трябва да представите документи, удостоверяващи осигурителните вноски, които сте правили. Най-добре е да представите осигурителната книжка и служебна бележка от НАП, че сте самоосигуряващо се лице.

Внимание! Служебни бележки се издават от Националната агенция по приходите (НАП) - не от НОИ.

Директорите са информирани за тези изключения.

Екип ИСОДГ

http://kg.sofia.bg/?page=news&id=227&all=1

Моят съпруг е самоусигуряващ се собственик и управител на ЕООД и не е подавал декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Питах в обратната връзка какъв друг документ може да се приложи вместо тази декларация и отговорът беше:
"Необходимо е да предоставите копие от декларация по чл.92 от ЗКПО.
Същият отговор бяха дали и на още една мама, тя беше писала в предишната тема или по-рано в тази. Така че може би е по-добре да се обадиш на директорката, например (аз така мисля да направя) преди да хукнете да вадите служебни бележки от НАП. Мисля още утре да се обадя в детската градина и ще пиша тук какво са ми отговорили.

Пропуснах да добавя. Ако мъжът ти се осигурява на база договор за управление, то тогава мисля, че служебна бележка е достатъчна. Ако обаче се осигурява като самоусигуряващ се, необходим е някой от гореизброените документи.

# 681
  • София
Да попитам нещо:ако мъжа ми има фирма и е управител на фирмата,нужно ли е тази декларация по чл.50 да се изготви?И за какво всъщност се изисква.Вече съвсем се обърках...
Служебна бележка не е ли достатъчно?
Възможно е да се самоосигурявате, но да не можете да представите годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Например, ако сте собственик на фирма.

В този случай, трябва да представите документи, удостоверяващи осигурителните вноски, които сте правили. Най-добре е да представите осигурителната книжка и служебна бележка от НАП, че сте самоосигуряващо се лице.

Внимание! Служебни бележки се издават от Националната агенция по приходите (НАП) - не от НОИ.

Директорите са информирани за тези изключения.

Екип ИСОДГ

http://kg.sofia.bg/?page=news&id=227&all=1

Моят съпруг е самоусигуряващ се собственик и управител на ЕООД и не е подавал декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Питах в обратната връзка какъв друг документ може да се приложи вместо тази декларация и отговорът беше:
"Необходимо е да предоставите копие от декларация по чл.92 от ЗКПО.
Същият отговор бяха дали и на още една мама, тя беше писала в предишната тема или по-рано в тази. Така че може би е по-добре да се обадиш на директорката, например (аз така мисля да направя) преди да хукнете да вадите служебни бележки от НАП. Мисля още утре да се обадя в детската градина и ще пиша тук какво са ми отговорили.

Пропуснах да добавя. Ако мъжът ти се осигурява на база договор за управление, то тогава мисля, че служебна бележка е достатъчна. Ако обаче се осигурява като самоусигуряващ се, необходим е някой от гореизброените документи.

Само да вметна, че срокът за издаване на такава бележка от НАП е 7 дневен. Аз си извадих предварително, само че няма да ми се наложи да я ползвам. Изготвиха ми я в срок от 7 дни. Имайте го пред вид. Не чакайте последния момент.

# 682
Момичета, приели са ни на първо класиране в Златното пате-филиал.. Това не беше най-голямото ми желанието, но пък беше градината с най-реален шанс...Днес отидох да видя за какво става въпрос...доплака ми се...един приземен етаж на блок и никаква детска площадка наоколо...Моля някоя от вас, ако има наблюдения за тази градина, да сподели, че наистина не знам какво да правя....къде ли ги извеждат тия деца там...ужас:-(((
На нас пък това ни беше първото желание, но не го приеха!;( Мога да ти кажа, че извеждат децата на плочника пред входа на градината /живея в блока над градината и затова толкова ми се щеше да ни приемат там/. Две госпожи ги наблюдават как тичат наоколо, изнасят им и разни играчки отвътре. Това са ми наблюденията отгоре. Вътре не знам как е, но надали е като в основната им сграда!
Мда, с филиалите е така. Но понеже живея до ОДЗ и виждам, че дворът не се експлоатира активно или в най-подходящото време.
Понеже и моето дете е прието във филиал и ако дай боже родителите на останалите деца се окажат свестни , както и има подкрепа от педагогическия персонал, мога да преговарям с районния кмет за обособено простраство за децата.

# 683
Яслените групи са разделени само условно на първа и втора. Реално двата набора са смесени в групата.
Директорката и ПС определят по колко деца от кой яслен набор за приемат. За общата бройка на групата си има норматив.
Гранична група съществува в случай, че след като се приемат децата с много точки останат свободни места. За тези места се борят деца с еднакъв брой точки /това се нарича гранична група/ - тегли им се случайно число и тези с най-малките числа влизат /един вид свободните места се разиграват на лотария/.
Двете свободни места при вас изобщо не са стигнали до граничната група - просто са приети две деца с повече точки.
Благодаря,незнаех,че двата набора са в смесена група.Сега погледнах(И аз си правя скрийншоти на всичко),та местата обявени за набор 2008 са били 10,а са класирани 11 деца.Това прави 13 общо.Та оттук си зададох въпроса възможно ли е септември месец в групата да има 20 деца и нито едно от наборите  2008 и 2009 да не е прието в останалите 7 броя.Тоест как да сме сигурни колко места ще има като краен резултат и колко от тях ще са заети от нашите кандидатури в системата....Ама как го обясних!

# 684
  • София
Гледайте вътре базата да е добра.То и в основните сгради освен лятото май през друго времем рядко ги извеждат Simple SmileНе може и да греша, но определено вътре пекарват голямата част от времето децата.

# 685
  • София
Благодаря,незнаех,че двата набора са в смесена група.Сега погледнах(И аз си правя скрийншоти на всичко),та местата обявени за набор 2008 са били 10,а са класирани 11 деца.Това прави 13 общо.Та оттук си зададох въпроса възможно ли е септември месец в групата да има 20 деца и нито едно от наборите  2008 и 2009 да не е прието в останалите 7 броя.Тоест как да сме сигурни колко места ще има като краен резултат и колко от тях ще са заети от нашите кандидатури в системата....Ама как го обясних!
Имай предвид, че вероятно имат ясленчета 2008 които са били приети миналата година, те останват в същата група и на практика вие кандидатствате за освободените места на преминаващите в първа група 2007 набор.

# 686
Имам следният въпрос:
Какъв документ трябва да представя вместо "Копие от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за предходната календарна година за .........", тъй като до 01.02.2010г съм била на трудов договор, от 02.02.2010г съм самоусигуряващ се собственик и управител на ЕООД?

# 687
mezzatr, по принцип детето трябва да започне да посещава яслата най-късно в края на септември. Тогава ще трябва да подадеш при работодателя декларации за НОИ и да ти спрат майчинството. Ако се върнеш на работа ще получаваш 1/2 от майчинството. Ако не си подадеш тази декларация /т.е. детето ти е записано, независимо дали посещава или не, а ти си вкъщи и получаваш майчинство - могат да те проверят, ще те глобят и ще трябва да върнеш неправомерно полученото майчинство/
Не знам да има официален начин за пазене на място.

Ника, ти сигурна ли си в това, което пишеш? Защото през септември детето ще е на 9 месеца и майката още ще е в хипотезата на 410-те дни отпуск за бременност и раждане. Чак през декември започва отпуската й за отглеждане на дете до 2г. и оттук насетне нещата, които описваш.

Аз лично не съм наясно, но не мисля, че до декември я заплашва каквато и да е санкция или отнемане/намаляване на обещетенията, които получава.

МОже би е по-добре да зададе въпроса си в раздел "Майчинство счетоводство"

# 688
mezzatr, по принцип детето трябва да започне да посещава яслата най-късно в края на септември. Тогава ще трябва да подадеш при работодателя декларации за НОИ и да ти спрат майчинството. Ако се върнеш на работа ще получаваш 1/2 от майчинството. Ако не си подадеш тази декларация /т.е. детето ти е записано, независимо дали посещава или не, а ти си вкъщи и получаваш майчинство - могат да те проверят, ще те глобят и ще трябва да върнеш неправомерно полученото майчинство/
Не знам да има официален начин за пазене на място.

Ника, ти сигурна ли си в това, което пишеш? Защото през септември детето ще е на 9 месеца и майката още ще е в хипотезата на 410-те дни отпуск за бременност и раждане. Чак през декември започва отпуската й за отглеждане на дете до 2г. и оттук насетне нещата, които описваш.

Аз лично не съм наясно, но не мисля, че до декември я заплашва каквато и да е санкция или отнемане/намаляване на обещетенията, които получава.

МОже би е по-добре да зададе въпроса си в раздел "Майчинство счетоводство"

Няма значение на колко е детето, щом е записано на ясла, майката не е в правото си да получава майчинство. Може да взима 50 % от него, ако се върне на работа. По принцип, може и да не я подаде тази декларация, но при една проверка, ще я накарат да връща сумите, пък и нещо и за лихви чух, но за лихвите не мога да твърдя, за останалото - така е! По-добре да не рискува, пък е детето е много малко. Докато проходи стабилно ще стане другата пролет.

# 689
  • София
Повечето детски градини не записват непроходили деца. Според мен трябва да се говори лично с директорката и да се разбере дали ще запишат детето на 9 месеца. Ако бъде отложено приемането му, което е толкова логично, не мисля че ще има проблем с НОИ.
Само се чудя, като не искате да ги записвате тия деца в градините, защо кандидатствате?!  newsm78
Една позната по същия начин извади страхотен късмет  класирането. От около 50 места и се падна най-малкия номер за 4 свободни места, и сега няма да запише детето. Което е хубаво, защото ще го освободи за друго, но вероятно то ще е с повече точки. Ако не беше кандидаствала, щеше да има едно място за дете, на което родителите му нямат друг избор и е с масовия брой точки.

Общи условия

Активация на акаунт