СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011.

• 71 807
  • 1 579
  •   1
Отговори
# 1 425
  • гр.София
 Ей,голяма глупост съм написала горе. В общата опашка не може повече от 9 точки да има (като не броим К4)
 Айрис Embarassed

# 1 426
Вижте статията и коментар 125 под нея
... и пак се сещам за въпроса: какво ще правим, когато децата ни станат на възраст за училище, а най - вероятно няма да има достатъчно места за всички... Какви ли ще са критериите, по които ще се дават допълнителни точки? Thinking
Как какви,едни ще учат в частни у-ща,други ще спонсорират държавни такива.Ако си спомняте bTV репортажа за едно  у-ще във Враждебна,за дисциплината и въобще.Ей така ще станем.Имаш пари детето ти се образова срещу 16 000ЕU в частно у-ще,нямаш ли пускаш си детето в държавно такова,и всеки ден се молиш да ти е живо и здраво,да не му натопят главата в тоалетната чиния,да не го бият ,защото те е погледнало........... ooooh! даже не ми се мисли.

Копирам въпроса си в блога на Минчева. Както виждате, още чака одобрение, а какво остава да ми отговорят.
#  Светлана Каранешева каза: Коментарът Ви очаква одобрение.
април 28th, 2010 в 8:59

Г-жо Минчева,
Леко встрани от кампанията за детските градини, дали в СО се обмисля да бъде разширен обхвата на ИСОДГ, така че да включва и началните и средни училища на територията на общината? Все по-често чувам за родители, чиито деца кандидатстват за прием в 1-ви клас на училище, а и по-малките растат, така че проблемът с детските ясли и градини много вероятно скоро ще се пренесе и към началното образование. Надявам се този път общината да изпревари събитията.

Идеята ми е, че задължителното образование започва в детската градина (или предучилищната група в училище) и приключва с последния прогимназиален клас. Ето защо има логика системата да обхваща всички институции. При наличие на софтуер и отработен механизъм, едва ли ще е голяма философия.
Между другото, само една такава система, отразяваща реалното търсене на места, ще даде представа на СО каква е потребността от ясли, градини, училища и др.под. Защото официалната статистика не дава адекватни данни.

# 1 427
  • Ловеч
Ей,голяма глупост съм написала горе. В общата опашка не може повече от 9 точки да има (като не броим К4)
 Айрис Embarassed
Така де - значи не съм куха лейка защото вече бях започнала да се притеснявам /или поне вече сме две  Mr. Green /, значи не 50, не 500 ами повече са класирани с К4.
971 за 2010г и 1104 за 2009г
И държавата освен земи и права за строеж на частни училища - сега и пари ще им дават. Да не говорим за наетите за жълти стотинки детски ясли и градини.

# 1 428
  • София
vodica  ти ме уби.Не се бях сетила за такива механизми.Но гледам,че номерът започва с 100427,а не със 100423.

Точно  Peace А в предварителните списъци детето го нямаше никъде. Не го намирам и сега като друго желание в друго ОДЗ. Затова предполагам, че е вкарано от директорката в системата.

... какво ще правим, когато децата ни станат на възраст за училище, а най - вероятно няма да има достатъчно места за всички... Какви ли ще са критериите, по които ще се дават допълнителни точки? Thinking

Тогава трите точки ще важат за родители, баба и дядо в системата на образованието!  Mr. Green
Ей тогава вече ще се съдим за конфликт на интереси  Joy

...Нямаше система, нямаше и опашки. Отидох, записах, тръгна на ясла.
Колко добре си беше тогава!  Peace
А сега:  Ще се #2gunfire , че не случихме на управляващи!

# 1 429
  • София
Защо да не може с повече от 9т. Изкл. К4

К1. Постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община – 3 т. (3)
К2. Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен – по 1 т. за родител (2)
К3. Родител, който е редовен студент във ВУЗ на територията на Столична община – по 1 т. за родител (1 или 2)
К5. Детето посещава самостоятелна общинска детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване – 1 т. (само набор 2007) (да речем 1т)
Градина по 1во желание - 3т

vodica, може да не е вкарано от директора. А да е изпуснато 1вото класиране. Случаи всякакви.

Отивам да храня  Laughing

# 1 430
vodica  ти ме уби.Не се бях сетила за такива механизми.Но гледам,че номерът започва с 100427,а не със 100423.

Точно  Peace А в предварителните списъци детето го нямаше никъде. Не го намирам и сега като друго желание в друго ОДЗ. Затова предполагам, че е вкарано от директорката в системата.

... какво ще правим, когато децата ни станат на възраст за училище, а най - вероятно няма да има достатъчно места за всички... Какви ли ще са критериите, по които ще се дават допълнителни точки? Thinking

Тогава трите точки ще важат за родители, баба и дядо в системата на образованието!  Mr. Green
Ей тогава вече ще се съдим за конфликт на интереси  Joy

...Нямаше система, нямаше и опашки. Отидох, записах, тръгна на ясла.
Колко добре си беше тогава!  Peace
А сега:  Ще се #2gunfire , че не случихме на управляващи!

Ами как да го има в предварителните списъци, като кандидатурата е направена на 27.04.2010 год. (100427).

# 1 431
  • София
Защо да не може с повече от 9т. Изкл. К4

К1. Постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община – 3 т. (3)
К2. Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен – по 1 т. за родител (2)
К3. Родител, който е редовен студент във ВУЗ на територията на Столична община – по 1 т. за родител (1 или 2)
К5. Детето посещава самостоятелна общинска детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване – 1 т. (само набор 2007) (да речем 1т)
Градина по 1во желание - 3т

vodica, може да не е вкарано от директора. А да е изпуснато 1вото класиране. Случаи всякакви.

Отивам да храня  Laughing

Ан Мари, К2 и К3 май не можеха да се ползват едновременно  newsm78
Сега ще търся къде го четох...

Ето:

5.8. Аз съм редовен студен и едновременно с това работя. Мога ли да ползвам две точки по К1 и К2?

Не. Може да ползвате само една точка – или като работещ, или като редовен студент. Сумата от точките по К1 и К2 не може да надвишава 2. 

от тук :  http://kg.sofia.bg/?page=faq&y=10#5

Номерата на критериите са различни, ама все тая.

# 1 432
  • Банкя

Точно  Peace А в предварителните списъци детето го нямаше никъде. Не го намирам и сега като друго желание в друго ОДЗ. Затова предполагам, че е вкарано от директорката в системата.

Защо точно директорката да го е вкарала в системата? Thinking Ами ако родителите да не са се интересували до този момент от детските градини, да са имали друга алтернатива, която вече не е актуална, да са проспали първото класиране - варианти много. Wink

Това, че ние тук с вас я дъвчем тази тема от месеци, че проучваме всички възможности и шансове, че някои научиха списъците наизуст, не значи, че всички майки са така. Peace
Не търсете винаги под вола теле. Mr. Green

# 1 433
Ето отговора от ИСОДГ:
"Тези деца е трябвало да бъдат класирани още на първо класиране поради по-ниския входящ номер. Тъй като не са класирани, са компенсирани с 0,1 т. служебно, след съгласуване с дирекция "Образование". "

Ох, вече не знам на какво да вярвам  Rolling Eyes

# 1 434
  • София
Имам питане (спешно) - имало ло е тълкуване на К2 всмисъл на това за какъв период родителят трябва да е работещ и осигурен? Т.к. от ИСОДГ ми отговориха, че трябва да представя удостоверение от НАП за платени данъци и осигуровки за 2009 г. или удостоверение, че такива не са дължими, аз попитах защо това е необходимо, след като в регламента няма изискване за минали периоди. Според мен логиката на предимството на К2 е, че докато детето посещава детска градина, родителят ще внася осигуровки и ще допринася за приходите в републиканския бюджет (отделно разбира се, като работи, не си е вкъщи и не може да гледа детето). Затова смятам, че ако към момента на класирането родителят е социално осигурен и работещ, то К2 е изпълнен - това удостоверявам с декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице като управител на фирма, с печат и входящ номер от НАП, и платежни нареждания за внесени осигуровки. Права ли съм? Не ми отговарят вече доста време, а се притеснявам, защото знам, че НАП се бавят с издаването на някои документи и нямаме много време.
Самоцитирам се и аз - може ли някой да помага с информация?

# 1 435
  • Банкя
Ето отговора от ИСОДГ:
"Тези деца е трябвало да бъдат класирани още на първо класиране поради по-ниския входящ номер. Тъй като не са класирани, са компенсирани с 0,1 т. служебно, след съгласуване с дирекция "Образование". "

Ох, вече не знам на какво да вярвам  Rolling Eyes

Ето това беше обяснено от една майка по този повод:

За ощетените некласирани деца от гранични групи - имам предвид деца, които са били на 1-2 място под чертата в граничната група, а в същото време системата е оставила свободни места заради сложния итеративен процес http://kg.sofia.bg/?page=news&id=415. Ако системата беше съвършена, тези деца трябваше да си влязат на 1 класиране, защото места за тях е имало. Та, ако вашият случай е такъв или имате такива приятели - пишете на ИСОДГ, пуснете жалба до отдел Образование и си търсете правата. Знам вече за такъв случай в нашия район, родителите са се жалвали и на тези деца, които е трябвало да бъдат приети още на 1 класиране, са присъдени служебно по 0.1 допълнителна точка. Засега те водят опашката, дано се задържи така и да си влязат на 2 класиране на местата, които са си били техни по право, но засега са отбелязани като свободни за 2 класиране. Дано не се появи някой с 10т и да ги измести в последния момент.

# 1 436
Здравейте Grinning
Тръгнах да пускам жалба до г-жа Минчева, директор на "Образование", но в сайта не я виждам като опция: има списък с длъжностни лица, към които да се обърна, но нейния пост не го виждам. Пропускам ли го или Rolling Eyes ...?
Ако може някой да помогне Hug

Да я пусна ли до Зам.кмета по култура, образование, ... или до Постоянна комисията по образование, култура...?

# 1 437
  • София
... Затова предполагам, че е вкарано от директорката в системата.

Защо точно директорката да го е вкарала в системата? Thinking Ами ако родителите да не са се интересували до този момент от детските градини, да са имали друга алтернатива, която вече не е актуална, да са проспали първото класиране - варианти много. Wink

Това, че ние тук с вас я дъвчем тази тема от месеци, че проучваме всички възможности и шансове, че някои научиха списъците наизуст, не значи, че всички майки са така. Peace
Не търсете винаги под вола теле. Mr. Green

Няма вече! Обещавам  Peace  Hug  Grinning

# 1 438
K4 няма да отпадне - да гледаме реално, но ако се промени така, че да важи само за родители работещи в детските градини, то К4 ще намалее до размери, че ще престане да ни вади очите. Броят класирани ще спадне в пъти. ДО никога няма да махне тази привилегия, нека отпадне за баби и дядовци, родителите да го ползват, ако ще и за цяла София да се отнася.
Сега една баба с три деца, тези три деца с по още две и дава билет за влизане на 6деца, но ако се промени - тази баба ще освободи 6места за нашите деца. И ако повече директори мислят по този начин, като директорката на ОДЗ 42 - може да се постигне успех и решение на РГ.
Адмирирам я за доблестта да се изправи тук и да отговаря на въпросите ни  bouquet
Дано има повече като вас, а не да се крият в миши дупки и да отговарят избирателно. Благодаря
Съжалявам,че нямам време за форума,но цял ден спорим с родители ,които са заявили ,че работят във фирма "х", а сега не могат да представят документ за това защото са напуснали или съкратени или..... ,но забравили да си променят профила.
Мисля , че за второ класиране ще има шанс за реално работещите ,тъй като без документ няма да пуснем нито едно дете за ОДЗ 42 ,местата ще останат свободни за следващ етап.
А на Вас - Айрис -благодаря за думите .

# 1 439
  • София
Здравейте Grinning
Тръгнах да пускам жалба до г-жа Минчева, директор на "Образование", но в сайта не я виждам като опция: има списък с длъжностни лица, към които да се обърна, но нейния пост не го виждам. Пропускам ли го или Rolling Eyes ...?
http://www.sofia.bg/contact.asp

Общи условия

Активация на акаунт