Съжалявате ли, че (не)живеете в гр.София?

• 18 784
  • 498
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Бабе, след малко отивам на концерт. Ще гледам народни танци от цяла България. Малката също ще я вземем. Разходките с птичките и пчеличките ще са за утре, ако може.  Hug

# 361
Хора-софиянци, несофиянци, провинциалисти, селяндури и прочие Българи, България си е хубава навсякъде, и що не вземете в този хубав ден-софиянци да се разходят до Витоша, варненци до Морето, тези от планината до сенките на вековните  дърветата,от полето до полянките с цъфнали цветя  а пък ние от центъра, до  Дунава/колкото и мръсен и да е той/все пак има нещо като неповторимост и в него, и да се спре спора отвсякъде.  /проблема не е в града, селото, държавата, а в съвсем друго, и колкото по-скоро като Българи го разберем, толкова по-скоро, може и нещо хубаво да се случи и в нашата Държава. Hug

Чудесно послание, но последната дума трябва да е на софиянци. Все пак сме столичани, а не лукови глави  Simple Smile

# 362
  • София
На мен, посланието на дунавската баба ми прозвуча точно като в хепи-соц филм.
"Пролетерии, от всички страни, съединявайте се!"
Ами не искам да се съединявам и на Витоша не обичам да ходя, не членувам в хор "планинарска песен", а битката между градовете и селата, възпитаните хора и простаците, културата и ерудицията и липсата на такава и прочие и прочие са социални въпроси, които съществуват по целия цивилизован свят и нямат общо с чувството за национална принадлежност.

# 363
На мен, посланието на дунавската баба ми прозвуча точно като в хепи-соц филм.
"Пролетерии, от всички страни, съединявайте се!"

много точно
 Joy

# 364
Забелязала съм, че чувството за национална принадлежност много се експлоатира и преекспонира.
Това дали не е защото нищо друго, което да ни обединява не ни е останало? То не, че някой се трогва на национални призиви де, но все пак, няма ли някакви човешки ценности, по които да се сближим....
Все за някакво мерене става дума.

А родният град е като родителите, не можеш да си го избираш. Обичаш го или не, връзката си остава и това е.

# 365
О,кей, успяхте да ме направите на смешна нали.........хор "планинарска песен".
            Дърляйте сеq каквото искате правете, то затова като отидеш в чужбина и видиш българин.....бягай на другият тротоар. Другите народи, имат някакво национално самосъзнание, ние тука........ все още се драчим на ниво Град-Село.
                 Апропро, моят град е бил  Европейски град, когато София е била едно Голямо Село, така, че изживявайте се като каквито искате, аз пък искам да се изживявам като Българка, нищо че съм от село.
                 ana07, много си права  Peace, родният град е като родителите, но пък и Родината е една.

Последна редакция: пт, 30 апр 2010, 17:58 от dunavska baba

# 366
  • София
Точно така, родният град е като майката.
Обичаш я, без значение как я възприема останалия свят.

Дунавска баба, ставаш ми още по-смешна. Особено с употребата на главни букви и особено с обобщенията, касаещи другите народи и националното им самосъзнание.
Само информативно- нищо не пречи да си българка и от село да си.
И пак, чисто информативно бъркаш понятията, любовта към роднината, майката, детето, любимият, приятелите и родното място не са взаимно-изключващи се понятия и могат съвсем спокойно да съществуват по едно и също време.

# 367
А ти къде видя, че немогат да съществуват по едно и също време, в моите думи. Отговорих на това, което в продължение на няколко дена, всеки защитава своите родни места, и плюе против други такива. Нямам нищо против, смейте се...... Joy Joy Joy

# 368
Още помня откриването на първия МакДоналдс в България  Mr. Green, съответно в Пловдив.  Де-що софиянци познавам, бяха възмутени от незачитането им като най-най  Mr. Green

Интересно, че аз това велико събитие не го помня.  Може би само в аналите на Пловдив е останало като най-най. 

# 369
Апропро, моят град е бил  Европейски град, когато София е била едно Голямо Село, така, че изживявайте се като каквито искате, аз пък искам да се изживявам като Българка, нищо че съм от село.

Дунавска баба, от Русе ли си? Само Русе е нещото, където аристократизмът е дълбоко вкоренен. Покрай влиянията европейски, прииждащи покрай Дунава.

И... разбира се оная сграда там - театър ли, опера ли ú казваха... уникална.

Елиас, без лоши чуства ,ама кажи ми моля те какво носи тая гордост, че първият Макдоналдс е бил в Пловдив, при условие, че ако не се лъжа, всичко на всичко Макдоналдсите в града към днешна дата нямат и 5 бройки? Мисля само в източните квартали на София са в пъти повече. И не забравяй, че това "повече" означава повече работни места ако щеш.

# 370
Интересно, че аз това велико събитие не го помня.  Може би само в аналите на Пловдив е останало като най-най. 

Пак казвам, че не съм пловдивчанка, а страничен наблюдател, имащ равен брой контакти със софиянци и с пловдивчани  Laughing

Елиас, без лоши чуства ,ама кажи ми моля те какво носи тая гордост, че първият Макдоналдс е бил в Пловдив, при условие, че ако не се лъжа, всичко на всичко Макдоналдсите в града към днешна дата нямат и 5 бройки? Мисля само в източните квартали на София са в пъти повече. И не забравяй, че това "повече" означава повече работни места ако щеш.

Ма моля те, какво да носи  Joy Просто история, каято си спомням със широка усмивка.
Тогава това беше признак на цивилизация- МакДоналдс, ехееее, голяма работа. И именно затова моите познати- софиянци, го приеха като удар под кръста- как така хамериканеца няма да уважи първо тях  Mr. Green
Каква е бройката на въпросните заведения към днешна дата нямам идея, не съм им клиент, нито кандидат за работа там.

# 371
Ако МакДоналдс е бил признак за цивилизация, то това е било за нецивилизованите.
Аз такива софиянци, дето да страдат заради някакво събитие в Пловдив, па било то и откриването на МД не познавам.
А и на мен ми се губи този факт...

# 372
Голямо важно кое, къде построили първо  Joy И децата вече не се надпреварват по тоя начин...  ooooh!
В Бургас като направиха Карфур, а в София нямаше - какво, да не би бургазлии без пари да им дават продуктите там?
Или да са им порастнали по три крака? Или морето да им е станало по-чисто? Все същото си изглежда...
Голям праз!
Същата работа и с МакДоналдс, моловете и подобни простотии...
Виж за кино, театър, парк или нещо подобно като става дума - нещата стават малко по-различни...

# 373
Боже, Боже  ooooh! Давам елементарен пример с нещо страшно дребно и смешно, вие ми говорите за строеж на театри  Joy
През 93-4-5 година, нещата стояха по доста по-различен начин, отколкото сега. Поне в провинцията  Mr. Green, та база за сравнение с наши дни няма.
Дреме ми на мен кое кога построили, това ме е впечатлило и го помня до днес,извинете, ако ви обидих  Mr. Green

Ако ще говорим за театри и паркове- и тук мога да се намеся с еднолични впечатления от наши дни и да говоря вече за родния си град Laughing, но рискувам да бъда обвинена във варварство и ще се въздържа  Laughing

# 374

Дунавска баба, от Русе ли си? Само Русе е нещото, където аристократизмът е дълбоко вкоренен. Покрай влиянията европейски, прииждащи покрай Дунава.

И... разбира се оная сграда там - театър ли, опера ли ú казваха... уникална.

Стеф, не че има значение, защото съм от България преди всичко, и може да стана пак смешна........... не съм от Русе, от града на Алеко съм, от града на Цветан Радославов/ако това говори нещо на някои/, от града на първото Читалище/сега пак ставам смешна с главните си букви/, от града на много първи неща в България, и да, израснала съм в аристократична/даже може да се каже буржоазна среда/, но........ "планинарската песен" също ми е по сърце/то и Алеко е основател на туристическото движение в България/. Просто, не виждам смисъла, в целият този спор. Hug

Общи условия

Активация на акаунт