Съжалявате ли, че (не)живеете в гр.София?

• 18 733
  • 498
  •   1
Отговори
# 390
  • най-шареното място
Защо не си казвате градовете. Само ние от София си личим като муха  в кисело мляко.

Simple Smile

# 391
                  Дали съжалявам или не , не отговарям на анкетата .
  За мен е безсмислен спор. Като че ли всеки гледа в чуждото канче и то му са вижда по-пълно.
 И да съжалявам, и да не съжалявам - тук съм се родила , израстнала , и нямам близка перспектива да
 живея другаде. Така че е по-добре да не съжалявам -заради собствения си душевен мир.
 Това не ми пречи да си мечтая за по- красив и по-спокоен град.

# 392
  • София /Абсурдистан
Не съжалявам Simple Smile Съжалявам само, че си нямаме море Simple Smile

# 393
  • най-шареното място
ами то това е извода от анкетата - повче хората със сигурност не са нещастни заради града си/ селото си.
Споровете явно им липсват за цвят, та затова ги има.

# 394
Айде,катинара,де,че на света омръзнахме! Simple Smile

# 395
Защо не си казвате градовете. Само ние от София си личим като муха  в кисело мляко.

Simple Smile

в това се крие ключа на палатката. В темита за София винаги се подмята как софиянци гледали с презрение на хората от така нареченото целокупно понятие ПРОВИНЦИЯ, обаче доста хора, които се изказват негативно, не споменават имената на родните си места. С две думи София срещу останалите анонимни градове и тук там Варна, Пловдив и Бургас.  Ами кажете кой е този град. Аз с удоволствие ще чета. На времето доста сьм пътувала из Бьлгария с цел да разглеждам и ми е доставяло страхотно удоволствие. При вьзможност пак ще го направя, защото има много места които искам да видя. Така че тук ви се дава възможност да ни разкажете нещо повече. Ето например след като прочетох поста на meganzii се разрових за снимки на Ямбол.

# 396
  • най-шареното място
Понякога града няма никакво значение.

Писах пространно по темата. По историчски причини има недолюбване към софианци в останалата част на страната и особено в големите градове.
Софианци, пък ако не бяха и те така настроени към остатъка, нямаше да му кават презрително "провинция". Каква провинция е Пловдив? Та той е предградие на София почти! Или Русе?

Мен ако питате една Каварна ги е изяла всичките големи градове Simple Smile

# 397
  • Край ''синьосиньото синьо море''
''Всичко,което не е на море е провинция'' е казал Хемингуей....РАДВАМ СЕ,че не живея  в София,а край ''синьосиньото  синьо море'' Grinning

Последна редакция: сб, 01 май 2010, 01:51 от susy

# 398
арт мама някой беше писал как софиянци гледали високомерно на провинцията и поста ми беше повече ирония отколкото факт. Вярно е че хората от София употребяват думата провинция, но това е просто израз без да се влага злоба или високомерие. Аз сьщо сьм казвала отивам в провинцията, без да влагам каквато и да е обида.
Хайде сега да обърнем страната на медала. Как бихте се почуствали ако ви кажа че хората от другите градове са еснафи. Преди много много години имах приятел от Сандански и неговата майка непрекъснато повтаряше, включително и пред мен, че софиянка никога няма да се премести там. На мен града много ми харесваше и ако младежа ме беше взел, сега щях да ви пиша от Сандански. Така че тази работа с провинцията и софиянци е май повече идея, нещо за което да се заяждаме, отколкото отношение.

# 399
''Всичко,което не е на море е провинция'' е казал Хемингуей....РАДВАМ СЕ,че на живея  в София,а край ''синьосиньото  синьо море'' Grinning

ами тогава е крайно време някой да пусне тема "Мечтаете ли си да живеете на морето" да видим какви ще лъснат там  Grinning

# 400
               Нямам никакви заслуги , че съм се родила в Софията .
        Нито имам вина ,че продължавам да живея в нея ,защото просто нямам къде да отида.
       Колкото до "провинция"- то е въпрос на мислене .
     София не е "обетованата земя".  Да, тук има от всичко по малко /от някой неща и по много/.
     Няма да забравя как като тинейджър по курорти казвах , че съм от Перник или от Долни Богров,
    за да гледат на мен като на нормален човек ,а не на "Софиянка".
    Не смятам , че съм с три уши или десет крака ,като съм се родила тук.

# 401
Аз като коренячка софиянка,казвам-Пловдив е столицата!Това е уникален град,и в ахитектурен и в културен аспект.Обичам си София,разбира се,това е родния ми град и искам да живея в него,но в интерес на истината-какво значи кореняк-софиянец?Какво сме представлявали преди стотина години софиянци?Нямаме биографията нито на Пловдив,нито на Русе,нито на Велико Търново.Тези градове не могат и не трябва да бъдат провинция.Малко самочувствието ни е повече и обичаме да се подиграваме на "провинцията".Гледала съм много унизителни клипове,скечове,слушала съм подигравателни изказвания,според които едва ли не ,щом "несофиянец" слезе на софийската гара започва да се държи като маймуна,прескачал релсите да не го хване ток,тичал по ескалатора,чудел се какъв е този влак под земята и т.н.Ами сами си просим недолюбването.И мен ме дразнят"селяндурите"които си изхвърлят боклука през балкона,крещят по улиците,все едно са на мегдана,дънят чалга,или правят ремонти посред нощ,но не може покрай сухото,да гори и суровото.Има чудесни,възпитани и интелигентни хора,които търсят реализация и по-добър живот в София.Да слагаме под един знаменател всички,не говори добре и за нашия манталитет.

# 402
Akula Somova по-голяма част от живота си сьм прекарала в София и никога не сьм ги чувала тези подигравки или да познавам някой, който да се изразява толкова обидно. Учила , работила и изобщо сьм се движела в много смесена среда и никога не сме се карали или обиждали на София и провинция. Така че ако ще се прави някакво обобщение, нека да бьде на база манталитет и възпитание.

Сьщо така как може да си сигурна че тези клипове са правени от софиянци. Например евреите много обичат да се само иронизират, вземи филма Бурат. Така че и това може да е сьщата работа.

# 403
Но нали това е и моята теза,че въпросът е в манталитета и възпитанието,а не в това кой от къде е... newsm10

# 404
           Akula Somova , Peace
     Преди стотина години "софиянци" са дошли от "провинцията".
     А на нас как ни се смееха , че не можем да различим овца от коза ?
     Или пък крава или биволица?  Какво е това "мотика" -/докато не те удари по главата като я настъпиш/?
    Споровете кое е гъска , кое патица , а кое лебед вървят и до днес .
   Умираха от смях местните като ни гледаха "софиянците" по бригадите .
   Сигурно сме били голяма атракция-левундери.
 Няма да забравя с какви салта се прехвърлихме през дувара на местното училище целия клас ,
 "защото идат биковете ".     А хората просто прибираха кравите от паша .

Общи условия

Активация на акаунт