Фотография # 47

• 32 096
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
Рали, приемам всякакви идеи за разглеждане и без това се отказах от чужбинските и тук ще си го купувам, че със скока на долара, няма смисъл, разликата е нищожна и то без гаранция, няма смисъл.

# 691
Eli, ето тук http://coffeeteaphotography.blogspot.com/p/coffeeshop-actions-and-presets.html
има много и то безплатни екшъни, които са много добри, разгледай и си избери какво ти харесва.

За дискусията - А като че ли ми е най-удобен, като дълго си играх и с различните режими на светломера, докато разбера в каква ситуация кой ми дава най-добри резултати, но при много смесени светлинни условия (сенки, ярък фон) не се получава много добре, когато по-голяма част от кадъра ми е запълнена с обекта е ОК. Когато снимам на М правя следното: насочвам камерата към "неутрално сиво" (трева, небе, асфалт) и си настройвам еспозицията по това, често след това отварям блендата с още 1 стоп, за да може кожата на детето да е оптимално еспонирана и снимам в серии, като само променям фокусната точка (това е много полезно да го автоматизираш, Гуспойце Simple Smile ). Другият трик на М, който ползвам Рали го е описала - приближавам се до това, което снимам, замервам си по него (кожата на лицето най-често), избирам си адекватна комбинация от бленда/скорост, в зависимист от това колко "мазало" ми се иска и повече не пипам настройките.

Учудихте ме, Канонките, че не сте настроили блендата на едното търкало, скоростта на другото  Mr. Green - аз например не знам, че можело и иначе! Другото, което ме озадачи, Калина май беше споменала, че светломерът може да е "закачен" към различните фокусни точки (или аз поне така го разбрах) - на 40Д има 4 режима, като 3 от тях са вързани към централната фокусна точка (покриват различен процент от кадъра) ... трябва да поровя да видя дали има разлика наистина при по-профи камерите от моята, много интересно!

Преинсталирам десктопа, за капак ми изгоря мрежовата карта и съм без Фотошоп и ми е криво, но пък е добро упражнение да си разтоваря картата и да видя колко съм забравила как се работи с Лайтрум  Mr. Green (не, че съм заснела шедьоври междувременно, но има 2-3 смешни кадъра на дребното чудовище)

Надявам се да намеря малко време да ви изкоментирам!

# 692
  • в бяла къща с голямо дворче... след софийското околомръсно
Еси, Луиза да каже 60мм как е за храна, но май имам спомен, че беше доволна. А 85-цата - ми хубавко е с него, аз много си го харесвам Peace
Ели, я хвърли едно оче ей тук http://www.flickr.com/groups/coffeeshopfreeactions/ има и сайт, някъде трябва да има линк. Бях гледала в него разни екшъни точно за бебешка кожа - мислех, че съм ги свалила, но не ги намирам на компа. Иначе флорабелините (виждам, че ги имаш) също са добри и могат да се слагат на бебета с допълнителна корекция, разбира се Peace

# 693
Агент, писали сме по едно и също време Crazy Mr. Green

# 694
Муцуно,  Flutter Flutter Flutter че и един акъл сме давали  Grinning

Еси, и аз да кажа колко си обичам 85цата, но ако имаше и макро щеше да е съвършен, а ти снимаш много храна, та си мисля, че макро-опцията много ще ти допадне, та наистина погледни тази 105ца, която Рали ти предлага...

# 695
Esy, 85 мм е дълъг за вътрешни снимки. Аз го ползвам обикновено навън.
Рали ти е писала, помисли определено за един телеобектив или макро. Телеобективът рави хубави портрети, Джали има много сполучливи снимки с такъв.
Нещо от разходката в неделя.

# 696
лени веднъж ми беше обяснявала за макро обективите, че реално снимат на по затворена бленда при скъсяване на разстоянието до обекта. тогава изобщо не можех да си представя, че може да е така, и уж тествахме, и нищо не открихме.
но напоследък забелязвам, особено при силно контролирани условия (в студио на лампи) ... при приближаване до обектва, се налага да се отвори блендата малко (с половин един стоп), за да се запази същата осветеност. за макрото със сигурност и определено го забелязах, имам някакъв бегълл спомен, че и с 50 мм е така, трябва да пробвам на следващото снимане.
ако се окаже вярно, меренето близо до обекта (както със светломер и по филмите Mr. Green може и да не се окаже толкова вярна, макар че това е традиционно правилния подход.

# 697
За 50мм съм забелязала и аз, че като се навра много в нечия муцуна ми тъмнеят снимките леко, а като направя крачка назад, при същите настройки и фокусна точка, прицелена в някое око - по- светли ми се получват... Ама говоря за слабо контролирана среда, 'щото аз блескавиците ги недолюбвам и си снимам основно на естествена светлина. Май зависи от меренето Peace

# 698
  • Пловдив
vesi_127, благодаря за подкрепата!
Муцуна, наистина нищо не пречи да се пробвам))) но знам, че ако съвсем нищо не се получи, после много ще се тормозя и ще го преживявам. А колко лесно звучи от теб...))))
Калина! страшно благодаря! знам какво означава да вземеш от времето си и да се напишат толкова неща и то на новак.
дори и да са забележки и критика, всичко е ценно и поучително за мен, не бих се врътнала сърдито!  Hug (разреших бележки)

# 699
За 50мм съм забелязала и аз, че като се навра много в нечия муцуна ми тъмнеят снимките леко, а като направя крачка назад, при същите настройки и фокусна точка, прицелена в някое око - по- светли ми се получват... Ама говоря за слабо контролирана среда, 'щото аз блескавиците ги недолюбвам и си снимам основно на естествена светлина. Май зависи от меренето Peace

в моя случай автоматичното мерене няма общо, понеже снимам на М, така или иначе на камерата не мога да се осланям. лампите стоят с еднакви настройки. 2 последователни кадъра, единственото различие е в отдалечеността до модела.

Блекута, питай ако имаш питанки.  Hug

# 700
Блекута, лесно звучи, да, но не е чак толкова лесно самото изпълнение, но имай предвид, че е и въпрос на късмет - току виж пък бебето се отреже толкова здраво, че ви позволи да го пипате и гънете, както ви душа иска. Първо се застраховай пред приятелката като й кажеш, че нямаш много опит и резултатът не е сигурен. После - хвани поразгледай малко нюборн фотография из фликър и обърни внимание на светлината - повечето добри чужди фотографи на новородени снимат на естествена светлина (един прозорец е достатъчен, ако сложиш бебето на не повече от метър), обърни внимание под какъв ъгъл спрямо светлината слагат бебето, гледай също и как "позират" бебетата, какви фонове се ползват. Има групи във фликър, които са за преди/след  като почти под всяка снимка има подробности около обработката - тя е задължителна, предполагам знаеш... та това също ще ти е полезно - да видиш суров кадър и после обработен + какво му е правено на суровия, че да стане красотичка Flutter Гледай снимки, гледай много снимки Peace

# 701
агент, разучих малко за това измерване на светлината близо до обекта и защо после се оказва неточно.
1, на кратки разстояния обективите губят светлосила.
2. като отидеш с камерта, засенчваш светлината и става по тъмно.
със светломер се мери от страни с ръка и не се прави сянка, за това го ползват.
се оказа Joy

# 702
Еси, понеже аз ти го препоръчвах силно 60мм, та да ти кажа. Днес си говорих с един колега, който основно с канонска техника работи, но все пак знае повече човека  Wink, та той казва, че принципно макро обективите са оптимизирани да работят най-добре на макро разстояния. Макар че канонските и 60 и 100 мм са жестоко остри и стават супер и за портретни цели, особено дългия. Но в случай говорим за никори, така че... не знам какво да те посъветвам. 105 микро никор за манджите ще ти е адски дълъг, освен за детайли за нищо няма да стане. А за портрети вътре - също е дълъг. Абе истината е там, че за всяко нещо има определена техника и няма как да получиш хем 7 в 1, хем добро качество.

да кажа ли и аз на кой режим снимам?  Mr. Green
ами зависи от ситуацията  Grinning
натюрморти и портрети на естествено или на постоянно осветление - на А, корегирам с експонацията
бързодвижещи се обекти - с приоритет на скорост, на по-високо исо
на импулсно осветление - на М, щото няма как иначе
а репортажи и стрийт - ха смейте се де - на Р  newsm53

# 703
Момичета, благодаря за насоките!
Луиз, аз в никакъв случай не искам 7, дори 3 в 1, но ако може някак си няма да е зле Laughing
И пак, 85-та само за снимки на открито ли става, ( клоня към него, за да си имам един за портрети и със стария ще снимам манджи)
105-та ми идва малко скъп, едва уговорих половинката, покрай чужбинската поръчка за такава сума, сега ако кажа, че почти се удвоява и курс искам да карам...май няма да ми се получат нещата Mr. Green

Моля за последна насока Embarassed Embarassed

Агентке, ще се възползвам и аз от екшъните. Благодаря! Wink

# 704
Еси, всичко зависи от големината на стаите ти  Grinning
Намерих една (а са доста повече) с 85цата вкъщи
Муцуна също снимаше вкъщи с 85 преди да купи 50, ако го вземеш под наем или от някой да го тестваш първо - най-добре! Радвам се, че екшъните ще са ти полезни!

Калина, много благодаря! Не го знаех!
(а като меря по лице си напълно права, че се опитвам да не се приближавам твърде, за да не засенча, но така или иначе с моето диване това мерене става 1 от 100)

Общи условия

Активация на акаунт