за възпитателното пошляпване

• 11 348
  • 171
  •   1
Отговори
# 75
Аз лично предпочитам да я сложа да седне на стъпалото и да й обясня, че това е неправилно и тъй като е била непослушна, ще постои няколко минути там, отколкото да раздавам правосъдие с плесници  Rolling Eyes Както обясних по-горе, поне при моето дете съм наблюдавала как тя става агресивна след шамарите и се държи по съвсем различен начин след като сменихме метода на наказание  Peace Всеки си прави изводи сам за себе си.

bebkakrasi, много точно си изказала и моите мисли  Peace

а какво правиш ако ти откаже да седи на стъпалото,тропне ти с крак и продължи да си прави нейното?

# 76
baibibi  Аз не виждам разликата, за мен "пошляпването", шамаросването и системня побой са си малтретиране!  Rolling Eyes Къде е разликата? Прилагаш физическа сила над дете, разликата е в степента, но то и за това леката телесна се наказва различно от тежка или тежка с опасност за живота! Но е телесна повреда и е наказуема за сужаление не се използва в Бг закон за подвеждане под отговорност на родител за подобно нещо и пак ще кажа отнемане за известно време или за постоянно на детето от родителите при малтретиране! Чак тогава може и да се намалят случаите на пошляпване и шамаросване, намалят все пак лошите навици трудно се отказват!
Да допълня за наказанието, има много начини да накажеш детето и горе споменатото от Winnie е абсолютно прието и практикувано от педагози работещи с проблемни деца! Пошляпването и шамаросването травмират, а не подобно наказание!

Последна редакция: ср, 28 апр 2010, 23:58 от estrador78

# 77
baibibi  Аз не виждам разликата, за мен "пошляпването", шамаросването и системня побой са си малтретиране!  Rolling Eyes Къде е разликата?

Аз пък виждам разлика. Едно е да отупаш праха от дупето на някой калпазанин, друго е да му разбиеш зъбите и да го насиниш. С единичен шамар не му нанасяш телесна повреда. И повярвай ми, всички майки /които аз познавам/, които са удряли децата си /в мое присъствие/, в никакъв случай не са ги залепяли за земята с прав десен. И в никакъв случай това не е ежедневие, нито дори през ден. В тази тема обсъждаме единично и особено рядко шляпване, по-скоро като средство за отрезвяване /ако детето се е самозабравило и зациклило/, а не целящо да предизвика болка.
Затова и авторката е използвала думата "пошляпване", която толкова дразни някои.

# 78
  • Кори Селести
А понякога всичко започва, когато детето прохождайки се удря в масата и възрастия каже "Ах, лоша маса, такава!" и я цапардоса театрално.
И така детето разбира, че ако си нещо дървено и неподвижно по природа, в теб се бутне нещо меко и движещо се несръчно на посоки - напълно в реда на нещата си е да бъдеш ударен.

Искам да кажа, че започва в главата на възрастните, ако съвсем случайно някой не ме е разбрал поради ранния час или друга основателна причина.

# 79
  • София
baibibi  Аз не виждам разликата, за мен "пошляпването", шамаросването и системня побой са си малтретиране!  Rolling Eyes Къде е разликата?

Аз пък виждам разлика. Едно е да отупаш праха от дупето на някой калпазанин, друго е да му разбиеш зъбите и да го насиниш. С единичен шамар не му нанасяш телесна повреда. И повярвай ми, всички майки /които аз познавам/, които са удряли децата си /в мое присъствие/, в никакъв случай не са ги залепяли за земята с прав десен. И в никакъв случай това не е ежедневие, нито дори през ден. В тази тема обсъждаме единично и особено рядко шляпване, по-скоро като средство за отрезвяване /ако детето се е самозабравило и зациклило/, а не целящо да предизвика болка.
Затова и авторката е използвала думата "пошляпване", която толкова дразни някои.

202uu

# 80
Следя темата, макар и да не взимам отношения засега. Темата ми е крайно неприятна, но пък ми помогна за две неща. Първо, тук за пръв път си дадох сметка, че някои хора използват и краката си за пряк физически контакт с детето. Явно съм доста задръстена, след като този факт ме впечатли. Другото, което мога да кажа, е че у мен съвсем се затвърди убеждението, че няма нищо възпитателно в пошляпването.
Колкото и да ми се иска, не съм от майките, които не са удряли децата си. Когато това се е случвало, по никакъв начин не е било от възпитателни подбуди. Нека не се заблуждаваме. В такива моменти обикновено говори умората, евентуален страх,  известна доза слабост и подчертано безсилие. Вярно, това което мога да кажа е, че тези моменти при мен едва ли са повече от пръстите ми на едната ръка /които са 5. нямам отклонения от нормата  Mr. Green/, но са факт. Поуките съм си ги направила и наистина не смятам, че това е начин за постигане на каквито и да било. Като доказателство мога да кажа следното, ако човек в един по-късен етап си даде сметка и се замисли на спокойствие как би отиграл същата ситуация, винаги се сеща за друг вариант различен от боя! Не съм ли права?! В крайна сметка, за какво толкова съм живяла, расла, чела, страдала, премисляла всякави ситуации, учила, дънила се по различини поводи, ако след всичко това не мога да преметна едно хлапе /и то не кое и да е, а моето собствено/, та да ми се  налага да се възползвам от физическото си надмощие.
А затова, как се чувства детето след това, изобщо не ми се пише!

И Франческа, това с черпака ме разби! Що за безхарактерност, нямате ли лопата вкъщи,ммм? Mr. Green

# 81
  • Кори Селести
В крайна сметка, за какво толкова съм живяла, расла, чела, страдала, премисляла всякави ситуации, учила, дънила се по различини поводи, ако след всичко това не мога да преметна едно хлапе /и то не кое и да е, а моето собствено/, та да ми се  налага да се възползвам от физическото си надмощие.

Всъщност е доста изненадващо, че много възрастни не разбират как поотрасналите деца просто се гъбаркат с тях и когато получат шамар вместо пример как се финтира терорист, си правят съответните изводи.

Не че не ми се случва да изтъпея, но поне се възпитах да си го признавам и да обявявам ответните мерки от списъка "Досадни и изнервящи, но пък и за двете страни." Засегнатото малолетно винаги е уведомено овреме за гадостта, която ще бъде приложена, тъй че рекламации и пазарлъци не се приемат никакви. И да - ужасно ми е неприятно да се самонаказвам понякога влизайки в ролята на гадоквачка, но пък и никой не ме е карал насила да си раждам дете, в крайна сметка.

Човек си носи теглото от решенията, които взима:)
Това следва да бъде осъзнато и от двете страни.

# 82
  • Бургас
Цитат
а какво правиш ако ти откаже да седи на стъпалото,тропне ти с крак и продължи да си прави нейното?

Аз даже и не наказвам,но ако се случи това горното винаги измислям занимание,игра.....нещо което да и грабне вниманието.Не става още с първото предложение,но към третото ,четвъртото вече е свалила гарда.Вярно,малка е още и се залъгва.И не си мислете,че не ми е идвало да и извъртя едно "пошяпване".Слава богу,успявам да се взема в ръце.

# 83

Всъщност е доста изненадващо, че много възрастни не разбират как поотрасналите деца просто се гъбаркат с тях и когато получат шамар вместо пример как се финтира терорист, си правят съответните изводи.

Не че не ми се случва да изтъпея, но поне се възпитах да си го признавам и да обявявам ответните мерки от списъка "Досадни и изнервящи, но пък и за двете страни." Засегнатото малолетно винаги е уведомено овреме за гадостта, която ще бъде приложена, тъй че рекламации и пазарлъци не се приемат никакви. И да - ужасно ми е неприятно да се самонаказвам понякога влизайки в ролята на гадоквачка, но пък и никой не ме е карал насила да си раждам дете, в крайна сметка.

Човек си носи теглото от решенията, които взима:)
Това следва да бъде осъзнато и от двете страни.

Точно това мисля и аз!  Peace
Всичко останало - единично потупване, рядко удряне, не много силен шамар, никога по лицето, винаги насаме.....са ми малко несериозни аргументи, които приятно успиват съвестта и вкарват едно такова леекинко чувство на справедливост, тъй че по-бързо да преглътнем ситуацията, да си я турим в графата "непредвидени инциденти" и да продължим да "възпитаваме" на пълни обороти.

# 84
А кога преставаме да потупваме възпитателно като проекция във времето, питам?

П.П. После се възмущаваме на деца, биещи родителите си. 

# 85
  • Mediterraneo
Това да натупаш детето по дупето или да му плеснеш шамар не е нито малтретиране, нито физически тормоз

За мен също  Peace

# 86

Абсолютно си права
margo**  не виждам нищо полезно в това,когато детето ми се държи лошо аз за наказание да си поиграя с него
И мен са ме пошляпвали като малка,но не бия родителите си,нито някой друг ,а съм сигурна,че повачето тук са били пошляпвани като малки

# 87

Веднага отговарям. Снаха ми, коята е учителка в детска градина /профи, така да се каже Mr. Green/ преди известно време ми каза, че вече гледа да не удря сина си /който сега е в 3-ти клас/ , защото "вече е голям, момче е, разбира ги нещата и тази мярка май малко го унижавала..." Crazy #Crazy
Т.е  За момчетата таванът е 9-10 години. За момичетата нямам ценна и точна информация, така че смело импровизирай! Mr. Green

# 88
Попитах по повод наблюдение върху едната двойка мои племенници- на 9 и 13 г. /момчета/.
Майка им ги пошляпва възпитателно  Mr. Green, я по врата, я по гърба, а те вече й посягат.
Още не са я ударили, но чакам и това да стене. Баба си пошляпват с въпитателна цел от няколко години насам.
Иначе родителите им не са ги били или малтретирали, просто по някой и друг шамар или подпляскване по дупето с цел да бъде ясно, че на главите на мама и тати няма да се качват. този път се надявам да бъда разбрана правилно

# 89
Ей това мисля е по-важният въпрос. Дали ако 15-16 годишен тийнейджър излезе без разрешение ще получи пердах?  newsm78
За мен лично 7-8 год. е пределната възраст, в която шамара може да има някакъв "отрезняващ"  ефект.

Общи условия

Активация на акаунт