Математически турнири - 4

• 90 914
  • 790
  •   1
Отговори
# 195
G.D., напълно те подкрепям. Ние имаме този спор вкъщи. Мъжът ми казва: "Защо да си причиняваме това? Та събота и неделя са почивни дни.". А любимото ми е: "Това твоите мечти ли са или техните желания?". Без коментар...

# 196
Ами аз имам приятели дето през почивните дни не се отлепят от бирата и телевизора, дето се вика - ни басейн, ни корт, пък да не говорим за извънкласни занимания. Нищо, разбирате ли - абсолютно нищо. Колко спорове сме водили - основно по темата - защо децата ти правят еди какво си, като от тях няма да станат световни шампиони? Как да обясня, че целта ми не е да отгледам световни шампиони, пази Боже - искам само добре подготвени хора за предизвикателствата на живота който ги очаква като пораснат.
Математиката вероятно е нещото което с мъжът ми сме изучавали най-много, тъй като и двамата сме възпитаници на математически гимназии, завършили инженери... това беше и поводът да насочим децата натам. В никакъв случай не говоря за самородни таланти, и те са деца като всички останали - ако не ги занимава нищо, ще сновят между хладилника , телевизора и компютъра докато пораснат... доволно посредствени.

# 197
Колко спорове сме водили - основно по темата - защо децата ти правят еди какво си, като от тях няма да станат световни шампиони?
Това искрено ме разсмя. Моят син ходи на футбол, но никой от нас не си въобразява, че ще стане капитан на националния отбор. Макар че като гледам накъде са тръгнали нещата там...кой знае.  Joy Joy Joy

# 198
  • Русе
  Записвам се да ви следя с първокласник. Има ли от нашето училище - COYEE-Русе

# 199
Да се включа и аз – от отбора на МАЙКИТЕ-ЧУДОВИЩА, който тероризират децата си! Искрено завиждам на родителите, които имат любознателни и търсещи предизвикателства деца. (такава бях самата аз навремето) Уви, моят син е голям мързеланко и сърцето ми се къса като го гледам какъв лентяй расте. Истината е, че ако не съм аз да го тормозя, хайкам и суркам по състезания, той няма да погледне ни задача, ни книга, нито топка. Всичко е твърде безинтересно сравнено с ”КОМПА.”

От друга страна пък явно има заложби.Ние сме класически пример за постепенното израстване. Записах го на школа във втори клас. Едва в 3-и клас започна да се класира в десятката и чак в 4-и клас имаше вече призови места и участия на нац.състезания.

Така че, подхода зависи от детето. Ако трябва да го чакам да се заинтересува сам,  ще изтървем всички влакове! Не може да реши да се занимава с математика в 8 клас например, като е проспал предните 7 години. (или по-скоро проиграл пред компютъра).

Ако видите някоя нахъсана майка-орлица на „Хитър Петър” , може и аз да съм Grinning

# 200
  • най-шареното място
Имам и аз един задочен спор Simple Smile
Аз твърдя, че човек има право да бъде щастлив и да следва мечтите си, а ако това значи да е посредствен, не мога да му преча.
Отсрещната страна ме заплашва "ще те видя ако изпаднеш в подобна ситуация!" Simple Smile

Истината е, че се опитвам да подтикна към собствена мотивация и засега разните използвани подходи работят.  Мисля си, че рядко има наистина незаинтересовани деца, по-скоро има такива без режим, ритъм от ранна възраст и най-важното - да попаднат на нещо интересно. Децата, които познавам имат своите интереси и занимания.

ПС И за мен уйкендът е неприкосновен и за почивка Wink. Има си друго време за децата да работят.

# 201
В тази връзка ми допадна преди доста години идеята, че няма мързеливи деца /въобще- хора/, има такива, които не са намерили мястото си под слънцето, сиреч които не са намерили и не се занимават с това, което на тях им е интересно.
Ако ще и това да е бродиране на гоблени или ремонт на ретро коли.

# 202
  • най-шареното място
Да, определено. И ако всички са така високо специализирани и доходни....

Лошото е че има хора, които са го открили това хубаво нещо, но е имало кой да им попречи на принципа "музикант къща не храни" примерно.

А пък няма как да се знае, понеже музикант може да не храни къща, но някой музиканти могат и страна да изхранват ако решат... а удовлетворението и щастието отделно... Хубаво е родителите да се сещат и за такива неща и да има все по-малко спрени деца.

# 203
9 или 10 годишен малчуган който да е намерил призвание? newsm78
Странно...децата ми вършат много неща, но скрито подозирам, че нито едно от тях не им е призвание. По скоро това би им помогнало един ден, когато наистина ще намерят истинското си призвание. Далеч съм от мисълта да ги спирам - нещо повече, ангажирам се с времево и финансово с  подпомагане на интересите им, подкрепям ги във всяко тяхно начинание - така мисля, че е редно - така са постъпвали и с мен. 

# 204
На тази възраст аз открих китарата и писането, например. Едното ми е хоби, а другото- професия.Мой съученик почна да рисува от І клас и стана художник.
Призвание не означава задължително професия, от която да се храниш и това да е гаранция за бъдещето.

# 205
Да, може би " хоби " е по-точното определение  за бъдещо име на сегашните им  интереси . А другото... май е талант - и аз имам такива приятели - но не много - което си е съвсем нормално.

# 206
  • София
Винаги съм завиждала на хората, които знаят какво искат. Аз съм вече на 41 и още не зная каква искам да стана, когато порасна Simple Smile
Така че не очаквам и от децата си да се самоопределят отсега - затова и аз като G.D. ги насърчавам в интересите им и дори
подбутвам да опитват и нови неща - което ми струва и пари, и време, и уикенди, но така го усещам вътре в себе си че е правилно,
така и правя ...

# 207
Цитат
Винаги съм завиждала на хората, които знаят какво искат. Аз съм вече на 41 и още не зная каква искам да стана, когато порасна
Така че не очаквам и от децата си да се самоопределят отсега - затова и аз като G.D. ги насърчавам в интересите им и дори
подбутвам да опитват и нови неща - което ми струва и пари, и време, и уикенди, но така го усещам вътре в себе си че е правилно,
така и правя ...
Оххх, слава Богу, не съм единствената! Laughing
Аз знам няколкото неща, които искам да стана, като порасна... или като се пенсионирам Wink... ама все не ми остава време да ги гоня. Но децата си гоня - за тях смятам, че трябва да намеря време, търпение, пари и много уикенди.

# 208
  • София
Здравейте мами на математичета,
знае ли някоя от вас  от колко часа започва Софийския математически турнир на 23 октомври и каква e неговата продължителност?

Последна редакция: пт, 08 окт 2010, 09:36 от Master

# 209
Цитат
знае ли някоя от вас  от колко часа започва Софийския математически турнир на 23 октомври и каква e неговата продължителност?
Училището, в което учи синът ми (41. ОУ), е спечелило домакинство на турнира, тъй като много деца ще се явяват. Та оттам знам, че състезанието започва в 11,00 ч. на 23/10 и продължава до 12,30 ч. Таксата при нас е 6 лв. Не знам дали навсякъде е така...

Общи условия

Активация на акаунт