Към родителите в кв.Люлин.Петиция в полза на вашите деца!

• 1 905
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
ronkis ,
Терена е хубав, има зеленина и може да се направят поне два сектора за различна възраст деца. На снимките се виждат някакви детски съоражения и доста кооперации, откога съществува това нещо? Какъв е статута не терена - общинска собственост ли е, междублоково пространство ли е или какво. Процедурата ще зависи първо от собствеността на терeна - дали е общински, дали има реституционни претенции върху него или част от него притежавате вие, живущите в блока. Ако сте собственици на терена, трябва да поискате от кмета на съответната община промяна на устройствения план на квартала, съгласно новия закон за градоустройствения план на София. За да се узакони изгражадането на детската прлощадка, трябва да се възложи изготвяне на проект, който се ободрява от експертен съвет към вашата община.
Сами можете да възложите на лицензирано архитектурно бюро изготвянето на проекта. После той трябва да бъде одобрен от управление "Архитектура и градоустройство" към вашия район - не ви трябва разрешение от същата дирекция в Столична община. Възлагането на проекта може да се поеме и от вашата община, ако успеете да я убедите, но заплащането на труда по изготвянето му пак ще е за ваша сметка.
Ако теренът е общински, трябва да се поиска разрешение за ползването му - кметът може да се съгласи, но може и да отхвърли искането под различен претекст. В този случай най-важното е да го убедите какво би спечелила общината от това - най-малкото, че без да полага никакви усилия, с труда и волята на самите граждани, част от децата в общината ще живеят по-добре.
Ако има реституционни претенции върху терена, няма да получите разрешение за реализация на начинанието си. Информация за такива претенции може да получите също от кмета на района. От него изобщо можете да научите най-подробно какво се изисква и как да процедирате за построяването на детска площадка.
Възможно е обаче дори да имате вече разрешение за площадка, то да бъде оспорено от съседи, които са против. Няма нормативно изискване предварително да искате съгласието на съседите, но ако прецените, че така ще парирате опитите им за съпротива - направете го.

# 16
А да,  ronkis погледнете и темата "Детските полощадки на Б-я2", http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=405239.105, както и този сайт http://priateli.info/ecocentre/, той е на сдружение "Приятели", които са изминали вашия път и са организирали в друг столичен квартал кът за игра.

# 17
  • София
Това е било до 30- април Sad
bebkakrasi-благодаря ти за изказаното мнение.Писах на Дон Домат дали биха един вид ударили едно рамо-заведението което се намира в началото на тази площадка (вижда се от снимките).Отговориха ми любезно списмо в което ме молят да им звънна-днес ще го направя,за да ми обяснят за какво става въпрос.Казват,че се борят с общината да изградя те градинката.Явно общината прави проблем!

Последна редакция: ср, 05 май 2010, 08:17 от ronkis

# 18
  • София
Наскоро по радиото слушах за програма, чрез която може да се кандидатства за финансиране точно на такива инициативи. Страшно ме  е яд в момента, но не мога да се сетя нито към кое министерство, нито как се казва програмата  ooooh!
Започвам да се ровичкам сега, дано изровя нещо. Междувременно, ако някой е чувал за подобно нещо, да даде едно рамо.

# 19
По програма "Красива България" Мярка 02 „Подобряване на социална инфраструктура" мисля че може да се включи  newsm78
Но не съм сигурна, не съм я разглеждала по-подробно   Blush,  а сроковете за кандидатстване са минали отдавна  Confused
Но първо трябва да се уточни терена чия собственост е и с какъв статут е  Peace
Винаги съм се чудила как може това прекрасно за децата място, така да е запуснато и много се надявах Дон Домат да направят нещо  Rolling Eyes
Страхотна инициатива, ще помагам с каквото мога  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт