Отговори
Държавата ще плаща пълния стандарт за издръжка на учениците в частните училища. Това съобщи във вторник министърът на образованието Сергей Игнатов, който участва в обществено обсъждане на проектозакона за училищното образование с родителски и други неправителствени организации. Тази мярка по думите на министъра ще залегне в бъдещия закон. В първоначалния вариант е записано, че частните училища ще получават процент от тази издръжка, като не е упоменато какъв.

Стандартът представлява годишната издръжка за обучението на един ученик, която включва всички основни разходи – поддържане на материалната база, заплащането на учителите и др. и на тази база се формират училищните бюджети. Издръжката е различна в зависимост от големината на населеното място и варира между 1200 и 1500 лв. В някои професионални и музикални училища тя дори е по-висока.

Милка Славчева от Асоциацията на частните училища заяви, че всички частни училища ще приспадат сумата на държавната издръжка от таксите, които вземат за обучението на децата. Така плащаните от родителите суми за частно обучение би трябвало да намалеят.

По данни на Асоциацията на частните училища в момента 7 500 деца се обучават в 145 частни училища. Таксата в частна гимназия варира между 1400 и 2200 евро годишно, а в частните детски градини и основните училища от първи до седми клас таксите са между 3200 до 3600 евро годишно. Тоест по груби сметки, при плащане на издръжката от държавата, те би трябвало да намалеят с около 600-730 евро.

“Тези деца са български деца и имат равни права с всички други. Стандартът, който сме решили да дадем, е нормално право на всеки“, каза Игнатов. Той уточни, че тази мярка ще струва 10-12 млн. лева повече годишно на МОМН.
Просветният министър посочи, че вече не живеем в общество, в което в частните училища да учат децата на богаташите, а по думите му богатите деца отдавна не учат в България.

Частните училища отдавна настояват да получат пълна държавна издръжка, тъй като в тях учат деца на български данъкоплатци, които трябва да са равнопоставени на всички останали.

Преди около месец от асоциацията алармираха, че кризата се отразява осезаемо и на част от родителите и някои от тях отписват децата си от частните училища.

За и против приемането на този закон.
 Лично за мен това е абсурдно. Решението на родителите да запишат децата си в частни училища е лично тяхно, с оглед на техните финансови възможности. Защо тези пари не се използват в помощ на останалите деца , извън тази цифра от 7 500 които учат в такива училища?

Последна редакция: ср, 28 апр 2010, 12:07 от simon9

# 1
  • Italia
Двете ми деца посещават държавно училище и частна занималня. Въпреки това смятам за правилно Държавата да отделя една и съща сума за ученик, независимо от това къде учи. Още по-хубаво е, че от Асоциацията са казали, че сумата ще бъде приспадната от таксите.

П.П. Темата не е ли за ученическия?

Да добавя, че сега видях редакцията:
Частното училище не винаги е каприз на родителя! Казвам го от личен опит, децата ми посещаваха занималнята към училището и резултатите бяха плачевни. И не, тези пари едва ли ще се използват за подпомагане точно на Вашите деца, госпожо, съжалявам. Първо ще ги разпределят към едни крайно нуждаещи се и второ - защо моето дете трябва да получава по-малка субсидия от Държавата, при положение че аз плащам точно същите данъци като Вас?

# 2
NikolForAll - не сте ме разбрали правилно. Това което апелирам е тези пари да се използват за безплатни занимални към държавните училища в които учат децата НИ, а не да се подпомагат тези на които родителите им имат достатъчната финансова възможност да си позволят да заплащат посочената сума.
Именно защото всички плащаме данъци, и тези пари ще се използват не за тези които имат нужда от това, а ще се дадат отново на достатъчно имащите.

# 3
  • Варна
По същата логика, по която аз не получавам детски надбавки нищо, че плащам същите данъци, както останалите.
Мярката е насочена единствено и само към добруването на частните училища.
Тези пари може да се използват за финансиране на стипендии на отлични ученици в държавните училища, например.
Интересно ми е, коя е тази основателна причина, която би накарала някой  да запише детето си в частно училище, ако няма финансова възможност за това? Не става въпрос за занимални.

# 4
Цитат
Интересно ми е, коя е тази основателна причина, която би накарала някой  да запише детето си в частно училище, ако няма финансова възможност за това?
Правилно

# 5
  • Italia
simon9, сигурна ли си че прочете цялата статия внимателно? Никъде не пише, че намаляват или взимат от парите за държавните училища/занимални. Пак питам, това, че децата ми са по-буйни и палави или по други съображения съм принудена да ги изпратя на частна занималня, достатъчно основателна причина ли е за Държавата да отделя по-малко средства за синовете ми?

Северина, отговарям - детето ми лесно учи езици, искам да го запиша в училище с ранно езиково обучение, но в моя град няма такова държавно. Лишавам се от колата/вилата на село/ започвам втора работа и се старая да осигуря таксата за училището. А защо изключваш занималните?

# 6
По същата логика, по която аз не получавам детски надбавки нищо, че плащам същите данъци, както останалите.
Мярката е насочена единствено и само към добруването на частните училища.
Тези пари може да се използват за финансиране на стипендии на отлични ученици в държавните училища, например.
Интересно ми е, коя е тази основателна причина, която би накарала някой  да запише детето си в частно училище, ако няма финансова възможност за това? Не става въпрос за занимални.

подкрепям с две ръце цитираното мнение:peace:

# 7
  • Варна
Изключвам занималните, защото за тях приемам, че може и да се налага в някои случаи, да запишеш детето си на частна занималня. Например, когато такава липсва към държавното училище. Но занималните все пак, не са задължителен елемент от обучението.
Проблемът с липсата на ранно езиково обучение в някои държавни училища може да се реши, като запишеш детето си на частни уроци или езикова школа. А ако е талантливо, може да спечели стипендия, именно от тези пари и така да облекчи бюджета ви. Има много варианти, предложените от мен може и да не са най- удачните. Но наливането на държавни пари в частни училища е лишено от всякаква логика и определено не ми е по вкуса.

# 8
  • Italia
Една занималня/курсове или частни уроци не могат да заменят обучението в училище. Ами ако детето пее? Пак навлизам в ненужни детайли. Попитахте за причина, предоставих ви. Има деца, които имат нужда от повече внимание, не могат да се съсредоточат в клас или голяма група... Причините може да са много. Попитах: Защо държавата плаща 1500 лв за вашето дете, а за моето - не?

# 9
NikolForAll - подробно прочитах статията, а и никъде не казвам че те вземат пари от училищата.
Колко процента от населението има примерно като вашия случай. Най вероятно се броят на пръсти. Колко процента учат в частни училища, и на какви родители? Колко процента от населението визира големият проблем със това че няма на кого да си остави детето за да води пълноценен работен ден?
Дори и да не е за занималня, дори и тези пари да се употребят за нужди които са свързани с образованието, ще е 100 пъти по добре, от колкото за пореден път да се субсидират заможните семейства.
Против сте когато малцинството ни се толерира от държавата. Тогава казваме ние нямаме тези права,нали живеем в една държава.
А защо да даваме пак на богатите? Не им ли стига това което имат, та се стремят да вземат и малкото което може да се разпредели между тези който наистина имат нужда от това.
А вие сте една от тези които се лишават за да бъдат децата и добре. Ако част от парите се създаде това което нямате във вашия град, а детето ви има таланта да го развива, дали това няма да ви помогне повече, с което няма да сте вече принудена да се лишите от изброените от вас неща.

# 10
  • Варна
Вече отговорих:
Парите трябва да се използват така, че всички ученици да могат да се облагодетелстват. Ако моето дете също има талант да учи език, а аз не мога да си позволя да доплащам (според проектозакона) таксата в частно училище, тогава какво? Не е ли ощетено?
Ясно е, че тази мярка цели, да подпомогне частните училища в условията на криза. Не е ли по- справедливо да подпомогне държавните такива?

# 11
Северина, съгласна съм на пълно с теб. От друга страна май само ние трите си говорим. Явно хората не ги засяга това какво се случва, какви проектозакони ще се приемат и приемат, и къде ще учат децата им.
Пуснах темата нарочно тук, а не в училищни за да може повече да се дискутира дали е правилно или е неправилно това., поради простата причина че ДиС е по популярно и се надявах поне малко от малко че този проблем засяга голяма част от населението.

# 12
  • София
А защо не погледнете от гледна точка на това, че по този начин таксите за частните училища ще станат по-достъпни и повече семейства ще могат да си ги позволят. За мен това определено би бил положителен ефект.

# 13
  • Italia
А защо не погледнете от гледна точка на това, че по този начин таксите за частните училища ще станат по-достъпни и повече семейства ще могат да си ги позволят. За мен това определено би бил положителен ефект.

Бърди, и аз това се опитвам да обясня, но явно оставам неразбрана...
Парите трябва да се използват така, че всички ученици да могат да се облагодетелстват.
Нали това е идеята на проектозакона? В сегашното положение са облагодетелствани учениците в държавните училища, тъй като субсидиите за тях са по-високи.

# 14
Да частните у-ща  ще станат по-достъпни ,всички ще се бутат там нали е "частно " все пак.В крайна сметка е ясно какъв ще е ефекта .
Не смятам ,че трябва да поемам таксите на частните ученици.
Намирам идеята за абсурдна.

Общи условия

Активация на акаунт