Как се гледа дете с увреждане?
Защо няма адекватни социални помощи за такива родители?
Защо тези деца не са на училище?
Защо училищата не приемат такива деца?
Защо Веско е трябвало да бъде гледан от възрастния си дядо?
Защо, защо, защо?
Задушавам се от чувство за ужасна несправедливост...
Дете с увреждане в Бг се гледа изключително трудно. В много от случаите се налага единият родител да спре работа, но средствата никога не достигат и скоро разбираш, че за да осигориш терапевти за детето ти, с една заплата няма да стане.
Ако говорим за социалните помощи във вид на пари, те са толкова малко, че покриват седмица -две терапевтични услуги (зависи какви терапевти и колко посещава детето). За другата подкрепа, във вид на личен или социален асистент не ми се говори даже, защото малко от майките успяха да станат такива на децата си. Тази година с приоритет бяха самотните хора инвалиди, а бройката за свободните места беше 35 човека за три града, естествено, не бях одобрена.
Децата ни често не са в детските градини и в училищата, защото не ги искат. Аз самата водих невероятна битка миналото лято (дори с помощта на медиите), за да бъде приета дъщеря ми в масово училище. Нищо, че законът ме защитавал...
И изкарах цяла учебна година в коридора и двора на училището, съответно без да работя, без шанс да съм личен асистент на дъщеря ми. Но от следващата година и аз ще поверя детето си на баба му, поради същите причини, заради които Веско е бил гледан от дядо си.
Налага се да работя.
Много 'защо' си задавам и аз, но отговор не намирам, защото социалната политика на страната ни не е адекватна. Като цяло, Бг не е социално ориентирана страна.
Поклон пред паметта на Веско! Страдам с родителите и близките на детето.