Плетем задружно и през май, започнато - плети до край ...

• 78 380
  • 733
  •   1
Отговори
# 315
Eластина, много интересен въпрос задаваш. Това е плетене с много цветове прежда, но едновременно. Дори да ти трябва за превод на книга, остави си истинското име, само като поясниш техниката. Познато е и като крайбрежно плетене с цветове.  Simple Smile

# 316
на български няма конкретен превод, води се жакард. така че както казва биг пуф, по-добре поясни що е то и остави оригиналното название. различно е от норвежките шарки и другите там жакарди.

# 317
zoo, много е хубава роклята, моля те пиши как направи талията? Така и не разбрах как се прави кройка за рокля. Weary

# 318
Пуф и Тити, много ви благодаря за отговорите. Точно цитирах мненията ви относно превода, пък преводачът ще си прецени какво да пише. Надявам се да имам време тези дни да прегледам по-добре пропуснатите публикации.

# 319
  • Варна
Момичета, влизам само за малко да задам един въпрос. Знаете ли на български как се превежда плетка Fair Isle. Видях, че това е плетка с два цвята едновременно. Ето клипче: http://www.youtube.com/watch?v=Rk9h3gM9Ky0. Името идва от един остров, дето е доста близо до нас, ама ми трубва превод, защото е свързано с превод на книга.
Аз иначе днес довършвам блузата, пера и снимам. Общо взето ще си удържа срока - средата на тази тема.

Най-чинно си отварям българския превод на "Плетенето" на Пам Алън и виждам, че там са го превели като "традиционно плетене/модели от остров Феър", стр. 214 - вид жакард, който се работи с не по-повече от два цвята на ред и не повече от 5 до 7 бримки на всяко протежение от един цвят. Изглежда интересно, покажи някой модел. И разкажи моля те за книгата проект - мале, как ще се гордея после като си я купувам да се хваля, че познавам преводачката!  Hug

Момичета, дано не изпусна някоя, но сте висшия пилотаж в плетенето - Летяща, Цануша, Зуу, Додо, Амели, Стейси ....   bouquet

# 320
zoo, много е хубава роклята, моля те пиши как направи талията? Така и не разбрах как се прави кройка за рокля. Weary

Благодаря на всички. Радвам се, че ви харесва.
bovilova-плета и меря по себе си и където трябва свивам, където трябва наддавам, в процес на плетене преценявам. Този сукман го започнах отдолу. Плетох го в кръг, изцяло. Като стигнах до ханша започнах да свивам през определен брой бримки/вече не помня колко/ и през няколко реда/малко "кесим", затова и ми се разкриви/ до талията, после си продължих нагоре равно. Зависи от плетка и модел - може да се наддава от под бюста нагоре или ако започнеш отгоре надолу да свиваш до под бюста и за ханша да нанаддаваш................ Общо взето - мериш и преценяваш, разплиташ, пак мериш и преценяваш, плетеш и пак разплиташ и мериш............... и преценяваш............... Joy Joy Joy
Още един кусур да разкрия на сукмана, понеже го направих лепнал по мен и няма цип, малко трудно го обличам, а още по-трудно го събличам, понякога с помощ   Laughing , ама мисля, че си заслужава усилието.

Аз започнах да се замислям вече за нещо плажно smile3548 Иска ми се бански и плажна рокля. Ако може, тествалите банските миналото лято да споделят дали са доволни, свиват ли се, разпускат ли се, удобно ли е с плетен бански  newsm78

# 321
Бовиловаааааа..хич не я слушай Зуу...тя си има такава хубава талийка,че нищо не мери,то направо си и ляга и заспива.... Laughing  Виж,ако мене питаше,щях да ти кажа,че на талията ще е добре да наддаваш..../ така съм се оформила,заформила,че никакво свиване,,само наддаване.../ Joy

# 322
 newsm62 е, след това -няма как да не разбера кройката за роклята, то май ако не взема мерки скоро и аз ще надавам на талията вместо да свивам. Направо ме заразихте- болна съм - диагнозата - плетене !

# 323
bovilowa, много са начините за постигане на кройката. Питай за конкретен модел. Иначе или се свива, или се модифицира схемата, или се сменя големината на куката....... за всеки модел се взима подходящо и приложимо решение.

# 324
  • на брега на реката
Пловдивският сайт за прежди е обновен, но не  мога да вляза с регистрацията си. И съм разочарована , че няма Violet   на    YarnArt.Напоследък плета само с нея блузки за лятото и съм много доволна. Плете се лесно и приятно, но за жалост сега няма откъде да си я поръчам. Моля ако някой знае откъде другаде мога да си я поръчам онлайн, да сподели. Аз съм от Русе, но по магазините намерих само бяла и черна и то по няколко кълбета останали от минали години.

# 325
  • в баира
canu6a: Питай ги по телефона за преждата. В магазина им в Пловдив видях прежди, които дори не са качени в сайта. Нищо чудно да имат и Violet.

Направи ми впечатление, че са сложили Деним-а в раздела за 1 кука.  Sick 

# 326
Кой е пловдивския сайт?

# 327
  • на брега на реката
http://stenliyarn.com/site/   Предполагам ,че нямат, защото последно показваше, че имат 4-5 цвята само.

# 328
Здравейте
 Плета жилетка за бебката . Плетат се двете предници и гърба заедно до ръкавните извивки. Не разбирам това:
" през лицев ред 15 пъти по 1 бр."
Свивам по определена схема определени бримки обаче как така допълнително и тези 15 и откъде ?
Предполагам че е елементарно но не се сещам.
Благодаря Ви.

# 329
Кейтилина- пусни схемата и описанието да видим.
А за статекс - и аз не мога да вляза Sad

Общи условия

Активация на акаунт