Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 251 871
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 345
Ами например купуваш сега с кредит апартамент на стойност 137 000 лв. (около 70 000 евро), за срок 15 г., вноска 1250 лв.

Ако приемем, че имаш доход, с който можеш да плащаш наем на аналогичен имот - 490 лв. + да спестяваш 760 лв., общо на месец пак 1250 лв., то ще ги събереш за същите 15 г. Но дали този имот (смятала съм за ново строителство хол с бокс и спалня) 15 г. ще седи и ще чака на 70 000 евро? Не вярвам. Поне 90 - 100 000 евро ще е, така че няма как да си го купиш със събраното, а ще продължиш да плащаш наем, който според мен 2025 г. ще е поне 700 евро, така че ще продължи отделянето на суми от рода на над 2000 лв. месечно още 5-10 години след срока на кредита, който щеше да е изплатен и забравен.

Уточнявам, че това е пример за семейство в сравнително добро за Бг финансово състояние, който не може да си позволи 1250 лв. вноска, той не може и посочения наем, такива хора живяет под наем за 350-400 лв. и купуват жилища за 45-50000 евро.

Не е и пример за семейства, които изкарват по-високи доходи, нито за такива, които живеят в имоти на роднини без пари.

# 346
Извинявам се за отклонението но при нас се появи неочакван проблем. Бихме искали да се преместим от квартала в който сме сега и да заживеем в района на Манастрирски ливади и околността заради семейството ми. Оказва се обаче голям проблем това, че имаме котка и никой не желае да ни приеме с нея. Търся вече една седмица, но разберат ли за котката, сделката се разваля. Ако някой от вас познава човек, който отдава апартамент в региона и няма нищо против животни, ще се радвам да пише, може и на лични. Предварително благодаря!  bouquet

# 347
...Но дали този имот... 15 г. ще седи и ще чака на 70 000 евро? Не вярвам. Поне 90 - 100 000 евро ще е...
                             Но дали лихвите през тези 15 години ще са същите? Не вярвам  Joy.

# 348
Айде да ми обясниш като как ще ми излезе да платя един апартамент с кеш по-скъпо , отколкото ако тегля заем?

Много ми е интересно.

Апартамент за 60 000 ако събираш по 6000 годишно (500лв/мес) ще го купиш след 10 години. За тези 10 години си загубила още 60 000 от него, т.к. си могла през тези години да му взимаш такъв наем. Реално вече ти струва 120 000. Ако отчетем факта на поскъпване му сложи още минимум 20 000 отгоре. Реалната цена на тази гарсониерка е 140 000. Какъв трябва да е лихвения процент в банката че да платиш за една гарсониера такива пари?

# 349
Да купиш жилище без кредит е по-скъпо.

Ако живееш в апаратамент на мама и тате, т.е. не плащаш наем и уцелиш задържане на цените, казват, че било по-евтино  Sunglasses

Дори да не плащаш наем, губиш пари от хипотетичния наем който би могла да му взимаш.  Wink

# 350
...Но дали този имот... 15 г. ще седи и ще чака на 70 000 евро? Не вярвам. Поне 90 - 100 000 евро ще е...
                             Но дали лихвите през тези 15 години ще са същите? Не вярвам  Joy.

И аз не вярвам, към 4-5% ще са. За сравнение, на нашия креди 2004 г. лихвата беше 12.75%, сега е 7.55%.

Delusion, ама те наследствени имат не по един, ами по 2-3, от тях взимат наеми, колкото е накупила родата, толкова, за какво им е да мислят и те да направят нещо? Това е мисленето на доста голяма част от българите, и не само това, ами и после ги разпродават, вместо да дават принос и те.

# 351
Цитат
Delusion, ама те наследствени имат не по един, ами по 2-3, от тях взимат наеми, колкото е накупила родата, толкова, за какво им е да мислят и те да направят нещо? Това е мисленето на доста голяма част от българите, и не само това, ами и после ги разпродават, вместо да дават принос и те.

На който не му е нужно жилище той не мисли кое е по-скъпо- със заем или без заем. А колкото ще да имаш, в случая с купуването на имот- времето това са загубени пари. Българинът не е свикнал да мисли за загубените годинки по този начин. Лапа мухи за това което е на повърхността.

Лихвените проценти няма да се увеличават, а ще намаляват, а цените ще растат. Съответно и времето за спестяване както и загубите през това време. Реално ако жилище което сега е 60 хил. след 10 год. стане 80 хил., това ти увеличава събирането на средства с още 3 годинки и загубите с още допълнителни 20 хиляди.

# 352
Delusion, на същото мнение съм  Peace

# 353
А пък ако не дай си боже през тези 13 години си бил и под наем, тогава към стойността от 160 000 добави още 80 000 които си платил за наема. Тогава цената на гарсониерката става 240 000.

Може сега да поговорим пак колко скъпо е да купуваш на кредит.

# 354
...Лихвените проценти няма да се увеличават, а ще намаляват...
                              Звучи чудесно, и ако лихвите зависеха от теб и Човечето - веднага се юрваме да купим  Peace. Но първо не зависят от вас, и второ към момента само се вдигат. Или.. как да го кажа... намаляват, но нагоре  Twisted Evil.
                              Вие добре сметнахте, ама да купиш имот за инвестиция - да му смяташ неполучения наем. А като търсиш нещо за живеене какъв наем му пропускаш? Или младото семейство като се нанесе к'во му пречи да пусне наематели в другата стая или в другите две стаи, докато се родят/отраснат децата? Ми тъй де, и поне до пубертета може да отдавате стаи, а вие да се бутате в спалнята 4 човека.
                              Ама и двете сте много добри в смятането на пропуснати ползи, ашколсун  Joy! Само дето ние, глупавите и неразбиращи мислим да почакаме ниските лихви първо - що да се бутаме сега на тия ужасни проценти Twisted Evil. Нали?

# 355
...Тогава цената на гарсониерката става 240 000...
                                Бтв, вие с Човечето от едно АНИ ли сте, или има тайно споразумение за работа с пазара в момента  newsm78?

# 356
Викито, аз пиша конкретно за семейства, които са под наем и искат да купят. Инвестициите са друг въпрос.
За лихвите - ти за няколкото години криза ли говориш или за 15-20 годишен период? Аз за второто.

Delusion не я познавам, доколкото знам няма никаква връзка с ани-та и дори не живее в България.
Пък и нищо лошо няма в наемите, брокерите с тях се изхранваха 2 г., пиша какво мисля, не навивам никой Peace

# 357
Цитат
Вие добре сметнахте, ама да купиш имот за инвестиция - да му смяташ неполучения наем. А като търсиш нещо за живеене какъв наем му пропускаш?

Виж сега...когато купуваш жилище и живееш в него, при всички положения губиш евентуалната инвестиционна печалба от него. И с това се примиряваш- няма как. Трябва да живееш все пак някъде. Но тази загуба си я има винаги- дали си го купил и живееш, или пък не си го купил- загубата си е все там и не можеш да не я смяташ.

Купувайки с кредит, намаляваш загубите до възможния минимум. И ако трябва да избираш с кредит или без, ами кредитът е по-малкото зло.

# 358
...Пък и нищо лошо няма в наемите, брокерите с тях се изхранваха 2 г., пиша какво мисля, не навивам никой Peace ...
                              Според строителите, с които си лафя другарски и следващите 4-5 години все така ще се изхранват с тях. Аз определено съм по-оптимист, но не съм икономист. Ще почакаме, ще видим. Наемите в момента са доста ниски, и ще падат още. Не може да става и дума за знак на равенство между тях и вноска по кредит. Обаче за всяка кешова инвестиция съм с две ръце 'за' в момента.

# 359
Строителите, ако продължават да работят по същия начин, скоро ще останат съвсем без клиенти, пазарът не включва само ново, нито търсенето е ориентирано основно към тях Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт