Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 251 714
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 840
  • България-Швейцария
Без климатици почти никъде не става вече, климатът се е променил тотално.
Донякъде изключение правят средни апартаменти в големи сгради, които имат само по 1 външна стена от двете страни и не особено големи прозорци.
В нашата сграда югоизточните изглеждат така (югът е вдясно):

При това разположение, почти всички стени външни и толкова много и големи прозорци не може без климатици, при все дебелата зидария, изолации, хубава дограма и т.н. Донякъде помага ако има външни щори на дограмата, но при големи жеги изобщо не трябва да се вдигат, отделно прибавят още 50% към стойността на дограмата.
Моят апартамент е на подпокривния етаж и отначало брах големи ядове заради скудоумни изпълнения на строителя, но си отремонтирах нещата както трябва, сложих си и топлоизолация и сега нямам проблеми.
Аз пък обичам мансардите, с малко повече въображение (е, и средства) чудни жилища стават там.
Ако сградата има и асансьор почти се доближаваме до пълното щастие Wink.

# 841
  • на брега на морето
Аз пък обичам мансардите, с малко повече въображение (е, и средства) чудни жилища стават там.

Най-хубавите и романтични Peace

# 842
И аз харесвам мансарди, още от "Тангра" Laughing обаче да са с асансьор, че не си представям да мъкна количка с дете по 5-6 етажа  Stop а всичко се случва, крак може да си счупи човек, пък и няма вечено да сме млади, аз ако накарм баба ми да се качи 6 етажа, със сигурност няма да ми идва на гости никога  Mr. Green 

# 843
  • на брега на морето
При условие, че има идеи от съседите за надстрояване  с два етажа какво точно означава това? Въздухът плаща ли се, какво става с таваните, кой има право да купи от новите жилища, как се разпределят? Ако се построят още два етажа ще съществуват ли тавани и подпокривно пространство? Дали ще издържат основите?

# 844
  • България-Швейцария
Надстрояването на блок е голям филм, с каква цел искат да го правят?
Най-честият случай е продажба на съществуващите тавани на някой, който иска да си построи жилище на тяхно място.
Оттам вече всичко опира до архитектурни проекти (архитект и конструктор именно преценява дали ще издържат съществуващите основи), разрешения от общината и ситуация в градоустройствения план - може ли изобщо да се увеличи етажността.
В нашия квартал примерно не може да се строи над 6 етажа, ще пречим на самолетите да кацат Laughing.
Ако го нямаше това условие, бихме могли да надстроим без проблеми, вкл. земята под сградата си е наша, другите собственици са само с отстъпено право на строеж до квадратурата на закупения апартамент.

# 845
  • на брега на морето
Надстрояването на блок е голям филм, с каква цел искат да го правят?

Не е блок, жилищна кооперация на 4 етажа, с тавани и доста високо подпокривно пространство. Надстройката е стара идея, но не са се разбрали за броя на апартаментите  и нещата са се разтурили. Сега пак се подхвърля тази идея и ми се иска да събера повече информация заради себе си. Земята е на всички собственици. Но въздухът май е на общината newsm78

# 846
  • България-Швейцария
Щом земята е на собствениците, нямате проблеми.
За най-точна информация е по-добре да се консултирате с архитект и то такъв, който се занимава освен с проектиране и с дейностите по разрешение и одобрение.
В нета относително най-ясното обяснение какво представлява сделката с въздух намирам в тази статия:
http://money.ibox.bg/news/id_1213163717

# 847
  • на брега на морето
Благодаря,  Grinning Беше ми интересно да го прочета. Радвам се, че условията са толкова тежки. НЕма кой да търчи по ведомства, архитекти и прочие.

# 848
В нашата сграда югоизточните изглеждат така (югът е вдясно):

Обожавам такъв американски тип апартамент. За съжаление обаче, почти не мога да намеря такова жилище. Ако някой знае за продажбара на такова жилище като от картинката, моля да ми пише.

# 849
Кое му е американския тип на този апартамент? Почти всички жилища ново строителство са open space. Обаче като правило с идиотска планировка. Laughing Почти всяко старо строителство можеш да го направиш и да получиш двойно по-голяма квадратура от новото.

# 850
Delusion , изобщо нямам намерение да споря с теб, защото всички знаем, че ти ВИНАГИ си права. Изказах мнението си, че ми харесва такъв тип жилища, които нямат коридори, а директно се влиза във всекидневната. Това си е мое мнение и изобщо не държа да съвпада с твоето, за това по-добре не спами темата, ако обичаш Peace

П.С. В БГ се нарича "американски тип", жилището, което няма коридор. От доста време търся точно такова, но за съжаление предлагането на пазара е съвсем малко. Повечето апартаменти имат коридори.

# 851
П.С. В БГ се нарича "американски тип", жилището, което няма коридор. От доста време търся точно такова, но за съжаление предлагането на пазара е съвсем малко. Повечето апартаменти имат коридори.

Мои познати си направиха панелния апартамент без коридор. Просто избиха стената, която беше свръзка между кухнята и коридора. Така се получи отворено пространство от входната врата и кухнята, между които нямаше стена. Разбира се, това е постижимо в апартаменти, на които кухнята е до входната врата. Не е лесно и си иска мислене, проект и сериозен ремонт.

# 852
  • България-Швейцария
В старите кооперации не винаги може да се осъществи, обикновено точно тази стена, която трябва да се махне е носеща и трябва допълнително да се изливат колони. Въобще да се преправя старо на ново излиза понякога по-скъпо, отколкото да се построи.

Колкото до планировката на новите жилища - всичко опира до големината на парцела, плътността на застрояване и въображението на архитекта. Каквото и въображение да извади обаче, няма как примерно на 200 кв. плоча общо за етажа на сградата да проектира 2 апартамента по 150 кв.

Малки са парцелите, шантави са изискванията за плътност на застрояване и затова се получават и идиотщини понякога.
Ето, тази чупка вляво на северната страна на нашата сграда можеше и да я няма и двете спални да са една идея по-широки, обаче съседите гракнаха, че сме щели да им хвърляме сянка и затова - чупка Whistling

# 853
  • София
Котьо Тръмп, 4 ет. кооперация също е блок. За да надстрояват желаещите трябва да купят въздуха от собствениците на апартаменти. Ще ви платят по нещо. През 1986 г. в моята кооперация/4 ет, 12 апарт/ платиха по около 1200 лв. на 3 стаен апарт. Трябва да се укрепят основите и тавана на последния засега етаж. Моите хубостници не го направиха, блока се напука в основите и аз го продадох след време. Имаше и някакво ограничение за височината на етажите за да не засенчва съседите. Разрешение от общината се взима лесно сега.

# 854
Delusion , изобщо нямам намерение да споря с теб, защото всички знаем, че ти ВИНАГИ си права. Изказах мнението си, че ми харесва такъв тип жилища, които нямат коридори, а директно се влиза във всекидневната. Това си е мое мнение и изобщо не държа да съвпада с твоето, за това по-добре не спами темата, ако обичаш Peace

Не мислех че спорим- дадох ти съвет да не купуваш такова готово. По цял свят се нарича open space и нищо американско тук няма. Иди при специалист да ти направи проект и ще ти направят което пожелаеш жилище такова. И старото строителство ще ти излезне с двойна квадратура.

пс. Ти на всеки срещнат ли се зъбиш?

Общи условия

Активация на акаунт