Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 247 501
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 3 510
Мисля, че законовият срок беше 1 месец. Ние когато продавахме доста почакахме. Изповядахме сделката на 27-28 ден, но купувачите ни бяха предупредили и нямахме проблем. При покупките стана много бързо, защото имахме парите кеш.

# 3 511
  • София
Сега разбирам, че има депозит преди сключване на предварителния договор, когато се дава капарото (обикновено 10%, нали?). Ние така изтървахме един апартамент, който харесахме - имахме устна договорка със собствениците за продажбата, като след около 2 седмици щяхме да сключим предварителния договор. Междувременно обаче се появили хора с пари в кеш и те се отказаха от нашата уговорка. Не сме действали чрез агенция. Колко се дава като депозит и какви са неустойките при неспазване на устната договорка? То вече е след дъдж качулка з амен, ама да си знам.

# 3 512
Ние сега търсим да купуваме жилище. Мами, кажете какви са подводните камъни при брокерите? Simple Smile
Преди да плащате депозит и да подписвате каквото и да е,уточнете какъв е процента който трябва да заплатите Вие като купувач.И да го има черно на бяло.Защото на мен ми извъртяха следният  номер,в обявата им пише без комисионна,е да, ама не.Сайтът им не бил  обновяван,информацията била стара.

# 3 513
За устната договорка едва ли има неустойка. При нас беше наречено 'споразумение', беше подписано от двете страни и предвидената неустойка беше същата като при предварителен договор - в двоен размер връща продавача, ако се откаже, а купувача губи даденото ако се откаже. Сумата за депозит било нормално да е от 500 до 1000лв, като после се приспада от капарото. При първата ни продажба беше 500лв, при втората, когато не ни дадоха депозита у нас, а го задържаха в агенцията им бяха дали 1000лв, а при покупката за депозит ние дадохме 650лв - толкова изнамерихме у нас без да теглим от банка.

# 3 514
  • There I was on a July morning
И аз мисля, че няма неустойка за устен договор. Депозитът, преди сключване на предварителен договор също не е задължителен - някои агенции искат такъв, други - не.

# 3 515
  • София
За устната договорка едва ли има неустойка. При нас беше наречено 'споразумение', беше подписано от двете страни и предвидената неустойка беше същата като при предварителен договор - в двоен размер връща продавача, ако се откаже, а купувача губи даденото ако се откаже. Сумата за депозит било нормално да е от 500 до 1000лв, като после се приспада от капарото. При първата ни продажба беше 500лв, при втората, когато не ни дадоха депозита у нас, а го задържаха в агенцията им бяха дали 1000лв, а при покупката за депозит ние дадохме 650лв - толкова изнамерихме у нас без да теглим от банка.

Благодаря за отговора. То е ясно, че устния договор не се счита за обвързващ такъв, ама ако знаех за депозита, щях да искам сключване на писмено споразумение с плащане на депозит. Защото доста неприятно ни изиграха Sad

# 3 516
  • София
Да, с такъв депозит е най-сигурно /наричат го още стоп-капаро, за да спрат да предлагат имота/. На моите купувачи им искаха 1000 лв. от агенцията, хората нямаха толкова у себе си, беше неработен ден и се уговорихме да оставят колкото имат. Предварителния договор беше 2 седмици след това, ако не се лъжа.

# 3 517
  • На земята, която е всъщност звезда.

Благодаря за отговора. То е ясно, че устния договор не се счита за обвързващ такъв, ама ако знаех за депозита, щях да искам сключване на писмено споразумение с плащане на депозит. Защото доста неприятно ни изиграха Sad

Не се ядосвай, дори да сте сключили с писмено споразумение, ако другите много искат жилището ще предложат да платят неустойката и ще го вземат.   

# 3 518
Когато се дава стоп капаро е логично да остане в агенцията, ако сте с агенция. Предполага се, че агенцията не е страна, а само посредник и интереса ви, лично според мен, така е по-защитен, защото ако не се разберете нещо с продавача, именно агенцията ще ви го върне. Стоп капарото обикновено е в размер на 1000 евро и е за срок от мин. 5 работни дни. В нашия случай го направихме за 14 работни дни, за да си проверим документите. Именно освен, че със стоп капарото резервирате апартамента, така сте в правото си да изискате всички документи и съответно ако нямате вяра на агенцията да си ги дадете на адвокат да ги разгледа, което лично аз препоръчвам След изтичане на  срока на стопкапарото се пристъпва към Предварителен договор, със срок обикновено не по-малко от 40 дни, особено ако сте с кредит. Хубаво е ако сте с кредит, освен всичко друго да сте си направили и пазарната оценка на имота и да  я изпратите на банката, преди да сте подписали Предварителен. На самия предварителен се заплаща 10% от стойността на имота и тук е обикновено и момента на плащане на брокерската комисионна. Можете да се разберете половината на Предварителен и другата половина на изповядването, но практиката е на Предварителен. После на изповядването давате част от сумата която имате кеш и вече като мине изповядването банката превежда останалата сума. Аз съм много доволна засега от една брокерка, адвоката и нотариуса, но като свършим ще споделя, ако някой го интересуват, разбира се,  имената им.

# 3 519
  • Berlin
LadyLady, много полезна информация. Ние имаме среща утре с брокерка, за да си кажем изискванията и тепърва почваме да търсим. 3% ни каза, че им е комисиона. Ако може да разкажеш после как са минали при вас нещата.  Simple Smile Малко неприятното при нас е, че малко бързаме, не разполагаме с много време за търсене и много се надявам да си харесаме бързо бъдещия ни дом.

# 3 520
На нас ни искат 2,5%. Май зависи от агенцията. На места искат и близо 4%  newsm78. Ние минахме периода на стоп капарото и тази седмица ще сключваме предварителния договор. Много съм доволна от брокерката, защото много тича и е адски компетентна. Даде ни всички документи , които имаше да си ги проверим! Казвам това, защото една строителна фирма още на първа среща ни натискаше за предварителен и чак тогава да са ни били дадяли документите. Уж голяма фирма, а за мен са мошеници, защото твърдят, че имат Акт 16, ама не дават да го погледнеш и още нямат ток в сградата. Чудя се ако бяхме купили какво щяхме да правим - с кредит от банка и да стоим и на наем, без да знаем кога ще се нанесем.  Внимавайте много и не подписвайте  предварителен договор на първа среща. На стоп капаро проверявайте всичко, защото 1000 евро се търсят по-лесно отколкото 10% от цената на имота, особено като явно са искали да ви прецакат. Аз съм много мнителна и каквото ми каже брокерката веднага го сверявам с адвоката си. На няколко пъти си мислех, че съм я хванала в крачка, за неща които ми бяха съмнителни, но уви пак излизаше права Simple Smile. За съжаление, масово брокерите не отбират и могат да те вкарат в страшен филм. Просто на стоп капаро искайте всички документи и искайте документа за внесен депозит ( такъв документ е задължителен, не давайте нищо на ръка)  поне за 10 работни дни, нищо, че ще ви увещават за 5. Понякога само удостоверението за липса на тежести излиза за повече от 5 дни, особено ако се гледа за повече от 10 години назад.

# 3 521
Ние бяхме дали стоп-капаро за един апартамент и то не на агенцията, а на самия продавач, но това не му попречи да се откаже от сделката в деня за подписване на предварителния договор. Разбира се, парите ни ги върна. Всъщност другата агенция, която предлагаше имота, бе намерила купувачи на по-висока цена, въпреки че ние не сме отбивали от сумата, която той искаше.
С две думи искам да кажа, че този депозит дава гаранция само, ако в момента няма други кандидат-купувачи. Wink

# 3 522
Скубиду, не мога да се съглася с теб. Всъщност мога, но само за депозит даден на продавача. И ще ти кажа защо, защото когато си минеш по надлежния ред и си изготвиш документ за депозита, ще си сложиш именно такава клауза. Разбира се, че никой не може да се пребори с човешката лакомия, но пък най-малкото ще се позамисли, ако в документа пише, че при подобна ситуация ти дължи капарото в двоен размер. Та така. "Връзвайте си гащите" добре, особено ако имота е апетитен.

# 3 523
Именно по надлежния ред минахме, с агенция, по какъв друг ред трябваше да минем? Имаше и документ за депозита. Това стоп-капаро ти гарантира, че тази агенция няма да го предлага повече, но не значи, че другите - не. Всъщност апартаментът беше обявен от две агенции, на 2 различни цени, и се намериха купувачи за по-високата.

Последна редакция: сб, 08 окт 2011, 22:55 от Скубиду

# 3 524
И затова депозита трябва да се даде на продавача, за да спре той имота си от продажба, а не агенцията да го спре. Ако го предлагат 10 агенции, това че една спряла да го предлага е капка в морето. Ако продавача се е подписал и е взел пари и после той дължи в двоен размер ще е друго.

Общи условия

Активация на акаунт