Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 247 347
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 3 540
По мое мнение цените на наемите си стоят същите, а се предлагат потресаващи апартаменти. Тази криза в имотния пазар няма ли най-накрая да се отрази и на наемите?

# 3 541
Зависи. Наемите паднаха - някъде по-малко, някъде по-драстично. Някъде в момента се възстановяват и почти опират предишните нива.

# 3 542
  • София
По мое мнение цените на наемите си стоят същите, а се предлагат потресаващи апартаменти. Тази криза в имотния пазар няма ли най-накрая да се отрази и на наемите?

не знам по какво съдиш, но по моите наблюдения, това изобщо не е вярно.

софийско жилище, което преди 1 година носеще 350 лв. наем и имаше по 5 огледа на ден от желаещи, сега едва успяхме да дадем под наем за 270 лв. след 2 месеца чакане.

# 3 543
  • София

не знам по какво съдиш, но по моите наблюдения, това изобщо не е вярно.

софийско жилище, което преди 1 година носеще 350 лв. наем и имаше по 5 огледа на ден от желаещи, сега едва успяхме да дадем под наем за 270 лв. след 2 месеца чакане.

270лв за кой квартал става дума? Аз такива наеми не съм срещала   Thinking Паднаха, но до към 400лв  newsm78

А, кога ли ще се раздвижи строителството на вече започнатите жилища? Май има доста, които си стоят на груб строеж и до там  Rolling Eyes

# 3 544
  • София
270лв за кой квартал става дума? Аз такива наеми не съм срещала   Thinking Паднаха, но до към 400лв  newsm78

явно говорим за различни типове жилища. аз говоря за гарсониера.

# 3 545
Точно гарсониерите са по около 400 лева. Поне това е цена на обява, реално може би сделките се случват на по-ниски суми.
Ти за кой квартал говориш?

# 3 546
  • На земята, която е всъщност звезда.
Точно гарсониерите са по около 400 лева. Поне това е цена на обява, реално може би сделките се случват на по-ниски суми.

Ако е някакъв лукс, може би. В момента реални жилища: 3-стаен, идеален център 600 лв.; 2-стаен, идеален център 500 лв.; 2-стаен, долен Лозенец, 450 лв.; гарсониера Редута, 300 лв. 

# 3 547
В imot.bg при търсене на 1-стаен между 120Е и 150Е излизат над 700 обяви. Оказва се, че не е невъзможно. Друг е въпросът в какво състояние и на какво място са.

# 3 548
  • София
В imot.bg при търсене на 1-стаен между 120Е и 150Е излизат над 700 обяви. Оказва се, че не е невъзможно. Друг е въпросът в какво състояние и на какво място са.

да, в това е разликата.

# 3 549
Понеже от 12 години живея на квартира в София, мисля, че имам доста добър поглед върху цените  Grinning
От няколко месеца се оглеждам за нова квартира, защото в момента съм сама, живея в двустаен, едната стая ми стои празна, просто ми е голям апартамента. Единствената причина, за да не се преместя, е моята несериозност, нищо друго. Апартамента, в който живея, преди 1 година се е отдавал за 540 лева, аз плащам 400, мисля, че като се изнеса, едва ли ще намери хазяинът ми хора за над 350 лева. А е хубав, на хубаво място, в кв. Хиподрума, обзаведен от-до.
Хубавите и добре обзаведени жилища наистина държат цени, но като няма кой да ги наеме, и в един момент също губят позиции. Покрай моите издирвания станах половин агент  Grinning Даже някои момичета от форума ми бяха пратили преди време телефони на агенции, засега търся сама, след Нова година ще се местя вече.  Но на собствениците, които искат да отдават, мога да им кажа, че хората вече много взехме да държим на качеството. Това, което съм била склонна да наема преди 3-4 години (тогава цените не ме бъркаха, защото имах 3-ма съквартиранти, единият гадже), сега не бих дори отишла да го огледам. За пример ще ви дам един оглед в Белите брези, едностаен с отделна кухня, в нова страхотна кооперация, супер, цена 300 лева, обаче само като влязох, собственикът, около 70 годишен господин, беше наблъскал старите си вехтории, легла с ръждясали пружини, полуразпаднали се стари кухненски шкафове.... Познайте дали веднага не си излязох  Mr. Green Обявата гледам стои вече 3-ти месец в нета.
Това е като всичко друго, търсенето и предлагането определят пазара, но на първо място доходите на хората. Ако печеля 700-800 лева, предполагам сами разбирате, че няма как да извадя 600-800 лева за наем, сигурно ще отидат за ипотека в банката. Хората под наем в момента са или с ниски доходи, или с високи, но понеже е по-евтино да се живее под наем, отколкото да се плаща ипотека, разликата си я прибират в банката. В очакване да паднат лихвите един вид, някои познати пък чакат да се вдигнат цените, да продадат имот в провинцията, други чакаме да заминем за чужбина, ако скоро не започнем да печелим повече пари тук. Всеки си има различни причини. Наскоро четох много сериозно проучване във в. Капитал, базирано на последното преброяване на населението. Според него, в София само ( за нпровинцията да не говорим, там проблемът със застаряването на населението е болезнен просто, има места, където не можеш да видиш млади хора по улицата) около 180 хиляди жилища от общо 520 000 според НСИ се обитават от хора на възраст над 62 години. Според средната продължителност на живота и автора на статията, след 10-15 години, най-малко още 80 хиляди жилища от тях ще се опразнят от обитатели и ще излязат на пазара, поне половината за отдаване под наем. Не се очаква голямо повишение на наемите дори при нарастване доходите на населението. Дори сега срещу моя блок има един чисто нов, на не повече от 2 години, най-малко 50 % от апартаментите са празни. Питала съм портиера на блока за апартаменти под наем, отговорът беше: На замаска са още, хората не искат да влагат пари, за да ги оправят и да ги пуснат под наем дори.  Не се знае кога ще се избие инвестицията, която предполагам е сериозна от замазка да направиш едно жилище обитаемо. А най-тъжното е, че апартаментите в същия блок, понеже се интересувах за покупка още докато го строяха, близо до бул. Цар Борис се намира, са много скъпо закупени и в момента са празни  Sad Това мога да кажа аз за наемите, истината е, че Младост и кварталите с метрото в момента са около и над наемите в южните квартали, които са с традиционно високи наеми. Аз също се ориентирам натам.
Хубава вечер  Hug

# 3 550
  • София

до метростанция Вардар - много добра локация. семейството, което го наемаше в продължение на 6 години, се изнесе, защото за същата цена вече си намериха двустаен. наемите са паднали, убедих се лично.

# 3 551

Ако е някакъв лукс, може би. В момента реални жилища: 3-стаен, идеален център 600 лв.; 2-стаен, идеален център 500 лв.; 2-стаен, долен Лозенец, 450 лв.; гарсониера Редута, 300 лв. 

редута - необзаведен тристаен /само с кухня/, чисто нов - 500лв., двустаен широк център /района на мадрид/, след основен ремонт, необзаведен - 400лв., гарсониера в гео милев /тухлена кооперация, полуобзаведен/ - 300лв.

# 3 552
Тези обяви в имот.бг за по 120 евро са нереални.
 Ако промените филтъра да се подредят по най-нови излизат точно с наеми по 400 лева за едностаен апартамент, и то не луксозен.

# 3 553
  • София
мои познати преди седмица намериха двустаен, напълно обзаведен (от-до) до метростанцията за 400лв.

# 3 554
А на мен днес ми предложиха напълно обзаведен двустаен около 70 квадрата в кв. Яворов, за мен това е почти идеален център, 10 минути пеша до метрото и Орлов мост, маркови мебели, непреходен, за 180 евро, без посредник даже, което както и да го смятам, е точно 352 лева.
Стои празен от 3-4 месеца, забравих да добавя  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт