В какъв свят живеем?

• 13 100
  • 381
  •   1
Отговори
# 225
Не виждам да е престъпление Валери да извади оръжието си от касата, вероятно воден от основателнотот съмнение, че от този див селянин всичко може да се очаква.

Напротив. Точно това усложнява още повече нещата. Значи, че оръжието е извадено с ясното съзнание, че ще бъде употребено.

# 226
Видях това "Затова питам: ако някой тъпанар пребива безцеремонно Вашия собствен мъж в собствения Ви дом, ще казвате ли така човеколюбиво:  Не може при всяка разправия да се вади оръжие и да се стреля"...
Отговарям.
Когато е нападнат в собственият си дом, притежаващият законно оръжие има право да го използва, с цел самозащита.
Но в случая става дума за човек, който е допуснал агресора в домът си. В този случай презумпцията за самозащита отпада.
Ако трябва да бъдем конкретни пък, логиката довежда до извода, че въпросната "пребита жертва" е първоизточника на проблема. Т.е. очаквал е ответна агресия, извадил е оръжието си, и е бил подготвен.
Ако беше убил човека можеше да бъде осъден за предумишлено убийство.
Това в нормална държава.
Тук го пишем герой.
Разберете. Каквото и да се е случило, не е трябвало да отваря вратата и да посреща агресора с готово оръжие.
Добро залостване на вратата, и едно бързо обаждане на 166.
Елементарно.
За човек, който търси изход от ситуацията. Не я предизвиква.

# 227
В този случай и двамата са жертва  Peace

Така е. Винаги може да "мерим" кой е по-жертва и кой е по-виноват, но да оставим това.
Важното е друго. Който прочете първите няколко страници от дискусията, ще забележи каква беше основата поанта на темата: ужасен чичка - детефоб простреля бащата - "закрилник" на правото на невинно момченце да си играе на зелена полянка. Нали, това много върви във форума на БГ Мама...

Сега поне нещата се поизравниха. Пвечето участници в дисусията се замислиха и видяха, че ситуацията не е толкова черно-бяла, колкото беше представена в началото. Видя се, че наистина не е никак, ама никак приемливо някой бикоподобен човек да ти връхлети и да те пребие...

-------------------------------
Iliana, навярно рядко сте се били, ли сте го правили само в защитена среда, например курс по тае-бо. В тесен коридор (1 метър) двама души не могат да застанат срещу крайно афектиран 100-килограмов мъж и да го укротят току така. В тясно пространсто Татенцето има предимството да замахне - все неще нацели. Бащата и синът биха се сбутали един в друг и само биха си пречат. Дане говорим, че Валери е далеч от всякакви бойни хватки, а синът му е 60 кила с дрехите.

Въобще куп дами, които не са попадали в особено конфликтни ситуации между мъже, се изказват кое как можело да стане... newsm78

Оставете тези фантазии, съветвам ви най-блогосклонно.

--------------------------------------
Темите, Валери Добрев не е допуснал агресора в дома си. Да отвориш вратата не е като да поканиш вътре някого! Валери Добрев е показал желание за диалог - това значи да отвориш вратата. А диалогът може да се направи и на входа. Аз поне го правя редовно с непознати, които ми звънят.

А Татенцето е нахлул в дома на Валери, без да е поканен. Освен това, Валери Добрев очевидно не е размахвал пистолета срещу Татенцето от самото начало. Както много на място отбеляза вчера jp, ако Валери беше отворил вратата в насочен напред пистолет, Татенцето едва ли щеше да посмее да посегне, да го запардоса няколко пъти в лицето и след това с ритници в гърба да го събори на пода. Нали? Simple Smile

Валери Добрев със сигурност не е канил някой в дома си. А че вероятно пистолетът му е бил някъде под ръка... Ето моето мение: Да имаш оръжие под ръка не значи непременно да си решил на 100 процента да го използваш, при всякакви обстоятелства. Бих се учудил, ако в ситуация с подивял звероподобен опонент, който блъска по вратата, човек не си приготви поне една бухалка зад вратата... в  случай на крайна необходимост.

Както забелязахте, Валери е отворил вратата и според надежден очевидец, не е атакувал първи Татенцето. Отворената врата е готовност за диалог от страна на Валери. Ако диалогът не се е случил, Валери има по-малката вина от двамата.

Според мен, когато на един мъж са му забили няколко юмрука и са му теглили яки ритници, така че да се струполи на земята, случаят вече е краен и самозащитата се налага.
А според Вас?

Последна редакция: нд, 09 май 2010, 17:18 от lyd

# 228
...
 Който прочете първите няколко страници от дискусията, ще забележи каква беше основата поанта на темата: ужасен чичка - детефоб простреля бащата - "закрилник" на правото на невинно момченце да си играе на зелена полянка. Нали, това много върви във форума на БГ Мама...

Сега поне нещата се поизравниха. Пвечето участници в дисусията се замислиха и видяха, че ситуацията не е толкова черно-бяла, колкото беше представена в началото. Видя се, че наистина не е никак, ама никак приемливо някой бикоподобен човек да ти връхлети и да те пребие...

......
Никога това не е била основата на темата...Никога не съм твърдяла,че е нормално "бикоподобен да ти връхлети и да те пребие" Историята никога не е била черно-бяла.По-скоро вие се зачетохте и в различните мнения и достигнахте до този извод. Wink

# 229
На само аз, не само аз ....... Simple Smile

# 230
lyd разбрахме ,че си супер субективен .Със сигурност ще извадиш от още сто кладенеца вода ще изпишеш още нелогични неща за да защитиш Валери.
Няма смисъл да се хабиш.
Двама мъже с оръжие подръка с/у един .
Казах вече за мен вариантите са два вратата е отворена и оръжието е било взето да е наблизо или е имал времето да отиде да го извади, да го зареди .
Никой не е защитавал или оправдавал бащата ,което не значи автоматично да аплодираме човек готов да убие.

# 231
То от мислене (неподходящ термин, зная) подобно на това на г-на Валери, и защитаващия го баджанак, сме на този хал.
Всеки се репчи, крещи, прави на велик, и накрая вади патлака.
Мислейки, че пистолета може да го направи по-силен, или нещо, което никога няма да бъде.
Именно заради това си мислене никога няма да успеем. Като народ, като общество, и въобще.
Не е нормално да се държиш агресивно.
Не е нормално от една толкова проста ситуация да произлязат толкова много бели.
Не е нормално да даваш примери на своето, и чуждите деца, стреляйки по непознат.
Не е нормално да има хора, които смятат за нормално по този начин да се решават спорове.
С патлаците се стига до дупката 2 на 2.

И нека г-на Валери знае, че следващият път ще попадне на свой клонинг. И тогава дулото на пистолета ще сочи към него.

# 232
То от мислене (неподходящ термин, зная) подобно на това на г-на Валери, и защитаващия го баджанак, сме на този хал.
Всеки се репчи, крещи, прави на велик, и накрая вади патлака.
Мислейки, че пистолета може да го направи по-силен, или нещо, което никога няма да бъде.
Именно заради това си мислене никога няма да успеем. Като народ, като общество, и въобще.
Не е нормално да се държиш агресивно.
Не е нормално от една толкова проста ситуация да произлязат толкова много бели.
Не е нормално да даваш примери на своето, и чуждите деца, стреляйки по непознат.
Не е нормално да има хора, които смятат за нормално по този начин да се решават спорове.
С патлаците се стига до дупката 2 на 2.

И нека г-на Валери знае, че следващият път ще попадне на свой клонинг. И тогава дулото на пистолета ще сочи към него.

Smartie, като цяло си права - ама не си ли леко едностранчива предвид цялата случка?

Ако съответният Валери нямаше пистолет, а примерно беше 150 кила и бивш джудо състезател - и беше отговорил на юмруците с юмруци, повече ли щеше да ти хареса? Или мислиш, че не можеш да убиеш някого с юмруци.

Ясно е, че двамата са виновни - не вярвам да го отречеш. И все пак първият прибягнал до насилие, май не е Валери? Сигурно си голям човек и знаеш, че веднъж стигне ли се физически сблъсък, нещата леко излизат извън контрол - адреналинът си казва думата. А и не е нормално да налиташ на бой - дори да са те пуснали в нечий дом.

# 233
Джей Пи, за мен вербалната полюция също е вид насилие.
Да крещиш на деца е насилие.

Грешката на Валери е, че въобще е отворил вратата. Ако може да се нарече грешка, защото преди да отвори е приготвил оръжие.
Оръжие, което убива.

Не зная, защо омаловажавате подобни симптоми? Те са ужасяващо показателни.
Толкова ли нормално ни се струва вече да си крещим като обезумели, вместо с две-три спокойни думи да се разберем?
Жалко е, не само за участниците в събитието, а и за всички, които го приемат като сеир.
Адреналина е безспорен фактор, но именно затова имаме мозъци. Да ги ползваме по предназначение.
Като усетя, че излизам извън контрол излизам от ситуацията.
Това се нарича избор, и разумно поведение.
Другото е примитивизъм, и поведение от джунглата. По-силния оцелява.

# 234
Джей Пи, за мен вербалната полюция също е вид насилие.
Да крещиш на деца е насилие.

Грешката на Валери е, че въобще е отворил вратата. Ако може да се нарече грешка, защото преди да отвори е приготвил оръжие.
Оръжие, което убива.

Не зная, защо омаловажавате подобни симптоми? Те са ужасяващо показателни.
Толкова ли нормално ни се струва вече да си крещим като обезумели, вместо с две-три спокойни думи да се разберем?
Жалко е, не само за участниците в събитието, а и за всички, които го приемат като сеир.
Адреналина е безспорен фактор, но именно затова имаме мозъци. Да ги ползваме по предназначение.
Като усетя, че излизам извън контрол излизам от ситуацията.
Това се нарича избор, и разумно поведение.
Другото е примитивизъм, и поведение от джунглата. По-силния оцелява.

Smartie, за съжаление и ти, както и всички други си доизмисляш разни части от ситуацията. Не знаеш дали Валери е крещял, не знаеш дори какво  казал, не знаеш какво са му отговорили... Не може всеки път като някой се скара на децата ни да налитаме на бой, нали? Че и да се сърдим, ако се окажем ние битите.

Думите са си думи - но физическото насилие предполага преминаването на някои опасни граници. А веднъж преминати, ситуацията ескалира бързо. Както искаш го наричай, но то си е чиста физиология.

# 235
Джей Пи, аз чета, преди да пиша. Ето ти думите на очевидец:
Съсед се показал на терасата и се скарал на децата,като по думите на едно от тях, и ги замерил с нещо.Единият от татковците се ядоса,обмениха няколко реплики и таткото се качи да се разправя със съседа.

Ако Валери беше тих и спокоен човек, онзи нямаше да ходи " да се обясняват".
А и не обори поста ми, което означава, че осъзнаваш нелепостта на цялата ни дискусия.
Просто няма нужда да ме убеждавате.
По подобен начин спорове не се решават. Нито с обидни думи, нито с юмруци, нито с пищаци.
Въпрос на интелектуален багаж, най-вероятно. Peace

# 236
Iliana, ти пък си супер обективна...

А сега си представете друга ситуация:

По улуцата вървят циганин с циганче. Малкото крачи през цветната градина пред един блок. Мустакат чичка на 50г. му вика от терасата да се махне от лехата с цветя. Цигането му отвръща да си гледа работата. Чичката му вика още по-сърдито, споменава и думата "мангал". Циганинът усеща, че човешките му права са накърнени. Бързо хуква към блока. С няколко скока се качва на втори етаж. Почва да лумка по вратата на чичката. Тя след няколко секунди се отваря.

Циганинът се хвърля напред. Удря с юмрук в устата. Вторият път нацелва окото. Чичката залита, а циганинът влиза в дома му. Насреща му излиза 25-годишен клзощав младеж. Това е синът на стопанина. Един удар в устата и момчето отстъпва. Циганинът започва рита чичката, който се превива. Рита в краката, рита го по гърба, веднъж го ритва в главата. Чичката пада на с лице към пода. Внезапно се обръща. Лицето му е цялото окървавено. С последните си сили протяга ръка, в която държи пистолет. Стреля.

Е, ако не беше добрият гражданин тати Благо? Ако в историята беше замесен агресивен, мръсен и миризлив циганин - клошар, който "защитава" детето си, пак ли щяхте да го защитавате? Сори, не ви вярвам.

# 237
Джей Пи, аз чета, преди да пиша. Ето ти думите на очевидец:
Съсед се показал на терасата и се скарал на децата,като по думите на едно от тях, и ги замерил с нещо.Единият от татковците се ядоса,обмениха няколко реплики и таткото се качи да се разправя със съседа.

Ако Валери беше тих и спокоен човек, онзи нямаше да ходи " да се обясняват".
А и не обори поста ми, което означава, че осъзнаваш нелепостта на цялата ни дискусия.
Просто няма нужда да ме убеждавате.
По подобен начин спорове не се решават. Нито с обидни думи, нито с юмруци, нито с пищаци.
Въпрос на интелектуален багаж, най-вероятно. Peace

"...като по думите на едно от тях, и ги замерил с нещо..."? А ти прочете ли, че това е единственият човек, който твърди, че Валери е хвърлил нещо по децата? Дори авторката, която е била там, не твърди такова нещо.

И за мен да се скараш на дете, да му крещиш и "вербална полюция" са три различни неща.

Какво да оборвам в твоето мнение? Аз не твърдя, че Валери е невинен, а че твоето мнение е едностранчиво. Способността да се вижда извън черното и бялото аз лично също свързвам с интелектуалния багаж.  Peace

# 238
Не обсъждаме циганите, и ситуацията, която сте описал.
Обсъждаме ситуация, в която е намесен човек, работещ като журналист (дано не се лъжа, така прочетох някъде в нета).
Е, и от сто кладенеца вода да донесете, пак няма да има връзка със случая.

Циганите и техните безчинства са далеч по-обширна тема.
Но все по-често българи са в основата на безумни ситуации. Не цигани. Confused

Джей Пи, не на мен номера със светлосенките. Не уцели човека. Опитай се да вникнеш в думите ми, и ще видиш, че те са общовалидни.
Кой как приема агресията, и докъде му е лимита също е много интересен въпрос.
Същината обаче си остава такава- ненужно насилие, и ненужно много думи изписахме.
Хора, не правете така у дома си.

# 239
Lyd,продължавате да не четете.....ситуацията,която описвате е  различна,защото пак казвам децата не играеха в импровизираната им цветна градинка. Wink

Общи условия

Активация на акаунт