(Био) зеленчукова градина 3

• 115 421
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
  • Русе
Какво са давали по новините? Shocked
  Даваха една прекрасна градина,с още по прекрасна градинарка, в коята до зеленчуците имаше цветя осигуряващи естествена защита и охлювите ги пояха с бира. Като на Люб градинката  newsm78

# 181
И във форума на цветарките има мнооого такива - http://forum.flowersnet.info/

# 182
Ооо, как не съм я видяла тази тема по-рано  ooooh!
Първо, привет на всички!
Второ,...не знам от къде да започна  Laughing

От 2 годи имаме местенце близо до Дупница.
Има много овошки - ябълки (поне 5 вида), череши, сини сливи, дюли, голяма кайсия (която миналата година нямаше и една кайсийка, сега има но да видим дали ще отцелеят), орех, дрян. Тази пролет насадихме още 2 кайсии, 1 нектарина и 1 праскова. Прасковата, обаче май страда от къдравост, въпреки че пръскахме,  а нектарината е на път да хвърли топа - изкара пъпки, но не се разлистиха. Rolling Eyes Също и 2 малки круши.
Половината от мястото е зарито от диви ягоди. Има и едно малко каре с други ягоди, предполагам, че са били питомни, защото са с доста по-едри листа. Ще изчакам тази година да видя ще имат ли ягоди и ако не ще ги махна.

За зеленчуковата градина - преди седмица насях копър, магданоз и моркови. Копъра и морковите се показаха. Също и 10 кофички с краставици, а останалите - директно на мястото. Миналата година нещо ми извлече всичките семки и ми остави само 3-4 корена.
Обаче закъснях със сеенето на доматите и сега разсада ми е малък и рахитичен (о,3 мм стъбълце). Трябва му поне още седмица-две, за да дръпне. Обаче дали няма да е късно? Или да го садя сега пък каквото стане? Смятам и да си купя 10-на корена готов и да го набучкам. Минала година садих Идеал и Рила. Обаче нещо им омешах шапките и така и не разбрах кое какво е било.  Embarassed Едните станаха със здрави и високи стъбла, наситено зелени, с голяма листна маса и сравнително големи домати. Другите - по-ниски, малко по-бледи и с дребни домати на грозд. Сега искам да си взема от първите, но не знам дали са Рила или Идеал.  newsm78
    Насях и люти чушлета Чили. В момента са с по 2 листчета и на път да изкарат трето. Колко големи трябва да станат, за да ги садя?
  Има и един нахален киселец, който расте където не трябва. Аз го скубя, той расте. Ще започна да го бера за готвене поне.  Laughing

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 11:27 от Biby

# 183
  • София
Записвам се и аз в тази тема Simple Smile
И от мен здравейте Simple Smile

Тази година разширихме градината за зеленчуци. Вече е около 30 квадрата. Копа мъжът ми, като през цялото време докато се бореше с неразкопавана земя, дуднеше и се подсмихваше "За какво ти беше нов лаптоп, трябваше да си купиш мотокултиватор, бате" Laughing . Почистихме от трева и коренища и в неделята насадих домати и краставици от мой си разсад. От пазара се сдобих с краставици Гергана, тиквички, чушки два вида, целина за глави, чубрица, зеле, патладжан, праз, лук за глави и сладка царевица. Всичко е вече по местата си с изключение на лука, нямах време да насадя моркови, магданоз и копър защото започна буря и температурите рязко спаднаха. Побързахме да се връщаме в София и сега незнам дали нещо ще оцелее в тези студове Rolling Eyes Направо си се притеснявам, а ще си ходим на село, чак в събота.

# 184
Здравейте!
Имам нужда от съвета ви.
Вчера се сдобих с разсад за домати- съвсем неочаквано!
Мястото не е подготвено поради дъжда  Mr. Green,
около 2 педи са високи и в пликче турени- даже незнам сорта им, ама са от Пазарджик някъде,
та въпроса ми е, ако така продължава с времето, какво да правя?
Колко биха издържали- в пликчето- или сей земеделецо, пък каквото стане!?
И като съм почнала да питам  Praynig    от къде бих могла да си намеря кратуни, то се видя, че мои няма да отгледам...?

# 185
А, и аз гледах новините, впечатлена съм! Чакаме разкрития! Simple Smile

Не знам дали са от нашите, но финала им беше умопомрачителен....  ooooh! " .... Ако искаш да си щастлив за една година, ожени се, ако искаш да си щастлив за цял живот стани градинар." Леле, почувствах се прецакана, че съм повече от една година щастлива омъжена.
По престараха се антропософите.

mumita, дават го времето да остане студено, но без особени валежи. Ако успееш да намериш тор, може да ги посееш. Баща ми издълбава дупки, пълни ги с обгорял тор и слагат растенията. Като се позатопли и пръста изсъхне ги загърли със суха пръст. Ако сега го направиш, ще стане на буци и не е добре за растенията.
Като цяло не е добре да стоят дълго растенията в пликчета. Ние извадихме разсада от парника с кофичките и след два дни започна да вехне, независимо, че поливахме.

# 186

Не знам дали са от нашите, но финала им беше умопомрачителен....  ooooh! " .... Ако искаш да си щастлив за една година, ожени се, ако искаш да си щастлив за цял живот стани градинар."
Mr. Green Имаше една цветарка с подпис  - "Може да ровим в пръстта, но гледаме към звездите".

# 187
Благодаря migito !  bouquet
То се е видяло, че щастливо ще се ровиме в калта Whistling newsm53

# 188
Biby-миналата година садих домати Рила,купих си десетина корена само да видя какъв сорт са.Докай си останха с тъмнозелени  листа,не беше много височко и домтките бяха със средна големина и яка коричка.Идеал сега съм засадила за първи път ще отглеждам такъв сорт.

mumita-може да направиш както казва migito(може и без тор).Ако имаш парник още подобре,че да не е навън на тия ниски температури.Може директно да си изкопеш една дупка ,наливаш вода,слагаш корените и зариваш с пръст.Аз така зъдържах патладжана две седмици.

Ами аз във неделя това правих-рових се в калта  Closeда разсаждам-броколито,брюкселското зеле и пипера.Тогава цял ден само преръскваше и накрая се ядосах Twisted Evil и влезнах в градината докато го чаках да завали.То сега гледам че изветряла почвата малко-може и да става за засаждане,ако има мераклий като мене с луда глава могат да пробват Laughing

# 189
Пръска ли някой с препарати против бурени и трева. Нямам косачка. Тревата е много висока вече! Съседката даже каза, че е видяла змия. Twisted Evil #Cussing out Миналата година пръсках с два вида препарати, но не ми хареса резултата Confused Тази събота мисля, че ще имам череши от ранната череша/ малко са тази година/. При нас също е много студено и много вали! Ще съсипе овошката дори и тази която се е родила. С какво пръскате лозите и овошните дръвчета?

# 190
Аз мисля, че не е добре да се сади в мокра пръст, защото като изсъхне става като цимент. За това дадох предложението за тора, защото обгорелия тор не става на буци когато е мокър и изсъхне.

# 191
Снежи-лозето мъжо го пръска със Купроцин,а когато направи гроздове със син камък.

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 14:53 от mimi_vi2

# 192
След работа ще ходя до агроаптеката, че тези дъждове и ниски температури са просто идеални за разпространение на мана. Годината не се очертава плодородна, поне тук. В събота адски вятър събори джанките на земята, скърши големи клони, дори цели дървета. Ябълките са нападнати от гъсеници, а и не цъфтяха както трябва. Има някоя кайсия, колкото за децата, ще видим докога. Смокинята измръзна, сега изкарва от корена.
Извинете за мрънкането, но съм провокирана от лошото време #Cussing out

# 193
За маната - най-благоприятни са условията ако вали, и веднага след това стане жежко, има обилни изпарения. Сега не е страшно.

# 194
Мисля ,че за маната важи и зашумяването на растението.Например в лозето,ние сваляхме доста от листната маса,за да се проветрява.
Чета,че тук биоградинарите използват разтвор-вода,прясно мляко,няколко капки течен сапун за съдове(някои добавят и олио за смазване и сода бикарбонат).
Любето беше споделила рецептата със содата.Не е скъпо да пробва човек.
Моят портокал беше ашладисано дръвче,което една катерица прекърши до корен като влезе през прозореца.
След това аз-рев,говорене и поливане-изникна ново от корена,което е вече 1,50 високо.Трябва да се ашладиса,още не цъфти.Има шипове -по 4 см дълги.2 години му търся донор в околността.Реших сама да го облагородя.Да видим.
Ани каза за крокодили вчера.Та ме замисли.А ако насадим и насекомоядни растения в градината.Не от тези тропическите с челюстите,а от фуниевидните(щом растят в нашия резерват,що да не растят в БГ).  Thinking
Като Сарасенията(http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kew.gardens.pitcher.plant.sarracenia.arp.jpg)
Не мога да не споделя с вас тази сутрин колекция от стари градинарски оръдия на труда.То и ние можем да направим такава. Laughing
http://www.oldgardentools.co.uk/prophire.aspx

Общи условия

Активация на акаунт