Машина за хляб-32 част

  • 45 143
  • 735
  •   1
Отговори
# 270
  • София
  • Мнения: 102
Да попитам - къде изчезнаха рецептите за козунаци? Нито тук, нито в блога ги има. Или аз не мога да ги намеря?

Тези които някога бяха в началната страница са си в блога и не са избягали от там. Ето ги !
Благодаря, дядо хаджия. Кьорав карти не играе  Joy

# 271
  • Мнения: 224

[/quote]

Да - извинявам се грешката е моя. Попарвам царевичното брашно с вряла вода. Това съм го чувал от прабаба ми навремето. А ръженото брашно го заливам с топла вода и го оставям да престои колкото се може по дълго време.
[/quote]

 А това защо се прави?

# 272
  • Мнения: 782
От мен днес , малка питка  с пълнозърнесто брашно, пшенични трици и пшен. зародиш  Grinning



Аз не попарвам цар. брашно, нито царевичния грис. Правила съм хляб с цар.грис, който е горе-долу 1/3 от количеството брашно. Сладнееше и беше твърде тежък, с други думи не го одобрих ... приличаше ми на кекс. Понякога слагам  1-2 с.л към хляба, че няма кво да го правя, а имам цяло стекче от Метро  Crazy

# 273
  • Мнения: 2 214
За царавицата или пък царавичния грис мога да кажа че почти всеки път го слагам в бял хляб, независимо дали го има или не в рецептата, така правеше баба ми.
Само че на 500 гр брашно слагам 1с.л царевично брашно или 2 с.л грис, винаги ги слагам първо тях а после брашното, като гледам да сложа малко повече вода и малко да е по топла. Сложа всичко и го оставям за 10мин, чак след това включвам машината.

# 274
  • Мнения: 125
Shada много красива питка си направила.
И аз много рядко правя хлеб вече  Confused Мъже ми се цупи, не иска хляб от магазина, а аз трябва да свалам кг .  #Cussing out
Днес все пак реших да направя питка на Макс-мама. сложих всичките продукти в машина , а псега погледна нямам мая  ooooh! Имам само 1/4 от кубчето. Ще пробвам с две втасвания май.  newsm78


ааа, имам и едно пакетче на Йоткер, да добавя и от него ?  newsm78

# 275
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Альона,сложи 1/4 прясна мая+половината от сухата,като предварително ги активираш в топла водичка+захар.Трябва да стане.

# 276
  • Мнения: 572
Моля, помогнете ми с рецепта за хляб само с пълнозърнести брашна  Praynig

# 277
  • Мнения: 119
Благодарности към Дядо Хаджия и Ердинч, както и към авторките на рецептата за козунак във блогът Simple Smile Направих сметките с лакулаторът на Ердинч и направих козунак от 750гр. Както писах снощи той почти достигна капакът, пуснах машината да го меси 3 пъти, но така и не стана на конци. Не съм го сплитала, защото вероятността за провал е 100% Simple Smile, но въпреки това козунакът се изпече добре и стана вкусен. Отивам да закуся с 1 парче Simple Smile

Ще споделиш ли рецептата за 750гр.?

# 278
  • Мнения: 224
Благодарности към Дядо Хаджия и Ердинч, както и към авторките на рецептата за козунак във блогът Simple Smile Направих сметките с лакулаторът на Ердинч и направих козунак от 750гр. Както писах снощи той почти достигна капакът, пуснах машината да го меси 3 пъти, но така и не стана на конци. Не съм го сплитала, защото вероятността за провал е 100% Simple Smile, но въпреки това козунакът се изпече добре и стана вкусен. Отивам да закуся с 1 парче Simple Smile

Ще споделиш ли рецептата за 750гр.?
Обещавам да споделя довечера или утре защото сега сам на работа а рецептата е у нас

# 279
  • Мнения: 320
Моля, помогнете ми с рецепта за хляб само с пълнозърнести брашна  Praynig

Аз използвам само две рецепти и двете съм си записала от форума тук, но за съжаление не съм записала на кой са  Rolling Eyes, затова някой ако си ги познае да се обажда  Peace

Ето ги и тях:
1. Пълнозърнест хляб
300 мл. прясно мляко /вода/
500 гр. /в милилитри 800 мл/ пълнозърнесто брашно - /аз слагам 400 мл. пълнозърнесто, 200 мл. типово и 200 мл. грахам/
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
3 с.л. олио /1/4 от пакет 125 гр. масло/
1 1/2 ч. л. суха мая
/понякога слагам и малко ленено семе/
Пускам на програма за пълнозърнест хляб

2. Типов хляб
250 мл. вода /кисело или прясно мляко/
240 гр. типово брашно
240 гр. пълнозълнесто
2 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч. л. сол
1-/ кубче мая /аз слагам 1 1/2 ч.л. суха мая/

И двете стават много сполучливи, а ако искаш само с пълнозърнесто брашно използвай само такова  Peace

# 280
  • Мнения: 320
аз винаги попарвам царевичното тесто с вряла вода.

Искаш да кажеш сигурно,че попарваш царевичното брашно ...

Да - извинявам се грешката е моя. Попарвам царевичното брашно с вряла вода. Това съм го чувал от прабаба ми навремето. А ръженото брашно го заливам с топла вода и го оставям да престои колкото се може по дълго време.

А сега кажете защо царевичното брашно се попарва с вряла вода, а ръженото брашно с топла и да престои, че нещо не го схващам това каква му е идеята  newsm78

И понеже станахме май много меракрийките за царевичен хляб майсторите тук няма ли да метнете насам една изпробвана и сполучлива рецепта плииййззз Praynig

# 281
  • Мнения: 224
И така правих козунак в машината по следната рецепта:
160мл топло мляко ( затоплих го за 30 сек в микровълновата)
50 мл смес от олио и маргарин, които добавих на части
2 яйца
125 гр захар
около 400-500гр брашно
2 ч л мая

Така и технологията пуснах машината да меси 15 мин после тестото отпочина 10 мин и пуснах пак 15 мин месене 20 мин втасване 20 мин месене 30 мин 1-во втасване 30-35мин 2-ро втасване и 1 час печене. Както казах не съм сплитала от до в машината и само поръсих със захар отгоре преди печенето

Ердинч мерси за рецептата за хлябът Трабзон, който си записал във сметалото

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 22:01 от Electra_

# 282
  • София
  • Мнения: 8 504
аз винаги попарвам царевичното тесто с вряла вода.

Искаш да кажеш сигурно,че попарваш царевичното брашно ...

Да - извинявам се грешката е моя. Попарвам царевичното брашно с вряла вода. Това съм го чувал от прабаба ми навремето. А ръженото брашно го заливам с топла вода и го оставям да престои колкото се може по дълго време.

А сега кажете защо царевичното брашно се попарва с вряла вода, а ръженото брашно с топла и да престои, че нещо не го схващам това каква му е идеята  newsm78

И понеже станахме май много меракрийките за царевичен хляб майсторите тук няма ли да метнете насам една изпробвана и сполучлива рецепта плииййззз Praynig

Понякога старите хора достигат до едно решение вследствие на опити. Не ми е било през ума да попитам например прабаба ми защо го прави така. Аз пък от своя страна си падам малко консерватор кулинар и когато нещо работи при мен не го променям и не си задавам въпроси защо трябва да го правя.

Иначе царевичното брашно е малко по твърдо и остро. При попарването то омеква пък и поема толкова течности колкото му е необходимо, така после не се притеснявам как ще излезе тестото въпреки че го следя постоянно.

Ръженото брашно има малко по особена структура. Като, че ли в него има повече нишисте и при престояването във топла вода отделно пък ферментира и дава възможност на маята да работи спокойно.

Що се касае до рецепти. Няма изрядна и сполучлива рецепта. При едни се получава при други пък не излиза. Ето напрамир Полина е публикувала рецепта за царевичен хляб и тя сигурно го е правила и при нея се е получил, докато при други не се получава.

Иначе при мен царевичното брашно е до 30 % спрямо теглото на бялото брашно. Заливам го с част от течността (вряла) и го оставам да се охлади. Течността е толкова колкото да се получи нормално меко тесто.

Междувременно съм омесил много меко тесто с вода, мая, 1 ч.л. захар и брашно и съм го оставил да втаса много хубаво (буквално цялото е само на конци).

Отделно омесвам от останалите съставки нормално тесто (при този тип теста винаги работя с меко тесто). След първото омесване оставям да престои около 5-10 минути за да се отпусне и пускам второ месене към което на части добавям първо маяното тесто, а после тестото от царевичното брашно и чакам да се получи хомогенно тесто. Ако се наложи добавям брашно за да регулирам твърдостта на тестото.

Като приключи омесването остава го да втаса после отгоре го мажа с яйце, което е разбито с малко масло, царевично брашно и някакви подправки (обикновенно работя с чубрица, но съм правил и вариант с ким на зърна).

Ето ви снимка от едни малки царевични хлебчета:

# 283
  • Мнения: 274
дядо хаджия, мерси много  Hug Ще се пробва твоята технология, хлебчето изглежда прекрасно  Heart Eyes

# 284
  • Мнения: 767
Аз пък искам да ви се оплача - реших от научно любопитство да опитам готовата смес на Софмел - така де, май само аз не съм я пробвала. Получи се нещо като паве, което е по-скоро за убийство, отколкото за пряка консумация Sick
Дядо, метни една питка насам, моля!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт