Машина за хляб-32 част

  • 44 879
  • 735
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 278
Дядо хаджия, благодаря, но все пак, колко време втасва и как да го позная, по какъв критерий? Вие сте ги научили тези неща и си ги разбирате и ви е лесно, дори не се замисляте, ама непросветените...

Нашата тема си има блог (вижте го в заглавния пост). В него например има специална тема са омесването на тестото и там май съм писал всичко за да не се повтарям всеки път.

Четох и там, аз предпочитам преди да питам да съм прочела, защото е досадно през 2 стр. едни и същи въпроси,  но не мога да се ориентирам. Както и да е...Благодаря

# 241
  • София
  • Мнения: 8 499
Четох и там, аз предпочитам преди да питам да съм прочела, защото е досадно през 2 стр. едни и същи въпроси,  но не мога да се ориентирам. Както и да е...Благодаря, нямам повече въпроси.

Ми да копирам тогава ако става въпрос за втасването:

Цитат
...
2. Няма точно определено време за втасване. В повечето случаи тестото втасва докато се удвои обема. Втасването зависи от много условия. Например околна среда, температура на продуктите, състав на рецептата. Рецептите с много захар и мазнини изискват повече време за втасване. Втасването е един от основните проблеми при машнините за хляб, защото програмите за тях са изчислени при усредняване на условията. Затова понякога се случва изделието да превтаса или пък да не втаса достатъчно.
...

# 242
  • Мнения: 148
Ронго,аз хляба който ще пека в фурната не го втасвам в машината защото отнема по-вече време.Меся на програма тесто -15 мин/само месене е моята/,вадя и слагам в по-голям намазнен съд,набелязвам си докъде е тестото и пъхам в загрята на 50гр.фурна като покривам съда с кърпа,проверявам го и изпълни ли съда още толкова колкото е било първоначално го вадя,премесвам леко колкото да оформя без много натискане и мачкане и прехвърлям в съда в който ще пека най-често форма за кекс застлана с пекарска хартия,и връщам пак в фурната за още едно втасване/горе-долу 30-35 мин,да се надигне един пръст под ръба на формата/ вадя намазвам с яйце и пека,първо 3-4 мин на долен реотан на 180 гр. и след това превключвам на двата реотана.Най-хубав ми става хляба на Лабрекс-златен и млечен,супер е за филийки и страшно вкусен и грам не се рони.Ако имаш въпроси питай,може и на ЛС.
Ето един такъв хляб
-млечен хляб

# 243
  • Мнения: 49
...
Да напомня, че изцяло пълнозърнести или изцяло ръжени хлябове не са тези, които сте виждали по магазините, защото в тях има един куп подобрители за да направят хляба по пухкав и мек. Затова тези брашна се комбинират с бяло брашно за да може маята да си свърши работата.
...

Да, това го знам и точно затова искам да си го правя аз, за да няма "подобрители". Има едни ако не съвсем истински, то поне се доближават най-много до истинските хлебчета, които изобщо не са пухкави, напротив, седят много плътни и влажни, но са над 3 лв. за 500гр. Благодаря!

Аз от години правя хляб само от пълнозърнесто брашно.Преди ползвах на Техра,но закупено директно от мелницата им в едни чували от по  20кг.Ползвала съм и Панино.В момента ползвам Арчар и съм много доволна.Току що снимах останалия крайшник от хляба
http://valenceto.snimka.bg/family/moeto-kulinarno-carstvo.63251.18756430
Наистина не бухва като белия хляб и това е нормално.Обаче вкуса е невероятен просто.
Би ли споделила каква е твоята машина? Благодаря!

# 244
  • Мнения: 278
Изключително съм ти благодарна,  ditsan! Започвам да се ориентирам. Практиката после ще покаже какво съм разбрала и какво не съм Joy

# 245
  • Мнения: 224
MimiZ ако откриеш точната технология за този вид хляб и разбира се рецептата ще моля да споделиш и аз искам да даправя такът хляб, но за сега не съм открила как ... ?  newsm78

# 246
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Ето и моето пълнозърнесто хлебче от вчера



Но,точна рецепта нямам.Този път го правих с рядък айран+1 яйце+3 сл олио+1 чл сол+1 чл захар+20 гр прясна мая+3 сл овесени трици+пълнозърнесто брашно на Арчар.Слагам брашно,докато се образува хубава стегната топка.Забелязах,че ако не сложа достатъчно брашно,тестото се втечнява.Затова  добавям,докато тестото стане по-твърдичко,отколкото,когато правя с бяло брашно.Ползвам бързата програма,стратирам я два пъти и ако е необходимо(май всеки път се случва)спирам машинката от контакта за малко,за да дам време на тестото да втаса.Гледам да си удвои обема и пускам отново.По време на печенето се надига съвсем малко.Получава се плътен,хубав хляб,и на вкус е разкошен.
Правила съм го и само с вода,мазнина,мая,сол и захар-пак си става.
Проблемът в началото беше,докато налучкам тестото,но вече си знам.

# 247
  • Мнения: 7 779
Иначе течността наистина се увеличава.Аз на бял хляб слагам 270 мл вода,на пълнозърнест-290-300.
Друго нищо не увеличавам. Peace
аз пък слагам еднакви мл течност, независимо от хляба. 20-30 гр в повече или по-малко брашно не са от значение за полученият хляб.

# 248
  • Мнения: 11 607
Проблемът в началото беше,докато налучкам тестото,но вече си знам.

Без проба - грешка няма напредък....Макс, разкошно хлебче.......

Ние хляб си имаме, затова днес наблягнех върху това.......

# 249
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Маме,благодаря.  bouquet Hug Козуначетата ти са страхотни,много красиви.  bouquet

# 250
  • Мнения: 148
Ронго,успех с опити всичко се избистря.

# 251
  • София
  • Мнения: 10 216
Иначе течността наистина се увеличава.Аз на бял хляб слагам 270 мл вода,на пълнозърнест-290-300.
Друго нищо не увеличавам. Peace
аз пък слагам еднакви мл течност, независимо от хляба. 20-30 гр в повече или по-малко брашно не са от значение за полученият хляб.
Според теб е така,според мен не е така.30 мл течност са си от значение и още как.При пълнозърнестото брашно,което ползвам,определено 260-270мл течност е малко,трябват около 290-300мл.Не споря,изказвам лично мнение,което разбира се,не е вездесъщо.Моят скромен опит ме доведе до този извод. Peace

Някой ме е питал по-горе какъв модел ми е машинката-Мулинекс с една бъркалка.В експолатация е от две години и половина.Всекидневно,без прекъсване,освен в дните,в които просто не сме в града. Peace

# 252
  • Мнения: 7 779
аз пък слагам еднакви мл течност, независимо от хляба. 20-30 гр в повече или по-малко брашно не са от значение за полученият хляб.
Според теб е така,според мен не е така.30 мл течност са си от значение и още как.При пълнозърнестото брашно,което ползвам,определено 260-270мл течност е малко,трябват около 290-300мл.Не споря,изказвам лично мнение,което разбира се,не е вездесъщо.Моят скромен опит ме доведе до този извод. Peace
[/quote]
при тази течност 260-270 мл както ти е за бял хляб ако сложиш 30-на грама по-малко
пълнозърнесто брашно ,отколкото брашно за бял хляб мислиш че няма да се получи хубав
пълнозърнест хляб ??? аз това казах - запазваш мл течност , а намаляваш грамажа на
пълнозърнестото брашно.

# 253
  • София
  • Мнения: 10 216
Бонго ,бях достатъчно ясна мисля,но все пак-на 500гр брашно /бяло/ слагам около 270мл течност.На 500гр пълнозърнесто брашно слагам около 30мл течност.Това е .Дали според теб е от значение или не 30мл течност е друг въпрос.Споделям как го правя аз.


30гр брашно по-малко не мога да сложа,не мога да премеря така точно на везната си.

# 254
  • Мнения: 274
Да се оплача аз. Пълен провал в опита ми с царевичния хляб.  Sad Прилича на нищо безподобно. Хлътна и вътре остана влажен. Правих го по рецепта от темата с рецептите, не помня на кой, (450 гр бяло, 225 царевично брашно, 150 мл мляко, 250 вода и 7 гр мая) спазих всичко точно. Пекох на програма за пълнозърнест хляб. Дали това е от значение? За следващия път ще пробвам друга рецепта, така че някой ако има под ръка, да дава.

Общи условия

Активация на акаунт