Раждане на 62 години

• 68 626
  • 2 369
  •   1
Отговори
# 2 100
ЕИ то цели два пъти са се намерили по три донораски яйцеклетки! И то за 62-годишна жена, при която по подразбиране нещата са по-сложни в сравнене с младите жени!
В интерес на истината, не се даряват 1-2 или 3 яйцеклетки.
Донорката обикновено е пациент, който не може да си плати процедурата. Това по презумция се поема от ресипиента. Донорката се стимулира с по-силна стимулация от обикновено, за да са достатъчни яйцеклетките за двете жени. Разпределят се по равно по качество между двете. Така че за Красимира са били стимулирани две жени в активна репроуктивна възраст за двете и процедури.
Факт е че няма единен регистър на донорските яйцеклетки, до колкото знам и за сперматозоиди.
Има случаи когато се стимулират жени специално за да станат донорки, но моята "практика" не познава много такива.
Оптималната бройка за един ресипиент е 5-8 яйца. В АРТ-а много рядко от три яйцеклетки (при стимулиран цикъл) се получава три отлични ембриона, че и триплодна бременност.

Последна редакция: пт, 14 май 2010, 23:03 от evro

# 2 101
Абе... знам, че ще засегна много жени, които са заченали или искат да заченат ин витро, но... цялата тая история с имплантирането на един куп ембриони и след това "отстраняване" (или както там му казват благозвучно) на излишните, с изхвърлянето, със замразяването... въобще, с отношението като към картофи за посев... не ми звучи добре.

# 2 102
Абе... знам, че ще засегна много жени, които са заченали или искат да заченат ин витро, но... цялата тая история с имплантирането на един куп ембриони и след това "отстраняване" (или както там му казват благозвучно) на излишните, с изхвърлянето, със замразяването... въобще, с отношението като към картофи за посев... не ми звучи добре.

Абе, да ти кажа, и на мен  Rolling Eyes Ей го- на! Доказахме колко е алчна човешката същност...

# 2 103
Позна, засегна ме. Confused

Тези неща както ти ги наричаш по народно му се случват и в природата (авторедукция, зачеване с близнаци, тризнаци и т.н.) просто при АРТ-а се виждат с очи и имат термини.
Не искам да повярвам че си мислиш че дъщеря ми е реколта.

# 2 104
  • София
Дона, то и като се замислиш, всеки месец жената губи по н на брой яйцеклетки (защото започват да зреят много, но една узрява), а мъжът губи хиляди сперматозоиди при един акт. Звучи май по същия начин. Рядко се връща само по един ембрион, защото шансовете за успех са много малки, а процедурата е тежка най-вече от психическа, но и от финансова гледна точка. Когато са повече, те взаимно се подпомагат и шансът поне един да се имплантира е по-голям. Реално ин витрото има успеваемост около 25 %. Много рядко се имплантират всички. На мен ми трансферираха 4, имплантира се 1

# 2 105
Dona, аз също си задавам тези въпроси, но може би заслужават отделна тема.
От една страна хора които вярват, че зачеването и раждането на дете е нещо толкова свято и се борят за него, а от друга страна са съгласни ембрионите им да се изхвърлят, редуцират и т.н.
Имам някакво си мое обяснение, но не искам да засягам никого.

# 2 106
Тези неща както ти ги наричаш по народно му се случват и в природата (авторедукция, зачеване с близнаци, тризнаци и т.н.) просто при АРТ-а се виждат с очи и имат термини.

Е, извинявай, но не е само това разликата, че го виждаш, но и го причиняваш след съзнателен избор. Природата не избира дали да го направи или не, човекът го прави с пълно съзнание, че 2 от 4 ембриона ще бъдат унищожени, нали така? Просто избира на основата на емоцията, че е по-добре 2 живи, отколкото нито един (аз така си мисля), но с това не се отмахва отговорността за избора на този човек, струва ми се.

Колкото за природата - ако само от нея се водехме, изобщо нямаше да има инвитро, така че природата по-добре да не я споменаваме.

# 2 107
И защо ти се доповръща.... само износването на бебе ли прави една жена майка ?... питам, защото парковете са пълни с баби, които отглеждат и се грижат и възпитават бебетата ... и са много над 62 със сигурност ...

Виж, има разлика. За да бъдеш майка, трябва да можеш да поемеш отговорност. А на 62 години, ако си разумен човек, не можеш, от където и да го погледнеш. Защото родителите би трябвало да могат поне до 18 годиншна възраст да са в състояние, финансово и физически, да се погрижат за детето си.

# 2 108
Нито е нормално, нито е морално. За мен жената, нищо че е психиатър е с тежък психически проблем. А за лекарите, които са й помогноли...нямам думи ! Изказванията им звучат все едно си правят реклама на клиниката ... Гадост !Явно нито тя, нито лекарите са помислили за дечицата. Какво ще стане, като станат на 10-12 години. Тя и сега си е бабичка, а пък тогава... отврат. Пък и нямала близки хора. Направо ми се гади от този експеримент !!! Но да са живи и здрави дечицата, че само те са без вина от цялата тази глупост. Миличките !

# 2 109
Колкото за природата - ако само от нея се водехме, изобщо нямаше да има инвитро, така че природата по-добре да не я споменаваме.

Да, аз затова намесих човешката алчност. Страшно е, чак не искам да си помислям.
Като си представиш- това е начин хиляди хора да се сдобият с генетично тяхно /или не/ дете и да сбъднат мечтата си. Обаче...скоро ще започнат /ако не са започнали/ да сбъдват мечтите си тези, които копнеят конкретно за момченце /да речем /и за нищо друго. Копнеят за зеленооко дете /и за нищо друго/. Копнеят за бременност на преклонна възраст...И естествено, който плаща- поръчва музиката, няма да им е трудно да намерят кой да им сбъдне мечтите. Друг е въпросът какво основание имат мечтите им.
Като се замислиш е страшно.

# 2 110
Лекарите за мен са помогнали на една изкукала възрастна жена в пенсионна възраст да извърши престъпление. Две новородени се борят за живота си, защото егоистична психиатърка е решила да задоволи някаква своя прищявка и да роди на 62 години. 40 години къде бля? Звучи брутално, но тя самата казва, че не е правила опити да забременее досега. Самотна майка на 62 години, когато повечето жени дундуркат внучета! Дай Боже да си ги отгледа, да ги изпрати абитуриентки на...80 години.

# 2 111
...

Ама колко го "обичам" този аргумент... А кой, ако не "природата" ни е дала интелект, способност да говорим, да ползваме инструменти и да станем доминиращ животински вид на планетата?

За да имат поколение и да осигурят неговото бъдеще, другите животни са "снабдени" с остри зъби и нокти, отрова, шипове и брони. Нашите "оръжия" са други и да наричаме тази разлика "противоестествена" - ами глупаво е и граничи със себеотричане.

Така че не се грижете за "природата" - тя си знае работата.

# 2 112
Да, аз затова намесих човешката алчност. Страшно е, чак не искам да си помислям.
Като си представиш- това е начин хиляди хора да се сдобият с генетично тяхно /или не/ дете и да сбъднат мечтата си. Обаче...скоро ще започнат /ако не са започнали/ да сбъдват мечтите си тези, които копнеят конкретно за момченце /да речем /и за нищо друго. Копнеят за зеленооко дете /и за нищо друго/. Копнеят за бременност на преклонна възраст...И естествено, който плаща- поръчва музиката, няма да им е трудно да намерят кой да им сбъдне мечтите. Друг е въпросът какво основание имат мечтите им.

Peace Ето такива въпроси пораждат подобни на обсъжданото безумия! Хората ще започнат да се питат какво е точно инвитрото и имат ли право да го прилагат докторите, като не е точно природен процес. А иначе всички крещят - "Не щеме ГМО!", "Съхранете Природата!" и т.н.
Само загуба ще причини това деяние и много, много още незадавани до сега от толерантност въпроси. Жалко. Tired

# 2 113
Добре де, защо на самотните майки законът не позволява да осиновяват деца, а на една самотна баба, без мъж, без близки, но решила да роди, й угаждат?  Thinking Значи една самотна млада жена, решила да отгледа дете и да му осигури дом и бъдеще, е онеправдана пред една такава старица?

# 2 114

Гатака. То е ясно. Страшно е. Човешките желания и нямат спирачки и това е нож с две остриета - движи прогреса, но и може да унищожава по особено жесток начин.

Ето сега, за пореден път гледам изказването на лекаря (http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/05/12/62-godishna-rusenka-rodi-bliznaci.90908) и се чудя - ние трябва да уважим правото на тази жена на личен живот. А децата някакви права на живот, качествен, имат ли право... Изобщо, разбирам, че възрастният оцелял индивид е по-стойностен, според законите ни към момента, от малките застрашени същества, но това, че го разбирам, не ми пречи да се погнусявам.

Точно така е, Шушон - онеправдана е.

Общи условия

Активация на акаунт