Подарък за абитуриент

• 55 851
  • 110
  •   1
Отговори
# 45
Не става дума тук за глезотии. Ако искаш да се глезиш, можеш още купища разхубавителни процедури да си позволиш, та ако щеш и пластики които можеш да сметнеш за "почти задължителни" за да не се почувстваш случайно кофти покрай силикона на съученичките си. Laughing  Няма задължителни работи -въпросът е ти да изглеждаш елегантно и да се чувстваш специално. Хубава кола почти винаги можеш да намериш сред близки и познати и едва ли ще ти откажат за такъв повод. Ако толкова те е срам с опел. Аз нищо срамно не намирам след като не се срамуваш да се возиш в опела по друго време извън абитуриентски.

Попитай дъщеря ми дали смята работата си за "пропиляване на време" и дали би я заменила за "купончета". Laughing Никой не я е карал насила, а от работа по-готин купон здраве му кажи. На всичкото отгоре и плащат за това.  Mr. Green Аз не мога да "позволявам или не позволявам" каквото и да е на един голям, съзнателен и самостоятелен човек. Вече и пълнолетен. Никой не е в правото да решава вместо теб дали ще работиш или не.  Зле говори за теб ако решенията за твоя живот взимат родителите ти.

Както и да е, аз смятам че ако един пълнолетен човек мързелува и никъде не работи за да изкарва пари,  не е редно да има каквито и да било претенции за глезотии и за "подаръци" във вид на пари. В крайна сметка за мизерията му никой друг освен самия той не е виновен.

# 46
Една идея за подарък от мен. Щерка ми наскоро получи такъв и е невъобразимо щастлива.

Едно ей такова сладурско кученце да се учи да се грижи за някой. Mr. Green

http://www.youtube.com/watch?v=9uuqXXT7VYo

Мопсчето е най-любвеобилното и нелаещо куче на всички времена. Но е малко по-скъпичко от стотина лева.

# 47
Зори Simple Smile, хайде да ти задам малко въпроси, че ми стана смешно...и мъчно...

1. Какво му има на златото? По-голяма класика от него и диамантите здраве му кажи. Интересно какво носят тогава, тенекии и "Сваровски"?
2. Когато майка ти и баща ти едва взимат 1000лв, нормално ли е да се изтипосаш на бала с кола за 100 000лв (наета за 500лв примерно), щото иначе било срамно от другите съученици???

1.Аз не харесвам златото - грозно ми е Tired Обичам да нося сребро и това си е!А и Delusion попита дали все още някой носи злато,т.е. насочи въпроса си към нея Wink
2.За мен не е от значение дали е нормално или не,защото на бал няма да ходя Naughty
3.Не ми е ясно как така реши,че родителите ми едва изкарват 1000лв. на месец Thinking

Към Delusion - окей,не се изразих много ясно!На мен никога не са ми забранявали нищо.Просто когато казах на родителите ми,че искам да работя за да имам допълнителни пари те ми казаха,че ще ми увеличат парите за да не ми се налага да работя.
За тях е недопустимо детето им да работи и да учи едновременно.
Що се отнася до разкрасителните процедури и бюста - харесвам се достатъчно,а от силикон въобще нямам нужда.А глезенето с коли и прочие си е нещо напълно нормално за всеки абитуриент от години.
А и нека не забравяме,че не говоря лично за себе си,а за абитуриентите по принцип Wink Мен тези неща не ме вълнуват,защото по време на бала на съучениците ми,аз ще съм с гаджето на почивка.

Мисля,че прекалено много излязохте от темата,така че като имате въпроси и критики към мен - използвайте опцията за лични съобщения Wink

# 48
След като себе си даваш като образец за абитуриент на когото са му нужни пари а не подаръци, кого друг да обсъждаме освен теб?

Аз лично на теб нито пари бих дала, нито подарък. Какъв абитуриент си след като си решила че на бал няма да ходиш? Човек който не прави сватба, не получава сватбени подаръци.

Май прекалено те глезят родителите ти ми се струва.

Така и не разбрах защо се лиши от бал... Противни са ти съучениците или защото без лимузина, злата и професионални гримьори не можеш?

# 49
Айде стига де  ooooh!

# 50
Зори Simple Smile, не твърдя че твоите родители получават толкова. А че има хора, които взимат толкова а децата им са с безбожни претенции.
И това със скъпата кола е пълна идиотщина...

# 51
Ние ще ходим на няколко абитуриентски тази година. Децата ми са достатъчно близки, за да попитам какъв точно подърък искат - дори предложих да го посочат и да го купим заедно - злато или някакъм друг подарък. Никой от тях не поиска подарък, напротив - пари. Разбира се, ще уважа желанието им. За какво ще ги ползват си е техен проблем. Не ги подценявайте - достатъчно умни са, знаят си интересите и приоритетите.
Относно постовете на Delusion - считам ги за твърде крайни. Как един абитуриент би се сдобил сам с около 2000 лв, с които да си плати разноските по бала? И кога по-точно остава време на едно дете в гимназията да работи? Конкретно на моята дъщеря /учи в езикова гимназия/ едва и остава време да се наспи - училище, подготовка за училище, проекти, допълнителни уроци за изпити за сертификати... и да ходи на работа ooooh!

# 52
2000 лв? Е от къде пък станаха 2000?  Учителите между другото всяка година са по абитуриентски и това с мизерните си заплати. Сигурно не харчат по 2000 за бал. 200 лв за рокля, още толкова за обувки, прическа и аксесоари. Това е целия разход. Закръгли ги на 500 с куверта!

И моята завършва и винаги и е оставало време за работа. За купони и развлечения остава ли? Защото на моята и за това и остава. И за проекти, и за изпити, и за приятели, и за гаджета.... На кого разказваш за какво остава и за какво не? Изпитите между другото си издържа успешно и успешно е приета на избраната програма. А работата си няма намерение да оставя.

На студент в университет му остава време да работи, на един гимназист НЕ?  Shocked Нещо силно преувеличаваш  натовареността на учениците в българска гимназия та била тя и езикова.

Имаси хас да не искат пари като нямат. Сигурно е хипер унизително на такава възраст да искаш на мама и тате джобни. И предполагам че много удобно за родителите да ги манипулират с издръжката.

# 53

И моята завършва и винаги и е оставало време за работа. За купони и развлечения остава ли? Защото на моята и за това и остава. И за проекти, и за изпити, и за приятели, и за гаджета.... На кого разказваш за какво остава и за какво не? Изпитите между другото си издържа успешно и успешно е приета на избраната програма. А работата си няма намерение да оставя.

Евала, дъщеря ти е уникална и единствена  Simple Smile
Предвид уменията и разбирам желанието ти в няколко поста да опишеш колко съвършена и самостоятелна е тя.

# 54
  • на правилното място, в точното време

На студент в университет му остава време да работи, на един гимназист НЕ?  Shocked Нещо силно преувеличаваш  натовареността на учениците в българска гимназия та била тя и езикова.

Имаси хас да не искат пари като нямат. Сигурно е хипер унизително на такава възраст да искаш на мама и тате джобни. И предполагам че много удобно за родителите да ги манипулират с издръжката.
Чета от доста време изхвърлянията за "перфектната" дъщеря. Всичко хубаво на детето, изкарва пари, отличничка, организирана и т.н. всичко каквото се сетиш, само едно се чудя, ти кво го играеш в цялата работа?  newsm78 За бала на детето си ще му подариш шалче и още нещо си? Бала е веднъж в живота, ти тогава за РД нищо не й подаряваш, или я минаваш с кесийка бонбони...
Работата на детето ми в момента е да ходи на училище, даучи и да се подготвя за изпити. За това получава ако щеш го наречи и възнаграждение. Ще му дойде времето да работи и да се прехранва сам, така както сме били и ние. Не ме е било срам, да ме издържат нашите, докато съм учила, не ме е било срам , да получавам много по-големи подаръци от шалче, дори за РД, че и без повод, както и не ме е срам да осигурявам на децата си нужните им неща. Ако за децата си не давам пари, за кого тогава???? Shocked
Може на теб да ти харесва и да го смяташ за гордост, но хайде не нападай всички останали, щото са различни от теб. Радвай се на детето си,ако ти остава време да го видиш, покрай всичките му ангажименти....

По темата - парите са универсални. Но и аз предпочитам подарък, съобразен с желанията и вкуса на детето. Но никой не ме пита. На племенничките си дадохме пари. Предимно носят сребро сега - нещо сребърно е добър вариант! Peace Козметика, но без парфюм. Има доста добри комбинации.

# 55
2000 лв? Е от къде пък станаха 2000?  Учителите между другото всяка година са по абитуриентски и това с мизерните си заплати. Сигурно не харчат по 2000 за бал. 200 лв за рокля, още толкова за обувки, прическа и аксесоари. Това е целия разход. Закръгли ги на 500 с куверта!
По средностатистически данни е толкова - майката на едната абитуриентака, на чийто бал ще ходим е учителка -  от нея имам информацията. Казвам средностатически- явно може и с рокля за 200 лв., както може и да 2000. На моите познати деца роклите са по 800-900 лв. , да не говорим, че купуват и втори тоалет за изпращането в училище, който разбира се е по-скромен. Бижута за 200лв.  - струва ми се, че скоро не сте ходили по магазините. Само обиците, които купих за РД на дъщеря ми - сребърни с цирконийчета, уж Сваровски, струват 145 лв. Ами обувки, чанти, прически, нокти, бельо /знаете ли, че и бельото се купува специално за празника?/. Не, че поддържам подобно разсипничество, но такава е реалността. Такива сме си българите - бедни, ама за празника изтупани като ... Ами, че той един рожден ден за малко дете в детски клуб излиза 400-500 лв, вие за какво говорите.
Как така смесваш понятия - абитуриент и учител? Абитуриента е празнуващият, учителят е гост на празника. Все едно да сравняваш булката и вуйна й. И двете са на празника, ама ролите им са различни. Естествено, че на учителите не им излиза толкова - техните разходи не могат да се сравняват с тези на абитуриентите. Те и куверт не плащат - плащат им го децата обикновено. Не си поръчват луксозни коли, предполага се,че си имат бижута, а не купуват специално за вечерта.

На студент в университет му остава време да работи, на един гимназист НЕ?  Shocked Нещо силно преувеличаваш  натовареността на учениците в българска гимназия та била тя и езикова.

Аха, на студентите им остава време за работа, ама на студентите в Б-я. Дето и на лекции не ходят, дето и ученето им е колкота да се каже, че учат. Тези в чужбина, например, които учат и работят /малкото разрешени часове седмично/ - учат по 10 години, щото каквото и да си говорим - не става две дини под една мишница. Просто зарязват ученето или най-малкото силно изостава.

Искам изрично да подчертая - не говоря за работа през летните месеци, когато не са на училище. Това е повече от препоръчително - да си изкарат сами пари. Но работа в учебно време, за един ученик?! Само в нашето училище ли няма такива? /Питах специално дъщеря ми/.

# 56
azira, сумата, която родителите ще дадат за бала на отрочето си може много, много да варира. Пък с учителска заплата как се дават 2000+ лв. за бал не ми е съвсем ясно...
Това че някой купуват рокли за по 1000лв, не означава, че всички трябва да го правят. Или че рокля за тази сума ще е по-хубава, оригинална, интересна от рокля за 200лв примерно.
Тази безумна показност, която граничи с пошлост по нашите балове за мен е непонятна.
Явно и при това затруднено положение в страната, на никой не му е дошъл акъла да прави малко по-скромни мероприятия.

# 57
Каквото и да си говорим, за България да си ученик и да работиш - е трудно.
И аз имах съученици, които работеха, докато бяхме в техникума, но да не мислите, че са намерили работа по обява?
Не, работеха във фирмите на близки и познати, с нерегламентирано работно време, получаваха минимална заплата.
Интересно ми е кой ученик ще си намери свястна работа, без да му пречи на сън и почивка, без строго работно време (освен ако не е някъде само за събота и неделя, но къде ли ще е това място)...
За университета е малко по-различно, защото там съществува възможност да си направиш програмата така, че да не пропускаш нищо...

П.П. А за баловете и подаръците, които крещят "Аз съм голямо гъзе!" - не ми се говори...

# 58
И аз предпочитам на детето ми да подаряват пари за абитуриентската, дори и на 10-20 лв. ще се зарадва. Когато ходим на абитуриентска също питам и ми казват, че искат пари. В България е така. С парите ще си плати билетите и таксите по пробни изпити, хотела, може да си купи и лаптоп или каквото си поиска. Вярно, че и споменът е важен, но така пак цял живот ще помни хората, които са му помогнали в този момент.

# 59
azira, сумата, която родителите ще дадат за бала на отрочето си може много, много да варира. Пък с учителска заплата как се дават 2000+ лв. за бал не ми е съвсем ясно...

Прави ми впечатление, че дори хора на по една заплата правят и невъзможното, за да подготвят бала на детето си. Моята приятелка учителка е изключение, тя не разчита само на заплатата си , има си и мъж /с бизнес/ все пак.

На нас догодина ни предстои абитуриентски бал,  и ако не се притеснявам толкова от самата подготовка - детето ми не е супер претенциозно, и считам че в голяма степен прави разумен избор, все повече се притеснявам от събирането на роднините за празника. Тази масова практика да се наемат заведения, да се кани цялата рода не ми е по вкуса. Ами то - една малка сватба става. Надявам се щерката да не държи на тази част от празника.

Общи условия

Активация на акаунт