Фетална ехокардиография - защо, кога, къде?

• 346 042
  • 844
  •   1
Отговори
# 150
leonia,за да направиш ФЕКГ е нужно първо да си запишеш час .И не съм съгласна,че е добре първата ФЕКГ да се прави в 28 тя се прави м/у 21-24 г.с Тогава плода е по малък и специалистът вижда по обстойно органите .Ако се наложи се прави и в 32-33 Успех Peace Това го пиша от личен опит.

# 151
Здравейте,
Благодаря на mimentzeto  и diana_val4eva  и за отговорите.
Тъй като звънях на няколко специалисти за запазване на час се бях притеснила, че ще пропусна подходящото време. Успях да си запазя час за следващата седмица, така че -  чакам прегледа и се надявам всичко да е наред.

# 152
Здравейте,
Бременна съм в 11 г.с. и 4 дни. Днес бях на ранен скрийнинг в МЦ "Св. Петка" при д-р Янкова. Всички измерени параметри са в норма (нухална гънка 1мм, наличие на носна костица, CRL 45 mm), нисък риск за тризомия 21, 18 и 13 (съответно 1:9304, 1:5819 и 1:11941). Единственото притеснително, което бе установено, е "Дуктус венозус Доплер: абнормен(обратен кръвоток)". Д-р Янкова ми препоръча фетална ехокардиография, но тъй като дотогава има доста време, а аз се притеснявам, бих искала да попитам доколко това е индикация за сърдечен проблем. Сърдечният ритъм също е в горната граница на нормата - 176 удара/мин., но видях, че сте писали, че това е нормално за този срок на бременността. Не зная доколко има връзка, но е изчислен и риск за ранна прееклампсия 1:921 и за прееклампсия по всяко време на бременността 1:118.
Моля Ви за коментар и предварително благодаря за отговора!

# 153
Здравейте,аз съм нова тук,искам да попитам.Днес бях на ФМ доктора ми каза че някаква гънка  е 2,8мм,и трябва да си направя БХС в София защото има съмнения за Даун.Моля ако може да ми помогнете с някакъв отговор поне за момента,притеснявам се страшно много.Благодаря предварително.

# 154
Здравейте,аз съм нова тук,искам да попитам.Днес бях на ФМ доктора ми каза че някаква гънка  е 2,8мм,и трябва да си направя БХС в София защото има съмнения за Даун.Моля ако може да ми помогнете с някакъв отговор поне за момента,притеснявам се страшно много.Благодаря предварително.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=551686.240 - ето тук може да попиташ, момичетата са минали по този труден път...
Стискам палци всичко да е наред с бебчо! Praynig

# 155
Благодаря от сърце,вече писах в темата ще чакам с нетърпение някакъв отговор.Благодаря и за пожеланието,толкова много искаме това детенце.

# 156
И аз днеска си записах час при доц.Павлова за другата седмица.В 20 г.с. съм сега. Simple Smile

# 157
Здравейте и от мен! Аз искам да попитам за компетентно мнение. В 22-ра седмица съм, онзи ден си направих фетална и като цяло се видя, че плода няма видими малформации. Но малко ме поуплашиха, тъй като има само една пъпна артерия (принципно трябва да са две). В момента пак казвам тегло, развитие - всичко е нормално, но пък ме предупредиха, че може да се появят сърдечни малформ. в по-късен период от бременността. Кога е добре да се направи ФЕ в моя случай?

# 158
firehope , съвсем не съм специалист, но за съжаление май отдавна няма компетентни мнения във форума (поне аз отговор не получих отпреди 11 седмици)  Confused. На твое място бих се обадила в някой от центровете, където правят ФЕ, и бих се посъветвала с тях как да процедирам в случая. Иначе, в случай че не си направила, точно сега е моментът за ФЕ (22-23 седмица, доколкото знам, е оптимално). Там със сигурност ще ти кажат какво проследяване е необходимо оттук нататък. Записването обикновено става доста предварително, но предполагам, че ако помолиш и обясниш проблема, няма да те върнат. Успех и спокойствие, доколкото е възможно   bouquet

# 159
Благодаря за съвета nouvelle_vague Wink)))...принципно и аз мислех да с еобадя и аз знам, че сега е най-подходящото време попринцип за такъв тип изследване...но това е че в моя случай в момента нищо няма да се види, засега всичко в развитието е наред и няма индикации за наличие на малформации. Та принципно ми казаха, че трябва в по-късни седмици да се прегледам, ама не ми акзаха кога точно...абе мани тука в бг е така, казват ти едно, ама другите 3 ги пропускат Wink)))...пък и щом не отговарят тук лекарите, най-добре наистина да се обадя в центъра Wink)))

# 160
firehope,обади се в 3 градска и си запиши час при д-р Маринов!Няма да съжаляваш Peace

# 161
firehope, наистина Трета градска е мястото. Иначе аз, докато проучвах въпроса, се бях спряла на две имена - доц. Томова и д-р Велковски. В крайна сметка бях при доц. Томова, но те така или иначе са в отпуск целият център в момента. Иначе за д-р Велковски знам, че преглежда както в Трета градска, така и в МЦ "Св. Петка" (там 100% ще е по-скъпо, но имат много добра апаратура, а и в случай че няма часове за Трета градска, в центъра ще е може би ще е по-малко натоварено). Пиша ти това, за да имаш варинати все пак  Simple Smile Иначе аз при д-р Велковски не съм ходила и нямам лични впечатления, така че може би е по-добре да се довериш на roni.k  Simple Smile
Другото, което се сетих, е, че на нас за проблема в кръвотока в 11 г.с. ни препоръчаха освен ехокардиографията, също и проследяване на развитието след 30 г.с. - да не се получи някакво забавяне на растежа. Не знам дали има много общо с твоя казус, но пък може и да има връзка с кръвоснабдяването и при вас да е подобна ситуацията  newsm78 Ако питаш мен обаче, отивай сега на ФЕ, щом не си я правила. Все пак на ФМ не те гледат специалисти кардиолози и това си е друг преглед. Най-малкото ще си осигуриш спокойствие и възможност да зададеш всичките си въпроси на когото трябва  Simple Smile

# 162
Да дам отчет,днес бях на преглед и всичко е в норма Grinning.Успех на всички  Hug

# 163
Иначе за д-р Велковски знам, че преглежда както в Трета градска, така и в МЦ "Св. Петка" (там 100% ще е по-скъпо, но имат много добра апаратура, а и в случай че няма часове за Трета градска, в центъра ще е може би ще е по-малко натоварено).
И на двете места цената е поносима в 3 градска 60 лв първи преглед ,40 лв втория  Св .Петка е 70 -80 лв. първия .Апаратурата и в двата кабинета е на ниво и еднаква eace:

# 164
Иначе за д-р Велковски знам, че преглежда както в Трета градска, така и в МЦ "Св. Петка" (там 100% ще е по-скъпо, но имат много добра апаратура, а и в случай че няма часове за Трета градска, в центъра ще е може би ще е по-малко натоварено).
И на двете места цената е поносима в 3 градска 60 лв първи преглед ,40 лв втория  Св .Петка е 70 -80 лв. първия .Апаратурата и в двата кабинета е на ниво и еднаква eace:
В 3 градска за първия преглед ми взеха 60 лв,а за втория-30 лв.И двата прегледа ми бяха при д-р Маринов.

Общи условия

Активация на акаунт