Отговори
Това е копие на текста на писмо изпратен до министъра на здравеопазването, директора на дирекция "Правна"в МЗ и директора на дирекция "Връзки с обществеността" в МЗ, след като ни бе отговорено, че децата родени преди 01.02.2010 г. няма да бъдат ваксинирани с безплатна ваксина "Синфлорикс" против пневмококови инфекции:

"Здравейте,

Казвам се Станимир Стоев от гр. София и съм родител на момиченце, родено на 25.01.2010 г. На 11.05.2010 г. на дъщеря ми беше поставена безплатна ваксина „Пентаксим”, съгласно Имунизационния календар на Република България. На въпроса ми кога ще бъде поставена ваксина срещу пневмококови инфекции, от страна на педиатъра ми беше отговорено, че съгласно указания от РИОКОЗ - София, тази ваксина ще бъде поставяна безплатно само на децата родени след 01.02.2010 г.
Днес на 11.05.2010 г. се свързах с РИОКОЗ - София, от където ми беше отговорено,че съгласно указания дадени ми от Министерство на здравеопазването (без да могат да ми отговорят от коя дирекция), действително безплатната ваксина срещу пневмококови инфекции се полага единствено на деца родени след 01.02.2010 г.Обадих се в Министерство на здравеопазването, от където служителка на ведомството ме помоли да се обадя на тел. 9301-211, от където да ми дадат подробна информация. Разговарях със служителка отговаряща на този телефон, която ме уведоми, че тъй като „НЯМА ПАРИ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА” е взето решение ваксината срещу пневмококови инфекции да е безплатна само за децата, които сега навършват два месеца, без да ми посочи правно основание за това. Разговарях по телефона и с директора на Дирекция „Правна” г-жа Мирела Анастасова, както и с г-жа Невена Цветкова - старши юрисконсулт от Отдел „Нормативно регулиране на общественото здраве”. Госпожа Цветкова се съгласи, че съгласно нормативните документи няма такова деление на децата и ме помоли да задам въпроса си писмено, тъй като не е запозната с такъв проблем и не може да ми отговори към този момент.
       Тъй като аз съм юрист искам да представя на Вашето внимание няколко текста от Наредба № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България (Издадена от Министерството на здравеопазването), Обн. ДВ. бр.45 от 31 Май 2005г., изм. ДВ. бр.82 от 10 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.5 от 18 Януари 2007г., изм. ДВ. бр.106 от 14 Декември 2007г., изм. ДВ. бр.57 от 24 Юли 2009г.:
       1. Съгласно чл. 2, ал.1 от тази наредба – „ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ планови имунизации и реимунизации са тези срещу туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, рубеола, вирусен хепатит тип В, хемофилус инфлуенце тип В(ХИБ) и ПНЕВМОКОКОВИ ИНФЕКЦИИ”. -(Изм. - ДВ, бр. 57 от 2009 г., в сила от 01.10.2010 г.).
   Съгласно ал.2 – „Задължителните планови имунизации и реимунизации се извършват съгласно Имунизационния календар на Република България (приложение № 1)”
   2. Съгласно Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) „Имунизацията се счита за завършена при:
1. три приема комбинирана петкомпонентна ваксина срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш с ацелуларна компонента, хемофилус инфлуенце тип Б или съответните ваксини - инактивирана полиомиелитна ваксина, ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш с ацелуларна компонента и конюгирана ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип В;
2. ТРИ ПРИЕМА КОНЮГИРАНА ВАКСИНА СРЕЩУ ПНЕВМОКОКОВИ ИНФЕКЦИИ.”.
3. Съгласно Параграф 13, ал.1 от Преходните и заключителни разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №15 за имунизациите в Република България (ДВ, бр.57 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) - Задължителните имунизации и реимунизации на лицата срещу хемофилус инфлуенце тип В и ПНЕВМОКОКОВИ ИНФЕКЦИИ от лечебните заведения ЗАПОЧВАТ ОТ 1 АПРИЛ 2010 г.
4. Съгласно Имунизационен календар на Република България (Приложение №1 към чл.2, ал.2 от Наредбата) през втория, третия, четвъртия и дванадесетия месец се поставя „КОНЮГИРАНА ПНЕВМОКОКОВА ВАКСИНА”.

Въпроса ми в тази връзка е:
На какво основание служители на Министерство на здравеопазването отказват да изпълняват задължителните норми на Наредба № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България, отнасящи се до задължителните имунизации срещу пневмококови инфекции и на какво основание разделят децата на такива родени преди 01.02.2010 г. и НЯМАЩИ ПРАВО на безплатен прием на ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНА срещу пневмококови инфекции и на такива родени след 01.02.2010 г. и ИМАЩИ ПРАВО на безплатен прием на ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНА срещу пневмококови инфекции, след като никъде в Наредба №15 за имунизациите в Република България няма такова деление.
Искрено се надявам, че ще бъдат взети мерки това недоразумение да бъде отстранено, да отпадне разделянето на децата на родени преди 01.02.2010 г. и след тази дата, както и те да бъдат имунизирани безплатно със задължителните ваксини, съгласно изискванията на Наредба № 15 за имунизациите в Република България.
Очаквам Вашия отговор, като предварително Ви благодаря.

С уважение: Станимир Стоев
"

При предоставен отговор отново ще го кача във форума

# 1
Хм, за тази ваксина чувам за 1 път newsm78 От кога е влезнала в задължителния имунизационен календар? Нашата педиатърка дори и не ми я е споменавала като вариант над който да помисля...

# 2
Става въпрос за ваксината "Синфлорикс", която се поставя заедно с "Пентаксим"

# 3
  • Шумен
Боже що за хора са това ?Те нямат ли деца тези управници ?!?Просто не доумявам ?Ние не сме слагали Пентаксим...миналия месец сложихме тази по здравна каса която имаше ...сега незнам ...понеделник ще ходим .
Дано скоро разрешат този проблем с ваксините ,че ставаме за посмешище на цял свят!!!

# 4
roxandra не знаех, че е задължителна тази ваксина, че пък и МЗ да я е поело безплатно, но в събота съм на консултация и ще разпитам.... Peace

# 5
  • Mediterraneo
Аз пък се радвам, че няма да ни я слагат. Не искам повече ваксини за децата си.

# 6
Това е Наредба № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България. Приложение №1 представлява  Имунизационния календар на Република България, в който са задължителните ваксини, а в приложение №2 са препоръчителните.
 Simple Smile

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135504228

# 7
Аз пък се радвам, че няма да ни я слагат. Не искам повече ваксини за децата си.

Абсолютно съм съгласна!  newsm10

# 8
  • Sofia
Много благодаря на бащата, изпратил запитването и с нетърпение чакам отговора!

# 9
на нас ни я поставиха безплатно, подписах се на някакъв документ за това

# 10
И аз сега чувам за тази ваксина.До кой месец се поставя?Моето момиченце е на 5 месеца мога ли сега да я поставя?Ние не сме слагали Пентаксим, а Инфанрикс.Този Пентаксим стана безплатен за всички деца ли?Бях чула че ще е безплатен само за родените след 01.04.2010г.

# 11
iraikova правилно си чула за пентаксим-а. Същото важи и за Синфлорикс (пневмококовата) за всички деца на възраст 2 и помалко месеца към 1.04.2010 и за всички родени след тази дата. А ако искаш можеш да поставиш Синфлорикс на дъщеричката си, но срещу заплащане, а една инжекция струва 160лв. и според листовката при вас ще са необходими 3 приема пез месец и после още една бустер доза, а ако изчакаш с решението си докато навършите 7 месеца може да минете и с 2 +1 бустер, но все пак е нужен консулт и преценка на педиатъра на детенце. Ние сме си поставили пентаксим, сега обмислям кога да поставим и Синфлорикс-а, естествено като си го закупим от аптеката, но съм твърдо зад мнението на този баща и чакам да видя какъв ще бъде отговора, който ще получи.

# 12
  • София
Поздравления за писмото! Изпреварили сте ме. И аз имах не един, а много телефонни разговори със служители като в МЗ, така и в НЗОК и бях в процес на обмисляне на подобно писмо. Радвам се, че юрист го е писал, тъй като аз едва ли щях да се справя толкова добре, а и като гледам бебчето си не разполагам с необходимото време за подробно запознаване с нормативната уредба, но имам необходимото желание, провокирано от невероятното безхаберие и зле свършена работа от лекарите и институциите в сферата на здравеопазването.
Ще следя темата с интерес. Готова съм да помагам за защитаване на правата на нашите деца, на нашите права!!!

# 13
И аз си мислех, че тази ваксина е безплатна и за децата родени януари, поне така говорихме с педиатърката. Дори сме се разбрали вече като свършим пентаксима да започнем нея. Ми какво да ви кажа недоумици колкото щеш в България, вече  нищо не ме учудва.
П.С. мисля че ваксината струва около 140 лева в аптеките  Peace

# 14
  • София
Меко казано възмутително е...

Общи условия

Активация на акаунт