Отговори
# 30
Това е отговора от Министерство на здравеопазването, който получихме:

"Уважаеми господин Стоев,
Благодарим Ви за подаденият сигнал в МЗ относно прилагането на ваксината срещу пневмококови инфекции, като Ви информираме следното:
Измененията в Имунизационния календар на Р. България обнародвани в ДВ бр.57от 2009 г., с които си въвежда задължителната имунизация и реимунизация срещу пневмококови инфекциивлизат в сила от 1 януари 2010 г. /#2 от предходните и заключителни разпоредби на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 15 за имунизациите в Р. България/.
Следователно всички деца, родени след 01.01.2010 г.подлежат на задължителна имунизация срещу пневмококови инфекции.
Вашата дъщеря, която е родена на 25.01.2010 г. също следва да бъде имунизирана.
Уверяваме Ви, че МЗ вече е разпоредило тази ваксина да се прилага на всички деца родени след 01.01.2010 г.
Д-р Т- Каменова, нач. отдел "Противоепидемичен контрол"

Simple Smile

# 31
Много хубаво, но защо така разделят децата?!?!?!?! Синът ми е роден през декември 2009 и няма право на Синфлорикс? А ваксината изобщо не е евтина! За Пентаксима май и педиатрите още не са наясно...днес бяхме при нашата лекарка и каза, че трябва да си го купим... оборих я и във вторник ще бием третия прием Praynig В крайна сметка живеем на много странно място, наречено държава.... Sick

# 32
  • Sofia
И аз съм много възмутена, че така разделят децата! Все пак тя се слага до 23 месечна възраст и можеше да обхване и нашите деца, родени 2009 г. И точно тази ваксина /Синфлорикс/ е доста скъпа.

# 33
Дано наистина започнат, защоти мойто педи днес каза, че засега остава само за родениет след 01.02.2010.На 04.06 сме на консултация и пак ще питам.

# 34
Привет, и в нашия случай сме пред свършен факт, на 13 май Божидар го ваксинираха за 3я прием със Синфлорикс-платен, защото към онзи момент педиатърката твърди, че е важала  първата наредба на РИОКОЗ за децата, родени  преди февруари 2010 да не е безплатен и аз знаех,че е така, но не бяхме сигурни и не платих на момента, но онзи ден след като й занесох парите, тя не ми даде документ срещу тях и искаше да ми разпечата наредбата,за да се убедя....след това вече прочетох за вашия протест и официалното изявление от МЗ на 19 май. Съобщих й и тя каза, че и те били жертва също както  и ние пациентите и евентуално можела да ми върне парите, за да я закупя аз и да им възстановя бройката....Спомена също така,че това за Превенара (че със Синфлорикса не били взаимнозаменяеми) го пишели нарочно, за да си допродадат останалите бройки, разбира се, че Синфлорикса е по-добрата 11-валентна ваксина и може да се продължи с нея.
НО смятам да изискам фактура и да си търся правата, дано и другите майки се активизират в тази насока...hug:  bouquet

# 35
Побутвам темата,защото не искам да пускам нова, а ме интересува има ли други родители, които са си заплатили ваксината Синфлорикс този месец и смятат да си търсят правата/да си възстановяват разходите до тук, включително и за закупени ваксини Пентаксим.

# 36
  • Mediterraneo
Аз не съм плащала за Синфлорикс, но днес нашата педиатърка каза, че за моето януарско бебе не се полага тази ваксина по ЗК... И съответно сложихме само Пентаксим.

# 37
  • София
Родени сме на 02.01.2010 и педито ми каза че не ни се полага-Синфлорекса....а тук прочетох друго....Днес пак ще отида да попитам... Sad

# 38
  • Sofia
Със сигурност е безплатен Синфлорикс за вас.

# 39
magitobg1 дъщеря ми е родена на 5.01 и вчера ни сложиха 1-вия Синфлорикс безплатно Peace Педиатрите трябва да са получили указания за това от ХЕИ(поне моята е )

# 40
  • София
Егати,Педиатрите,днес нашия ми каза че не е вярно че всички януарски бебета нямат право на ваксината Sad

# 41
http://www.mh.government.bg/News.aspx?lang=bg-BG&pageid=401& … 3&newsid=2925

Относно въвеждането и прилагането на двете нови ваксини  /Pentaxim  и Synflorix/ МЗ напомня, че на безплатна имунизация с петкомпонентната ваксина с търговско наименование Pentaxim /Пентаксим/ подлежат всички деца, родени от м. януари 2010 г.. Най-ниската възраст, от която се прилага тази ваксина е от втория месец след раждането. Осигурена е и безплатна ваксина за децата, които подлежат на втори и трети прием, както и на тези подлежащи на реимунизация /родени през 2009 г./, при спазване на 12-месечният минимален интервал между 3-ти и 4-ти прием.

На безплатна имунизация с ваксина срещу пневмококови инфекции с търговско наименование Synflorix /Синфлорикс/ подлежат абсолютно всички деца родени от м. януари 2010 г.
Я вземи се обади в риокоз за корупция #Cussing out
Да им се незнае и неинформираните лекари значи направо се вбесявам като се правят на луди ей #2gunfire

# 42
  • Once there was a Hushpuppy...
Ние сме слагали само Пентаксим - платена разбира се. Това няма значение сега де, но въпроса ми е дали реимунизацията след 1 годинка е пак 3 пъти или само еднократно?
Също ми е трудно да разбера, дали Синфлорикс е задължителна....моля, ако някой знае със сигурност, да каже. Ще съм благодарна. Не че се натискам да я слагаме...

# 43
Също ми е трудно да разбера, дали Синфлорикс е задължителна....моля, ако някой знае със сигурност, да каже.

И мен живо ме вълнува, това че е безплатна, означава ли, че е задължителна???

А и нашата педиатърка твърди, че безплатна за родените от февруари, а за януари не е.

mamamecana, реимунизацията с Пентаксим е с една доза, по време на втората година от живота. Виж тук Peace.

Последна редакция: пн, 12 юли 2010, 15:55 от _valkiria_

# 44
  • Once there was a Hushpuppy...
_valkiria_ - благодаря за отговора. И без друго не ми се иска да му слагам повече каквито и да било ваксини.....ама няма как. Поне задължителните. Синфлорикс, мисля да не я слагам, освен ако не ме задължат. Но, според нашата педиaтърка беше пожелателна, защото ме пита дали искаме, че струвала към 160лв.

Общи условия

Активация на акаунт