Листопад (Yaprak dökümü) - ТЕМА 29

• 37 609
  • 728
  •   1
Отговори
# 360
  • Пловдив
Знаете ли какво открих съвсем случайно? бащата на Мустафа Кемал Ататюрк се е казвал Али Ръза. И започвам да се запитвам, дали пък Решат Нури Гюнтекин, в порив на националистически чувства и преклонение пред този наистина достоен Турски държавник Мустафа Кемал Ататюрк не е кръстил главният герой на Листопад точно на името на Ататюрковият баща.
Знам че това е доста в страни от същината на темата, но съвсем случайно направих аналогия със бащата на Ататюрк и екранният герой Али Ръза Текин. Само забележете коя книга и кой автор на Мустафа Кемал Ататюрк е била любима.
И странното е, че като кеширам в гугъл Али Ръза Ефенди, излизат геройте от Листопад а не бащата на Ататюрк.

Цитат
Великият турски генерал, политик и държавник Мустафа Кемал Ататюрк е роден през 1881 г. в Селяник (Солун, днешна Гърция), в семейството на Али Ръза Ефенди (Ali Rıza Efendi) и Зюбейде Ханъм (Zübeyde Hanım).

Любимата му книга е “Чучулигата” (Çalıkuşu), чийто автор е Решат Нури Гюнтекин (Reşat Nuri Güntekin);
А явно фамилията на листопадския Али Ръза идва от фамилията на самия автор - Решат Нури Гюнтекин  newsm78

# 361
Grozdanka newsm51
Е, сега баба ви Дартанян блесна с цялата си прелест. newsm03

Страхотно, направо тръгвам на рокерски събор с Левент!!!!!
Хайде, завиждайте!

Ледената кралица
Гениално откритие, мисля, че си права!! Peace Peace

# 362
 smile3532 Ние сме на различни етажи, мога и по два дена да я виждам, ама не че ми е минавала мисълта да я не гътна в басейна Joy Даже Джавка е по-голямо зло, зашото е постоянно ходеща и подвижна, а моята вече е в инвалидна количка.

# 363
  • В тъмната гора.
Али Ръза ефенди вкъщност преведено е господин Али Ръза...нищо повече.
А Зюбейде ханъм е госпожа Зюбейде.

# 364
Grozdanka newsm51
Е, сега баба ви Дартанян блесна с цялата си прелест. newsm03

Страхотно, направо тръгвам на рокерски събор с Левент!!!!!
Хайде, завиждайте!

Гледай да не останеш без блузка на тоя мотор, че ми се чини, че си леко облечена moresmile

# 365
Дартанян ако искаш и в кош може да качиш някой друг пич Grinning Grinning Grinning
Ледената кралица ако можеш да го направиш по-добре, че аз не съм добра в колажите Simple Smile

# 366
Гледай да не останеш без блузка на тоя мотор, че ми се чини, че си леко облечена moresmile

Тя май май сама ще я захвърли блузата Grinning

Ще ти пратя по-голям вариант на пощата.

# 367
Grozdanka , добра си, добра си, дори много,
ще си съхраня снимката!! Hug Hug
tzarina , блузката ми е предвидена за Левент, той ще я оцени по достойнство!
Само че наистина ме изтипосахте, та сега всички ще видят как се домогвам до Левент. Ферхи ще ми оскубе перушината. ooooh!
Обаче аз няма да се дам   fight
А в коша бих качила Джем и никой друг Naughty Naughty

Последна редакция: нд, 16 май 2010, 00:50 от Dartanian

# 368
Момичета, отивам да  smile3524, а вие се возете колкото и с когото щете newsm01

Тя май май сама ще я захвърли блузата Grinning

То ще се чуе, нали знаеш, селото не е голямо smile3533

# 369
Али Ръза ефенди вкъщност преведено е господин Али Ръза...нищо повече.
А Зюбейде ханъм е госпожа Зюбейде.

Искам да кажа, направи ми впечатление, че бащата на Ататюрк и екраният герой са Али Ръза. А любимият му автор е Решат Нури Гюнтекин. Знам че това няма никакво значение това съвпадение, но ми стана изключително интересно около тези неща. Извинявам се ако отклонявам темата не накъдето трябва, но все пак наистина съвпаденията са ми странни.
А и във филма Ахмед постоянно нарича Али Ръза Текин г-н Али Ръза.
Явно имат някаква връзка автор и политик. Но има ли все пак значение, филма си е стойностен и го гледам с огромен интерес.

# 370
Един път е случайност, втори път - съвпадение, но ако и трето нещо намерите вече не е Simple Smile

И аз лягам, че стана време за сънища.
Лека нощ на всички листопадци и да сънувате, че се возите на мотор с любимия си герой Grinning.

# 371
  • В тъмната гора.
Във филма Ахмед го нарича Каймакан ефенди, т.е каймаканин-областен управител. Господин областен управител.
Бей и Ефенди се превеждат като господин, но ефенди е по-висока титла. Жена също може да се нарече ефенди, а също така и ханъм, байан също.

# 372
  • Пловдив
Дартанян ако искаш и в кош може да качиш някой друг пич Grinning Grinning Grinning
Ледената кралица ако можеш да го направиш по-добре, че аз не съм добра в колажите Simple Smile
Не се подценявай, получило се е много добре  Peace
А Дартанян - ако качиш в коша и Джем, тогава горко ти - не само Ферхунде ще ти скубе перушината, ами ще си има за подкрепление и Неджля  Laughing Laughing Laughing

# 373
Абе, я  аз да си лягам до моя Левент, да не стане някой сакатлък!  luvbed
Лека нощ, беше ми много приятно с вас! Hug Hug

# 374
  • Пловдив
Лека и от мен!  smile3524

Общи условия

Активация на акаунт