Майчинството счетоводно - 30

• 40 463
  • 755
  •   1
Отговори
# 75
  • Burgas
Отново имам въпрос!Мъжът ми беше в отпуск по бащинство или както там се води - 15 дни след раждането на детето ни от 9.01 2010.но все още не му е изплатен,както и един болничен от 15.02 до 28.02. От фирмата му казват,че необходимите документи са подадени,но... май месец е вече! Та въпросът ми е мога ли аз да се обадя в НОИ да питам (Тъй като той е на работа от 8 и се прибира в 20 ч.)?

По принцип това е лична информация ине би следвало да кажат на Вас. Зависи на какъв служител ще попаднете. Най-добре е да се извади ПИК и да се проверява в Интернет. Не сте ли получили някакво писмо?
Не сме извадили ПИК,защото за пръв път ползва болничен ,не се е налагало да правим някакви справки въобще.Писмо не сме получавали.

# 76
Аз правя тук разни сметки и търся варианти за мен от където ми излизат няколко въпроса.
Една или половин година трябва да имам трудов договор на зад за да ми върви майчинство и болничен? И ако съм работила по трудов договор повече от една година, но с прекъсване дали се признава или трябва да е непрекъснат? Парите за платен отпуск кой ги плаща - държавата или фирмата? Колко време може да се получават пари от платен отпуск и колко с болничен? Ако не се осигурявам, после 2 години ли ще получавам 240 лева? Ако се осигурявам една година ли ще взимам пари от тези осигуровки и една година отделно 240 лева?

# 77
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,искам да попитам нещо,предстои ми да се запиша на борсата и не съм бременна,но въпроса ми е,при бременност,тъй като нямам познати,с фирми за да ме осигуряват има ли вариант при,който да се осигурявам като лице на свободна професия и имам ли право на майчинство и за колко време ще е,въобще имам ли някакъв вариант освен майчинство по трудов договор или социално майчинство само за 1 година?Иначе си имам доста трудов стаж
и още един въпрос ,ако може-в момента съм болнични,но като се върна ще ме съкратят,ако през времето на болничния,фирмата е минала на 4 часа,това ще се отрази ли на обещетението за съкращение,след като аз лично не сам подписвала за 4 часов работен ден?Искрено се надявам да ми отговорите,защото не ми се иска да ме излъжат!
Моля,някой да ми отговори,защото утре трябва да отида във фирмата Sad

Осигуряване като свободна професия също важи за обезщетения , но трябва реално да осъществяваш такава дейност и да имаш реализиран доход. Иначе самоцелно осигуряване без такава дейност мисля, че не е възможно.

Ако сте на индивидуални трудови договори, то всяка промяна в твоя договор става само с писмено съгласие от твоя страна, т.е. трябва да подпише допълнително споразумение.

smileme:

Една или половин година трябва да имам трудов договор на зад за да ми върви майчинство и болничен? - за обикновен болничен - 6 месеца, за болничен за бременност и раждане - 12, но през живота ти, а не непосредствено преди ползването на такъв отпуск.
И ако съм работила по трудов договор повече от една година, но с прекъсване дали се признава или трябва да е непрекъснат? - осиг. стаж се зачита, независимо дали е прекъснат или не
Парите за платен отпуск кой ги плаща - държавата или фирмата? Колко време може да се получават пари от платен отпуск и колко с болничен? - възнаграждението за платен отпуск е за сметка на работодателя; платеният отпуск е 20 работни дни за една календарна година; обикновен болничен еднократно от един лекар се дава за не повече от 7 дни; от ЛКК - до 6 месеца за една година.
Ако не се осигурявам, после 2 години ли ще получавам 240 лева? - ако не се осигуряваш имаш право само на социална помощ в размер на 100 лева и то ако доходът на член от семейството е до 350 лева на месец.
Ако се осигурявам една година ли ще взимам пари от тези осигуровки и една година отделно 240 лева?
Ако се осигуряваш 410 дни ще получаваш обезщетение на база осиг. ти доход и до навършване на 2 години от детето - 240 лева

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 18:21 от AnMary

# 78
Много благодаря за отговора.

# 79
Здравейте,момичета! Искам да попитам тези,които са запознати с новите текстове за платения годишен отпуск! Септември месец ми свършва майчинството,но аз съм учителка,а при нас не разрешават платен отпуск в учебно време! Кога мога аз да използвам полагащия ми се отпуск? Скоро разбрах,че няма закон,който да забранява платен отпуск в учебно време...благодаря ви предварително за отговорите!  Peace  Hug

# 80
  • на североизток
Благодаря за бързия отговор на LADY BRINE  bouquet
А за тези, които са в подобна на моята ситуация ще кажа какво ми обясниха днес в НОИ(най-после се престраших да отида да попитам Simple Smile)
Значи...тъй като излизам в майчинство преди завръщането на титуляра, ще имам право на парично обезщетение в рамките на 410дни, НО... от момента, в който титулярката се завърне на работа няма да ми се зачита трудов стаж! А когато изтекат тези 410 дни трябва да ме назначат някъде на работа, да поработя ден-два, за да мога да ползвам отпуск за гледане на дете до 2 години. Иначе оставам безработна и от борсата се полага крупната сума от 120лв/месец Laughing(ако не се лъжа)
Вариантите, които ми предложиха за да ми върви трудовия стаж са или да се самоосигурявам, или да бъда назначена по втори трудов договор преди да изляза по майчинство...Но тук всеки сам си избира по-малкото зло, така да се каже Wink
 Надявам се да съм била полезна на някого с тази информация!

# 81
  • на североизток
Здравейте,момичета! Искам да попитам тези,които са запознати с новите текстове за платения годишен отпуск! Септември месец ми свършва майчинството,но аз съм учителка,а при нас не разрешават платен отпуск в учебно време! Кога мога аз да използвам полагащия ми се отпуск? Скоро разбрах,че няма закон,който да забранява платен отпуск в учебно време...благодаря ви предварително за отговорите!  Peace  Hug

Здравей Детелина!
Аз също съм учителка и това, което знам е че тази колежка, която замествам също септември месец и свършва майчинството, но се е договорила с директорката да си вземе и отпуските, които са се натрупали за две години, и то без да се налага да се връща реално на работа. Така че, едва ли има закон, който да ти забрани да си ползваш отпуските, даже обратното-нали точно това се говори напоследък по медиите, че даже едва ли не ще ни задължават да си използваме отпуските веднага след връщането от майчинство, за да не се налага да ни ги наплащат.
Всичко е въпрос на договорка, според мен!

# 82
Здравейте!
Надявам се да пиша в подходящата тема Simple Smile
Моля за съдействие по следния казус - предстои ми започване на работа в чужбина към МВнР. Съпруга съм на дългосрочно командирован и аз се осигурявам на осн. на чл. 4, ал. 7 от КСО от началото на 2010 г. като второ лице.  Предстои ми започване на работа от 1ви юни по трудов договор при РЗ 240 лв. и съответната сума за командировъчни. Въпросът ми е - в случай на бременност как ще бъде изчислена сумата за майчинството - на база на заплатата или на база заплата и командировъчни? Ако е само на база заплата, има ли възможност да продължа и с вноските за самоосигуряване или двете са несъвместими? Всъщност, има ли някакъв вариант, при който ще мога да вземам по-голямо майчинство? За протокола - до края на миналата година и въобще последните 5-6 години съм работила на ТД в БГ при максимален размер на осигуровките - винаги съм държала на абсолютното спазване на законите, както от моя страна, така и от страна на работодателите ми.
Но сега май ще се окаже, че при все вноските, които съм правила и цялята си изрядност в крайна сметка ще получавам някаква сума, изчислена на мин. РЗ. Не може да няма друг начин, така че, наистина ви моля за съдействие.
Предварително благодаря!

# 83
  • Варна
Искам да попитам, в момента сзм в отпуск по майчинство zа отглеждане на дете до 2 години, но разбрах, че пак съм бременна. По принцип работя в голяма фирма. Но в момента те не могат да ме осигуряват на висока сума, не и такава, каквато би ме устроила. Мога да се осигурявам взв фирмата на мъжа ми  за периода от 6 месеца, който ми остава до второто майчинство. Мога ли в основната фирма, в която работя, да полzвам неплатения отпуск zа отглеждане на дете до 8 години (6 месеца), реално 2/те години още не са ми изтекли по предходното майчинство. Или какзв вариант имам, за да запазя основната си работа, но не мога да се вьрна на работа в момента, няма кой да гледа детето.

Или сега ми идва наум, мога ли да изчакам до 15.07., когато ми изтича майчинството, да си пусна 6 мес. неплатен в основната фирма, междувременно докато ми трае неплатения отпуск да се доосигуря във фирмата на мъжа ми и на 01.12. да прекъсна отпуска си с болничен (45-дневния преди раждане), тогава трябва да нося и във двете фирми болничен нали? Става ли така? В такъв случай ще се водя на работа при мъжа ми от 15.07., този месец ще се вземе ли за база, нищо че е разпокъсан (до средата съм по майчинство, с после работя)? Тук възниква въпроса мога ли да работя по трудов договор докато ми трае 6мес. неплатен отпуск?
A какъв документ се подава при искане на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години?

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 23:26 от Toni_baraboni

# 84
Аз съм на срочен трудов договор-учител съм до 30.05.Трябва да излезна в майчинство на 13.07.Имам полагаща ми се отпуска някъде около трийсет учебни дни.Възможно ли е според вас да не ми я изплащат наведнъж,а да ме пуснат в отпуска до 13.07?И какво трябва да стане с договора в периода между 1.07 и 13.07-нали трябва да се водя на трудов договор до 13.07?Благодаря ви предварително...

# 85
Въпросче и от мен- Майчинските ми изтичат на 14.07, чакам утрешното класиране за ясла и се надявам от 01.06 детето ми да е на ясла. От работата ми постоянно ми звънят да се връщам. Последната уговорка с работодателя е в периода на привикване на детето докато то е в яслата аз да ходя на работа (за час или два), но не съм сигурна че ще ме водят през този период на пълен работен ден. Та въпросът ми е ако детето ми тръгне на ясла от 01.06 мога ли да си пусна болничен през адаптивния период на детето, т.к. не искам да си използвам натрупаната отпуска и как се практикува по принцип през този период, т.к разбрах, че щом детето тръгне на ясла аз от първия ден трябва да съм на работа, което естествено е невъзможно.

# 86
Искам да попитам, в момента сзм в отпуск по майчинство zа отглеждане на дете до 2 години, но разбрах, че пак съм бременна. По принцип работя в голяма фирма. Но в момента те не могат да ме осигуряват на висока сума, не и такава, каквато би ме устроила. Мога да се осигурявам взв фирмата на мъжа ми  за периода от 6 месеца, който ми остава до второто майчинство. Мога ли в основната фирма, в която работя, да полzвам неплатения отпуск zа отглеждане на дете до 8 години (6 месеца), реално 2/те години още не са ми изтекли по предходното майчинство. Или какзв вариант имам, за да запазя основната си работа, но не мога да се вьрна на работа в момента, няма кой да гледа детето.

Или сега ми идва наум, мога ли да изчакам до 15.07., когато ми изтича майчинството, да си пусна 6 мес. неплатен в основната фирма, междувременно докато ми трае неплатения отпуск да се доосигуря във фирмата на мъжа ми и на 01.12. да прекъсна отпуска си с болничен (45-дневния преди раждане), тогава трябва да нося и във двете фирми болничен нали? Става ли така? В такъв случай ще се водя на работа при мъжа ми от 15.07., този месец ще се вземе ли за база, нищо че е разпокъсан (до средата съм по майчинство, с после работя)? Тук възниква въпроса мога ли да работя по трудов договор докато ми трае 6мес. неплатен отпуск?
A какъв документ се подава при искане на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години?

Можеш след изтичане на майчинството за първото дете да си ползваш натрупания платен отпуск и чак след това да излезеш в неплатен. Няма проблем в същото време да работиш, в смисъл, че няма законова забрана. Независимо, че осигуровките са за част от месеца те влизат в базата за бъдещи обезщетения, ако са част от периода. От 01.12. излизаш в болничен преди термин и прекратяваш ползването на неплатен отпуск и носиш болнични листове на двете места или прекратяваш договора във фирмата на мъжа ти и носиш само при основния работодател.

За да ползваш неплатен отпуск за гледане на дете се подава молба поне 10 дни преди излизане в отпуск.

Аз съм на срочен трудов договор-учител съм до 30.05.Трябва да излезна в майчинство на 13.07.Имам полагаща ми се отпуска някъде около трийсет учебни дни.Възможно ли е според вас да не ми я изплащат наведнъж,а да ме пуснат в отпуска до 13.07?И какво трябва да стане с договора в периода между 1.07 и 13.07-нали трябва да се водя на трудов договор до 13.07?Благодаря ви предварително...

Отпуската се ползва, не може да се компенсира със заплащане. Не знам да има някакви разпоредби, които да не ти позволяват да ползваш отпуската си, това важи и за момичетата по-горе. Нещо подобно би било в разрез с КТ. За отпуската от текущата година би могло да мине основанието за "производствена необходимост", за да се мотивира за неразрешаването й. Но отпуски за стари години се ползват със заявление до работодателя. Естествено, че може да се обсъдят варианти с него.

Shamsina, единственото, което мога да ти кажа е, че командировъчните пари не са част от осигурителния доход и не влизат в базата за обезщетението. Можеш да пуснеш един мейл на НОИ, за да ти дадат насоки методолозите там.

Въпросче и от мен- Майчинските ми изтичат на 14.07, чакам утрешното класиране за ясла и се надявам от 01.06 детето ми да е на ясла. От работата ми постоянно ми звънят да се връщам. Последната уговорка с работодателя е в периода на привикване на детето докато то е в яслата аз да ходя на работа (за час или два), но не съм сигурна че ще ме водят през този период на пълен работен ден. Та въпросът ми е ако детето ми тръгне на ясла от 01.06 мога ли да си пусна болничен през адаптивния период на детето, т.к. не искам да си използвам натрупаната отпуска и как се практикува по принцип през този период, т.к разбрах, че щом детето тръгне на ясла аз от първия ден трябва да съм на работа, което естествено е невъзможно.

Освен да ползваш друг вид отпуск нямаш друг вариант.  Неплатен за гледане на дете не може, докато детето не стане на 2 години. Болничен от личен лекар се издава само за 7 дни. Друг вариант е договорено официално намалено работно време с работодателя.

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 11:26 от AnMary

# 87
  • Варна
А какъв документ се подава за неплатения отпуск, свободен текст ли?
И задължително ли е да ползвам първо платения отпуск и след това неплатения?

# 88

При положение че имаш платен отпуск никой няма да ти даде неплатен!Поне така знам аз!

# 89

Свободен текст е, може да посочиш, че е по чл. 167 а от КТ за гледане на детето ти .... / и вписваш 3 имена на детето /.

При положение че имаш платен отпуск никой няма да ти даде неплатен!Поне така знам аз!
Няма такова нещо. Всичко е въпрос на договорка с работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт