Майчинството счетоводно - 30

• 40 489
  • 755
  •   1
Отговори
# 105
момичета, пак аз Rolling Eyes Blush

да не би да има някаква промяна...

от 28.04 съм в майчински. счети ми е подала всички необходими за застъпените майчинства. днес в сайта на нои виждам, че са ми наредили парите за утре(за месец април), но среднодневното ми обезщетение са го изчислили на 56лв, а преди беше 73лв?! да не би да са взели и 5м в които съм получавала 240лв??? преди това съм осигурявана на 2000лв! ...нали се взимаше това, което е по-изгодно за майката?? не съм започвала работа, договора ми не е прекъсван..!

много ви благодаря предварително  bouquet Hug

# 106
момичета, пак аз Rolling Eyes Blush

да не би да има някаква промяна...

от 28.04 съм в майчински. счети ми е подала всички необходими за застъпените майчинства. днес в сайта на нои виждам, че са ми наредили парите за утре(за месец април), но среднодневното ми обезщетение са го изчислили на 56лв, а преди беше 73лв?! да не би да са взели и 5м в които съм получавала 240лв??? преди това съм осигурявана на 2000лв! ...нали се взимаше това, което е по-изгодно за майката?? не съм започвала работа, договора ми не е прекъсван..!

много ви благодаря предварително  bouquet Hug

По принцип програмата им изчислява и изплаща по благоприятното, но сигурно не всеки път. Можеш да изпратиш писмо по ел. поща да ти преизчислят обезщетението по чл. 49, ал. 2 от КСО - за застъпените майчинства.

# 107
Viva_123 , мерси lovekiss  bouquet
явно грешката е тяхна... утре мисля да отида до НОИ и да видим Thinking

# 108
Здравей Lady Brinne,
виждам,че си компетентна по доста въпроси затова ще те помоля да ми отговориш на един въпрос!
Работя в голяма фирма, която има отделни филиали(и аз не знам как да го нарека) и от време на време(на 2-3год) прехвърлят служителите от едната фирма към друга и тогава изплащат останалият неизползван платен отпуск.На 30.9.2010г ми изтича отпуска по майчинство(детето навършва 2год).Случайно разбрах, че са ме прехвърлили от 1.03.2010 към другата фирма на останалите колеги са изплатили отпуските, а мен дори не са ме уведомили за това, нито нещо са ми плащали.Не трябва ли да ми платят и на мен или сега не може защото съм по майчинство?   В Нои е отразено моето прехвърляне.По ринцип октомври мисля да се връщам на работа и да ползвам част от платения отпуск, който реално трябва да е от новата фирма ,а аз нямам нито един работен ден - ще трябва ли първо да поработя няколко дни и какво ще стане с неиползвания отпуск от предишната фирма?Ще съм благодарна на всеки , които ми отговори!

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 23:11 от 123elinor

# 109
  • Плевен
Моля за помощ по следния казус. В момента детето ми е на година и десет месеца. Аз вече съм се върнала на работа, като моята майка е излязла в отпуск за отглеждане на дете. Сега тя получава 240лв. Детето е прието на ясла от 1 юни. След като то тръгне на ясла, майка ще подаде декларация за промяна на обстоятелствата и ще спре да получава тази сума. Всичко до тук уж ми е ясно.
Въпроса ми е след като тя е в отпуск до 19 юли, трябва ли да се върне на работа след като подаде декларацията и детето тръгне на ясла, т.е. от 2 юни? Или може да продължи да ползва отпуска въпреки, че детето е на ясла?

# 110
  • Майничка
Моля за помощ по следния казус. В момента детето ми е на година и десет месеца. Аз вече съм се върнала на работа, като моята майка е излязла в отпуск за отглеждане на дете. Сега тя получава 240лв. Детето е прието на ясла от 1 юни. След като то тръгне на ясла, майка ще подаде декларация за промяна на обстоятелствата и ще спре да получава тази сума. Всичко до тук уж ми е ясно.
Въпроса ми е след като тя е в отпуск до 19 юли, трябва ли да се върне на работа след като подаде декларацията и детето тръгне на ясла, т.е. от 2 юни? Или може да продължи да ползва отпуска въпреки, че детето е на ясла?

Този отпуск не може да ползва, но може да си пусне платен.
А Вие подайте заявление обр.4, за да получавате 120лв. от 1.6. до 19.7.

# 111
  • Плевен

Този отпуск не може да ползва, но може да си пусне платен.
А Вие подайте заявление обр.4, за да получавате 120лв. от 1.6. до 19.7.
Това за 120те лева ми го казаха и в НОИ, но не можаха да ми обяснят за отпуска, дали се прекъсва. Моята идея беше, ако може да си остане в неплатен, без да получава тези 240лв. или други средства.
Благодаря за отговора.

# 112
  • Пловдив
Stanislava_ ,след като детето е на ясла майка ти вече не е в отпуск за отглеждане на дете и трябва да се върне на работа/отпуск/болничен

# 113
  • Пловдив
Здравейте .
Да попитам следното :аз от април съм в болничен за бременност ,но до тогава имах 11 трудов стаж .Това значи ли ,че няма да ми изплатят нищо за април ?А от май нататък ще ми изплащат ли болничния?На 11май стана една година от както работя на договор....

няма как да си в болничен за бременност и раждане
ти си в болничен за общо заболяване и ще ти се плащат болничните от първия ден,защото за общо заболяване се изисква 6 м стаж

# 114
има ли максимален праг на заплатата, върху която да ти изчислят сумата за майчинство?

# 115
  • Пловдив
има ли максимален праг на заплатата, върху която да ти изчислят сумата за майчинство?

макс осиг доход за 2010 г е 2000 лв

# 116
а мога ли да имам доплащане към заплатата 2000 лв. или трябва да е разликата до 2000?

# 117
  • Пловдив
може да е 2000 лв доплащането

# 118
но ако е 2000лв. - каква база ще вземат за майчинството после - 2000 или 2000 + заплатата?
И осигуровките за тези 2000 лв. по същия коефициент, както и заплатат ли се определят?

# 119
  • Майничка
но ако е 2000лв. - каква база ще вземат за майчинството после - 2000 или 2000 + заплатата?
И осигуровките за тези 2000 лв. по същия коефициент, както и заплатат ли се определят?

Максималната база за майчинство е 90% от макс.осигурителен праг, т.е.-1800лв.
На сумите над максималния осигурителен праг не се дължат осигуровки.

Общи условия

Активация на акаунт