Майчинството счетоводно - 30

• 40 622
  • 755
  •   1
Отговори
# 180
хиляди благодарности елфита!!!!!!   bouquet   bouquet   bouquet
и аз горе долу така си го представях, но счетоводителката ми каза, че от юни започвам да получавам по 240лв. което ме фрапира.. естествено по финансови причини защото при нас всичко е разчетено до последна стотинка....
понякога се чудя някои счетоводители как си ги говорят така, а не ми се мисли как осчетоводяват..... но това е друга тема

още веднъж благодаря много!!!

# 181
Благодаря много за отговора  Hug
Ще потрая до края на месеца и ако има проблем ще фуча  Rolling Eyes
А за ПИК, ако имах възможност щях да отида до НОИ ама сега с 2 -те деца си е невъзможно  Wink

# 182
Здравейте, може ли още веднъж да се възползвам от отговорите ви  bouquet
детето ми е на 1 г и 2м. Ако започна работа и го дам на ясла, ще ми спрат майчинството. Понеже става въпрос за нова работа, какво ще стане ако ми се прекрати трудовия договор, преди да ми е изтекло майчинството? Ще го получавам ли отново?
Същото предполагам е и в случая ако примерно го гледа баба му - тогава ще вземам 1/2 от майчинството, а ако остана без работа след това, ще вземам ли пак цялото?
Благодаря много  bouquet

Ако ти се прекрати трудовия договор спираш да получаваш майчинство. При започване на нова работа от първия раб. ден можеш да получаваш 50% независимо дали детето е на ясла или го гледа баба му.
Благодаря за отговора! Не съм сигурна дали разбрах правилно - значи примерно ако сега започна нова работа и не ме одобрят, т.е прекратят ми договора, след това ще спра окончателно да получавам майчинство, независимо че детето ми още не е навършило 2г?

# 183
  • Пловдив
Здравейте.Искам да ви попитам как точно да си напиша молбата за отглеждане на дете до 2 г.

Това може ли да се ползва  http://www.odit.info/?s=6&i=104833&f=3 .
Ако не как точно да я напиша в свободен текст?

# 184
Здравейте, може ли още веднъж да се възползвам от отговорите ви  bouquet
детето ми е на 1 г и 2м. Ако започна работа и го дам на ясла, ще ми спрат майчинството. Понеже става въпрос за нова работа, какво ще стане ако ми се прекрати трудовия договор, преди да ми е изтекло майчинството? Ще го получавам ли отново?
Същото предполагам е и в случая ако примерно го гледа баба му - тогава ще вземам 1/2 от майчинството, а ако остана без работа след това, ще вземам ли пак цялото?
Благодаря много  bouquet

Ако ти се прекрати трудовия договор спираш да получаваш майчинство. При започване на нова работа от първия раб. ден можеш да получаваш 50% независимо дали детето е на ясла или го гледа баба му.
Благодаря за отговора! Не съм сигурна дали разбрах правилно - значи примерно ако сега започна нова работа и не ме одобрят, т.е прекратят ми договора, след това ще спра окончателно да получавам майчинство, независимо че детето ми още не е навършило 2г?
ДА

# 185
  • В полите на Пирин планина
Здравейте.Искам да ви попитам как точно да си напиша молбата за отглеждане на дете до 2 г.

Това може ли да се ползва  http://www.odit.info/?s=6&i=104833&f=3 .
Ако не как точно да я напиша в свободен текст?

Да, това може да се ползва.

# 186
Отидох да прекъсна 120-те лева за второ дете до 2 години, а се оказа че счетоводителката във фирмата не е подала молба по 54 чл. и аз не съм ги получавала тия 120 лв. На счетоводителката са казали че мога да подам молбата със стара дата става въпрос за 5 месеца назад /не питайте как не съм разбрала, стия болнични не зная какво получавам/, отидох в НОИ на мен ми каза можеш да подадеш от днескашна дата, но то няма смисъл детето от 1 юни тръгва на ясна
Така ме е яд, мислех че сме подали тая молба
защо не става това автоматично да се прехвърли, а мен родилка ме карат да ходя да се занимавам
НЯМА ЛИ ПРАВО ВСЯКА МАЙКА НА ТЕЗИ ПАРИ или само се надяват да забравиш, да не разбереш, да не ти ги дадат
Просто нямам думи за държавата в която живеем....

# 187
  • София
ми съвсем принципно...не всяка майка има право на тези или на каквито и да било пари... иначе ако очакваш да подедеш със задна дата и да ти изплатят  за изпуснатите 5 месеца... не  вярвам да стане...не ми се вижда и логично да стане... все пак може би в майчиното счетоводство трябваше да пуснеш темата...по- адекватен отговор би получила.
И не държавата е виновна в случая, а счетоводителката  и ти самата....

# 188
Viva123, благодаря ти много !  Hug  bouquet

# 189
Отидох да прекъсна 120-те лева за второ дете до 2 години, а се оказа че счетоводителката във фирмата не е подала молба по 54 чл. и аз не съм ги получавала тия 120 лв. На счетоводителката са казали че мога да подам молбата със стара дата става въпрос за 5 месеца назад /не питайте как не съм разбрала, стия болнични не зная какво получавам/, отидох в НОИ на мен ми каза можеш да подадеш от днескашна дата, но то няма смисъл детето от 1 юни тръгва на ясна
Така ме е яд, мислех че сме подали тая молба
защо не става това автоматично да се прехвърли, а мен родилка ме карат да ходя да се занимавам
НЯМА ЛИ ПРАВО ВСЯКА МАЙКА НА ТЕЗИ ПАРИ или само се надяват да забравиш, да не разбереш, да не ти ги дадат
Просто нямам думи за държавата в която живеем....

Защо да не може да се подаде със стара дата? Аз подадох декларация 2 месеца след като почнах работа.
Имам някакви спомени, че давностния срок е 3 години. Но сега разгледах КСО и не открих такова нещо.
Ако става въпрос за 50% от майчинството по чл. 54 от КСО.
Попълваш декларация с датата от преди 5 месеца. А счетоводителката ти я носи от името на фирмата.

# 190
дано е така, защото по принцип имам право на тези пари, ще пробвам и
ще ви информирам за резултата за да знаете ако ви се случи

# 191
Можеш да представиш и сега тази декларация по чл. 54. Ще ти изплатят парите на куп. Счетоводителката трябваше да ти каже като започваш работа и подаваш декларация за спиране на обезщетението по чл.53, че имаш право на 50% от майчинството. Ти нали си подала приложение 12 /промяна на обстоятелствата/, че почваш работа и да не ти изплащат майчинство?

# 192
Здравейте момичета и благодаря предавритело на всичи, които отделят от времето си за темата   bouquet

Бих искала да ви попитам - след навършване на 2г на детето мога ли да ползвам още 12 месеца неплатен отпуск или имам право само на 6м и таткото също на 6м?
Това последното го чух за пръв път днес и още не съм намерила категорична информация по въпроса  newsm78
Ето какво казва НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ:
"Чл49 (4) Когато един от родителите (осиновителите) желае да ползва изцяло отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ в размер 12 месеца, към заявлението по ал. 1 се прилага писменото съгласие на другия родител."
Значи ли това, че няма проблем да ползвам 12 месеца? Дано  Praynig

# 193
Можеш да представиш и сега тази декларация по чл. 54. Ще ти изплатят парите на куп. Счетоводителката трябваше да ти каже като започваш работа и подаваш декларация за спиране на обезщетението по чл.53, че имаш право на 50% от майчинството. Ти нали си подала приложение 12 /промяна на обстоятелствата/, че почваш работа и да не ти изплащат майчинство?
аз не започвам сега работа давам малкия на ясла, защото имам вкъщи бебе на 4 месеца, и ми е трудно с двамата,за него ми плащат болнични и всичко сме подали, мислех че и тази молба сме, но явно не сме, от НОИ ми каза че не можело сега, но пък на счетоводителката че може, ще питам пак и ще ви кажа

# 194
аз не започвам сега работа давам малкия на ясла, защото имам вкъщи бебе на 4 месеца, и ми е трудно с двамата,за него ми плащат болнични и всичко сме подали, мислех че и тази молба сме, но явно не сме, от НОИ ми каза че не можело сега, но пък на счетоводителката че може, ще питам пак и ще ви кажа
Не питай, ами направо си я приготви и подай. Или ще започне плащане или ще ти я откажат.

Общи условия

Активация на акаунт